icon

Oplatí sa počkať s hypotékou do jesene 2026?

24. nov 2025

Začiatkom roka 2026 sme s mužom chceli brať hypotéku na nejaký relatívne novší byt v Bratislave. Nie úplnú novostavbu, ale ani starý byt hodný rekonštrukcie. Základ na hypo máme asi tak akurát dostačujúci, platy by mali byť tiež. Deti nemáme.
Po rozhovore s kamarátom, ktorý sa orientuje v realitách, si ale nie sme istí. Ceny sú teraz dosť vysoké oproti platom, ktoré nestíhajú tak rýchlo rásť. Samozrejme tieto veci sa nedajú predvídať, a o rok môžu byť 3i byty v BA po 400k vyššie, ale teda že by skôr odporučil posunúť to napríklad na jeseň 2026, že ako sa situácia dovtedy vyvinie.
Ako to vnímate, hlavne ak ste v podobnej situácii? Oplatí sa podľa vás počkať?

Strana
z2
anonym_e6ffdc
24. nov 2025

@anonym_autor nikdy sa neoplatí čakať. Určite neklesnú ceny nehnuteľností. Ak nájdete svoj vysnívaný byt, tak kupujte

wade
24. nov 2025

Je to dlhodoba investicia, taketo vyckavanie a kalkulovanie je z dlhodobeho hladiska uplne neopodstatnene. Kazdopadne, aj v nehnutelnostiach je iste riziko, ale to je vsade. Dolezite je najst spravnu nehnutelnost a spravnu lokalitu. Ak to najdes, ja by som necakal.

anonym_297c41
24. nov 2025

@anonym_autor nehnuteľnosti budú na jeseň 2026 drahšie (na to netreba byť ani realiták, aby si sa dovtípila, keďže ich cena stále rastie). A hypotéky možno budú lacnejšie ale rátaj maximálne desatinách percenta - avšak vždy môžeš refinancovať. Takže za mňa radšej kúpiť čo najskôr a podľa situácie hypo trhu buď refinancovať alebo nechať tak.

reela
24. nov 2025

"Kamarat" nechce, aby ste mu vyfukli byt 😂

autor
24. nov 2025

Ďakujem za názory. Taký hlavný argument bol ten, že platy nestíhajú za cenami bytov, ktoré tiež nemôžu rast večne. Čiže si byty bude môcť dovoliť menej ľudí - ceny pôjdu dole. Ale to je asi skôr len prianie ako realita.

luccys
24. nov 2025

Na co by ste mali akoze cakat? Snad necakas, ze nehnutelnosti budu lacnejsie. Sice to hovoria uz 15 rokov, ze to klesne, ale akosi to neprichadza😃 a v BA uz vobec nie.

luccys
24. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem za názory. Taký hlavný argument bol ten, že platy nestíhajú za cenami bytov, ktoré tiež nemôžu rast večne. Čiže si byty bude môcť dovoliť menej ľudí - ceny pôjdu dole. Ale to je asi skôr len prianie ako realita.

@anonym_autor Pobavilo😃

anonym_297c41
24. nov 2025

@anonym_autor ešte dodám, kupovali sme byt na začiatku tohto roka - relatívne novostavba, začali tu stavať ďalšie bytovky, no a cena bytov vzrástla a čo sme kúpili za 175k by sme teraz predali za 220-230k bez mihnutia oka - neprešiel ani rok od kúpy, takže oplatilo sa mi vziať hypo so 4% úrokom? Určite áno, po roku od vzatia hypo prejdeme aj refinancom na 3%

anonym_d263ec
24. nov 2025

Uz vcera ste mali kupovat, dnes je uz neskoro. Takze nepocuvaj kamarata a kupuj, ak na to teraz mate, necakaj. My sme kupili v 2020, hlavu sme si trieskali, ze ako neskoro, rok-dva predtym sme mohli kupit o asi 20 % lacnejsie. A dnes? Nas byt ma hodnotu 150 % kupnej ceny.

anonym_ca998c
24. nov 2025
@anonym_d263ec

Uz vcera ste mali kupovat, dnes je uz neskoro. Takze nepocuvaj kamarata a kupuj, ak na to teraz mate, necakaj. My sme kupili v 2020, hlavu sme si trieskali, ze ako neskoro, rok-dva predtym sme mohli kupit o asi 20 % lacnejsie. A dnes? Nas byt ma hodnotu 150 % kupnej ceny.

