icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

timka1978
24. nov 2017

@dadka232 ja som tam bol osobne vždy a celkom milé žienky sú tam.volal som tam len raz keď som sa objednával na prvú konzultáciu a tiež to trvalo pár dni pokial mi niekto zdvihol

kicilanka
24. nov 2017

@draik tak mi bolo povedané, že musí byť nejaká zmluva...teda ak v tom dome ostane bývať brat s rodinou ako majiteľ, lebo odkúpi zvyšok domu, tak má dať bratovi nájomnú zmluvu...
ak niekto ide do podnájmu - má predložiť nájomnú zmluvu...
že správca disponuje týmito peniazmi na nájomné a posiela príkazom len na základe nejakej zmluvy o nájme...

ty máš nejaké iné info k tomu?

kicilanka
Odpoveď bola odstránená
kikatka1
Odpoveď bola odstránená
draik
25. nov 2017

@kicilanka
Nikde nie je predpísané, že musí byť nájomná zmluva.

kicilanka
25. nov 2017

@draik mne to povedal právnik na CPP, keď sme začali riešiť moje bývanie, že správca musí mať nejaký doklad na základe čoho tie peniaze bude zasielať na to bývanie...že ak prídem o byt a pôjdem bývať k dcére, či aj vtedy mi bude posielať tú alikvotnú čiastku...

hovorili sme v tej rovine, ako sa tu pani dotazovala - že teda dom (byt) sa vydraží, z výťažku ostane tá suma maxim. 10000 u správcu a .....

iná situácia nastane, ak dom sa nevydraží pre nezáujem, vtedy by správca asi bral na vedomie inkasné lístky ako podklad k úhrade...ale neviem či v tomto prípade z výťažku ostatného majetku sa tiež ponecháva tá čiastka....

draik
25. nov 2017

@kicilanka
Platby z účtu sú vykonávané do danej sumy na pokyn dlžníka, nie správcu.

kicilanka
25. nov 2017

@draik aby v tom bolo úplne jasno - suma 10tis. ostáva stále z výťažku, aj keď nedôjde k predaju nehnuteľnosti (bývaniu dlžníka) - správne som pochopila?

draik
25. nov 2017

@kicilanka
Ak nedôjde k predaju obydlia, niet výťažku, a teda ani nepostihnuteľnej čiastky.

kicilanka
25. nov 2017

@draik to je logické...môj dom nikto nebude chcieť - ostane mi...

ale ak dôjde k predaju iného majetku? Lebo správca môže predať aj iný môj majetok 🙂 nebude to tých 10tis, ale hoc len 1000 - ako vtedy? Ostáva to na bývanie, alebo ide veriteľom?

draik
25. nov 2017

@kicilanka
Zopakujem - je to nepostihnuteľná hodnota obydlia, nie majetku ako takého. Ak teda nedôjde k predaju obydlia, niet z čoho vyčleniť nepostihnuteľnú čiastku.

kicilanka
25. nov 2017

@draik ďakujem - pochopila som bez námietok a pochybností 🙂

nejedná sa o mňa, nakoľko ja mám (mala som ) družstevný byt ...

111eby
26. nov 2017

Dobrý deň chcela by som sa spýtať z nebankovky mam pozicku maju vysoke uroky staci vyplatiť istinu dakujem

kicilanka
26. nov 2017

@111eby tu je diskusia ohľadom osobného bankrotu, ale aj tak nejaké informácie ohľadom nebankoviek nájdeš pár strán naspäť 🙂

Ak nenájdeš tu čo si hľadala - skús nájsť info v skupine Právne poradenstvo 🙂

draik
26. nov 2017

@111eby
Poskytli ste veľmi málo informácií na konkrétnu odpoveď. Ak bol úver poskytnutý v tomto roku, tak by úroky+poplatky museli byť aspoň 20% ročne, aby sa považoval úver za bezúročný a bez poplatkov, ak nenastalo iné pochybenie nebankovky.

emer1
26. nov 2017

@111eby Ak ide o predcasne splatenie uveru, malo by to byt bez urokov, len istina

monikapetrzalka
26. nov 2017

Bola som sa v piatok len tak predbezne pytat svojej mzdarky, ze ked som si poziadala o osobny bankrot, ze ked budem v tom vestniku, ze co odomna bude potrebovat, aby mi uz nezrazala zrazky exekucne zo mzdy, ze ci ked jej donesiem uznesenie, ci to bude stacit...a ona, ze bude potrebovat od exekutora pozastavenie zrazky, nakolko na jeho prikaz vykonava zrazky...takze ako ste postupovali Vy? Ja mam po zverejneni poziadat exekutora, ze nech napise mojej mzdarke, ze uz nema zrazat? Napise on nieco take? Viem, ze vela ludi dalo len doklad o konkurze, tak ja neviem ci exekutor jej bude nieco take pisat 😒

kicilanka
26. nov 2017

@monikapetrzalka
spätne ak prelistuješ, tak zistíš aké má kto skúsenosti so zastavením prevádzania zrážok...

