icon

Oplatí sa investovať do štátnych dlhopisov?

10. feb 2025

Dvojročný dlhopis bude mať úrok 3 % ročne, štvorročný dlhopis bude s úrokom 3,3 % ročne.
Aky mate na to nazor? Oslovilo vas to?

Strana
z3
viestta
10. feb 2025

Nech si ich kupia volici koalicie, zo srdca im prajem dalsi ekonomicky zazrak z kuchyne ministra Kamenickeho

autor
10. feb 2025

@viestta
Prosim, odhladnime z ktorej dielne to prislo.
Nechcem, aby sme sa bavili o politike, ale chcem cisto pohlad z financneho hladiska.

viestta
10. feb 2025

Z financneho hladiska tvojho alebo z globalneho hladiska nas vsetkych ako danovych poplatnikov? Ak ty zarobis, na uroky sa ti poskladame my ostatni (a aj ty sa na nich budes musiet podielat), pretoze vlada si poziciava s navyhodnym urokom.

eva8940
10. feb 2025

oslovilo by ma to pri 30%

brendaa
10. feb 2025

To sa na to niekto chytí? 🤦‍♀️... som si myslela, že po kupónovej privatizacii - podvod storočia... ma už nič neprekvapí🫡🤔🫣😐😬

paradajkova
10. feb 2025

@autorka, cisto z financneho hladiska su statne dlhopisy konzervativna investicia, ktora ti realne nepokryje ani inflaciu. Ak mas peniaze na beznom ucte, tak ano dlhopis sa ti oplati* .

*das do toho 5000 eur, zarobis 3 % rocne, pri rocnej inflacii 2-5 %, cize po 2 rokoch mas z toho hodnotovo zas 5000 eur alebo menej .
** Ak platis dane, tak si ten urok aj sama zaplatis, cize budes mat menej ako 5000 eur. Ak dane neplatis, tak aspon nemas pachut toho, ze si musela zaplatit viac na daniach, aby si tie 3% vobec dostala a podporila do buducna tvorbu dalsich dlhopisov, ktore ta budu zas na daniach stat dalsie a dalsie peniaze.

rooskoliv
10. feb 2025

Skúsim to takto.... Požičala by si peniaze niekomu, kto je stále v mínuse, žije na dlh a nevie hospodáriť? A to je slovenská republika.

Síce môžeš povedať, že aj US sú stále v mínuse, ale väčšina inovatívnych firiem je v US, takže US ekonomika rastie narozdiel od našej výroby áut

A teraz si odpovedz

draik
10. feb 2025

@rooskoliv
Čisto technicky - SR (a podobne kopa iných štátov) si požičiava každý rok od vzniku v 1993. A to stále viac, keďže každý rok sú rozpočtové deficity. A teda požičiava si iné pálky, než je objem týchto dlhopisov.

rooskoliv
10. feb 2025

@draik
Máš pravdu. To ale neznamená, že niekomu takému nezodpovednému požičiam svoje peniaze

vanilkovazmrzka
10. feb 2025

Nechcem nic co ma nieco spolocne so statom, lebo na konci bude aj tak jeden velky ojeb

3009
11. feb 2025

Určite nie.

barrilla
11. feb 2025

a navyše je to na obdobie 2r resp. 4r. Bude tu nová vláda a nech si sľuby a záväzky tejto vlády rieši potom podľa hesla po nás potopa. Za mňa nie, ja tejto vláde a jej hospodáreniu neverím. Nech si investujú ich voliči, ktorí im veria.

autor
11. feb 2025

Dakujem vsetkym za vas pohlad. Este podotknem, ze minister Kamenicky vyhlasil, ze vynosy z dlhopisov sa nebudu zdanovat. Verite tomu? Nie je to len, ze ked vtacka lapaju tak mu pekne spievaju.

matej2227
11. feb 2025

@viestta aj si ich kúpim a ty sa daj opichat mňamkou..

viestta
11. feb 2025

@matej2227 vsak kup, mne je to jedno kde presustrujes svoje peniaze

matej2227
Odpoveď bola odstránená
matej2227
11. feb 2025

@viestta ved kúpim...a nie len to...

