icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

kicilanka
9. máj 2018

@ivka0412 poslať im prefotené Uznesenie s dodatkom, že ich zároveň žiadaš, aby ťa prestali kontaktovať v týchto veciach, inak sa budeš musieť brániť zákonnou cestou....netreba tam nič viac vypisovať...oni určite neprestanú ani potom, ale ty už budeš môcť všetky papiere k danej veci maximálne tak archivovať 😀 alebo hádzať do koša 😎

majanet
9. máj 2018

zdravim, mam otazku ked zadam v OV - vyhladavanie a do kolonky: obchodne meno a priezvisko zadam svoje meno, tak mi vyhodi, ze zadanym podmienkam nevyhovuju ziadne udaje
ale ked zadam svoje meno do kolonky: fulltext, tak sa tam najdem...otazka, je to jedno...ci nie?

zuzla86
11. máj 2018

@marusia12 mne je uplne vsetko jasne az moc len tolko.

marusia12
11. máj 2018

@zuzla86 To je dobre že viete, kde je vaše miesto.

nellydick
12. máj 2018

@majanet ak vám správca pošle uznesenie súdu o oddlzeni s dolozkou právoplatnosti, tak je to jedno 😀 dôležité je že ste sa zbavili dlhov.

majanet
12. máj 2018

nellydick, uz na to cakam 3tyzdne...a nic..

ivka0412
13. máj 2018

@nellydick Som uz pol roka oddlzena a do dnes mi zo sudu uznesenie neprislo. Iba spravkyna mi poslala na email a ja som si vytlacila. Tak, ze treba pytat od spravcu.

nellydick
13. máj 2018

@ivka0412 súd uznesenie neposiela, len správca má túto povinnosť po právoplatnosti uznesenia. Takže keď vám správkyňa uznesenie poslala, tak je to o.k.

nellydick
13. máj 2018

@majanet zavolajte do CPP ktoré vám priznalo právnu pomoc, tam vám povedia presne či ste oddlzena a koho máte správcu.

ivka0412
14. máj 2018

Baby čo to znamená...

Ukončenie prieskumu pohľadávok Správca ukončil prieskum pohľadávok Ukončenie prihlasovania pohľadávok Správca ukončil prihlasovanie pohľadávok

Vďaka...

nadaphotography
14. máj 2018

@nellydick mam aj ja otazku...ako je to s tym ak si dlznik nechal posielat vyplatu na iny ucet, ucet na meno ineho, sice platil nieco, ale tak aby mal z coho zit...nebude sa toto povazovat za nepoctivy zamer?

dankagirl
14. máj 2018

@nadaphotography nie aj môjmu bratovi chodí výplata na môj účet a ju je po osobnom bankrote a v pohode ...nikto to neriešil

kicilanka
14. máj 2018

@nadaphotography nie - nebude

babetka33
15. máj 2018

Ahojte mam otázku . Som od 17.4.2018 v konkurze , spravila som všetko čo tu bolo písane : poslala som uznesenie exekútorom aj na sud, aj mzdárke. Tá mi povedala že musí čakať na vyjadrenie exekútora či nie je pohľadávka vylúčená z OB . Zrážky mi naďalej pokračujú lebo exekútor Hermanovský nereaguje (má s ním niekto skúsenosť?) a zo súdu mi prišlo zastavenie 2 ex ale tej jeho nie pritom to bola klasická pôžička od Home creditu. Čo robiť a chodili vám zo súdu zastavenia postupne alebo naraz? Správkyňa sa mi ešte neozvala.

kicilanka
15. máj 2018

@babetka33 okopíruj jej zo zákona, čo je vylúčená pohľadávka a oznám jej, že v opačnom prípade ak ti bude naďalej strhávať, podáš na ňu trestné oznámenie....alebo to daj jej nadriadenej, aby ju usmernila....samozrejme ak sa nejedná o vylúčenú pohľadávku...
Vylúčené pohľadávky sú presne špecifikované zákonom....

kicilanka
15. máj 2018

@babetka33 mne došlo zo 17 exekúcii ukončenie zatiaľ len k 1 😀 a nevidím to reálne na menej ako rok kým mi zo súdov prídu všetky zastavenia, kedže mám skúsenosť, že keď som žiadala súdy o prerušenie, tak trvalo v niektorých prípadoch aj 2 roky kým mi došlo ich vyjadrenie....