Ja ako mzdová účtovníčka vykonávam zrážky z tvojej mzdy na základe exekúčneho príkazu - takže ich zastavím až vtedy keď mi príde od exekútora oznámenie o zastavení exekúcie, resp, až mi v tabuľke vychádza už nulová povinnosť - ako mzdárka musím viesť každý mesiac tabuľku s prevedenými zrážkami a zostatkom...

Exekútor má na základe tvojho oddlženia zastaviť výkon exekúcie zrážkami zo mzdy...ale všetci vieme, že ak treba zablokovať účet, alebo dať príkaz na zrážky, to urobia tak rýchlo, že sa ani neobzrieš....zastavenie im trvá nie že týždne, ale mám prípad keď trvalo skoro 2 roky, kým sa konečne zbadal exekútor po podaní sťažnosti na komoru exekútorov....

Mzdová účtovníčka môže zastaviť len na základe podania od exekútora podľa zákona o účtovníctve a mzdách...

ALE je tu vyššie právne rozhodnutie a to Rozhodnutie súdu o oddlžení...pokiaľ mzdárka nemá ani šajnu o tomto, nebude chcieť sama od seba zastaviť zrážky zo mzdy - takže ty môžeš skúsiť zájsť za exekútorom, aby zastavil exekúčny príkaz na zrážky zo mzdy...
...alebo ak pracuješ vo väčšom podniku, zájsť za vedúcou ekonomického oddelenia a ak ani to nepomôže, tak na podnikové právne oddelenie....
...ak pracuješ v menšej firme, len im dať písomne oznámenie a teda že ak ti budú naďalej prevádzať zrážky, podáš trestné oznámenie na neoprávnenie krátenie mzdy na políciu a sťažnosť na IBP - po tomto by sa mala každý mzdárka aspoň pozbierať a obvolať všetkých a zistiť si čo a ako urobiť 🙂

určite to ľahko nepôjde - ešte je krátko v praxi zákon o osobnom bankrote v takej forme ako je, aby bol s ním každý uzrozumený...

draik
26. nov 2017

@emer1
Chybná rada: " Ak ide o predcasne splatenie uveru, malo by to byt bez urokov, len istina"

draik
26. nov 2017

@monikapetrzalka
Len ju odkážte, ak ide o konkurz, na §167f č. 7/2005 Z.z, ak ide o spůátkový kaledár, §168b zákona.

monikapetrzalka
26. nov 2017

@kicilanka je mi jasne, ze to nebude take rychle, jasne, ze exekutor sa so zastavenim ponahlat urcite nebude, kedze mu idu zrazky...jasne ved skusim vsetko, aj sa odvolat na ten paragraf, ci pise @draik, ale zdalo sa mi, ze zrejme bude trvat na zastaveni od exe...ale to este predbieham, to som si len predbezne zistovala..diky za rady 😉

ivka0412
26. nov 2017

Tí čo máte mbank a ste oddlzeny. Mm je oddlzeny a to co mal zablokované exekútorom mu vynulovali ale ostalo mu tam -40eur. Čo stým? Ďakujem za odpoveď

emer1
27. nov 2017

Mam ucet odblokovany od exekucie, len mi tam ostalo 30 €, a pise tam, ze obmedzenie na zaklade organu trestnej cinnosti, tak nechapem co to je? Vsak exekuciu uz nemam.

emer1
27. nov 2017

@draik Nie je to chybna info, pri predcasnom splateni uveru by sa nemali platit ziadne poplatky, cize len konecny stav istiny. Mam s tym osobne skusenosti.

emer1
27. nov 2017

@ivka0412 To mam presne aj ja , ale v SLSP -30 € a som tiez oddlzena a tiez tomu nechapem. Do konca tam ma aj dany datum, ze obmedzenie do roku 2099😂 Uz neviem komu vyhrava.

kicilanka
27. nov 2017

@emer1 rozumiete sa správne? poplatky nie je to isté ako úroky....

kicilanka
27. nov 2017

@monikapetrzalka keby som sama nebola účastná tohto procesu, tak nemám ani šajnu o čom to je, takže by som ako účtovníčka požadovala doklad od exekútora....

iróniou je, že ja z vyššie vyplývajúceho zrážky zamestnancovi zastavím - akonáhle mi zamestnanec predloží Uznesenie....a pritom ja sama budem mať v druhej firme, kde mne vyplácajú mzdu určite s tým problém 😀 😀
všetko je o ľuďoch na druhej strane...ja počítam, že to ľahko nepôjde, ale zas beriem to tak, že si budem spätne žiadať vrátiť všetko čo bolo stiahnuté neoprávnene 🙂

emer1
27. nov 2017

@kicilanka Asi sa nerozumieme, nevadi

draik
27. nov 2017

@emer1
Je samozrejmé a logické, že splatíte len zostatok istiny a nabehnutých úrokov ku dňu predčasného splatenia (plus poplatok max. 1%). To však neznamená, že dlžník splatí len istinu, ktorú požičal.

marusia12
Odpoveď bola odstránená