icon

Oplatí sa prenajímanie apartmánu v zahraničí?

9. jan 2025

Ahojte, chcela som sa opýtať, či niekto z Vás nemá skúsenosť s prenajímaním vlastného apartmánu kúpený v zahraničí , v dovolenkových destinácií napriklad Egypt , Thajsko, Bulharsko, Chorvatsko atd.. premýšlam to mat ako investiciu. Myslite, že sa to oplatí?

martinmmartin
9. jan 2025

Ak by to bolo take jednoduche tak to robia vsetci. U apartmanu si ako pes u boudy- furt nieco riesis a to ze si najdes niekoho lokalneho co riesi vsetko za teba k 100% spikojnosti je mytus.

melanta
9. jan 2025

My keď sme kupovali nehnuteľnosť v zahraničí, počítali sme to. Keď sme zohľadnili energie a to, že niekomu seriózne mu budeme platiť za to, že sa o nehnuteľnosť a turistov stará, neprišlo nám to výhodné. A to ide o lokalitu, kde je sezóna celý rok. Takže ju využívame iba my. Vieš si to relatívne jednoducho aj spočítať, aspoň približne. Bulharsko či Chorvátsko máš sezónu pár mesiacov. Ak chceš zarobiť, ty či tvoja rodina tam v sezóne nepôjde. Mimo sezóny máš náklady aj keď tam nikto nebude chodiť. Hoď si to na papier aspoň približne.

zalka
9. jan 2025

Ono zarobia ti trosku, co majú v tej istej destinácií par apartmánov, počas sezóny sú tam, hostí si ubytuju, po hostoch upracu.
Pri jednom apartmáne nezarobis ak platíš niekomu za jeho správu TJ. Ubytovanie hostí, pranie, pratanie. Do toho sa ti môže niečo pokaziť, co sú zase peniaze navyše a na konci sezóny zistíš že si zarobil par susnov.

betulinka1
9. jan 2025

Ak más prostriedky nechod do dovolenkovej destinacie ako je Chorvátsko, Bulharsko, tam más krátku sezonu. Egypt neviem, to ani nikoho nepoznám ale chápem, že nákupne ceny lakajú investovat tam. Kúp radsej byt v nejakom meste a prenajmi.

melanta
9. jan 2025

Ešte spomeniem aj dostupnosť - maj na mysli to, aby si bola finančne zabezpčená tak, že kedykoľvek zo dňa na deň sadneš do lietadla a poletíš, ak sa niečo vážne udeje. Do HR dojdeš autom, ale tam, kam ťa auto neodvedzie, nie vždy a nie všade lietajú lowcosty, čiže si v pohode zo dňa na deň kúpiť letenku za 500 eur bez toho, aby si to pocítila? Nám už sa stalo, že nastal problém, volali mi ráno a ešte v ten deň som letela drahou letenkou.

tilly
9. jan 2025

Ja mám v Španielsku. Zarobiť sa na tom nedá, ale splatia sa mi náklady. My chodíme na zimu. Syn je tu cca 3 mesiace každú zimu. My potom ešte chodíme v júni a októbri. Leto prenajímam.
A zas nie je to tak, že stále niečo riešiš. Ja tu mám kočku, čo sa mi o to stará, keď niečo potrebujem, robí checkin checkout, upratuje. Píšeme si cez wa a zas tak veľa správ to nie je.

tilly
9. jan 2025

A ešte presne, ako @melanta píše, že tá dostupnosť.
Rátaj s tým, že taliansko alebo chorvátsko sa to bude ľahko prenajímať aj napriamo bez bookingu Slovákom. Ale len v lete. A chorvátsko a taliansko má skôr staré apartmány a drahé. Logicky, čím bližšie k moru, tým drahšie. Do 200tisic nedostaneš nič slušné. Plus musíš rátať pri nadobudacej cene aj s nadobudacou daňou. V chorvátsku je tuším 12%, v Taliansku 10% z ceny apod.
V Egypte máš lacné apartmány, ale tam už musíš mať niekoho, komu dôveruješ.
Ja som kupovala tak, že som do hodinky od dvoch letísk, kam lieta Ryanair.

A ešte zvaz, či sa dá aj dlhodobo prenajímať. Ja by som vedela prenajať aj celoročne, resp. tu sa prenajíma október- máj za cca 800 eur/mesačne a potom leto od 110 eur/noc.
Poznám tu viac ľudí, čo tu žijú mimo hl sezóny, potom idú domov a po sezóne sa vracajú. Ak to vieš robiť takto, tak vieš mať slušný výnos.

autor
9. jan 2025

Mala som záujem práve o Egypt konkrétne Hurghadu

tilly
9. jan 2025

Nájdi si tam niekoho, kto tam žije a robí property management a porad sa.
V Egypte vieš kúpiť aj za 30-40 tisíc

autor
9. jan 2025

@tilly práveže som si našla, paní je zo Slovenska a pracuje ako realitná maklérka, len vieš aký sú realitáci..

