icon

Oplatí sa krátkodobá investícia na 3 až 12 mesiacov?

11. máj 2026

ze cast vkladu ide na terminovany
a cast vkladu do imvesticie?
Mate niekto take a oplati sa to na kratky casovy horizont?
napr 6mesiacov, 3 mesiace ci 12 mesiacov?
Ide o to ze o rok peniaze isto budem potrebovat, tak ci sa oplati tak kratko aj kvoli investiciam
mate dakto

anonym_7d9058
11. máj 2026

@anonym_autor no, velmi zalezi na vsetkych podmienkach... lebo ta cast, co nie je terminak musi byt nejaka forma "negarantovanej" investicie... takze zalezi, ake su podmienky a ci rok nie je malo na taku formu investicie... Na rok (vseobecne) je asi najlepsi terminak / sporiaci ucet... max financne ETFko (ale tam to uz nie je garantovane)...

autor
11. máj 2026
@anonym_7d9058

@anonym_autor no, velmi zalezi na vsetkych podmienkach... lebo ta cast, co nie je terminak musi byt nejaka forma "negarantovanej" investicie... takze zalezi, ake su podmienky a ci rok nie je malo na taku formu investicie... Na rok (vseobecne) je asi najlepsi terminak / sporiaci ucet... max financne ETFko (ale tam to uz nie je garantovane)...

@anonym_7d9058 ved prave, ci sa vobec oplati investovat do fondov na rok ci menej. (lebo urok je fajn, 5,5% per annum, ale ci nebudem na inesticii stratova lebo sak trhy kolisu)

stankadu
11. máj 2026

Rok je málo podla mňa. Ked aj investuješ s dobrým vynosom, musíš do ziskových a tie bývajú velmi rizikové. Takze kludne môžeš za ten rok aj prerobit. Tu ti garanciu zisku nikto neda. Alebo ak ano, tak tie vynosy nie su az take výhodné (ziskove). Určite odporúčam nájst niekoho, kto sa tomu venuje a vie dobre poradit

autor
11. máj 2026
@stankadu

Rok je málo podla mňa. Ked aj investuješ s dobrým vynosom, musíš do ziskových a tie bývajú velmi rizikové. Takze kludne môžeš za ten rok aj prerobit. Tu ti garanciu zisku nikto neda. Alebo ak ano, tak tie vynosy nie su az take výhodné (ziskove). Určite odporúčam nájst niekoho, kto sa tomu venuje a vie dobre poradit

@stankadu potom z tohoto pohladu sa mi to ozaj neoplati. Chapem, ze je nieco ine odlozit na par rokov , no na rok je to na nic. Dakujem

miusa00
11. máj 2026

Ziskove nebyvaju velmi rizikove, avsak to, ze v priebehu roka kolisu je prirodzene a moze prist prepad aj na par mesiacov/rokov. To nikto nevie. Preto sa to na tak kratku dobu neoplati, pretoze je to hazard, ci trafis radt slebo pokles, pri dlhodobej investicii toto riziko znizujes takmer na nulu

anonym_7d9058
11. máj 2026
@anonym_autor

@stankadu potom z tohoto pohladu sa mi to ozaj neoplati. Chapem, ze je nieco ine odlozit na par rokov , no na rok je to na nic. Dakujem

@anonym_autor nehovoriac, ze standardne sa nedani vynos (pri etf/akciach) az po roku... ale tato cast mozno bude nejaky podielovy fond a ten sa navyse dani vzdy... takze zalezi, co to presne je a ake su podmineky... ale takto vseobecne by som tipol, ze sa to neoplati (riziko a potencialne trable s tym spojene je vysoke)

mogaa
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor rok je veľmi málo a nikto nevie či zrovna za rok nebudeš vo fonde v strate.....

autor
11. máj 2026

dakujem, radsej zvolim istotu

anonym_c815b1
11. máj 2026

O akej sume sa bavíme? Ak je to 150k+ tak by som ti vedela poradiť kontakt ako ich otočiť

patrike
11. máj 2026

Kto a co presne ti ponuka ?

anonym_e28b44
11. máj 2026

Na toto je jednoduchá odpoveď.
Áno oplatí sa to, ak budu trhy na konci tvojho horizontu v pluse.
A nie, nieplatí sa to v pripade, ak budú vtedy v minuse.

patrike
11. máj 2026
@anonym_e28b44

Na toto je jednoduchá odpoveď.
Áno oplatí sa to, ak budu trhy na konci tvojho horizontu v pluse.
A nie, nieplatí sa to v pripade, ak budú vtedy v minuse.