domi1911
15. máj 2018

@kicilanka a mzdarka ti pozastavila zrazky zo mzdy na zaklade uznesenia?

kicilanka
15. máj 2018

@domi1911 😀 ja pracujem vo firme svojej dcéry, takže som s tým problém nemala...ale som mzdárka a robím mzdy aj pre iné firmy...takže sa viem vžiť do situácie, ako by som ja reagovala, kebyže nemám šajnu o OB....a to som už tu aj viackrát písala....
preto radím to, čo by som akceptovala ja, keby som nemala info o tom čo je OB...
tiež je tu ďašia možnosť pre mzdárku (ak sa obáva postihov od exekútora) a to sťahovať zrážky (aj keď protizákonne), ale dávať ich do depozitu a neposielať exekútorovi...a tomu poslať info, že na základe Uznesenia o OB držím peniaze na depozite do predloženia jeho vyjadrenia...a toto tiež môže exekútora rozhýbať, aby ukončil exekúciu...

tiež ako som tu viackrát písala a zopakujem to:
staré exekúcie môže dať na súd zastaviť len exekútor...môžete aj Vy, ale vždy cestou exekútora...to že dávame na súd návrh môže vec len urýchliť, ale na zákalde toho súd staré exekúcie nezastaví, len požiada exekútora a súčinnosť...avšak ako som dneska napísala - čakala som už aj 2 roky kým súd vôbec konal vo veci mojej exekúcie.......

nové exekúcie sa zastavujú oveľa rýchlejšie, lebo to ide cez 1 súd a všetky naraz k danému r.č. a na to sú tam presne ľudia, nerobia nič iné, len exekúcie....

babetka33
15. máj 2018

Ja mam vsetky na jednom sude a problem robi len jeden exekutor a tym ze vsetko ignoruje

kicilanka
15. máj 2018

@babetka33 máš ešte možnosť podať na neho sťažnosť na Komoru exekútorov.....tiež ti ale , predtým odporúčam si na nete poggoogliť, či náhodou nezložil tiež funkciu v roku 2017, lebo ich bolo v tom roku požehnane z dôvodu zmien ktoré im dosť skomplikovali prácu a obmedzili príjmy a výkony...

nellydick
15. máj 2018

Chcem len upozorniť že zamestnávateľ, resp. jeho mzdárka nemôže prestať vykonávať zrážky zo mzdy pokiaľ nie je exekúciia zastavená. Porušila by exekučný poriadok. Súd rozhodne či exekúciu zastaví z dôvodu oddlženia, teda či sa nejedná o pohľadávku na ktorú sa oddlženie nevzťahuje. Ak exekúcia bežala aj po oddlzeni, exekútor neposiela vymozene peniaze opravnenemu, jemu oznámi dôvod, a ak súd napokon exekúciu zastaví, exekútor vráti peniaze povinnému.

nellydick
15. máj 2018

Taktiež si treba zistiť či zrážky zo mzdy sú vykonávané na základe exekučného príkazu alebo dohody o zrážkach zo mzdy s veriteľom.

babetka33
15. máj 2018

Takze cakat kym sud exekuciu nezastavi , som zvedava ako dlho to bude trvat. Pohladavka urcite nie je vylucena z OB pretoze sa jedna o klasicku pozicku od Home creditu on Hypo nedava . Aspon o tom neviem . Este skusim poslat na sud priamo na to cislo exekucie ziadost o zastavenie.

kicilanka
15. máj 2018

@nellydick zákon o OB jasne hovorí:
Podľa ust. § 166e ods. 1 ZKR, o oddlžení rozhodne súd v uznesení o vyhlásení konkurzu
alebo v uznesení o určení splátkového kalendára tak, že dlžníka zbavuje všetkých dlhov, ktoré
môžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§ 166a) v rozsahu, v
akom nebudú uspokojené v konkurze alebo splátkovým kalendárom. V uznesení súd uvedie
znenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú, o ktoré dlhy ide.

z toho vyplýva, že sa nesmú nijako inak pohľadávky uspokojovať - už len konkurzom (!!!)
- ak teda sa vykonáva exekúcia ďalej, porušuje zákon o konkurze (!!) a uprednostňuje jedného veriteľa (!!)

