icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

bombonka
16. apr 2019

@kaja30 určite nie

tibor448
17. apr 2019

@nellydick Ahoj, prosím ťa vieš mi poradiť či správca môže tiež sťahovať z výplaty 1/3? za účelom uspokojiť veriteľov? Lebo niečo podobné som niekde čítal. Ďakujem

nellydick
17. apr 2019

@tibor448 správca na výplatu nesiaha. Mzda nespada do konkurzu.

tibor448
17. apr 2019

@nellydick Ďakujem

hugo333
18. apr 2019

@marusia12 No ja by som dodal,že ako tu odpovedajú,musí sa to zaplatiť,ale pozor,ak žaloba bola podaná pred bankrotom a súd rozhodol po bankrote,tak to určite netreba zaplatiť,lebo do bankrotu sa počítajú aj už začaté konania,to znamená,že rozhodujúci je dátum vo vestníku,kedy súd rozhodol o oddlžení a do tohoto dátumu sa ludia zbavia všetkých dlhov,čiže aj dlhov,kde sa ešte iba začalo konanie,lebo si musíme uvedomiť,že niekdy súd rozhodne až po rokoch a čo potom.Mne právnik povedal,lebo 3 mesiace pred bankrotom podala na mňa žalobu jedna špekulantka,ako mi neuhradiť faktúru za vykonané práce a to ešte robí v Bratislave v renovovanej právnickej kancelárii,lebo že som nemal živnosť a žiadala vrátiť preddavky za práce,lebo že podnikám na čierno.Ale nevedla,že som konateľom českej stavebnej sro.No a právnik,ktorý mi robil papiere na osobný bankrot,mi povedal,aby sme túto ženskú iba dopísali ako veriteľa,ak prehrám súd.No a teraz,súd mi začiatkom apríla priznal bankrot.Súd s tou ženskou som vyhral,ale som sa odvolal,že chcem uhradiť moje trovy,lebo mi súd nič nepriznal,tak stále neni nič ukončené,ale som už po bankrote,čiže tu chcem povedať,upozorniť,že do bankrotu sa počítajú s určitosťou aj už všetky začaté konania,čiže ak niekto Vás dá 3 dni pred vyhlásením Vašeho konkurzu na súde,napríklad,že mu máte vrátiť 1000 eur,tak aj všetky trovy sa počítajú do bankrotu,je jedno,kedy a ako dlho bude súd konať,ale takéhoto veriteľa stačí uviesť do papierov,napríklad doplniť to meno dodatočne do papierov,ktoré Vám pošle správca na podpis.

nellydick
18. apr 2019

@hugo333 nie je to pravda. Dôležitý je vznik pohľadávky, nie začatie súdneho konania.
V tomto prípade bola zamietnutá žaloba kde žalobcom bol dlžník, ktorý prešiel konkurzom. Čiže súd neuznal jeho nárok . Z tohto dôvodu vznikla pohľadávka žalovaného na trovy konania. A táto pohľadávka vznikla po konkurze žalobcu. Takže to nespada do OB žalobcu-dlznika.

11mirka22
18. apr 2019

@nellydick prosím vás, ak mi viete k tomuto poradiť. Priateľ má vyhlásený konkurz od 5.11.2018, za rok 2018 pracoval u viacerých zamestnávateľov buď na krátky úväzok alebo na dohodu, teda si podáva daňové priznanie sám, má podaný odklad do konca apríla, nakoľko mu zamestnávateľ z madarska nedal potvrdenie o príjme (stále čakáme). Dnes mu volala pani z daňového úradu, že keď je v konkurze nemá nárok na odklad, ale mal podať daňové priznanie najneskôr 15 dní pred koncom marca a že mu vyrubia pokutu. Je to pravda? Mal takú povinnosť? A je nutné aj kontaktovať správcu ohľadom týchto vecí? Jeho správca mu zatiaľ len poslal rozsudok a nejaké papiere na podpis ohľadom zastupovania (koncom marca), inak nič.

kicilanka
18. apr 2019

@11mirka22

z môjho pohľadu je problém v tom, že v zákone nebolo vôbec myslené na tieto "individuality" OB...v zákone sa hovorí o tom, že ak je vyhlásený konkurz na FO podnikateľa - podáva sa mimoriadne daňové priznanie v lehote do 3 mesiacov (lehota začína plynúť dňom pred vyhlásením konkurzu)...ale toto ustanovenie je platné od roku myslím 2005 a vtedy sa ani nechýrovalo o OB ako je terajšia jeho podoba... Živnostenské oddelenia nevedia ako riešiť vlastne živnosti zbankrotovaných....
Tvoj priateľ vyhlásil "formu" "osobného bankrotu" a nie podnikateľského konkurzu - s týmto by som skúsila ísť na "akčnú" správkyňu na DÚ...ale či sa to podarí to netuším...nie sú doriešené náväznosti tohto zákona podľa nových úprav...Ak by sme šli smerom správkyne tvojho muža, tak by mal podávať DP za neho jeho správca...tak sa skúste najprv obrátiť na jeho správcu, ako k tomu pristúpi on....a podľa toho by som šla osobne za správkyňou na DÚ...

