Oplatí sa platiť zdravotné poistenie?
Oplatí sa platiť zdravotku alebo byť radšej samoplatcom? K lekárom veľa nechodím len taký základ (preventívna čo nie je nutnosť a raz dva krát do roka som chorý) Pracujem sám na seba preto nad tým uvažujem hlavne keď sa teraz zasa všetko zvyšuje . Neberte ma zle len to je moja úvaha chcem len názor
Máš na mysli, že zavoláš do ZP a povieš im, že nechceš platiť odvody, že si sám uhradíš zdravotnú starostlivosť, ak by si išiel na prehliadku? Nie, tak to nefunguje. Máš príjem, platiť musíš.
A keď z jedného dňa na druhý zistíš, že máš rakovinu a liečba stojí 30 000 eur? Predstav si, ja som z jedného dňa na druhý zistila, že mám rakovinu, do pár dní operácia a onkologická liečba. Alebo predstav si ťažký úraz, haváriu, infarkt, mozgová porážka? To sú všetko tisícové liečby. Nechcem byť zlá, ale ak premýšľaš neplatiť 100 eur mesačne na zdravotku, tak asi nemáš uložených toľko nepotrebných peňazí, že len tak dáš 10 000 za liečbu ak sa ti niečo stane.
Mimo toho, ZP je povinnosť platiť. Nedá sa nebyť v žiadnej poisťovni a neplatiť. Ak prestaneš platiť, príde upomienka a za pár mesiacov exekútor, ktorému okrem odvodov spätne zaplatíš ešte aj jeho náklady.
Byt zdravotné poistený je na Slovensku povinné
no neviem ci sa ti to oplati, lebo zdravotne poistenie je povinne a nikoho nebude zaujimat ze si svoje osetrenie hradis.
Narastie ti na zdravotne dlh, po rokoch aj s penalmi a urokami z omeskania.
ak sa zamestnas , pride do uctarne prikaz od exekutora a zrazia ti to z platu.
Ledaze sa chces odstrihnut od systemu a zarabat si cely zivot na cierno.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
Prvá veta v § 2 začína: Zdravotné poistenie je povinné verejné zdravotné poistenie...
Za každú osobu s pobytom v SR musí byť zaplatené - štát, zamestnávateľ, samoplatiteľ.
Tiez som mala kolegu, co razil teoriu, ze zdravotne odvody su blbost. Ze ved on je mlady, zdravy, k lekarom nechodi. Nepochopim taketo zmyslanie. Pretoze choroba si nevybera a kludne sa ozve aj u mladeho cloveka. Alebo taky uraz. No nedoplatil by si sa v niektorych pripadoch. Nemame idealne zdravotnictvo na SK, ale aspon nas bezne neotacaju lekari, ze nemate poistenie, tak vas neosetrime.
Pokiaľ pracuješ na území sr bohužiaľ si nútený platiť zdravotné odvody :D nedá sa tomu vyhnúť.
ked si zlomis nohu oplati sa mat ZP
Tu nemôžeš polemizovať či sa to oplatí alebo nie. Buď za teba platí zamestnávateľ, štát, alebo ty (to je ten "samoplatca"). Ak nie, tak ti za chvíľu zaklopká exekútor. Je to povinné byť poistený.
za mna v tejto chvili sa ti to "oplati" lebo vydavky asi prevysuju naklady... ale predstav si situaciu... zrazi ta auto a co potom? budes si to zvladat vsetko platit? dostanes rakovinu ci ine menej zavazne ochorenie... budes si vsetko potom platit? treba uvazovat triezvo a ak chces byt samoplatca zvazit ci sa ti to plati, popr. ostanu ti trvale nasledky do buducna, chronicke ochorenie kde budes mesacne potrebovat liecbu ci lieky
Pozri si len koľko napríklad stojí výjazd rzp. Nie to ešte liečba ochorení. A potom ti nakoniec ešte zrátajú aj nedoplatok na poistnom a vtedy zistíš, že to bola blbosť.
@kacena4 stacila by obycajna zlomenina a uz by to asi neutiahol
Nechápem otázke, To je povinné. Keď si nezamestnaná, buď patíš sama, alebo si na úrade práce. Keď si SZČO musiš platiť, keď si zamestnanec, ide z hrubej mzdy
@refly presne..nehovoriac o tom ze pri vaznom niecom by sa nedoplatil..vo vseobecnosti plati ze sa neplaticom poskytuje len neodkladna zdr starostlivost nic navyse,,,
@katty123456 Aj to.
Ja som si ale na 100% istá, že pán sa stretol s pojmom "samoplatca" a zle si vysvetlil čo to znamená. Asi si myslel že bude bez poistenia, kým je mladý a potom neskôr si to zase dá, ale teda bohužiaľ. Ja trocha rozumiem, lebo som tiež samoplatca, je to drahé jak sviňa, tisíce poplatené a tiež -zatiaľ- nič z toho :D Šikly by sa mi nové okuliare a nadávala som jak pohan, keď som videla koľko stojí jedno vyšetrenie. O okuliaroch ako takých ani nehovorím. Platím aby neprišiel exekútor a keď niečo potrebujem, aj tak si to aj tak platím, pecka.
@refly chapem..ja som chronicky pacient..13r som bola samoplatca az teraz ako ID som poistencom statu..aspon cosi..
pracuješ sám na seba,čiže si SZČO? Pred szčo si bol čo? Študent?
A to sa toto úplne vážne pýtaš?
😨
Rozmýšľam,či si kompletný.........alebo len 10 ročné decko,čo nemá šajnu o ničom

No ja celkom nerozumiem otazke 🤷🤷🤷 Akoze ci sa ti to oplati? Ty nechodis na preventívne prehliadky? Ved skus zopar rokov neplatit, dlh ti bude len narastat a este ta ani neosetria, ked to budes naozaj potrebovat. Ty si povinny platit ZP, samoplatca znamena, ze si poistenie platis sam a nie ze si 2 x rocne zaplatis osetrenie....