icon

Oplatí sa prejsť na operatívny leasing?

helenbozka
5. aug 2025

Zvažujeme vziať auto na operatívny leasing. Doteraz sme mali bežný leasing, ktorý už NIKDY viac nechceme - bola to chyba, sme poučení.

Máte niekto skúsenosti s operatívnym leasingom? Nie sú tam nejaké "skryté vady" a nesplniteľné podmienky?

Ďakujem za všetky rady a skúsenosti.

anonym_3682e6
5. aug 2025

@helenbozka vo vseobecnosti (kedze mozu byt nejake specialne akcie apod) mi vadi na leasingu:
1, obmedzenie najazdu km
2, nie si vlastnik auta
3, na konci ta mozu "prekvapit", ze sa im nepacia nejake standardne skrabance / opotrebenie auta (budete na to mat kazdy vlastny nazor)...

Asi by som radsej isiel do uveru ako do leasingu (vseobecne)...

lizatko1009
5. aug 2025

za mna nikdy operatívny leasing ak by to malo byt pre nas.

sowhat
5. aug 2025

@helenbozka preco nie bezny leasing? aku zlu skusenost s tym mas? co sa mna tyka, tiez to budem onedlho riesit a som zatial skor nakloneny dofinancovat uverom

sissy27
5. aug 2025

@helenbozka operativny leasing sa ti ako sukromnej osobe neoplati - je to v podstate len prenajom auta. Po 4r alebo dohodnutych km ho vracias leasingovke a mozes vybavene. Mozes si ho odkupit za aktualnu trhovu cenu ak velmi chces (a to uz si ho raz prakticky cele zaplatila). Pre podnikatelov to ma vyznam, ak si to vedia dat do nakladov.

13uzivatelka11
5. aug 2025
@sowhat

@helenbozka preco nie bezny leasing? aku zlu skusenost s tym mas? co sa mna tyka, tiez to budem onedlho riesit a som zatial skor nakloneny dofinancovat uverom

@sowhat lebo pri leasingu len platíš za auto ktoré nie je tvoje a na konci nemáš ani peniaze ani auto.. známy mal asi rok alebo dva novu kiu Sportage.. platil 500€ mesačne.. teraz má Fabiu.. vrazil tisícky eur do auta a nemá ani to auto ku koncu.. keď si zoberieš úver, keď sa stane nejaká nečakaná životná situácia, vždy vieš auto predať, aj keď určite za menej, ale budeš mať aspoň na tie splátky za čas, kým si situáciu neporiesis.. pri leasingu síce vieš jednoducho auto vrátiť, ale tie peniaze čo si do neho vrazil už neuvidis. Teda pre bežných ľudí sa to podľa mňa fakt neoplatí. Pre nejakých podnikateľov čo si tie peniaze za splátku na účte nevšimnu tak skôr je to pre nich výhodnejšie.

katkaseiner
5. aug 2025
@13uzivatelka11

@sowhat lebo pri leasingu len platíš za auto ktoré nie je tvoje a na konci nemáš ani peniaze ani auto.. známy mal asi rok alebo dva novu kiu Sportage.. platil 500€ mesačne.. teraz má Fabiu.. vrazil tisícky eur do auta a nemá ani to auto ku koncu.. keď si zoberieš úver, keď sa stane nejaká nečakaná životná situácia, vždy vieš auto predať, aj keď určite za menej, ale budeš mať aspoň na tie splátky za čas, kým si situáciu neporiesis.. pri leasingu síce vieš jednoducho auto vrátiť, ale tie peniaze čo si do neho vrazil už neuvidis. Teda pre bežných ľudí sa to podľa mňa fakt neoplatí. Pre nejakých podnikateľov čo si tie peniaze za splátku na účte nevšimnu tak skôr je to pre nich výhodnejšie.

@13uzivatelka11 ty ale pises o operativnom leasingu.
Po obycajnom leasingu ti auto ostava. Za mna ani operativny leasing ani leasing, radsej uver. Nakolko ani pri jednom nie si vlastnik, len pri tom uvere.

knmmch
5. aug 2025

@helenbozka akurát kupujem auto a za mňa určite úver.. ..operatívny leasing riziká boli pekne popísané vyššie.. ..klasický leasing mne vadia vstupné a výstupné poplatky a že nie som vlastník vozidla..

sissy27
5. aug 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 zalezi aky leasing. Pri financnom si auto splacas a na konci je tvoje, v tp je leasingovka majitel a ty drzitel, po dosplacani budes majitel.
Pri operativnom je to ako pisem vyssie - v podstate platis len drahy prenajom a po dohodnutej dobe / km ho vracias leasingovke, ale pre podnikatelov to vyznam ma.