viestta
11. feb 2025

@matej2227 a ty si fakt myslis, ze akurat mna zaujima co si ty kupis?

janai1
11. feb 2025

@matej2227 niektorí fakt dokážete to očkovanie vopchat všade 😂

ekira1
11. feb 2025

@matej2227 presne pre takých mentálnych atlétov ako si ty, to je. Takže smelo do toho, kúp všetky, ak takých ako ty je málo a nejaké by ostali voľné.

viestta
11. feb 2025

@janai1 vies, traumy sa tazko spracovavaju. A najviac ockovanie riesia ti neockovani. Aj som sa pytala preco, ale nedozvedela som sa

hellwant
11. feb 2025

@matej2227 Co tu pchas ockovanie. Nakup si ak ti stacia 3%, ja radsej vyssie zhodnotenie na svetovych trhoch.

nelka93
11. feb 2025

@ekira1 však on je obhajca koalície, čiže je jasne ze on si ich kupi.
Autorka mňa to vôbec neoslovilo, peniaze mam inde a zarába mi to ďaleko viac ako tých 30 eur ročne 😅

david1202
11. feb 2025

A to je veľa 3% keď ja na invidi mam denný zisk od 50 do 200€? Je to akože málo ,keď inflácia je nejaké 2% ročne ,máš zisk 1% ,to je veľa ?radšej budem robiť denne obchody ,ako dostávať tie smiešne peniaze čo ponúkajú všade

carter30
11. feb 2025

Za mňa určite veľké NIE. V živote nikdy nič,čo začína,,štát-ne,,... Neverím ani, že nejaké dôchodky za 20-30 rokov budú. Už teraz sú v obrovitanskej strate,len sa to láta kupovaním voličov. Za mňa si radšej šetriť,investovat po vlastnej osi. Ešte keď súdruh povedal,že peniaze v dôchodkových sporeniach ľudí si chce ,, požičiat,, na výstavbu diaľnic. Akože čoooo omg... 🙉 Toto bude za pár rokov zase len jeden obrovský tunel (ale Višňové to nebude 🤣) Minimálne odvody a nazdar..

jarrroo
11. feb 2025

Vôbec nie,mám v jednej nemenovanej banke podielové listy od júna minuleho roku za sedem mesiacov mi pribudla hodnota 7,8 percent!! Tie úroky štátu ani nekopiruju inflaciu....čo ponúkajú...

nerko
11. feb 2025

Neexist, aby som dala peniaze týmto kriminálnikom. Aj keby mi dávali 20%.

milanemila
11. feb 2025

Nie statne dlhopisy Slovenska by som nekupila, mozno tak pri 15% ale aj tak skor nie. 3% naozaj nie je nejaky vyhodny urok a este ten nazov Patriot, no na tycku mi je.
Nech si ich nakupi ta cvarga okolo Fica a spol, ked tak prezentuju ako uzasne kvizne Slovensko pod ich rukami, takze to urcite povazuju za vyhodnu a bezpecnu investiciu 🙈

matusformanek
12. feb 2025

tento produkt oslovi len cielovku pre ktoru je určeny- starších a ultra konzervatívnych investorov, ktori v podstate nikdy neinvestovali. Ciselne to možno možno pokryje inflaciu. Osobne mi to je proti srsti, ale neodsudzujem nikoho ,kto sa pre ne rozhodne. Každopadne na trhu existuju i daleko diverzifikovanejšie možnosti než sa spoliehať na zaväzky 1 štátu. Na druhej strane nemôžeme porovnavať tuto investiciu s vynosom akcii a akciovych indexov, to by nebolo fér. Porovnavajme ju s výnosom termínovanych vkladov napríklad

viera27
12. feb 2025

Nie. Uplna blokacia penazi na 2 az 4 roky za urok, ktory nepokryje ani inflaciu? Poloz si otazku inak. Tu ti dam 30E a o rok dalsich 30E. A ty mi daj 1000, ktore 2 roky neuvidis. Mozem okaslat tie uroky.

Strana
z3