Odchod do zahraničia
Chcem sa spytat na nazory. Zivot v Prahe je pomerne drahy, sme dvaja, jeden zarobi 1200 eur a druhy 1000 eur. Najom je polovica jedneho platu. Ziadne ine zavazky nie su. Z toho platu sa ale neda moc vyskakovat, je to na prezivanie, nie na zitie.
Premyslam na odstahovani niekam dalej na zapad, len nemam jasny plan a ciel. V Prahe je pekne, ale radi by sme si do buducnosti kupili aj vlastnu nehnutelnost, ktora je momentalne s nasimi platmi v Prahe nedostupna. Takisto nejake lepsie auto, na ktore z platu moc nenasetrime. Snazim sa sporit co sa da, ale ide to velmi pomaly. Niekedy ma to az frustruje.
Rozhodujeme sa medzi tym, ci zostat v Cesku, ja rozmyslam ci nezacat studovat a v buducnosti tu mat trochu lepsi plat (zdravotna sestra) alebo odist uz teraz. Je tu este jedna vec, manzel ma invaliditu 1. stupna. Nemoze robit tazke prace, kde zatazuje ruky.
Viem, ze kazdy ma na to iny nazor, ale budem rada za triezve pohlady na nasu situaciu a pripadne rady, napady ako by ste to riesili vy. Rozhodnut sa musim aj tak nakoniec sama, ale aspon takto sa zdielat mi pomoze 🙂
A nechcete zmenit pracu obaja? Ved tie platy su mizerne. A urcite sa da najst praca s vyssim platom aj bez nejakej prevratnej kvalifikacie. Napr ten Lidl alebo aj hocikde vo fabrike urcite dostanete viac.
@diewcatqoo Aj nad tym premyslam. Rozhodujem sa aj ci nestudovat za zdravotnu sestru, to by v buducnosti mohlo pomoct. Lenze ked pozeram aktualne prace v Prahe, tak tie zarobky su fakt male. Mam tu kamosku, ktora ma technicku VS, anglictina perfektna a zarobi tolko co ja.
a niekde v tých dedinách okolo phy? aj tam sú také drahé nájmy a nehnuteľnosti? dřevčice, zeleneč, možno aj mestá ďalej ako kralupy, benešov, boleslav ...
a niekde v tých dedinách okolo phy? aj tam sú také drahé nájmy a nehnuteľnosti? dřevčice, zeleneč, možno aj mestá ďalej ako kralupy, benešov, boleslav ...
@biba_18 Ano, bohuzial aj za Prahou su drahe najmy a nehnutelnosti. Pretoze vela ludi sa rozhodlo krizu s drahym byvanim vyriesit stahovanim do okolitych obci, takze vyssi dopyt sposobil, ze su tam ceny ako v Prahe.
@anonym_autor kks, aj v takej diere ako dřevčice? 😲
@biba_18 Ano, uplne vsade, tie ceny nehnutelnosti su skutocne astronomicke, skus pozriet ak chces a budes oci otvarat.
Po 1.
Ist studovat zdr.swdtru LEN kvoli peniazom,prosim ,nerob to
Zdr.sestra musi svoju pracu dobre ovladat a musi to robit rada.
Take,co len pozeraju na hofinky a bankove konto...to je hruza
Po 2.
Vravis,ze jazyk/y ovladas cca na B1 urovni-to je fajn,ale pokial nemas ziadne dobre vzdelanie,nedostanes normalnu pracu.budes musiet makat.
Ked aj budes napr.vo Viedni predavat v cukrarni,na 8 hodin,budes makat....no.....a nebxvas tam..
V hoteli myslim tiez zarobis okolo 1200...mozno teraz uz trochu viac-ale zas nebyvas tam..
Cize hladas a platis najom...
Ono aj v zahranici je tazko
Nestaci len rec
Pobrali mnohych utecencov,azylantov...dopyt na pracu je velky,ale ponuka je oproti tomu mala
Su to ozaj skor take prace,kt.uz nikto nechce...
Bez specifikacie len s beznym zamestnanim, budete prezivat aj v zahranici, ani na zapade nie je trava zelensia, vysoke najmy, drahe sluzby
Tak ja neviem ako sa z toho vyhrabat. Akoby som nevidela svetlo na konci tunela. Ani tu, ani v zahranici, tak ja neviem kde.
Po 1.
Ist studovat zdr.swdtru LEN kvoli peniazom,prosim ,nerob to
Zdr.sestra musi svoju pracu dobre ovladat a musi to robit rada.
Take,co len pozeraju na hofinky a bankove konto...to je hruza
Po 2.
Vravis,ze jazyk/y ovladas cca na B1 urovni-to je fajn,ale pokial nemas ziadne dobre vzdelanie,nedostanes normalnu pracu.budes musiet makat.
