icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

mawka
25. júl 2017

@ivica3 lenze oni rataju s tym, ze ste dvaja. a mate dva prijmy asi nie? upne ine zrazky daju ludom, ktori su sami a vyzivuju sami deti a podobne. a co sme si mysleli akoze vsetci? ze nas niekto oddlzi a nedame nikdy nikomu uz ani cent? no to by bolo ake jednoduche... ja napriklad som v takej situacii, kedy si nemozem dovolit ani to auto, nemam majetok lebo proste nemam. nemam ani vlastnu nehnutelnost. a iste mi nebudu brat polku vyplaty, ked som na dve deti sama. som to daaavno pisala, okej, kludne aj desat rokov budem splacat po 100-200 e mesacne...

marusia12
25. júl 2017

@mawka ja som na tom rovnako ako ty... tak som zvedavá

mawka
25. júl 2017

@marusia12 plati to, ze ti musia ponechat ziv. standard. ved aj za stareho bankrotu si spisovala vydavky a vsetky tieto veci a podla toho urcovali vysku splatky. niekomu vyrubili 80 e a niekomu 400 e. vsetko v zavislosti od toho, ci si sama, ci vyzivujes maloletych, ake mas vydavky na byvanie, deti, atd. a uplne ine to bolo stanovit u manzelov, ktori maju dokopy 1500 e prijem a ine u matky samozivitelky s dvomi detmi, ktora ma prijem 700 a z toho si plati este prenajom kdesi a podobne.

marusia12
25. júl 2017

@mawka uvidím ako to celé dopadne... tiež ak mi dajú splácať po 200 mi to nejak nebude vadiť.. ale celkový bankrot som pochopila tak, že ten človek musí mať prakticky holý zadok... a potom je to bez splátok.

nifido
25. júl 2017

@ivica3 vsak majetok si musela vediet ze vam predaju a zrazky no je to majetok a ten spada do konkurzu cize asi tak a konkurz nekonci vyhlasenim vo vestniku ze si oddlzena to predsa vsetci vedia .... je ustanoveny spravca a ten kona dalej zistuje majetok kontakuje veritelov atd atd atd

nifido
25. júl 2017

@mawka
tu sa teda mylis po starom sa bral prijem dotycneho co je v bankrote a vyzivovacia povinnost na vsetkych clenov vobec sa nebral prijem manzelky a zrazky idu ako exekutorske cize je jedno ci si sama z 3 detmi alebo by si mala muza zivotne minimum a hotovo a vydaje zratavas ale v podstate nikoho nezaujimaju

mawka
25. júl 2017

@nifido presne tak.
@marusia12 no ja mam holu rit, ale mam prijem z TPP. cize ten prijem je majetok a na ten si spravca bude narokovat. teda na cast z neho. neni o com. a moze to trvat roky. a ja som s tym tak nejak ratala. oddlzenie len tak ze nebudeme nic splacat nikdy by bolo ake jednoduche, ze ano... to by s tym mohol vybabrat akykolvek dlznik

ivica3
25. júl 2017

To všetko viem,ale aky je rozdiel konkurz a splátkovy kalendár?Podla mňa splátkovy je ked majetok zostane a su splátky.Ake ked je konkurz a nezostane nič s ešte su splátky,to je v poriadku?Viem,že čo ešte máme správca predá ale v centre hovoria niečo ine.

mawka
25. júl 2017

@nifido
po starom bolo ucelom bankrotu oddlzit a dat druhu sancu, ale ponechat zivotny standard, prosim ta, som v kontakte s ludmi a videla som cierne na bielom, ze zenskej pri 100 tisicovych dlhoch presiel bankrot, bezdetna, slobodna a spravca jej sam povedal, aby si pripravila co najviac vydavkov a podla toho jej vyrubil splatku 100 e mesacne. zenska ma prijem takmer 900 eur. takze to, co pises je blbost. bankrot je o tom, ze sa ti zastavia exekucie, sice splacas, ale mas zachovany zivotny standard. ak by to tak nebolo, tak tym padom bankrot nema ziadny zmysel a ludia by mohli byt nadalej exekvovani ako boli. lebo by to fakt bolo jedno.

marusia12
25. júl 2017

Ja teda neviem, ale tie čo tu už písali tak ako to majú???? Oddĺžené a splácajú ešte niečo alebo nie?

ivica3
25. júl 2017

Správcovia sami nevedia čo maju robit,lebo ministerka vydala nejaky zákon a taketo veci nie su doriešene.Nevedia či maju ludom aj čo su oddlženi konkurzom dávat splátky alebo nie.Tak čo na to povedat.