autor
9. jan 2025

Pani sama žije v Hurgade

tilly
9. jan 2025

Akí sú realitaci? 😄

melanta
9. jan 2025

Akí sú realiťáci? Veď ak je realitná maklérka, tak si to vieš zistiť. Navyše, vieš si tam najať právnika, ktorý ti zabezpečí právny servis. Predpokladám, že máš super angličtinu alebo arabčinu, aby si si egyptskú zmluvu vedela naozaj riadne prečítať a naozaj pochopiť všetkému. Okrem toho, v Egypte - v akej časti? Ide o nejaké kondomínium? Bezpečnosť? Pláž? Servis? Nákupné možnosti, aby sa dalo jednoducho chodiť do riadne vybavených potravín či trhovisko? Toto všetko by ma v krajine ako Egypt zaujímalo extrémne.

tilly
9. jan 2025

Veď teraz sú lacné letenky, kúp a choď na týždeň tam. Okukaj, pokecaj s ňou a uvidíš. Ja som tak bola v Taliansku na troch miestach, chorvátsku pri zadare aj na istrii, Slovinsku v krajnskej aj v izole a koperi, v Španielsku v Andalúzii a na costa blanca som prešla 200km pobrežia, kým som vybrala a neľutujem. Vybrala som fakt najlepšie v danom rozpočte.

melanta
9. jan 2025

A áno, súhlasím s @tilly kúp letenku a choď tam na týždeň. POkecaj s ňou, urob si obhliadky, aj toho, čo ponúka ona, aj si nájdi iné objekty. My keď sme kupovali na Tenerife, tiež sme tam išli, dokonca nie raz, obehli sme to tam, naozaj sme mali veľký prehľad o tom, čo a kde kupujeme.

chillibubble
12. jan 2025

neviete niekto ako je to potom s danami? platia sa v tom state alebo na slovensku?

zarin
12. jan 2025

Naši susedia majú na Tenerife apartmán ,boli sme tam 2x,,vybookovany majú celý rok,oni chodia tak 2x ročne a ako so všetkým je robota,ale dá sa zabezpečiť aj na diaľku servis okolo

tilly
12. jan 2025

@chillibubble v tom štáte dávaš daňové aj platíš dane

zalka
12. jan 2025

@tilly no na svk musí tiež zahrnúť príjem do daňového priznania.

chillibubble
12. jan 2025

@zalka cize ak mi priznanie robi zamestnavatel, potom by som si ho musela robit sama s uvedenim tychto prijmov, ale dan by som z nich neplatila ano? a v zahranici dat priznanie a tam potom zaplatit dan. a nevies, ci registrovana na danovom urade na prenajom by som musela byt aj na slovensku?

evellm
12. jan 2025

Máme apartmán v Bulharsku 🙂 kľudne napis 🙂

zalka
12. jan 2025

@chillibubble áno správne, v zahraničí daň zaplatiť a na svk priznať príjmy zo zahraničia. Nemyslím, žeby si mala byť na svk registrovaná na prenájom. A áno daňové by si musela sama robiť.

chillibubble
12. jan 2025

@zalka vdaka 🙂 urcite by sme potom hladali skusenu uctovnicku kancelariu, lebo tahat sa so zahranicnym danovym uradom urcite nepotrebujem. len tak zhruba ma zaujimalo, ako to funguje.

zalka
12. jan 2025

@chillibubble no pri prenajímanie cez booking určite, lebo tam aj DPH treba priznávat z provizie. A aj nulové podávať každý mesiac v danej krajine.
To ma dosť odradílo využívať byt pri mori na komerčné účely. Požičiam rodine a známym a neriešim.

chillibubble
12. jan 2025

@zalka to dph by mohol poriesit novy zakon pre maly podnik tuzemskej osoby, ci? do 100000€ v ramci eu sa dph uz nebude musiet platit. ale vykazy bude treba posielat, asi stvrtrocne.
aj ked teraz neviem ci by to platilo aj v tychto pripadoch. ked by clovek bol registrovany na zahranicnych DU ako platca. no neviem, je to komplikovane 😀

zalka
12. jan 2025

@chillibubble no akurát že v zahraničí nie si tuzemska osoba a zdanujes províziu booking alebo iných platforiem. Nezdanujes seba.

pako24
13. jan 2025

@zalka zdanujes proviziu booking - nemal by booking uplatnit si voci tebe dan na proviziu a zaplatit komu patri?

zalka
13. jan 2025

@pako24 ty zaplatíš províziu bookingu a z tej provízie vyratas DPH a ty zaplatíš DPH štátu kde máš nehnuteľnosť.
Hovorim za mňa komplikovane a nerozumiem úplne tomu, a nemám chuť v krajine kde mam apartmán riešiť DPH a podávať každý mesiac priznania DPH aj nulové, keďže sezóna je krátka.
To ze to niekto nerobí neznamená, že štát si na to ne posvieti skrz to ze tieto platformy na hlasujú príjmy obcanov daňovým uradom.

pako24
13. jan 2025

@zalka aha, vdaka za vysvetlenie

dana171
Autor odpoveď zmazal