Odvody pri živnosti a tehotenskej dávke: Čo treba vedieť?
31. jan 2025
Ahojte, neviem sa dopatrat na internete a na nasej pobocke mi nezdvihaju. Ked mam zivnost, a zacne mi socialka posielat "tehotenske", prestavam ja zaroven platit odvody do socialky? Alebo nadalej platim? a dokedy? kym nenastupim na matersku? a zdravotne poistenie platim aj pocas materskej? Som z toho jelen. a viem sa ja nejako dopatrat doma sama k info kolko cca budem mat matersku a kolko tehotenske? budem vam vdacna za akekolvek info! 🙂
autor
•
31. jan 2025@katariiinkaa dakujem ti! a ked by som prerusila zivnost? a bola vedena na urade? tiez by mi posielali to tehotenske a matersku potom? nevies? lebo mam dost vysoke odvody, malo teraz ako tehotna zarobim

Odvody do sociálky neplatíš len počas materskej ak chceš počas toho podnikať. Po prechode na rodičovský už platíš znovu. Zdravotné nemusíš platiť počas materskej, ale môže ti tam vzniknuť nedoplatok keďže budeš mať príjem z podnikania, ja som si dala aspoň nejaké preddavky. Tehotenské je niečo malo pod 300€ (v tejto sume vyjde väčšine ženám) alebo potom o 100 viac, tam treba splňať vysoký príjem. A matersku si teoreticky vieš vyratať podľa odvodov do socialky ktoré platíš, resp si platila minuly rok.