Oplatí sa teraz brať hypotéku?
Ahojte,kúpili sme veľkí pozemok za velmi nízku cenu na dedine,ktorí ma však hodnotu viac ako sme kúpili.Nemám potuchi aku vysku hypo.potrebujeme na vystavbu rod.domu.Zaujima ma tá fixácia pri hypo.co to vlastne je ?
Pre boha to co ucia ludi na skolach ze neviete zaklady financne? Moje 6 rocne dieta uz doma vie ze ked jej poziciam peniazky tak ich musis vratit( pozicka)
A jak ste dosli potom nato ze ste kupili vyhodne???
K otazke: fixaica je cas kolko vam budu garantovat urok
Priklad: poziciate si 100 rohlikov a dohodnete sa ze prve 3 roky budete platit mesacne 3 rohliky( 2 su istina 3 urok) Fixacia je cas na kolko mate garantovanych tie 3 rozky mesacne. Po skonceni sa to moze zmenit napr na 4 rohliky
@kavicka12 pre kristove rany a to máme my ako vedieť koľko potrebuješ hypo?
1. Ideš stavať 3izbovy dom alebo 3 poschodovú vilu
2. Máš ušetrených 1,50 eur alebo 150 000 eur?
3. Máš príjem 1000 eur alebo 10 000,- eur
4. Si sama alebo máš 5 detí?
5. Pracuješ alebo si na materskej
..... milión faktorov má na hypo vplyv
@vlado818 neucia ich ani financne zaklady a ani pravopisne...
V prvom rade potrebuješ projekt a právoplatné stavebné povolenie a môžeš začať stavať. Do istého bodu sa musíš dostať bez banky, neviem ako ktorá vyžaduje, ale napríklad v SLSP sa dalo ísť žiadať o úver až keď stáli obvodové múry. V tomto bode banka bude pýtať geometrický plán, stavebné povolenie, projekt, rozpočet na stavbu podľa položiek, aktuálny znalecký posudok k už rozostavanej nehnuteľnosti a aj pozemku.
Okrem toho, ak úver schvália /môže sa stať, že neschvália/ , peniaze nedostaneš, ale sú uvoľňované postupne, vždy po zhodnotení aktuálnej hodnoty stavby.
Na začiatok teda kým sa dostaneš k úveru potrebuješ niekoľko desiatok tisíc eur vlastných peňazí, ktoré do toho vrazíš.
podľa mňa treba zaviesť na ZŠ povinný predmet Ekonomiku a to celých 9 rokov. Napr. namiesto nepotrebnej hudobnej výchovy. Potom tu nebudú mať dospelý ľudia takéto primitívne otázky.
@jaroslav81 Táto autorka mala 9 rokov určite aj slovenský jazyk. A pozri na ten jej písomný prejav. A podľa otázok písanému textu tiež zrejme nerozumie, keďže mnohé veci si dnes vie normálny človek naštudovať si sám. Proste, keď je raz nižšie IQ, ani škola nepomôže.
Pýtala som sa len čo je to fixácia.
@heleninamama áno viete všetko a ani ma nepoznáte🤣toto milujem tu na mk!Všade boli všetko vedia
@kavicka12 Banka kam ty pojdes tie prachy nema a nemoze si ich vycucat z prsta ale si ich bude musiet pozicat u ECB ( Europska centralna banka) ktora prachy tlaci. ECB si urcuje urok ktory da tej tvojej banke ( Zakladna urokova sadzba).
Tvoja banka si k tomuto uroku prida 2-4% navyse a pozicia tie cerstvo natlacene prachy tebe.
Cize ty splacas tvojej banke a tvoja banka splaca obratom ECB a nechaju si z toho tie tvoje 2-4%.
ECB ale kazdeho stvt roka meni svoju urokovu sadzbu podla global ej ekonomiky, vojen , prirodnych nestasti a bohviecoho este
Takze tvoja banka musi kazdeho stvrt roka dufat ze ECB urok nebude moc skakat.
Tebe ponuknu fixaciu na x rokov ked pocas tohoto trvania sa pre teba nic urokovo kenit nebude , po tomto case sa tvoja banka kukne na ECB urok a zacne ti uctovat zase ECB+- 2-4%
ECB urok skace od 0% po 15% za poslednych 20 rokov tak je to vzdy taka loteria
Cize tebe ponukaju fix dobu kde nebudu ziadne zmeny, a potom sa bude zdrazovat alebo zlcnovat splatka . podla situcie v ECB
@martinmmartin ďakujem za vysvetlenie myslela som že to je ako pri bežnom úvere,čo sa týka splátok
@kavicka12 za posledných 10 rokov sa splátky hypo znižovali, nezvyšovali sa 😉 to len teraz nás čaká rachot 😀 a druhá vec že ani 3r fix nemusí byť na 3r, vieš ho refinancovať

Vyska hypoteky sa urcije ani nie podla toho co ty zrovna potrebujes ale co si mozes dovolit. Kolko vas je a aky mate prijem?
Plus do hypoteky dnes VZDY musis vrazit vlastny kapital a podla toho ti pozicaju zbytok
Na prazdny pozemok ti nikto hypoteku neda, musia tam uz stat obvidove mury ( logicky teda aj zaklady) v urcitej vyske( za svoje) a az potom mozes ziadat hypoteku na stavbu