mawka
25. júl 2017

@ivica3 presne to ma napadlo, ci vobec spravca vie, co robit. lebo niekto sa tu vytesoval ako dobre vsetko okej, ty mas takuto skusnost, jedni maju spravcu velmi ludskeho, ty si narazila na toto.... kazdy mame ine info z cpp a od pravnikov, mzdari ani netusia, co to vobec bankrot je, ked im posles do prace papier aby uz nezrazali... a toto kym sa vykrystalizuje cele v praxi, tak to este potrva..

marusia12
25. júl 2017

@mawka Smutné však je, že sa tento krásny štát dostal do tohto štádia....

nifido
25. júl 2017

@mawka tak my sme po starom cize viem ako co prebieha ...... a ano spravcovia sami nevedia co maju robit po novom ci tahat ci netahat .....

10081987
25. júl 2017

@ivica3 mohla by si prosím bližšie konkretizovať, čo znamená podľa teba celý majetok?Skôr byť tebou, keď už sťažujem sa na cpp, že ti poskytli nepravdivé info. To s tým autom a so všetkým majetkom je verejne známe, že sa predá, preto ma skôr zaujíma ten ostatní majetok.

amigop
25. júl 2017

misme sa tiez tesili ze to mame za sebov ale po rozhovore zo spravcami manzelka ma ineho aj ja sme ostali dost sklamani nakolko podotikam mame konkurz nie splatkovi a budu nam stahovat z viplat nakolko pracujeme a co je najhorsie vlastnime byt jeho odhadovana hodnota je 8700e a hoci je ochrana na byvanie v hodnote 10000e aj tak nam ma byt predani co nechapem nakolko aj ked sa preda peniaze by museli dat nam sice v mesacnich ciastkach 240e ale celu sumu preco ho chce spravca predat kedze nic nepojde veritelom

ivica3
25. júl 2017

Nemáme s manželom už žiadny majetok,okrem auta,ktore má na prácu,pretože je stavbár.Byvame v podnájme,pretože sme predali byt,aby sme aspon niečo vyplatili exekutorom.Preto mi poradili v cpp bankrot konkurzom s tym,že po predaji toho čo ešte máme nebudem mat žiadne splátky.Preto nerozumiem ake splátky.To som mohla byt bez bankrotu,čo ma stálo len kopu času a nervov.Ja mám takuto skusenost,tak neviem prečo niektori kritizuju.

iveska
26. júl 2017

@ivica3 neviem ale podľa mňa si sa mala ohradiť zákon je postavený jasne konkurz= žiadne splátky. Čítam veľa článkov , a musim povedať že mám prehľad aj v cpp nám povedali že konkurz a koniec predá sa dom vyplatia sa veritelia a koniec. Ak by to bolo ako ty píšeš tak aj ja to dám do médií lebo toto nieje podľa zákona. Ale podla mna si chytila nejakéhi správcu čo sa v tom vôbec nevyzná. Môj názor. Neviem uvidím sama a potom hodim moju skúsenosť. Držím palce

10081987
26. júl 2017

@ivica3 stále potom nechápem prečo píšeš, že celý majetok vám zoberú? to tým celým majetkom myslíš to auto? ja nejako stále nie som v obraze o čom píšeš, preto keď nejakú takúto správu človek napíše, mal by byť aspoň minimálne konkrétnejší a zároveň aj musí očakávať , že tá správa bude pokračovať búrlivou diskusiu a bude mať negatívne ohlasy 🙂 ale o tom to je vlastne tu, každý aby tu dával svoje skúsenosti...
ja sama mám už za sebou so správkyňou tieto veci za sebou, ale toto teda osobne počujem prvýkrát preto sa pýtam, musela som písať čestné prehlásenie, dať adresy všetkých veriteľov, kópie zmlúv z tých spoločností, a hlavne chcela po mne aj rozsudok zo súdu o rozvode. Už mám prihlásenú jednu spoločnosť , zbytok sa nejako nemá k činu.

