Oplatí sa kúpiť a prenajímať chatu?
Ahojte, ste tu určite také čo máte chatu a prenajímate ju. Máme možnosť kúpiť dobrú chatu za výbornú cenu na západe Slovenska, kontaktné na Duchonke, chcela by som ju prenajímať, otázka je oplatí sa to? Tie čo máte skúsenosti idu chaty skôr v lete alebo aj v zime občas? Museli by sme brať hypotéku okolo 60000 zvyšok máme hotovosť vráti sa to z prenájmov alebo ani nie? Ďakujem
Ja si myslím že treba vyskúšať a netreba sa bať, dopredu človek nikdy nevie ale neskúsiš nezistis. Ak mas možnosť že sa budeš o to starať sama a nie platiť zamestnanca to je Velka výhoda. Okrem toho, veď ak by to nešlo podľa tvojich predstav, môžeš ju predať. Ak ti dajú hypo tak ja by som do toho šla.
Mne príde Duchonka už taká mŕtva, či nie?
Chodili sme tam ako deti, ale aj vtedy, akurát tak kopec opitých, voda nie čistá.
@katkaseiner tá chata je úplne prerobena nová netreba tam nič robiť
@unicornlady mne sa tam nejako extra nepáči, poznám ľudí ktorí sa tam hrnú, trochu to prerobili mierne to ožilo ale nič extra
Autorka pridam ti ešte pár postrehov. Pišeš, chceš letne sidlo a keďže Duchonka v lete najviac zaraba a ty si ešte zmenšiš prijem( 1 ci 2 tyzdne?) Ak by ste to kupovali za vlastne, ok, keďže ti nejde hlavne o zisk. Ale ak na hypo, zač. jari, koniec jesene a v zime minimalny prenajom, ty si v lete vyhodiš možno ďalšie 2 naj týždne a hypo sa plati mesačne, budeš musieť dopĺňať zo svojich peňazí, plus neviem, či to odhodlanie posilnene tym, že si brigadovala v upratovaní chát(za slobodna, mlada bez zaväzkov) ti vydrži v manželstve, možno deťoch po 2 sezonach. Aj z HO budeš unavena a v lete, keď budeš chciet byť s rodinou budeš po 25 ľudoch upratovať(každý vikend, možno aj cez týždeň) A to ešte musiš riešiť zmluvy( 2 krat do týždňa?), časť bude chcieť možno využiť rekreačny poukaz, ak nebudeš toto riešiť, stratiš časť klientely- za mna nie. To nie je ako ten byt , čo prenajímaš- raz za rok dane, či uprava poplatkov.
PS. Toto si pri brigadovami riešiť nemusela, iba si upratala a teraz už maš aj rodinu a pracu plus byt v prenájme a plus chaya ku tomu by pribudla, kde stale musiš dopĺňať veci a starať sa o zovňajšok.
@hellwant rodičia mali chatu, poznám to, nebrigadovala som len ako mladá a slobodná, som účtovníčka viem čo to obnáša papierovo, letné sídlo myslím jún/september a nie cez hlavnú sezónu. Viem kde sú moje možnosti inak by som sa do toho nepúšťala, rekreačnú nehnuteľnosť hľadám už dva roky...
@melanta áno ? Tak to rada pocujem, že sa Vám dari . Môžem vedieť, kde ju máte?
Ja by som sa tak nenápadne spýtala v podobných chatách na blízkom okolí, ako im to ide. Ale záleží aj na reklame a tiež vybavení chaty.
autorka, nech ti tu napíšeme čokoľvek, ty si viac menej rozhodnutá. Sama mám rekreačnú nehnuteľnosť. Nebudem ti písať, čo prenájom obnáša. Si presvedčená, že všetko vieš a zvládneš. Pri kapacite 25 osôb, a slabším sociálnym vybavením pre toľko osôb ti tam budú chodiť len skupiny puberťákov na dozvuky a ľudia, ktorí tam budú vo veľkom oslavovať a alkohol tam potečie potokom. O zlej lokalite ani nehovorím. Brať si úver na takúto nehnuteľnosť je viac ako nerozumné. Ak si chceš zachovať psychické a fyzické zdravie, poobzeraj sa po inej rekreačnej nehnutelnosti.
@lizardd niesom rozhodnutá. Nechápem prečo musíte všetci komentovať že neviem o tom nič a nebudem to zvládať.... tak asi viem kde sú moje možnosti.
@autorka ja osobne by som dala prednosť skôr chate na horách, v zime ju udáš na 99 % každý víkend, mimo sezónu tiež bez problémov. Kamarátka mala dve chalupy v Jizerských horách (CZ) a mali plno stále. V zime lyžiari, mimo zimu turisti, rodiny, hríbari... A to chcela za týždeň 35 tisíc (Kč) a za víkend 20 tisíc, žiadna lacná chajda. Ale mali ich fakt veľmi pekné a super vybavené + veľký pozemok, ihrisko pre deti, bazén cez leto...
