icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

marusia12
18. jún 2018

DNES sa prerokováva NOVELA zákona o bankrotoch...

marusia12
18. jún 2018

@maiodee nikto ti nič už zrážať nebude a nič po bankrote netreba riešiť

nellydick
18. jún 2018

@maiodee ak vám naďalej zrazaju zrážky zo mzdy na základe dohody o zrážkach, čiže nie exekučne, je potrebné odstúpiť od dohody ak to nepomôže (veriteľ bude robiť problém) tak potom súdnou cestou o neplatnosť dohody. Netvrdim že to bude musieť urobiť každý, u niektorých veriteľov je to v pohode, ale u niektorých nie. Tak to udávam pre info, aby ľudia neboli prekvapení a riešili to.

lui22
18. jún 2018

@marusia12 čo také riešia?Verím že niečo pozitívné.....

marusia12
18. jún 2018

@lui22 Pozitívne nič... sú to smradi. Požadujú úplne zbytočné veci za poplatok 160€.

lui22
18. jún 2018

@marusia12 Čo konkrétne?Ďakujem za odpoveď😉

maiodee
18. jún 2018

Amo som to pochopil ja - sú tam 2 zmeny. Zastupovať môže pri oddĺžení nielen CPP, ale aj advokát, správca alebo exekútor za paušálnu odmenu 160 eur. 2. zmen aje myslím pozitívna, píš sa tam:"2. V § 167 sa za odsek 2 vkladá odsek 3, ktorý znie:

„(3) Návrh na vyhlásenie konkurzu podľa tejto časti zákona je
a) Centrum právnej pomoci povinné doručiť súdu spolu s prílohami najneskôr do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní nároku na právnu pomoc v konaní o oddlžení podľa osobitného zákona
b) Advokát, správca alebo exekútor povinný doručiť súdu spolu s prílohami najneskôr do 15 dní odo dňa prevzatia zastupovania.“.
Čiže 2. zmena je pozitívna, už to nebude môcť CPP u seba držať aj 3 mesiace.

maiodee
18. jún 2018

Nemysleli však na to, že CPP by to aj stíhali, ale majú zo súdov usmernenie im to posielať priebežne, aby to na súde stihli rozhodnúť do 15 dní, tak ako káže zákon. Čiže pomalé konanie je vinou súdov a nie CPP. napr. v Česku je možné po podaní návrhu na oddĺženie získať právnu ochranu pred veriteľmi už do 2 hodín. Na Slovensku podáte návrh na oddĺženie a v niektorých prípadoch čakáte aj 4 mesiace na to, kým to pošle CPP na súd, kým neprídete o strechu nad hlavou .

marusia12
18. jún 2018

@maiodee Ja som názoru, že obe zmeny sú blbosť. CPP by mala mať povinnosť podávať na súd v lehote napr. 30 dní od podpisu dohody. Na to nám tu netreba platiť výpalnikom 160€. O problematike chystám reportáž.

maiodee
18. jún 2018

@marusia12 tiež si myslím

111eby
18. jún 2018

Oni povedia 160€ ale ešte dph si davaju ja som platila 192€ chcela som splátkový kalendár a nic som nevybavila ze im chybalo ešte nieco a že uz sa nemozem odvolat

tita21
19. jún 2018

Ahojte,chcela by som sa opytat,ci nemate niekto skusenosti s CPP Trencin,ake su tam teraz cakacie doby.

marusia12
19. jún 2018

@111eby no a za 192€ si bola kde???? Keď sa zatiaľ za to neplatí? V nejakej firme?

marusia12
19. jún 2018

@tita21 všade sú orientačne 4 mesiace od podania po rozhodnutie.

11mirka22
19. jún 2018

@tita21 treba si tam zavolať, dajú ti termín. Priateľ tam bol v piatok, necelý mesiac čakal na termín.

marusia12
19. jún 2018

@11mirka22 Nikam nevolať a nečakať na termín. Rovno podať poštou vypísané tlačivá.

marusia12
19. jún 2018

Babenky.... aký máte názor na to, že hypotéka aj po vydražení nehnuteľnosti zostáva????

11mirka22
19. jún 2018

@marusia12 no tak, ak má človek aj nejaké otázky, poprípade potrebuje pomôcť s vypisanim žiadosti, tak pár týždňov ho nezabije. Veď do dlhov sa tiež nedostal za "týždeň", tak aj dĺžku toho oddlzovacieho procesu treba trošku akceptovať.

tita21
19. jún 2018

@marusia12 dakujem

tita21
19. jún 2018

@11mirka22 Bola som tam 10.maja a 4.juna mi prislo vyrozumenie,ze ma budu zastupovat,tak teraz len cakam kym to daju na sud.Chcela som vediet,ako dlho im to asi bude trvat podat na sud.

marusia12
19. jún 2018

@11mirka22 pár týždňov a pomoc z vypísaním papierov? A čo tam treba, akú pomoc? To nevie niekto vypísať svoj životopis? V BA aktuálne objednávajú niekedy na začiatok roka 2019... ale ok, niekto má čas čakať.

marusia12
19. jún 2018

@tita21 na súd do 4 mesiacov, skôr iste nie.

11mirka22
19. jún 2018

@marusia12 žiaľ bohu, sú aj takí , čo nevedia... Všelijaky sú ľudia. Keby boli všetci múdri inteligentní a vzdelaní, len málokto by potreboval inštitút osobného bankrotu...

marusia12
19. jún 2018

@11mirka22 Nie som toho názoru ale ok. Smutné vôbec je, že osoby ktoré nevedia vypísať svoj životopis vôbec niekedy dostali pôžičku, nedajbože hypotéku. Faktom je, že sme len baterky pre tento chorý systém.

11mirka22
19. jún 2018

@marusia12 dostať pôžičku ešte do nedávna bolo tak jednoduché, ako ísť do potravín na rožky. Môj partner, ktorý momentálne osobný bankrot podal napríklad nemal nikdy v živote žiadnu pôžičku ani úver a napriek tomu je v dlhoch. Ako hovorím, vseliaky sme.

marusia12
19. jún 2018

@11mirka22 Ja mám za sebou X úspešných bankrotov pre ľudí a stretla som sa teda s kdečím. X ľudí do bankrotu ide s nepoctivým zámerom už od počiatku. Považujem bankrot pre dlžníkov len ako vedľajší produkt... zámer je tam úplne iný... ešte budeme "čumieť", na čo sa tu bankrot využíva.

lui22
19. jún 2018

@marusia12 Štát bankám zaplatí za neplatičov,netreba sa obávať😉

marusia12
19. jún 2018

@lui22 akým bankám? Nikto pri bankrote nikomu nič neplatí... cez bankrot je možné spláchnuť milionove dlhy... to ešte budeme čumieť, čo sa tam deje.

lui22
19. jún 2018

@marusia12 Reštrukturalizácia voči bankám....Štát im potajomky platí😉