helenbozka
autor
5. aug 2025
@sowhat

@sowhat skúsenosť taká, že preplácame neskutočne... Viac nás stojí splátka auta ako hypotéky 🤦🏼‍♀️ a tie servisy, hoci máme kúpené nové auto, cca 3 roky a má 43000km, už sme v autorizovanom servise do neho vrazili 2000€!
Ja som názoru, že keď kupujem už NOVÉ auto, tak za tým účelom, aby som najbližšie roky, 3 - 5 nemusela komplet vymieňať skoro všetky súčiastky.
Keď si spočítame Finančný leasing aj s akontaciou aj so servismi (pri ktorých nás poriadne ošklbali) , tak to sme rovno mohli kúpiť SUV BMW , bolo by to na finančne rovnako!!! 😡🤬
Zobrať úver z banky tiež zvažujeme, len si to chceme ešte zvážiť a rozhodnúť, či operatívka alebo mini úver z banky 🤷🏼‍♀️

melanta
5. aug 2025
@helenbozka

@sowhat skúsenosť taká, že preplácame neskutočne... Viac nás stojí splátka auta ako hypotéky 🤦🏼‍♀️ a tie servisy, hoci máme kúpené nové auto, cca 3 roky a má 43000km, už sme v autorizovanom servise do neho vrazili 2000€!
Ja som názoru, že keď kupujem už NOVÉ auto, tak za tým účelom, aby som najbližšie roky, 3 - 5 nemusela komplet vymieňať skoro všetky súčiastky.
Keď si spočítame Finančný leasing aj s akontaciou aj so servismi (pri ktorých nás poriadne ošklbali) , tak to sme rovno mohli kúpiť SUV BMW , bolo by to na finančne rovnako!!! 😡🤬
Zobrať úver z banky tiež zvažujeme, len si to chceme ešte zvážiť a rozhodnúť, či operatívka alebo mini úver z banky 🤷🏼‍♀️

@helenbozka to, že auto je stále v servise, čiže je evidentne kazové, nemá nič spoločné s leasingom. Či myslíš, že keby si auto kúpila v hotovosti, tak tento konkrétny kus by sa nekazil? Proste buď ste vybrali značku, kde je kazivosť vysoká. Alebo ste mali smolu na vadný kus vozidla, čo sa žiaľ niekedy stane pri akomkoľvek tovare. Ale niektoré značky zrejme majú vyššiu predispozíciu kazivosti.

V každom prípade, operatívny leasing je úplne nevhodný, vysvetlila to @sissy27 Môžeš si zobrať spotrebný úver, tam však je otázna úroková sadzba na spotrebáku a na leasingu. Na leasingu je podľa mňa nižšia. Takže ak sa ti zdá preplatenie pri leasingu vysoké, bude aj pri spotrebnom úvere. Čiže potom jedine bezúčelová hypotéka, čo si ja osobne neviem predstaviť, mať založený dom kvôli autu. Alebo kúpiť v hotovosti. Ale ani hotovosť ti nezaruší nízku kazivosť auta.

gas1201
5. aug 2025
@helenbozka

@helenbozka dosť nešťastne podané informácie a vy ste si nesprávne vysvetlili dané veci. to auto mohlo byť financované akokoľvek (cash, úver, hypo) ale v servise by ste evidentne tak isto zaplatili ak ste sa "nechali ošklbať". operatívny leasing bol už vyššie vysvetlený, pre podnikateľov ok (tak to máme v rodine) - takzvane sa 4 roky vyžmýka to auto na služobné cesty (60t km ročne) a o 4 roky sa vyfasuje nové. keďže nikto Vám nepožičia peniaze bez úroku, preplatíte tak či tak. ale pre súkromné účely určite úver.

helenbozka
autor
5. aug 2025
@melanta

@helenbozka to, že auto je stále v servise, čiže je evidentne kazové, nemá nič spoločné s leasingom. Či myslíš, že keby si auto kúpila v hotovosti, tak tento konkrétny kus by sa nekazil? Proste buď ste vybrali značku, kde je kazivosť vysoká. Alebo ste mali smolu na vadný kus vozidla, čo sa žiaľ niekedy stane pri akomkoľvek tovare. Ale niektoré značky zrejme majú vyššiu predispozíciu kazivosti.

V každom prípade, operatívny leasing je úplne nevhodný, vysvetlila to @sissy27 Môžeš si zobrať spotrebný úver, tam však je otázna úroková sadzba na spotrebáku a na leasingu. Na leasingu je podľa mňa nižšia. Takže ak sa ti zdá preplatenie pri leasingu vysoké, bude aj pri spotrebnom úvere. Čiže potom jedine bezúčelová hypotéka, čo si ja osobne neviem predstaviť, mať založený dom kvôli autu. Alebo kúpiť v hotovosti. Ale ani hotovosť ti nezaruší nízku kazivosť auta.

@melanta spotrebný úver (mini úver z banky) má cca o 2 % nižší úrok ako finančný leasing od leasingovej spoločnosti - TO SME SI UŽ OVERILI. Takže tak

Mňa zaujímajú realne skúsenosti ľudí s operatívnym leasingom, aby som si overila niektoré informácie.

helenbozka
autor
5. aug 2025
@gas1201

@helenbozka dosť nešťastne podané informácie a vy ste si nesprávne vysvetlili dané veci. to auto mohlo byť financované akokoľvek (cash, úver, hypo) ale v servise by ste evidentne tak isto zaplatili ak ste sa "nechali ošklbať". operatívny leasing bol už vyššie vysvetlený, pre podnikateľov ok (tak to máme v rodine) - takzvane sa 4 roky vyžmýka to auto na služobné cesty (60t km ročne) a o 4 roky sa vyfasuje nové. keďže nikto Vám nepožičia peniaze bez úroku, preplatíte tak či tak. ale pre súkromné účely určite úver.