Ked aj budes napr.vo Viedni predavat v cukrarni,na 8 hodin,budes makat....no.....a nebxvas tam..
V hoteli myslim tiez zarobis okolo 1200...mozno teraz uz trochu viac-ale zas nebyvas tam..
Cize hladas a platis najom...
Ono aj v zahranici je tazko
Nestaci len rec
Pobrali mnohych utecencov,azylantov...dopyt na pracu je velky,ale ponuka je oproti tomu mala
Su to ozaj skor take prace,kt.uz nikto nechce...
@osky V hoteli ako chyzna zarobis 2000 eur, mas tam byvanie zdarma. Pracuje takto moja kamaratka. Migranti, no ti ale skor nepracuju nez pracuju, ci?
Nie, nie, ja by som si nevybrala studium zdravotnej sestry len kvoli peniazom. Ja som chcela vzdy pomahat ludom, preto aj pracujem ako socialny pracovnik.
Tak ja neviem ako sa z toho vyhrabat. Akoby som nevidela svetlo na konci tunela. Ani tu, ani v zahranici, tak ja neviem kde.
@anonym_autor skuste mozno nejake hotely, penziony v Skandinavii.
Poddonorska.sk, raz som citala rozhovor s bavou, ktora pomaha cez tento web hladat pracu
Tam bude aj ubytko a strava
@anonym_autor skuste mozno nejake hotely, penziony v Skandinavii.
Poddonorska.sk, raz som citala rozhovor s bavou, ktora pomaha cez tento web hladat pracu
@kofa77 Dakujem za tip, vyzera to zaujimavo.
Aj keď len 10 hodín denne aj to je dosť na slnku, ubytovanie spoločne a nikam ťa to neposunie.
Žijeme na Slovensku už roky, sestra v Brne.
Máte proste tabuľkový plat, ešte keď ho má jeden tak sa dá ale nie obaja. A v Prahe už vôbec nie.
Robíš teda v nemocnici sociálneho pracovníka?
Skúste bývať mimo Prahu a do Prahy dochadzat. Môj brat býva medzi Prahou a Mostom a teda on zarobí viac ako 1200 ex to nie je nijako extra kvalifikovaný s neviem akými jazykmi. Len angličtina B1.
Ono zahraničie tiež nie je to čo byvalo. Hlavne ak vezmeme v úvahu tie bežné pomocné práce kde pred 20-30rokmi ľudia začínali. Alebo šli zarobiť a vrátiť sa domov, pretože je viac záujemcov o takú prácu ako samotná ponúka , alebo zistíš že to žiadne terno nie je a neoplatí sa to.
Keď si zdravotná sestra alebo aj sociálny pracovník popravujú na jazyku a budeš mať viac možností. Napr vo Švajčiarsku hľadajú stále do pflegeheimov, ale treba jazyk
@anonym_autor To máte veľmi malé platy, syn je tiež ešte mladý a zarába na Slovensku okolo 1600€, jeho budúca žena 1300€ a to nebývame v BA, to by som ho ani nepustila do Prahy platiť nájom. Ani sa našťastie nechystajú, to je veľmi slabé zlepšenie situácie ísť do Prahy.
@diewcatqoo Aj nad tym premyslam. Rozhodujem sa aj ci nestudovat za zdravotnu sestru, to by v buducnosti mohlo pomoct. Lenze ked pozeram aktualne prace v Prahe, tak tie zarobky su fakt male. Mam tu kamosku, ktora ma technicku VS, anglictina perfektna a zarobi tolko co ja.
@anonym_autor no neviem, ak ma kamoska technicku VS, super jazyk a zaraba v Prahe len tolko, tak asi niekde bude chyba.
A uz si hladala nejaku inu pracu? Bola si na nejakych pohovoroch? Len tak zbezne som si pozrela prace.cz a je tam xy ponuk, ktore by si teoreticky mohla vyskusat, ktore nevyzaduju nic extra a ponukaju vyssi plat, nez mas aktualne.
@anonym_autor no neviem, ak ma kamoska technicku VS, super jazyk a zaraba v Prahe len tolko, tak asi niekde bude chyba.
A uz si hladala nejaku inu pracu? Bola si na nejakych pohovoroch? Len tak zbezne som si pozrela prace.cz a je tam xy ponuk, ktore by si teoreticky mohla vyskusat, ktore nevyzaduju nic extra a ponukaju vyssi plat, nez mas aktualne.
@diewcatqoo Skusila som poslat na administrativne pozicie, ale tam ma nevzali, skusala som aj ako osobna asistentka - ze by som chodila za seniormi domov, tam by som mala o nieco viac. Mam pohovor buduci tyzden, tam sa dozviem viac.
Vsak to je nizky plat aj na mensie ceske mesto
@diewcatqoo Skusila som poslat na administrativne pozicie, ale tam ma nevzali, skusala som aj ako osobna asistentka - ze by som chodila za seniormi domov, tam by som mala o nieco viac. Mam pohovor buduci tyzden, tam sa dozviem viac.