@anonym_d263ec my podobne...ale starsi RD. Nas stal 140, a o par domov vyssie sa predava za 280, povodny stav, ani okna nema vymenene.

anonym_e434ff
24. nov 2025

@anonym_autor inac dnes som citala ze stat od 2026 uz nebude poskytovat dotacie na hypoteky ...co nas to este caka..

autor
24. nov 2025
@anonym_e434ff

@anonym_autor inac dnes som citala ze stat od 2026 uz nebude poskytovat dotacie na hypoteky ...co nas to este caka..

@anonym_e434ff prosím, čo toto konkrétne znamená? Myslí sa tým tá nedávno zavedená pomoc pri hypo?

anonym_e434ff
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_e434ff prosím, čo toto konkrétne znamená? Myslí sa tým tá nedávno zavedená pomoc pri hypo?

@anonym_autor ano tu idu rusit, pri tych vysokych hypotekach. dnes som citala na nete

vevesh
24. nov 2025

Podla mna ceny nehnutelnosti klesnu. Nie vela, ale kupyschopnost klesne a preto vam radi vyckat. A teda vsetko zalezi hlavne na tom, co hladate. Ak pride "vas byt", necakala by som. Ale ani by som netlacila na pilu....

anonym_e434ff
24. nov 2025
@vevesh

Podla mna ceny nehnutelnosti klesnu. Nie vela, ale kupyschopnost klesne a preto vam radi vyckat. A teda vsetko zalezi hlavne na tom, co hladate. Ak pride "vas byt", necakala by som. Ale ani by som netlacila na pilu....

@vevesh neklesnu tak skoro, skor budu stagnovat. a zavisi kde. 🙂 v Bratislave a vacsich mestach to bude zas insie ako daka Rimavska sobota...mimochodom, banky sa predhanaju, a poskytuju lepsie hypoteky, preto si myslim ze ceny bytov klesat urcite nebudu. ale rast by mal byt isto pomalsi nez za minule roky.

vevesh
24. nov 2025
@anonym_e434ff

@vevesh neklesnu tak skoro, skor budu stagnovat. a zavisi kde. 🙂 v Bratislave a vacsich mestach to bude zas insie ako daka Rimavska sobota...mimochodom, banky sa predhanaju, a poskytuju lepsie hypoteky, preto si myslim ze ceny bytov klesat urcite nebudu. ale rast by mal byt isto pomalsi nez za minule roky.

@anonym_e434ff no neviem, u nas banky neposkytuju uvery, skor zamietaju (nemecko). A kedze sa zvysi zdanenie od noveho roka, odrazi sa to na cenach nehnutelnosti a tym aj kupyschopnosti. V takej rimavskej este mozu ceny rast, ale v ba si nemyslim, skor stagnacia, mozno pokles 5-10%.

anonym_e434ff
24. nov 2025
@vevesh

@anonym_e434ff no neviem, u nas banky neposkytuju uvery, skor zamietaju (nemecko). A kedze sa zvysi zdanenie od noveho roka, odrazi sa to na cenach nehnutelnosti a tym aj kupyschopnosti. V takej rimavskej este mozu ceny rast, ale v ba si nemyslim, skor stagnacia, mozno pokles 5-10%.

