Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@saintlaurent ano tak mi povedali u správcu.tak ale ak máš mzdárku s IQ tak by to mala pochopiť hneď.moja to našťastie pochopila keď som bol dnes zaňou.
@ivka0412
§ 47
Súdne a iné konania
(1) Ak tento zákon neustanovuje inak, vyhlásením konkurzu sa prerušujú všetky súdne a iné konania, ktoré sa týkajú majetku podliehajúceho konkurzu patriaceho úpadcovi. Lehoty v týchto konaniach ustanovené alebo určené počas prerušenia týchto konaní neplynú. Na účastníkov konania, ktorí vystupujú na strane úpadcu, prerušenie konania pôsobí, len ak ide o nerozlučné spoločenstvo alebo o intervenciu.
a našla som aj toto:
Dar alebo dedičstvo môže úpadca počas konkurzu odmietnuť len so súhlasom správcu; inak je odmietnutie daru alebo dedičstva voči jeho veriteľom neúčinné.
- tu je dôležité slovné spojenie: POČAS konkurzu
§ 48
Výkon rozhodnutia a exekúcia
Na majetok podliehajúci konkurzu nemožno počas konkurzu začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa vyhlásením konkurzu zastavujú. Ak v konaní o výkon rozhodnutia alebo v exekučnom konaní už došlo k speňaženiu majetku podliehajúceho konkurzu, avšak výťažok ešte nebol vyplatený oprávnenému, výťažok sa stáva súčasťou príslušnej podstaty a trovy konania sú pohľadávkou proti príslušnej podstate; ak je oprávneným veriteľ zabezpečenej pohľadávky, výťažok exekútor alebo iný vymáhajúci orgán vyplatí veriteľovi zabezpečenej pohľadávky do výšky jeho zabezpečenej pohľadávky, ako keby konkurz nebol vyhlásený.
@ivka0412
§ 167e
Súdne konania
(1) Ak bol vyhlásený konkurz, súd bez zbytočného odkladu zastaví konanie, v ktorom sa uplatňuje pohľadávka, ktorá môže byť uspokojená iba v konkurze (§166a) alebo sa považuje za nevymáhateľnú (§ 166b).
§ 167f
Exekučné konania a obdobné vykonávacie konania
(1) Na majetok podliehajúci konkurzu nemožno počas konkurzu začať ani viesť exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie.
(2) Ak bol vyhlásený konkurz, ide o dôvod, aby sa bez zbytočného odkladu rozhodlo o zastavení konania, v ktorom sa vymáha pohľadávka, ktorá môže byť uspokojená iba v konkurze alebo sa považuje za nevymáhateľnú. Výťažok exekúcie, ktorý ešte nebol vydaný oprávnenému, exekútor po odpočítaní odmeny a svojich trov, vydá oprávnenému.
ak máte niekto chuť a záujem sa pozrieť na zmeny platné od 1.1.2018
http://www.epi.sk/zz/2005-7/znenie-20180101
a od 1.9.2018
@ivka0412 momeeent, síce sa exe zastavili ale exekútor musí poslať na súd zastavenie a zo súdu ti potom príde UZNESENIE o zastavení exe. Každopádne ak to od teba vyžaduje tvoja účto, koná protiprávne. Ty jej oznám písomne, že si prešla bankrotom a čau... viac nerieš. Ty jej nemáš čo viac dokladovať.... tie následné zastavenia zo súdu sa môžu naťahovať aj rok... tak skoro to nebude....
Osobne som písala všetkým výpalníkom, že som prešla bankrotom, pár kusov ani nevedelo po dvoch mesiacoch, skrátka v tomto štáte sa na občana a povinnosti kašle. Pre teba je podstatné to oznámiť účtovníčke a nič viac... už ti nemôže strhávať nič... a ona nech si čaká na čo chce... teba do toho nič 😀
No ja pisem len svoju skusenost, kedze som sa bola na mzdovom informovat, a ona ze ked ma zrazky listom od exe tak chce ukoncenie zrazok tiez listom od exe, preto patram ci je nieco v uzneseni jasne napisane, ze v konkurze nesmie byt uz zrazka exekucii...jooj ved kukam ze vy mate normalne mzdarky, ale u nas je to asi des...lebo kym jej posle exekutor daky dopis, ze zastavuje zrazky budem kolko cakat?? Cele zle...preto sa pripravujem vopred na vsetky varianty
Dnes mi bolo povedane, ze exekucie podla noveho zakona zastavuju exekutori, ale ze tie podla stareho, ze tych je ja neviem 4 miliony ci kolko a ze tam zastavenie musi urobit sud a ze to trva aj 1,5 roka...hruza
@kicilanka si to studovala? Co si tam nasla ake zmeny nas cakaju?