@gas1201 ten servis som iba pridala k celkovej sume za auto... Samozrejme, že kazivosť nesúvisí s leasingom a servisné prehliadky sú štandardná záležitosť. Len ma to vytáča 🙃

Pri operatívnom leasingu je aj obmedzenie km, či je možné ich nastaviť na 60 000/rok? Sú predsa potom nejaké sankcie za každý km navyše...

Tak ako ste to mali vy?

gas1201
5. aug 2025
@helenbozka

@gas1201 ten servis som iba pridala k celkovej sume za auto... Samozrejme, že kazivosť nesúvisí s leasingom a servisné prehliadky sú štandardná záležitosť. Len ma to vytáča 🙃

Pri operatívnom leasingu je aj obmedzenie km, či je možné ich nastaviť na 60 000/rok? Sú predsa potom nejaké sankcie za každý km navyše...

Tak ako ste to mali vy?

@helenbozka neviem presné podmienky, je to služobné auto z firmy kde rodinný príslušník pracuje. každopádne áno, je to limitované počtom km (samozrejme čím vyšší limit, vyššia mesačná platba). všetko nad limit sa následne účtuje. myslím že taký veľký limit ako sa najazdí na tom aute ani nevedeli dať, ale vo firme si to rozrátali a stále sa im to oplatilo skrz to, že každé 4 roky sa vyfasuje nové auto a ono si na seba zarobí tými cestami. čiže áno tu platia stále pokuty ale evidentne im vyhovuje to že po 250t km to auto odíde a príde rovno nové než by ho odkupovali a následne riešili predaj, servis a pod a pod.
čo to bolo za auto a čo sa s ním stalo za tie 3 roky? pravidelné prehliadky chápem, ale to by za 3 roky neboli 2000€

melanta
5. aug 2025
@helenbozka

@melanta spotrebný úver (mini úver z banky) má cca o 2 % nižší úrok ako finančný leasing od leasingovej spoločnosti - TO SME SI UŽ OVERILI. Takže tak

Mňa zaujímajú realne skúsenosti ľudí s operatívnym leasingom, aby som si overila niektoré informácie.

@helenbozka ja som mala roky auto na operatívny leasing, firemné. Súkromné by som na OL nemala nikdy, to je vrchol finančnej negramotnosti podľa mňa. Proste sa ti to ako súkromnej osobe neoplatí. Pretože po 4 rokoch si buď bez auta alebo si začneš platiť nové opäť na 4 roky. Čiže ako napísala sissy, je to akoby si ho mala požičané.

helenbozka
autor
5. aug 2025

Ďakujem za názory a komentáre..
🙂

tiezjedna
5. aug 2025

@helenbozka to záleží od viacerých vecí… my mame všetky autá na operák. Ja by som auto do majetku už nechcela ani za zlaté prasa, zbytočná starosť, ktora dnom kúpi padá raketovo na hodnote, pokial to teda nie je nejaká limitka alebo veterán. Ale mame firmy, auta idu do nákladov (čo neznamená, že sa nemusia platiť, ako si niektorí mylne občas predstavujú 😉)…

tramtada31
5. aug 2025

Ja som zastancom kupi auta za hotovost (kupujeme vzdy premiovky 3-4rocne z Nemecka, kde už majú najvacsi prepad ceny za sebou), tie auta maju už vychytane chyby na zaruku, jazdia po kvalitnych cestach a sú aj v dobrej vybave. Mne sa operatívny leasing vôbec nepaci. Jazdis a po 3-4 rokoch nemas nič a daju ti odkúpnu ponukovu cenu vyššiu ako je trhova… keď plačeš, že koľko preplacane, prečo si to auto nenechate o rok navyse a nenasporite si tu suku? Okrem toho, dnes sú auta predrazene kvôli Green dealu, automobilky setria, takze kvalitou 5 ročne auto je lepsie ako nove

misanthropicdann
7. aug 2025

@helenbozka pracujem v leasingovke a za mňa pre bežného človeka s bežným platom nemá operatívny leasing význam.
Operatívny leasing za mňa je pre ľudí zarábajúci 2000€ a viac. (v čistom)
Áno o nič sa nestaras iba sa vozis a tankujes na druhú stranu stojí to nemalé peniaze.
Ak si myslíš ze na operatívnom leasingu ušetríš tak to bude zanedbateľné a hlavne auto potom vraciaš im a môžeš si vybrať nové a ďalej platiť a jazdiť.
Nezabúdaj ze operatívny leasing je na dopredu dohodnuté obdobie a nájazd. Ak sa rozhodneš auto vrátiť skôr dostaneš faktúru za predčasné ukončenie rádovo v tisícoch eur, v závislosti od vozidla.

Sak ak máš dáke konkrétne otázky daj ich sem a odpoviem ti