icon

Oplatí sa uplatniť do daní príjem manželky do 5162 EUR?

14. feb 2025

Ahojte, ak manzelkin prijem nepresiahol teda sumu 5162€ a ja si to teda na nu uplatnim vo svojom danovom priznani....oplati sa to? Kolko mi za nu vratia teda..nerozumiem sa do toho...a manzelke zamestnavatel stale nedodal potvrdenie o zdanitelnych prijmoch co ja potrebujem teda ako prilohu....akurat ze mam cas vo svojej praci len do pondelka a neviem ci to dovtedy poalu ak neposlali uz dva tyzdne...oplati sa to vobec ? Alebo kaslat nato

katarinaba
14. feb 2025

A splna zakladne podmienky na uplatnenie nezdanitelnej casti zakladu dane?
starala sa o dieta do 3-6 rokov?
bola evidovana ako osoba uchadzajuca sa o zamestnanie?
poberala prispevok na opatrovanie?
bola osoba s tazkym zdravotnym postihnutim?
Ak splnala podmienku, tak mas narok za tie mesiace, kedy k prvemu v mesiaci bola nieco z vyssie uvedeneho. Od tej vysky 5,162,50 EUR odpocitas jej vlastny prijem - prijem zo zamestnania, OCR, PN, podporu, materske a ine prijmy, okrem socialnych davok - napr. rodicovsky prispevok sa tam nepocita.
To co ti ostane (pripadne pomerne k mesiacom kedy splnala podmienky), sa odpocita od zakladu dane, cize vyjde nizsia dan. Vsetko, co si zaplatil na preddavkoch na dan nad tvoju vyslednu dan ti vratia.
Uplne jednoduchy priklad - splanala podmienky 12 mesiacov, zarobila 3.000 EUR. Narok na NCZD na manzelku je teda 2.162,50 EUR. O toto si mozes znizit zaklad dane. Co moze urobit preplatok dane 410,87 EUR. Ale musis mat na to zaklad dane a tiez zaplatenych dost preddavkov.
K vypoctu su potrebne presne cisla, inak je len hadanie.

Vysku prijmu nedokladujes, ide o tvoje cestne vyhlasenie v ziadosti o rocne zuctovanie.

ikonica
14. feb 2025

A manzelka ziadala to potvrdenie alebo len caka, kym jej ho posle? Lebo tusim ztel ma povinnost poslat to do 10.3. ak ma pamat neklame. Cize sa mozno este nacaka... Trebalo tam zavolat skor, alebo osobne ist....

katarinaba
14. feb 2025

@ikonica ak niekto chce potvrdenie skor, musi on poziadat do 5.2. a zamtel ho v tom pripade musi dorucit do 10.2.
Inak ho doruci do 10.3. ak nerobi rocne zuctovanie.

ikonica
15. feb 2025

@katarinaba ano, tak je to. Preto sa ho pytam, ci on ziadali skor alebo len cakali, kedy im ho sam od seba posle. Ja by som na mieste manzelky utekala este v pondelok na mzdove a vyziadala si ho hned na mieste a potom sup s nim do muzovej prace... Ano vysku prijmu nemusi dokladovat, ale tak lepsie mat to presne vypocitane.

autor
15. feb 2025

@ikonica od 25.1. Je prvy mail, ktory manzelka do prace poslala....povedali, ze ano poslu...cakame doteraz...ich externa uctovnicka posledne dva tyzdne nedviha...

autor
15. feb 2025

@katarinaba manzelka pracovala januar za mzdu 560€, potom od februara bola na marodke az do konca roka.marodka bola max 410€..bolo jej povedane, ze si jej manzel ma dat do danoveho aj jej potvrdenie o zdanitelnych prijmov.....

ikonica
15. feb 2025

Pozri si tie 4 body v na zaciatku prispevku od katarinaba... Splna niektory z nich? Skopirujem.
1. starala sa o dieta do 3-6 rokov?
2. bola evidovana ako osoba uchadzajuca sa o zamestnanie?
3. poberala prispevok na opatrovanie?
4. bola osoba s tazkym zdravotnym postihnutim?

Ak nepatrila ani to jedneho z tychto bodov, tak si ju nemozes uplatnit.

autor
15. feb 2025

@ikonica dobre cize nam.len nespravnu info povedali...oki..dakujem za vysvetlenie naozaj ..vsetkym