Preddavok na daniach

21. feb 2023

Ahojte. Mam jedneho zamestnavatela, ziadny iny prijem.
Za rok 2022 som par mesiacov odrobila a zvysne som bola PN. Cize mam narok na preddavok na daniach.
Kedze som poziadala zamestnavatela o rocne zuctovanie a doteraz mi neposlal potvrdenie o zdanitelnych prijmov, tak mam to brat automaticky, ze preddavky mi pridu vyplatene? Ci treba poziadat o danove priznanie, aby som mala narok na tie preddavky?

Pripadne, ako sa dozviem, na aku cast preddavkov mam narok, ak mi doteraz neposlali potvrdenie o zdanitelnych prijmov?

klarik707
21. feb 2023

podla mna si mala poziadat normalne o pracovanie danove priznania. ze ti vystavi ten papier o rocnom zuctovani, nemusi automaticky znamenat, ze za teba poda aj priznanie.

vikusjk
21. feb 2023

Ak si poziadala zamestnavatela o rocne zuctovanie dane, on ti to vysporiada vo mzde. Rocne zuctovanie sa robi najcastejie v marcovej mzde, cize do dostanes niekedy v aprili. Ak chces vediet podrobnosti, tak sa obrat na svojho zamestnavatela a on ti povie, kedy planuje (v ktorej mzde) RZD spravit.
Potvrdenie o zdanitelnych prijmoch ti ma poslat zamestnavatel vtedy, ked ti rocne zuctovanie nevykonava, ale ked si podavas danove priznanie sama. Cize ak si ho poziadala o RZD, tak toto potvrdenie ti neposle, posle ti potom po spracovani RZD potvrdenie o vykonanom RZD a ak si zaziadala o potvrdenie pre ucely darovania 2%, tak aj potvrdenie o zaplateni dane.

vikusjk
21. feb 2023

@klarik707 praveze ak jej vykona rocne zuctovanie dane, tak ziadne danove priznanie podavat nemusi, pretoze to cele spravi zamestnavatel za vsetkych zamestnancov, ktori ho o RZD poziadali

loldi2
21. feb 2023

O to sa má žiadať v práci - podpisuje sa také tlačivo, ale v mnohých firmách sa to robí automaticky. Neviem, či máš kontakt na vašu účtovníčku, lebo najlepšie by sa bolo opýtať priamo nej

mirkam3
21. feb 2023

Prepac, ale nic take ako “preddavok na daniach” u zamestnanca podľa zákona neexistuje.

autor
21. feb 2023
autor
21. feb 2023

@vikusjk dakujem za vysvetlenie

slavkadi
21. feb 2023

Tak ako ti tu písali, ak si si u zamestnávateľa podala žiadosť o ročné zúčtovanie preddavkov na daň, zuctuje ti to zamestnávateľ a prípadný preplatok dostaneš cez výplatnú pásku. Informuj sa u neho v ktorom mesiaci ti spravia zúčtovanie, či vo februárovej alebo marcovej výplate.

1andrea111
21. feb 2023

Ale Ty nie si paragraf 34, to si si zle našla

mirkam3
26. feb 2023

Mna nemusis presviedčať, mna to živí 😂🙈. Pýtala si sa na nárok ma PREDDAVOK. Opakujem, na nic take nárok neexistuje. Keď už tak máš nárok na PREPLATOK na preddavkoch, a to je teda celkom rozdiel.

saxana000
6. mar 2023

@mirkam3 ahoj mozem ta poprosit ci by si mi poradila ohladne rocneho zuctovania? Mozem spravu?