icon

Cena novostavby: Aké sú reálne náklady v roku 2026?

9. mar 2026

Ahojte, koľko vás vyšla novostavba teraz v roku 2026 a koľko m2? Samozrejme rozumiem, že je to individuálne, len ma cca zaujímajú reálne ceny v tomto roku 🙂

olga_hurajova
9. mar 2026

@anonym_autor do fázy holodomu západné Slovensko cca 2100€/m2. Dávali sme ale kvalitnejšie materiály ako býva štandard (drevená podlaha cca 120€/m2, epoxidová liata podlaha cca 110€/m2, mikrocement kúpeľňa a jedna stena v obývačke 125€/m2), krb s komínom 8000€….
Máme 255m2 (dve kúpeľne, 3xWC, 3 detské izby, pracovňa, spálňa, obývačka s kuchyňou 68m2, dvojgaráž 42m2) - cena komplet aj s tepelným čerpadlom, rekuperáciou atď.

Počítame s cenou obývatelnej novostavby (nábytok a zariadenie) ešte cca 110 000€ plus exteriér XY miliónov 😂

anonym_108f17
9. mar 2026

Ahoj my zatiaľ hrubá stavba s oknami počítam že 60 tisic eur. Dvojpodlažný 130m2 úžitková plocha. Základy, deka a veniec úplná svojpomoc. Dávali sme si robiť cenové ponuky na materiál a vyberali sme najlepšiu cenu a stredný štandard všetkého. Do dokončenia nám zostáva nejakých 100-110 tisíc eur verím že to bude dosť. Začali sme neskoro v jeseni 2025. Držím prsty.

anonym_bff6ae
9. mar 2026
@olga_hurajova

@anonym_autor do fázy holodomu západné Slovensko cca 2100€/m2. Dávali sme ale kvalitnejšie materiály ako býva štandard (drevená podlaha cca 120€/m2, epoxidová liata podlaha cca 110€/m2, mikrocement kúpeľňa a jedna stena v obývačke 125€/m2), krb s komínom 8000€….
Máme 255m2 (dve kúpeľne, 3xWC, 3 detské izby, pracovňa, spálňa, obývačka s kuchyňou 68m2, dvojgaráž 42m2) - cena komplet aj s tepelným čerpadlom, rekuperáciou atď.

Počítame s cenou obývatelnej novostavby (nábytok a zariadenie) ešte cca 110 000€ plus exteriér XY miliónov 😂

@olga_hurajova
To sa ešte stavaju takéto mega domy?
a já se ptám proč?
😃😃😃

anonym_403c64
9. mar 2026
@anonym_bff6ae

@olga_hurajova
a já se ptám proč?
😃😃😃

@anonym_bff6ae lebo ľudia nemajú peniaze 🙈🤣

anonym_0197a3
9. mar 2026
@anonym_bff6ae

@olga_hurajova
a já se ptám proč?
😃😃😃

@anonym_bff6ae co je mega dom? 130m2? To mi pride na dom take minimum. Ak to ma byt mensie, staci byt...

13uzivatelka11
9. mar 2026
@anonym_0197a3

@anonym_bff6ae co je mega dom? 130m2? To mi pride na dom take minimum. Ak to ma byt mensie, staci byt...

@anonym_0197a3 reakcia o mega dome bola na prvý koment s 255m2 domom

silvia_pekna
10. mar 2026

ahoj, so zastavanou plochou 130 metrov uplne suhlasim, ze postacuje. vacsi dom bude skor ci neskor uz na ostaru. a cenu musis ratat aspon 120 tisic do holodomu. my ideme do keramickych montovanych stien, ktore nam dovezu priamo na pozemok a tam pospajaju 👍

samskia
12. mar 2026

tiez mame postaveny keramicky montovany dom, od ceramic houses. vy idete s kym stavat @silvia_pekna ?

zuzana76
12. mar 2026
@anonym_bff6ae

@olga_hurajova
a já se ptám proč?
😃😃😃

@anonym_bff6ae tak kazdy ma inu rodinu, iny standard, ine potreby, ak ma niekto 6 deti, tak potrebuje vacsi dom, ak ma peniaze a moze si to dovolit, tak tiez, mne sa tiez pacia velke domy s velkou zahradou.

anonym_bff6ae
12. mar 2026
@zuzana76

@anonym_bff6ae tak kazdy ma inu rodinu, iny standard, ine potreby, ak ma niekto 6 deti, tak potrebuje vacsi dom, ak ma peniaze a moze si to dovolit, tak tiez, mne sa tiez pacia velke domy s velkou zahradou.

@zuzana76 ja som to obratila na vtip, ano ja verim, ze su take rodiny, co sa do toho pustia, ale tie deti byvaju s rodicmi realne dake 2 dekady a idu za svojim zivotom. aspon to mne pride normalne, nie to dalsie spolubyvanie generacii, vieme vsetci, ze to je len malokedy idealne.

ja som uz davno za druhou polkou zivota v akutnej faze zbavovania veci, cize pre taketo obludne domy uz nemam osobne pochopenie, ale nevyzadujem suhlas 🙂

zuzana76
12. mar 2026
@anonym_bff6ae

@zuzana76 ja som to obratila na vtip, ano ja verim, ze su take rodiny, co sa do toho pustia, ale tie deti byvaju s rodicmi realne dake 2 dekady a idu za svojim zivotom. aspon to mne pride normalne, nie to dalsie spolubyvanie generacii, vieme vsetci, ze to je len malokedy idealne.

ja som uz davno za druhou polkou zivota v akutnej faze zbavovania veci, cize pre taketo obludne domy uz nemam osobne pochopenie, ale nevyzadujem suhlas 🙂

@anonym_bff6ae samozrejme, ja to chapem tak, ze su ludia, co si to mozu dovolit, tak maju velky dom a casom, ked budu vnucata, tak tam pridu na “prazdniny” tie, ked maju viac deti, tak bude aj viac vnucat. Kto ma taky dom, tak si logicky vie dovolit aj pravidelne upratovanie, udrziavanie zahrady atd…Okrem toho podla opisu, to bude luxusny dom, cize nepojde zrejme o spolubyvanie generacii, ale o zivotny styl rodiny.

zuzana76
12. mar 2026
@anonym_bff6ae

@anonym_bff6ae ja rozumiem, som tiez v druhej faze, ale zbavujem sa zbytocnosti, nehnutelnost ma vzdy cenu a ta zvykne rast.

olga_hurajova
12. mar 2026

Máme 3 deti (5,3,2) a teraz neplánovane 4., preto staviame dom. Momentálne sme v 4i 135m2 a poviem vám, bez garáže a veľkých skladovacích priestorov si bývať ako 6 člena domácnosť neviem predstaviť 🙈😂
Už len koľko máme bicyklov, odrážadiel, lyži, kočíkov a neviem ešte čoho…

Dom v ktorom bývame plánujeme prenajímať, ak deti vyletia z hniezda, určite pôjdeme do menšieho.

anonym_839c0c
12. mar 2026

Tak ja som chcela,ze bud nadstavime alebo pri stavime,este aspon 2izby,a to mame 6i dom,tiez 2 poschodia,takze bud 3tie,ako podkrovne alebo teda by sme pristavili.No najstarsi uz 17r,za chvilu vyleti,dalsi 16r a tak postupne.

silvia_pekna
8. apr 2026

@samskia tiez ceramic houses. dvaja znami maju od nich domy a su velmi spokojni. my by sme mali mat vystavbu v lete, mozno aj skor.