@anonym_e28b44 V pripade rastu moze dat vsetko rovno do fondov 🙂

anonym_2d260d
11. máj 2026

My sme sa tak nechali obabrat,zaplatili sme okolo 700eur,mozno aj viac na vstupne poplatky do fondov,mali sme ich 2.Ten zisk bol fakt nizky,sme to aj vytiahli ale fondy mame este aktivne.Ani neviem ako to mam cele uplne zrusit.

autor
11. máj 2026
@anonym_2d260d

My sme sa tak nechali obabrat,zaplatili sme okolo 700eur,mozno aj viac na vstupne poplatky do fondov,mali sme ich 2.Ten zisk bol fakt nizky,sme to aj vytiahli ale fondy mame este aktivne.Ani neviem ako to mam cele uplne zrusit.

@anonym_2d260d ved prave, toto bol zase produkt ponukany bankou no osobne som sa ozaj presvedcila, ze mat to tam na par mesiacov je blbost

patrike
12. máj 2026
@anonym_2d260d

@anonym_2d260d "vyhoda" banky je oproti priamemu nakupu akurat strkanie poplatkov za nakup do banky ...

autor
12. máj 2026
@patrike

@anonym_2d260d "vyhoda" banky je oproti priamemu nakupu akurat strkanie poplatkov za nakup do banky ...

@patrike tak oni lakaju na 5,5% urok avsak ako na polroka sa mi to ozaj neoplati ako investicia, ved za pollroka mozem na investiici len tak riadne prerobit, nie? akoze pekne by som zarobila na terminaku ale ci mi to stoji za risk kvoli tej kratkodobej investicii...

patrike
12. máj 2026
@anonym_autor

@patrike tak oni lakaju na 5,5% urok avsak ako na polroka sa mi to ozaj neoplati ako investicia, ved za pollroka mozem na investiici len tak riadne prerobit, nie? akoze pekne by som zarobila na terminaku ale ci mi to stoji za risk kvoli tej kratkodobej investicii...

@anonym_autor Kazdy druh investice ma svoj horizont, pre ktory je vhodny. Na tak kratky cas mozno este dlhopisy, ale urcite nic akciove.

patrike
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Este dodam : ked kupis ETF napriamo, nebudes platit banke 1 - 2% za nakup a predat urcite po viac ako roku (tzv. casovy test), vtedy je to oslobodene od dane a odovodov do ZP.

proste_zuza
12. máj 2026

Do fondov asi nie na kratku dobu, hlavne teraz. Mame tu krizu vsetkeho druhu a skor pojde ekonimika k horsiemu tento rok. Ak je to iba na kratko, tak terminovany. Teraz su okolo 2,5% . Teda ak das napr. 10tisic tak za rok budes 250eur a v cistom 202,50 lebo je tam 19% dan

autor
12. máj 2026
@proste_zuza

Do fondov asi nie na kratku dobu, hlavne teraz. Mame tu krizu vsetkeho druhu a skor pojde ekonimika k horsiemu tento rok. Ak je to iba na kratko, tak terminovany. Teraz su okolo 2,5% . Teda ak das napr. 10tisic tak za rok budes 250eur a v cistom 202,50 lebo je tam 19% dan

@proste_zuza ano, necham na terminaku dakujem

univerzal112
12. máj 2026

Na tak krátku dobu by som ETF neodporúčal. Skúste sa zamerať na I.A.D. invest konkrétne prvý realitný fond.

autor
12. máj 2026
@univerzal112

Na tak krátku dobu by som ETF neodporúčal. Skúste sa zamerať na I.A.D. invest konkrétne prvý realitný fond.

@univerzal112 chcela som to riesit cez banku nakolko nie som zbehla cez ine kanaly...Realitne fondy na SVK co najviac teraz prosperuje, su uz vypredane, minimalne Lucron je zaujimava skupina , v Ba ma kopec projektov...Ale neskoro som sa dozvedela, ze ponukali ....

univerzal112
12. máj 2026
@anonym_autor

@univerzal112 chcela som to riesit cez banku nakolko nie som zbehla cez ine kanaly...Realitne fondy na SVK co najviac teraz prosperuje, su uz vypredane, minimalne Lucron je zaujimava skupina , v Ba ma kopec projektov...Ale neskoro som sa dozvedela, ze ponukali ....

@anonym_autor Rozumiem, no cez banku sa investície dnes uz neriešia. Moji klienti a samozrejme aj ja sám, mám krátkodobé ciele a rezervu práve v prvom realitnom fonde nakoľko majú aj počas krízy stále stabilný výnos okolo 6%. Je to z dôvodu že stávajú nehnutelnosti, ktoré následne prenajímajú. Ich stratégia sa už aj v minulostí osvedčila. (Počas koronakrizy napr.)

autor
12. máj 2026
@univerzal112

@anonym_autor Rozumiem, no cez banku sa investície dnes uz neriešia. Moji klienti a samozrejme aj ja sám, mám krátkodobé ciele a rezervu práve v prvom realitnom fonde nakoľko majú aj počas krízy stále stabilný výnos okolo 6%. Je to z dôvodu že stávajú nehnutelnosti, ktoré následne prenajímajú. Ich stratégia sa už aj v minulostí osvedčila. (Počas koronakrizy napr.)

@univerzal112 hej realitne su dobre