@monikapetrzalka čo sa týka nás konkrétne - tak len upravilo právo pre trestne stíhaných, priebeh konkurzného konania v prípade úmrtia dlžníka, zriadenie účtu na zloženie podielu na bývanie pri predaji nehnuteľnosti (bývania) aj pre manžela (ku) pri BSM, podpísanie splátkového kalendára aj na CPP a v prípade choroby aj na inom mieste a iné nie veľmi podstatné a dôležité veci...ten základ ostal (čo sa týka nás malých FO)...
@monikapetrzalka ale houby.... neviem kde berieš tieto info. Všetky exe vzniknuté tuším pred 1.2.3017 /neviem presne tento dátum/ zastavuje exekutor... čiže, síce prejdeš bankrotom, exe sa ti zastavia zo zákona ale zbytočne ešte musí výpalník písať na súd, aby súd zastavil exe :-d Jaj toto je kocúrkovo. A zastavenie môže reálne trvať aj rok - dva... lebo naše súdy 😀 Čo však nič nemení na fakte, že tebe už nemôže nikto nič... len fúkať práškový cukor kamsi...
@monikapetrzalka tiež mám túto info, že staré exekúcie podliehajú starému zákonu a napriek zákonu o konkurze a rešt....musí všetko zastaviť súd rozhodnutím....
Niekto tu v skupine presne to písal, že už má aj zo súdu Uznesenia o zastavení exe....
...ja osobne by som sa odvolala pred účtovníčkou (písomne) na znenie vyššie uvedených § s tým, že ak mi odmietajú prestať strhávať zo mzdy, tak peniaze žiadam ponechať v depozite (neposielať exekútorovi) ...a následne po zastavení exekúcií súdom ti ich budú musieť vrátiť tak či tak....
som mzdárka, takže viem presne o čom je reč, nech si hovorí každý čo chce, mám dosť osobných skúseností...písala som o tom tu už, že exekútori sú ako psy na mzdárky a každá si veľmi dobre premyslí, či sa bude riadiť jeho Exekúčnym príkazom, alebo nie....záleží od mzdárky nakoľko je schopná (ne)komunikovať s exekútorom o prevádzaní zrážok.....
@marusia12 nie exekútor zastavuje...podľa starého zákona, ty ako dlžník dávaš cez exekútora na súd žiadosť o zastavenie exekúcie a k tomu sa vyjadruje aj veriteľ....súd následne na základe vyjadrenia exekútora a veriteľa exekúčne konanie zastaví...
u nových exekúcií je presne stanovená lehota, v ktorej ak nič dlžníkovi nespeňažia, musí exekútor automaticky podať na súd zastavenie exekúčneho konania a jedným návrhom súd zastavuje kompletne všetky exekúcie dlžníka.....
staré exekúcie zastavujú súdy, na ktorých bol vydaní poverovací príkaz....nové exekúcie rieši už len jeden súd - za každého človeka má jeden súdny zamestnanec hoc by ich mal 10tky.....
dávam aj sem túto info, aby sme nemuseli opäť hľadať:
Druhou možnosťou je, že po novele ZoKR sa povinný oddlžil konkurzom.
V takom prípade treba rozlišovať, kedy exekúcia začala. Ak prišlo k jej začiatku pred 31.03.2017, potom musí o zastavení exekúcie rozhodnúť súd.
Podnet môže dať buď povinný, ale postačí aj to, ak o vyhlásenom konkurze informuje exekútora, ktorý je povinný v prípade, ak nadobudne vedomosť o možnom dôvode zastavenia exekúcie navrhnúť súdu zastavenie exekúcie.