@anonym_autor potrebujes rychle prachy...
Ak mas skusenost a si sikovna chod do hotela obsluhovat hosti.Bol som s manzelkou minuly rok v Rakusku na dovolenke a stretli sme na hoteli češku,obsluhovala naš stôl.Vecer sme sa rozpravali a tiez zacinala,ako chyzna.V restike na vrchnej stanici lanovky,v zime,zarabaju dievcata, len na tringeltoch 10k € za sezonu.Sezona od polovice decembra do aprila.Na zmluve minimalka.
Vo Švajciarsku je tiez nedostatok personalu.
Manzelka pracovala 9 rokov v hoteli, v januari skoncila.(Stale niekto chybal)Ukrajinka s min.znalostou jazyka dostala 4k brutto,ako chyzna.V servise mas na tringeltoch 600-1200 mesacne,podla mesiaca.Pokial zozenies hotel,aj s ubytovanim,tak za dve sezony mas 20k odlozene.
Otazka je ci je to prave to,co hladas...Nie je jednoduche najst dobreho zamestnavatela,ale da sa to.Vo Švajciarsku zarobis viac,ale aj zivot je drahsi.V Rakusku v dobrom hoteli,si tiez prides na svoje.
Gastro je drina,ale mozno je to cesta,ako zarobit štartovaci kapital na hypo.Drzim palce.
@anonym_autor išla by som do zahraničia na nejaký čas, aj s mužom. Keď ste 2 bude sa Vám lepšie šetriť.
Ak mas skusenost a si sikovna chod do hotela obsluhovat hosti.Bol som s manzelkou minuly rok v Rakusku na dovolenke a stretli sme na hoteli češku,obsluhovala naš stôl.Vecer sme sa rozpravali a tiez zacinala,ako chyzna.V restike na vrchnej stanici lanovky,v zime,zarabaju dievcata, len na tringeltoch 10k € za sezonu.Sezona od polovice decembra do aprila.Na zmluve minimalka.
Manzelka pracovala 9 rokov v hoteli, v januari skoncila.(Stale niekto chybal)Ukrajinka s min.znalostou jazyka dostala 4k brutto,ako chyzna.V servise mas na tringeltoch 600-1200 mesacne,podla mesiaca.Pokial zozenies hotel,aj s ubytovanim,tak za dve sezony mas 20k odlozene.
Otazka je ci je to prave to,co hladas...Nie je jednoduche najst dobreho zamestnavatela,ale da sa to.Vo Švajciarsku zarobis viac,ale aj zivot je drahsi.V Rakusku v dobrom hoteli,si tiez prides na svoje.
Gastro je drina,ale mozno je to cesta,ako zarobit štartovaci kapital na hypo.Drzim palce.
@tundra inac ake krute, ze to drinou zarobit - len na startovaci kapital na hypo. Este pred cca 20-25 rokmi ...ludia si tak doniesli hotovost rovno na cely byt.
@tundra Ja som takto pracovala v Taliansku, byvanie som mala zadarmo v tom hoteli a velmi pekne som si zarobila. Preto ma trosku zaskocili nazory niektorych, ze uz to tak nie je. Lebo viem aj od kamaratky, ze sa da stale pekne zarobit, nie je to praca na cely zivot, ale na nejaky cas, nasetrit na hypo/auto alebo zaplatit dlhy, sa to urcite da.
@tundra inac ake krute, ze to drinou zarobit - len na startovaci kapital na hypo. Este pred cca 20-25 rokmi ...ludia si tak doniesli hotovost rovno na cely byt.
@romino Kedysi boli aj ine kurzy, svagrina vystihla perfektny cas, ked bol skvely kurz libry, ma kupeny byt v Prahe. Uz aj splateny.
@romino asi tak pred 25 rokmi som mala za necelé dva roky našetrené na byť v hotovosti a to som bola len au pair. Len to bol 1 frank 30korun a libra 70
@romino asi tak pred 25 rokmi som mala za necelé dva roky našetrené na byť v hotovosti a to som bola len au pair. Len to bol 1 frank 30korun a libra 70
@sense vsak ...viem. Nechcel som provokovat, ze je to aj moja osobna skusenost.
To boli ale aj tie casy, ze za 1 capovane pivo tam ...si clovek mohol dat doma 10 😁 ...a preto, aspon ja, som skreckoval, odkladal na domov.
Uz su prec tieto casy tychto priepastnych rozdielov cien...aj platov. Ale tak samozrejme, vzdy je to vyhodnejsie.

A nechcete zmenit pracu obaja? Ved tie platy su mizerne. A urcite sa da najst praca s vyssim platom aj bez nejakej prevratnej kvalifikacie. Napr ten Lidl alebo aj hocikde vo fabrike urcite dostanete viac.