romika7
26. júl 2017

Ahojte..vedela by som vam rozpravat o spravcoch... v rodine riesime banktort 6 clenovia....manzel uz bol u spravcu aj dalsi clenovia rodiny a a mate pravdu je to o cloveku jeden spravca uplne mily nic neriesil povedal ze pocka sa 45dni na prihlasenie veritelov a cely konkurz,,bankrot sa uzavrie(pretoze sme bezmajetni). A iny spravca je totalna katastrofa robi problemy to by ste neverili...ale to co tu pisete ze splatky pri oddlzeni konkurzom tak so sme nemali nikto...je to blbost..vsetky dlhy sa vynuluju a zacinate od znova ved koli tomu ten bankrot je aby ste zacali novy zivot...je pravda ze niektori spravcovia absolutne nevedia co maju robit a ake maju pravomoci..na jedneho spravcu sme podali dokonca trestne oznamenie rjesime to s pravnikom...spravca nas sledoval kde sa pohybujeme kde byvame fotil to a chodil po vsetkych sudedoch vypytoval sa na nas ako zijeme a podobne...ako taky detektiv...davajte pozor na niektore informacie ked sa vam nezdaju overte si to este niekde inde...

luna303
26. júl 2017

@romika7 to fakt??? pane Bože, zle čítať... sledoval? ako beriem, že správca má prešetriť životnú úroveň a tak, ale sledovať a fotiť a vypytovať sa susedov... tak to je sila...

romika7
26. júl 2017

@tim_tvojpravnik
Dobry den vedeli by ste nam prosim poradit ci po oddlzeni konkurzom budeme este nieco splacat?Pretoze kazdy spravca tvrdi nieco ine ked citam co tu ludia pisu??Nam spravca povedal ze po oddlezni sa nic nesplaca uz...Dakujeme

romika7
26. júl 2017

@luna303 ano az takto daleko zachadza snazia sa za kazdu cenu zistit ci naozaj nemate neajky majetok napr auto pretoze z predaja v konkurze ma aj spravca provizu preto takto dravo to toho idu noektori!!!Vedela by som vam tu na tri strany napisat co vsetko vyvadza ake problemy robi len nemam na to cas ani chut uz keby som vedela ze taketo nervy budu s tym..a este sa nakoniec budeme s debilom spravcom tahat po sudoch...

luna303
26. júl 2017

@romika7 je mi to moc ľúto... veď osobný bankrot mal dať druhú šancu a nie takto obmedzovať dobre že nie na slobode. Môžem sa opýtať z akého okresu ste? zrejme ten správca býval niekde na blízku keď sa tak horlivo snažil... no ak majú províziu, tak neviem, lebo väčšina ľudí tu nemá žiadny majetok alebo minimálny čo idú do konkurzu... ten správca musí byť fakt, ani nenapíšem čo...

romika7
26. júl 2017

@luna303 a trvale bydlisko ma manzel u mamy tam nabehol spravca ze ide ku nej spisovat majetok a oco skoro infarkt dostal lebo o nicom nevedel...museli sme si dat trvaly pobyt na mestsky urad ako bezdomovci..auto v ktorom sa vozime je na brata pisane ale aj na tom nas videl tak podozrieva ze ho zavadzame a ze ak to je nas majetok..

romika7
26. júl 2017

@luna303 ano maju proviziu aj z toho...Zilinsky kraj☺

luna303
26. júl 2017

@romika7 tak to už je sila fakt. Ešte aj sledovať majetok rodinných príslušníkov... ale veď ako inak má človek civilizovane fungovať. Keď konkurzom zoberú majetok, speňažia, tak jedine, že žiť u príbuzných a jazdiť na aute ktoré je písanie na niekoho iného, ľudia aj účty musia mať na iného aby im mala kam chodiť výplata... veď inak sa nedá...

nifido
26. júl 2017

@romika7 vies mozno je to tym ze spravca ma zistit aj predchadzajuci majetok s pred 3 rokov ci sa neprepisal na rodin. prislusnikov atd atd no to vie zistit vsetko z kanclu a nie chodit po susedoch a ked riesite 6 v rodine mozno aj preto tento spravca pritvrdil ..... divny ten jeho postup

romika7
26. júl 2017

@nifido no 6 v rodine to riesime preto lebo sme sa do dlhov a exekucii dostali ajo rodina spolocnym nevydarenym podnikanim..a majetok sme za poslednyh 10 rokov nemali ani neprepisovali na ine osoby..ano to by vedel aj z kanclu zistit...ale vidis..je iniciativny a robi veci navyse...

10081987
26. júl 2017

@romika7 normálne len čumím, som tiež zo ZA kraju, a začínam byť rada za tú moju správkyňu čo mám, nepožaduje ani osobné stretnutie, trikrát som sa jej pýtala, či fakt ,že však nech príde, že nemám čo tajiť, že nie, že nepotrebuje. Držím Vám palce, a dobrý krok ste urobili, tuším, že sa dá aj priamo dať na min. spravodlivosti oficiálna sťažnosť nepôjdete aj touto cestou?