Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@12mata čo sa týka nehnuteľnosti tak neviem poradit,nebola som ten prípad,ale podľa mňa by ste mali v žiadosti vypísať všetko.
To znamená, že keď si zapíšu viacerí veritelia vo forme exekúcie na nehnuteľnosť. Nemám iný majetok. Po mojom prípadnom úspešnom bankrote, by mi ostali všetky dlhy, ktoré by boli formou exekučných zápisov zaznačené na tejto nehnuteľnosti?
Trochu sa zamotávam, lebo tomu vôbec nerozumiem. Môžete mi niekto vysvetliť ako je to?
Konkurzom nedotknutá zostane pohľadávka záložného veriteľa do výšky krytia - t.j. po prípadnom úspešnom bankrote mi zostane nehnuteľnosť so záložným právom zostatkovým 25.000€? Za akých podmienok banka-veriteľ so záložným právom podá návrh na dražbu? Mala by dražba prebehnúť pred osobným bankrotom?
@12mata v prípade že sa záložný veriteľ neprihlási do konkurzu, tak dlh voči tomuto veriteľovi musíte splácať naďalej aj po konkurze. Ak ho nebudete splácať, dlh vám vetitrl celý zodplatni a následne môže dať veriteľ návrh na výkon záložného práva dobrovoľnou dražbou. A vôbec to nebude súvisieť s oddlzenim, pôjde to nezávisle od bankrotu, lebo si veriteľ neprihlásil svoju zabezpečenu pohľadávku.
@romana19861986 nič neplatiť
@kicilanka dam vediet, je to velmi tazke, ale ked som zistila coho je schopny, a hlavne cezo mna riesit sestru , vyhrazat sa, zastrasovat, vie v akom stave a akej situacii som od r.2011, takze nenecham si znicit zivot, brat, nebrat..a hlavne ja som mu verila a on ma len vyuzil a zneuzil mojej tiesnivej zivotnej situacie..vsade rozkrikuje ako mi pozical ale uz nepovie ze na 50 perc. urok..ja chcem mat hlavne pokoj a nezit v strachu, ci vlastny brat na mne urobi zakernost..jasne ze by pockal az by som mu to vyplatila a potom by podal na sud..
@nellydick
@12mata Konkurzom nedotknutá zostane pohľadávka záložného veriteľa do výšky krytia - ak sa zabezpeceny veritel neprihlasi a nebudete splacat a pristupi k spenazeniu nehnutelnosti, pricom ju preda za menej ako je vycislena hodnota dlhu tak zvysok uz nemoze vymahat ak prejdete oddlzenim....uspokoji sa len do vysky hodnoty zabezpecenia.
Pozor ak mate dalsich rucitelov pri uvere, od nich by sa potom vymahal aj zvysok.
Viete mi poradit,ako sa postupuje v konkurze v pripade uveru, ktorym bolo kupene auto (nie leasing), auto je pisane na mna a uver je zabezpeceny zaloznym pravom spolocnosti, ktora uver poskytla(sautoleasing).Zabezpecene pohladavky nespadaju do konkurzu,takze to musim platit,ale auto vlastnim,tak mi ho spravca zoberie (predpokladam). Ako to je v takychto pripadoch?Dakujem
@maiodee princip je rovnaky ako bolo uvedene vyssie pri nehnutelnosti. Zabezp.pohl. nespada do konkurzu len ak sa zabezpeceny veritel neprihlasi.
Auto by mohlo ist do podstaty aj ak jeho hodnota je vyssia ako zostatok vyuctovania uveru leasingovky. Ak leasingovku platite a ta by nepristupila do konkurzu ani by sama nepristupila k odobratiu a predaju auta ale spravca by auto zapisal z dovodu jeho vyssej hodnoty ako je zostatok uveru tak Vasi pribuzni ho mozu vykupit - zaplatit rozdiel znaleckej hodnoty a zabezpecenej pohladavky leasingovky, uver by ste samozrejme este museli dosplacat.
.
@lubaka
Na nete som našla článok: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/422085-s...
Kde je uvedené: " prípade, že banka, respektíve akýkoľvek iný zabezpečený veriteľ sa sám dobrovoľne nezapojí do oddlženia, nebude možné zbaviť sa záväzkov voči banke,“ upozornila Zuzana Betáková Krkošková, advokátka HMG Legal. Ani nové pravidlá osobných bankrotov v praxi nezbavia niektorých ľudí dlhov ručených nehnuteľnosťami. Navyše ak exekútor predá nehnuteľnosť v dražbe napríklad za 80-tisíc eur a celý dlh bol 120-tisíc eur, zostane nešťastnému klientovi banky na krku stále dlh vo výške 40-tisíc eur."
Podľa článku sa to javí, že budem musieť dlh po dražbe doplatiť aj keby som prešla bankrotom.
@nellydick
@12mata
Tiez som bola v tom, ze cely dlh zostane v plnom rozsahu vymahatelny, ale podla §166c ods.2 to znie , ze aj ked sa neprihlasi nemoze chciet viac ako je hodnota zabezpečenia : "Ak sa zabezpečená pohľadávka v konkurze neprihlási, zabezpečený veriteľ je oprávnený domáhať sa uspokojenia zabezpečenej pohľadávky iba z predmetu zabezpečovacieho práva, ibaže bolo oddlženie zrušené pre nepoctivý zámer dlžníka."
...hmm...pozriem sa este na to a aj na ten link vyssie
Zdravím....
Dneska sa mi pribudlo toto vyhlásenie (Oznámenie čísla bankového účtu pre potreby popierania pohľadávok) neviete niekto čo to znamená?
Ak sa to tu riešilo ospravedlňujem sa ak sa to tu riešilo no nedohladal som sa 🙂
@lubaka veď áno - neprihlaseny zabezpečený veriteľ sa môže domáhať uspokojenia z predmetu zabezpečenia - zálohu, ale v prípade že jeho pohľadávka nebude uspokojená celá, lebo hodnota nehnuteľností bola nižšia ako pohľadávka veriteľa, nič nebráni veriteľovi domáhať sa zvyšku pohľadávky súdnou cestou. Keďže jeho pohľadávka nepatrila do oddlženia.
@nellydick no len tam je uvedene, ze "IBA z predmetu zabezpečovacieho prava" to ma mätie 😕 a pokracuje to "ibaže bolo oddlženie zrušené pre nepoctivý zámer dlžníka." čo je jasne, ze ak bolo zrušené pre nepoctivý zámer bude moct vymáhat cely dlh....ale preco by tam davali to ibaze, keby aj tak mohol vymahat cely dlh

Mam exekuciu od 10.5. Tohto rokua nie som este v registri potrebujem vsak potvrdenie ze mam zacatu exekuciu v Banskej Bystrici by mi dali potvrdenie?Alebo este je skoro?
ahojte, kamaratka je uz po konkurze od min.roku plynie jej ta 6rocna lehota....teraz zistila ze caka babo ;) a chce sa vydat...buse to mat nejaky vplyv na jej zivot...myslim, ci to ma nahlasit....ci je to tak ako bolo spominane s dedicstvom, ci vyhrou...ze by sa malo cast ponuknut veritelom....co v pripade sobasa BSM?

Vôbec tomu nerozumiem. Čítala som, že zabezpečené pohľadávky - ako je napr. táto naša- nespadajú pod osobný bankrot.