Podľa ust. § 166e ods. 2 ZKR, oddlžením sa pohľadávky, ktoré môžu byť uspokojené iba v
konkurze alebo splátkovým kalendárom (§ 166a), bez ohľadu na to, či boli alebo neboli
prihlásené, stávajú voči dlžníkovi nevymáhateľné v rozsahu, v ktorom ho súd zbavil dlhov.
...teda nevymáhateľné aj cestou exekúčneho konania

V súlade s ust. § 166 ods. 1 a ust. § 166e ods. 1 ZKR rozhodol súd zároveň o oddlžení dlžníka
tak, že ho zbavil všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze v rozsahu, v
akom nebudú uspokojené v konkurze
...ak som zbavená dlhov, nemôže ich vymáhať ani exekútor a teda ON je povinný minimálne pozastaviť výkon exekúcie, ak by mal nejaké pochybnosti o korektnom ukončení konkurzného konania....

Netreba sa báť, ak je zákon na strane úpadcu, treba sa brániť citáciou zákonov a upozorniť na porušenie zákona...Minimálne sa musia prerušiť všetky výkony exekúčne, všetky splátky (nehovorím o OB cestou splátok) do ukončenia OB, inak je to v každom prípade jednoznačné uprednostnenie veriteľa a exekútor ak vykonáva takéto zrážky, tak napomáha v tomto uprednostňovaní a tiež vlastne vytvára priestor na prípadné neskoršie spochybnenie poctivého zámeru práve z dôvodu uprednostnenia veriteľa...........

kicilanka
15. máj 2018

@nellydick ako som dneska spomenula - mzdárka má právo sa brániť a riešiť vec tak, že neporuší zákon o exekúciach, lebo bude prevádzať zrážky, informuje o tom aj exekútora, ale zrážky mu nepošle, ale ponechá v depozite zamestnávateľa do doby, kým sa nerozhodne o ukončení konania....keď sa konkurz ukončí z dôvodu nemajetnosti, prípadne sa z výťažku uspokoja veritelia (a to je aj ten konkrétny pre ktorého sa zrážky prevádzajú), tak tie peniaze vráti zamestnancovi...ak sa z nejakého dôvodu konkurzné konanie ukončí ako neplatné (neviem si síce predstaviť dôvod), tak tie peniaze pošle exekútorovi....

Bolo to už aj viackrát v správach, že po začatí OB musia exekútori pozastaviť výkon exekúcie do času ukončenia procesu celého OB....a následne exekúciu úplne zastaviť cestou súdu....

marusia12
15. máj 2018

Potrebujem len info, lebo to tu už moc nečítam.... či tu niekto začal riešiť porušenie zákona Sociálnou poisťovňou o tom zverejňovaní dlžníkov??????

kicilanka
15. máj 2018

@marusia12 ja som tu nakopírovala vyjadrenie sociálnej na ich stránke...pár strán späť ľahko nájdeš - je tam logo sociálnej ....
...dosť pochybujem, že sa niekto bude doťahovať s ich právnikmi...

marusia12
15. máj 2018

@kicilanka Mňa len zaujíma, či to už niekto riešil. Chcem to konzultovať s Harabinom v najbližších dňoch.

kicilanka
15. máj 2018

@marusia12 čítam stále všetky príspevky v tejto skupine a nikto to tu nenapísal...

....a úprimne ????? nemyslím, že by tu niekto taký bol - okrem teba asi - kto by sa do toho bol ochotný vôbec pustiť 😀

nellydick
15. máj 2018

@kicilanka chápem čo píšete ale nemôžem s vami v niektorých prípadoch súhlasiť. Mzdárka nie je v pozícií že môže pozastaviť zrážky zo mzdy pretože musí rešpektovať exekučný príkaz pokiaľ nedôjde k zastaveniu exekúcie musí robiť zrážky a zasielať ich exekútorovi. V praxi je to tak že pokiaľ súd nerozhodne, zrážky exekútor nezasiela opravnenemu.