Tak ked vies kde su tvoje moznosti a si pevne rozhodnuta ze to zvladnes v pobode tak nechapem co tu vlastne riesis...
aj ja si niekedy chcem vypocut nazory inych, tak chapem autorku.
@kulumulu123 pýtam sa tu tých ktoré majú chaty ako im to teraz funguje....niesom rozhodnutá viem že budem kupovať takú nehnuteľnosť ale neviem ešte kde
A už si si zisťovala či ti dajú hypo na chatu v rekreačnej oblasti?
@sasa1310 áno daju
Pozri píšeš že chata je nová nič tam netreba dať. Ak by to bol taký výhodný biznis prečo si pôvodný majiteľ/majiteľka ju nenechajú lebo asi vedia že sa to neoplatí. Veľká réžia elektrika v zime plyn alebo drevo dalšie peniaze aby si neprecitla že musíš predať lebo nezarobí TI to ani na hypotéku.
@alickapusinka lebo sú to starší ľudia, nevládzu a chcú sa toho už zbaviť sú to naši známi takže nič v tom nieje, ja nejdem na tej chate zarábať takže sa nebojím žeby som nemala ako platiť hypotéku, hľadám dlhšie takýto objekt
Chod za svojim snom💪,drzim palce 🤗.
autorka - píšeš - niesom rozhodnutá. Nechápem prečo musíte všetci komentovať že neviem o tom nič a nebudem to zvládať.... tak asi viem kde sú moje možnosti. -
pýtala si sa na názor či sa to oplatí alebo nie. Nikto nemohol vedieť či máš alebo nemáš skúsenosti - a kto nemá skúsenosti, veľakrát nemá ani šajnu čo tam všetko treba a to sú mínusové položky.
Z tvojich príspevkov mám pocit, že veľmi chceš počuť, ako sa to oplatí. Podľa mňa nie. Aj ke´d nechceš na tom zarábať, neviem, či tam vy budete chodiť, využívať tú chatu, aký má zmysel vlastne kupovať niečo v takejto lokalite, ak možno pôjdete do mínusu. Rátaj aj s tým ako píše @lizardd - klientelu budeš mať asi takú ako uvádzaa možno sa tá chata opotrebuje skôr, než na tom začneš aspoň niečo zarábať. A od jesene do jari bude v podstate nevyužitá - aspoň teda väčšinu času
@ibatanecnica áno otázka je či sa to oplatí a nie čo to obnáša to je rozdiel, tá chata odteraz fungovala a klientela teda vôbec nebola taká ako opisujete
Ja nechcem nič konkrétne počuť, vieš koľko takýchto chat som prešla za dva roky? Tu je výhodná cena len tá lokalita horšia a jedno jediné plus ma že je blízko a môžem sa o ňu starať ja
*doteraz
autorka- horšia lokalita? Ale lokalita je dosť podstatná podľa mňa.
a k tomu či sa to oplatí patrí aj to, čo to obnáša
@ibatanecnica a ja píšem že není podstatná?? Hovorím chata dobrá lokalita horšia tak premýšľam, v lete bývajú chaty plné, mimo sezóny občas
Preto bola toto otázka na ľudí ktorí majú chaty ako to teraz funguje
Nepatrí k tomu každý druhý komentár úplne mimo toho čo sa pýtam
Mam znamych manzelov, maju chatu(cca 20 ľudí) v Oscadnici, keby ju nezdedili, nekupili by ju(kedze navratnost by bola v nedohladne, a kedze ziju na dome vo vedlajsej dedine, mat dalsi dom a kupit ho a makat aj na nom by ich nelakalo- postavil ju jej otec) Takto maju aspon cisty zisk bez kupy. V Oscadnici to maju celorocne, bud tury po horach jar , leto jesen a teambuildingy, alebo v zime lyze vo Velkej Rači. Ten zisk sa im za tu robotu a opravy oplati minimalne. Ona nepracuje vôbec, kedze ju stale chodi upratovat, prenajimat, riesi uctovnictvo, plus o deti sa stara manzel ma HO ten zas opravuje.
Je to cca 20 minut autom od ich domu.
Apropo lokalita,lokalita, lokalita pri nehnutelnostiach, lebo chatu poopravujes casom, lokalitu nezmenis. Mne Duchonka nic podstatne, co by ma malo zaujat neevokuje.Narozdiel od slov Liptov, Pieniny, Vlkolinec, Cičmany, Turiec atd..
autorka - myslím, že komentáre sú k veci. Neviem prečo si taká nasrdená. A ako vieš, že komentujúce nemajú niekde nehnuteľnosť ktorú prenajímajú? My tiež jednu máme a mám kopu známych ,ktorí majú nehnuteľnosti na prenajímanie kade - tade, a to môže mať hocikto a nemusí to ani spomenúť.

Autorka, podľa mňa sa pýtaš zbytočne. Ty si podľa mňa rozhodnutá, že to chceš. Aj keď ti tu napíšeme, že lokalita je úplne otrasná. Ak ty tú lokalitu poznáš, máš ju rada, rada tam ty sama chodievaš, tak potom nerieš názory iných.