@vevesh RS patri medzi najchudobnejsie regiony, aj revuca a tam ten stred, tam nebude nic rast 🙂 nema preco, ale blava je ina pesnicka. sledujem dlho trh nehnutelnosti, trhy , aj banky...

anonym_d263ec
24. nov 2025
@vevesh

@vevesh v BA je dopyt po bytoch vyssi ako ponuka dlhodobo, ceny preto nemaju preco klesat. Ved sa sem stahuje cele Slovensko 😆 Netreba zabudat, ze je tiez vela rodin z Ukrajiny, ktore teraz ziju v podnajmoch, ale uz sa tu stabilizovali, zamestnali a neplanuju sa vratit, to su dalsi potencialni kupujuci.

anonym_e2845c
24. nov 2025

Kamarat sa zjavne “vyzna” 😁 ale radsej ho nepocuvaj. V Bratislave urcite buduci rok ceny bytov neklesnu (globalne, samozrejme ze vynimky sa mozu najst).

mimaapeto
24. nov 2025
@anonym_e434ff

@anonym_e434ff nechápem prečo by mal... je to každého záväzok... nikdy taká pomoc nebola a nesúhlasím s tým aby sme sa iným skladali na hypo... kto nato má si ju vezme.. kto nie žiaľ nech si ju neberie...

anonym_401e91
24. nov 2025

@anonym_autor
My sme kupili prvy dom na 16% urok, vsetci tvrdili ze sme sa zblaznili...to bola daleko najlepsia kupa

viktoriaandrascik
24. nov 2025

Nečakala by som ani do nového roka 😀

sisska96
24. nov 2025

Už aj včera bolo neskoro. Lepšie nebude

anonym_e434ff
24. nov 2025
@mimaapeto

@anonym_e434ff nechápem prečo by mal... je to každého záväzok... nikdy taká pomoc nebola a nesúhlasím s tým aby sme sa iným skladali na hypo... kto nato má si ju vezme.. kto nie žiaľ nech si ju neberie...

@mimaapeto ja nikde nepisem o tom ze to schvalujem. neschvalujem ani tehotenske. napriklad.

autor
24. nov 2025
@sisska96

Už aj včera bolo neskoro. Lepšie nebude

@sisska96 sme v prenajatom a máme zmluvu do marca, tak to už chceme počkať. Začali sme pozerať čo je momentálne k dispozícii, je z čoho vyberať, tak snáď aj o tých pár mesiacov bude.

katkaseiner
24. nov 2025

verím ze je z coho vyberat ale ver mi ze aj ked nájdes spravny byt, lokalitu, proste nie je iste ze ti ho niekto nevyfukne. Každopádne by som sa netlacila na hranu datumu vystahovania... všetko vacsinou dlho trva...casto predosly majitel este potrebuje mesiac dva na dokoncenie niečoho. Urcite by som uz hladala

anonym_297c41
24. nov 2025
@anonym_autor

@sisska96 sme v prenajatom a máme zmluvu do marca, tak to už chceme počkať. Začali sme pozerať čo je momentálne k dispozícii, je z čoho vyberať, tak snáď aj o tých pár mesiacov bude.

@anonym_autor na tvojom mieste, by som si vybrala už teraz byt a kľudne ho aj kúpila. Potom budeš mať čas do marca niečo prerobiť, vklude presťahovať veci 🙂 (viem o čom píšem. V októbri sme kúpili byt a vo februári sme sa presťahovali do nového)

zabka79
24. nov 2025

@anonym_autor ja som cakala rok a vysledok o 20tis drahsie byty ktore som hladala

maranta_leuconeura
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a mate predschvalenu hypoteku teda? Vies ako dlho tie procesy trvaju? Schvalenie hypo vobec, plomba na katastri, nacerpanie penazi, odovzdanie bytu vam... Ved to je na niekolko mesiacov. Pomaly je december, to aj keby ste sa chceli na konci marca stahovat, to uz aby ste mali vybraty byt do konca roka a podpisanu predkupnu zmluvu aspon.

marianna6
24. nov 2025

@anonym_autor moj nazor je ze urokove sadzby pojdu este dole a pride asi aj ekonomicke ochladenie cize ceny by mohli tiez ist dole

Strana
z2