icon

Oplatí sa investovať do fondov ponúkaných bankami?

20. nov 2025

pekne rano, poradite,
oplati sa investovat do fondov ktore ponukaju banky?
napr jedna banka ponuka 6 % urok pa za inestovanie do fondov a terminovaneho,,,
mate niekto takuto kombi?
a aku mate skusenost s takymi fondami? su vynosne?
dakujem.

matusformanek
20. nov 2025

@anonym_autor začnite tým, že si naštudujete ako funguju finančné trhy, čo su to akcie, dlhopisy, ETF, indexy...lebo inak sa rýchlo sklamete. 6% urok a podobne čisla nebudu nikdy fixné-hodnota investicie bude skákať a vy musite vedieť prečo. inak sa zlaknete a urobíte chybu..tu najväčšiu...predáte v panike pri poklese. nech sa už rozhodnete íst akoukoľvek cestou, aspoň základy treba pochytiť. všetko je na internete volne dostupné

apostolko
20. nov 2025

urcite neinvetujte cez banku, banka vam sice nieco garantuje ale vase penaize zhodnoti raz takym urokom na trhocg a vam da almuznu a este aj okresanu o 20% dan, investuje na vlastne triko, nastudujte si informacie, vyhnite sa FOMO, ked tak napisem SM

autor
20. nov 2025
@apostolko

urcite neinvetujte cez banku, banka vam sice nieco garantuje ale vase penaize zhodnoti raz takym urokom na trhocg a vam da almuznu a este aj okresanu o 20% dan, investuje na vlastne triko, nastudujte si informacie, vyhnite sa FOMO, ked tak napisem SM

@apostolko aha takze vlastne na mojich penazoch zarobi a mne da akoze menej? chapem ze sa neoplati to mat na rok dva ale dlhsie. len su tam zname spolocnosti, ako amundi atd a tie mi pridu celkom ziskove.

apostolko
20. nov 2025
@anonym_autor

@apostolko aha takze vlastne na mojich penazoch zarobi a mne da akoze menej? chapem ze sa neoplati to mat na rok dva ale dlhsie. len su tam zname spolocnosti, ako amundi atd a tie mi pridu celkom ziskove.

@anonym_autor princip ako to robi banka je, ty investujes povedzme 10 000€ na terminovany vklad alebo nejake ich podielove fondy, oni tvoje peniaze vyuziju uplne inak s tym ze ty mas podpisane ze to investujes do fondov ktore si si vybrala, vykonnost si vies pozriet, prejde rok, ty dostanes svoje 3% okresane o 20% dan cize cca. 240€, avsak banka tvoje penaize ivnestuje vo vacsom baliku kde zozbiera investicie od dalsich ludi a hodi to na nizko rizikove s garantovanym vynosom akcie/fondy kde povedzme dostane 15%, tebe da 3% minus dan a tozdiel ostava banke, preto pri tak dostupnych informaciach a jednoduchosti kde doslova dokazes investovat zz mpbilu pocas rannej toalety, nedava vyznam ist cestou banky alebo inej institucie

muchotrafka298
20. nov 2025

Oplati ako oplati. Pretoze si treba uvedomit, ze investovanie do fondov nie je na mesiac ani na pol roka. Je to dlhodobe investovanie na roky, kde nikto nezaruci ziadne "garantovane" vynosy pocas nejakej presne urcenej doby. Lebo nikto nevie s urcitostou povedat, ze ako sa budu hybat trhy, co pojde hore, co padne dole.

lucioques
20. nov 2025

@anonym_autor nie nevyplatí veď tým si banka zarába

anonym_5d0380
20. nov 2025

@anonym_autor ak zvažuješ variantu sporiť doma do obálky alebo do banky, tak rozhodne do banky
ak časom budeš skúsenejšia môžeš zariskovať viac a skúsiť fondy aj mimo banky

anonym_5f81bf
20. nov 2025

neodporúčam. rod. príslušník prerobil 6 tisíc. aby si rozumela dostal o 6 tisíc menej ako keď tam pred x rokmi tie e dal. VUB.

apostolko
20. nov 2025
@anonym_5f81bf

neodporúčam. rod. príslušník prerobil 6 tisíc. aby si rozumela dostal o 6 tisíc menej ako keď tam pred x rokmi tie e dal. VUB.

@anonym_5f81bf a to se vyplatí :D

autor
20. nov 2025
@anonym_5f81bf

@anonym_5f81bf bankove fondy? to je riadna suma ...ale nie je pravda ze z tych fondov mozes kedykolvek vybrat? a aj zrusit ci zrusit sa nedaju to je viazane na isty pocet rokov?

autor
20. nov 2025
@anonym_5d0380

@anonym_autor ak zvažuješ variantu sporiť doma do obálky alebo do banky, tak rozhodne do banky
ak časom budeš skúsenejšia môžeš zariskovať viac a skúsiť fondy aj mimo banky

@anonym_5d0380 tak z toho mi vychadza ze najepsie je asi terminiovany ucet?

autor
20. nov 2025
@apostolko

@anonym_autor princip ako to robi banka je, ty investujes povedzme 10 000€ na terminovany vklad alebo nejake ich podielove fondy, oni tvoje peniaze vyuziju uplne inak s tym ze ty mas podpisane ze to investujes do fondov ktore si si vybrala, vykonnost si vies pozriet, prejde rok, ty dostanes svoje 3% okresane o 20% dan cize cca. 240€, avsak banka tvoje penaize ivnestuje vo vacsom baliku kde zozbiera investicie od dalsich ludi a hodi to na nizko rizikove s garantovanym vynosom akcie/fondy kde povedzme dostane 15%, tebe da 3% minus dan a tozdiel ostava banke, preto pri tak dostupnych informaciach a jednoduchosti kde doslova dokazes investovat zz mpbilu pocas rannej toalety, nedava vyznam ist cestou banky alebo inej institucie

@apostolko myslis XTB?

apostolko
20. nov 2025
@anonym_autor

@apostolko myslis XTB?

@anonym_autor xtb, trading212,IB je ich vela, staci si vybrat co ti anjviac vyhovuje

kuchynka15
20. nov 2025

@anonym_autor ja investujem do fondov v ČSOB a tri zo štyroch mi pekne zarábajú. Jeden menej, ale je to viac ako na termínovaných účtoch. Je to pohyblivé raz viac raz menej. Mám aj konto na Finaxe tam len začínam tak uvidím.

autor
20. nov 2025

dakujem Vam. ste mi otvorili oci.

anonym_4a9432
Autor odpoveď zmazal
anonym_4a9432
21. nov 2025
@anonym_4a9432
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_4a9432
@anonym_autor Dobrý podvečer, v dnešnej dobe záleží pri investovaní na viacerých faktoroch (akú sumu, na aký cieľ a čas, či chcete investovať pravidelne alebo jednorazovo). Cez banky do podielových fondov sa to neoplatí, ako už písali kolegovia, ale ak sa chcete poradiť, ktoré nástroje a možnosti by boli pre Vaše investície najvhodnejšie, rada poradím, stačí napísať.

anonym_31fcc6
21. nov 2025

Ja mam investicie v banke, rodinní príslušníci majú investície v banke a samozrejme že to ide hore dolu ale teraz tam mam takmer raz tolko než som vložila. 6r sú tam. Je mi jasné že je výhodnejšie investovať inde ale nechcem sa zaoberať otravnými finančnými poradcami ani si to sama študovať. Pre niekoho blbosť, ale je to moje pohodlie.