Ak prišlo k začiatku exekúcie až po 01.04.2017, potom o zastavení exekúcie rozhoduje sám exekútor a nie je potrebné rozhodnutie súdu
@kicilanka naštuduj si to, jo? Ja sa tu bavím o zákone platnom pre rok 2017, mňa rok 2018 nezaujíma, netýka sa ma.... a v roku 2017 platilo to, čo som písala vyššie... čiže ja nič cez exe nikam nepodávam... exe to podáva automaticky, až si to prečíta vo vestníku... ak na to má čas... resp. ak má chuť si to tam pozerať... že? Takže.... ja mám uznesenie o oddĺžení a viac ma nezaujíma... či to on podá alebo nie je mi šum a fuk... v prípade problémov to istí Súd Európskej únie... takže v klídku... nohy na stole.
A toto čo si sem teraz hodila som dala vyššie... jednoducho mňa do zastavenia exe nič... exe je povinný sledovať vestník.
@kicilanka veritel sa vyjadruje k zastaveniu aj v pripade konkurzu? Co sa tam on vyjadri? Ci to myslis klasicky navrh na zastavenie z nejakeho ineho dovodu? No je to desne, lebo kazdy si robi inak...ako funguje ten depozit? To mi moze zrazat akoby do toho depozitu aj neviem kolko, kym sa uraci exekutorovi poslat do prace zastavenie? Lebo aj ti exe si idu podla seba...pochybujem, ze on teraz ked ma najde vo vestniku bude uhanat a pisat, ze rychlo zastavte zrazky...on ma caaaaas😨
Ja mam exekuciu este z roku pana takze na mna sa vztahuje to stare a sice sud...ale keby exe bol normalny, tak zrazky moze zastavit...no ved uvidim, ved ako pokus c.1 bude dorucenie uznesenia o konkurze na mzdove a ked ma s tym posle prec, tak potom to budem posielat exekutorovi...niekedy mam pocit, ked vas citam, ze to este bude beh na dlhe trasy...a nasledne tych 6 rokov ani nehovorim, co tu budeme davat za skusenosti
Takze ta novelizacia je zatial vcelku priazniva, takze slapnite do koni, vsetci co vahate...
@monikapetrzalka to bolo všeobecne myslené....v prípade konkurzu už sa nemôže nikto nič vyjadrovať....
no ja by som urobila to, že by som mzdárke dala uznesenie a + upozornenie s tým, že ak neprestane prevádzať zrážky, tak že porušuje zákon....
následne by som exe poslala tiež uznesenie s tým, že "źiadam" o zastavenie exekúcie z dôvodu konkurzného konania....
každopádne čo sa týka exekútora - tomu by som posielala až po Zastavení konkurzu z dôvodu nemajetnosti, lebo exekútor od začiatku konkurzného konania by mal výkon exekúcie len "pozastaviť" nie zrušiť exekúciu....tú môže až po ukončení konkurzu...takže z toho dôvodu by som jemu dala vedieť až po ukončení...alebo najpr mu poslať len o začatí a potom o ukončení...
záleží od toho, koľko ich máš (exe)....
JA hovorím za seba, že JA by som radšej urobila toto a nečakala kým sa niekto niekde spamätá.....
@monikapetrzalka presne tak ako píše kicilanka budem postupovať aj ja.na účtarni to mám už poriešené,a bez problémov ale ak by boli problemi povedal by som že porušuje zakon a peniaze ktoré by ti aj tak strhla by ti exekutori museli vratiť.a tiež rozpošlem exekutorom uznesenie súdu i keď ako tu písala marusia12 mali by si sami sledovať obchodný vestník.čiže im to pošlem len pre istotu ak by nesledovali.
@ivka0412 ten súd dáš ľavou zadnou... vzťahuje sa to do bankrotu... a ak sú to nebankovky, tak nie je o čom 😀 zmluvy nebankoviek nie sú v súlade zo zákonmi EU, tak čo stresuješ? Ak zajtra padne rozsudok, napíš mi do SS, napíšem ti odvolanie... toto nemôžete prehrať... ešte budete žalovať ich...

@kicilanka Existuje nejaký zákon, že keď je človek oddlzeny vo vestníku tak sa pozastavuju súdne pojednávania? Nevieš náhodou? Dik