@nellydick aký je tvoj názor na túto situáciu?? teraz sa to týka viacerých v OB ktorým ostala naďalej živnosť (vieme ako k tomu pristupujú ŽÚ)...ak majú živnosť a OB budú mať vyhlásený v roku 2019, tak sa týmto spôsobom na nich vzťahuje hneď aj DP za rok 2019 v 3mesačnej lehote bez ohľadu na to, že za rok 2018 podávali (jú) teraz v roku 2019....

kicilanka
18. apr 2019

@11mirka22 a asi by som šla za správkyňou aj s tým, nech mi ukáže, na základe ktorého § je povinný splniť túto lehotu...a oponovala by som tým, že tento § sa vzťahuje na FO PODNIKATEĽA ak je vyhlásený konkurz na jeho podnikanie....a nie na neho ako FO Nepodnikateľa....

kicilanka
18. apr 2019

@11mirka22
@nellydick
napísala som dotaz na Finančnú správu...očakávam odpoveď po Veľkej noci najskôr 😀

Písnem info od nich, ako riešiť tieto zapeklité otázky.

kaja30
18. apr 2019

Ahojte tak dnes manžel po pracovnom úraze 1.x po vyhlásení OB navštívil pohotovosť,röntgen aj chirurga a konečne mal všetko bezplatne keďže už nesvietil na červeno ako dlžník - tak som rada 😀

11mirka22
18. apr 2019

@kicilanka priateľ nemá živnosť. Ďakujem za info. Skúsime teda kontaktovať správcu.

11mirka22
18. apr 2019

@kaja30 a čo ste preto spravili? Riešili ste to nejako zo zdravotnou poisťovňou? Konkurz má už ukončený?

kicilanka
18. apr 2019

@11mirka22 to som pochopila....a práve preto ma ešte viac zaráža táto požiadavka z DÚ...preto som Vám napísala, aby ste sa jej pýtala na § s tým, že je len FO nepodnikateľ....že čo na to povie pracovníčka DÚ a tiež som zvedavá čo povie Váš správca....no uvidíme čo odpíšu...

11mirka22
18. apr 2019

@kicilanka určite tu napíšem ako sme to vyriešili. Ďakujem.

dlhydlhy
19. apr 2019

@solman05 alebo obdobné konanie. Ale čo je vlastne obdobné konanie ?

nellydick
19. apr 2019

@dlhydlhy napísala som vám odpoveď do správy ako ste chceli 😁

nellydick
19. apr 2019

@kicilanka súhlasím, týka sa to FO podnikateľa, bohužiaľ na daňových a živnostenských úradoch nemajú vypracovanu metodiku ako postupovať v týchto veciach 😏

nellydick
19. apr 2019

@11mirka22 súhlasím s tým ako napísala @kicilanka

111122223333
19. apr 2019

Dobry den chcela by som.sa informovat ak ma miekto zivnost a ma vyhlaseny konkurz ci mu zivnost zrusia???dakujem

kicilanka
19. apr 2019

@111122223333 už sme to tu rozoberali nespočetne krát a ak si dobre spomínam, aj Vám som odpovedala už....a len pár príspevkov vyššie túto problematiku spomínam...

Máte problém - potrebujete ho riešiť - prečo si nedáte námahu a neprečítate si túto diskusiu? Je to vo Vašom záujme a nie našom...a ak len dáte otázky kdekoľvek do pléna diskusie na nete, môže sa stať, že dostanete odpoveď od síce "ochotného" diskutujúceho - no problematiky neznalého a máte o problém viac...ak si prečítate túto diskusiu cca 250 strán spätne - budete mať relevantné informácie a odpovede k OB a to potvrdené od ľudí - ktorý reálne prežili OB - a nie len jedna babka povedala....a viete sa spoľahnúť na info, že je správne podané...

kaja30
19. apr 2019

@11mirka22 nemá konkurz ukončený ,ešte trvá a neurobil nič. Papiere mu samé chodia a všetko sa zastavuje a tiež teda prišiel aj papier zo zdravotky, že exekúcia sa zastavuje a to bolo všetko. Teraz keď šiel k lekárom tak si bral peniaze ako neplatič, ale všade mu už povedali že už neplatí nakoľko nesvieti už na červeno ...

11mirka22
19. apr 2019

@kaja30 to je super, nám už tiež prišlo zastavenie exekúcie zo zdravotky, tak skúsime sa spýtať niekde v lekárni napríklad. Niektorí tu zo skúseností písali, že aj napriek tomu ich vedú ako neplatičov, keďže dlh stále existuje (iba ho už nemôžu vymáhať). Môžem sa ešte spýtať, akú máte poisťovňu?

kaja30
20. apr 2019

@11mirka22 Preto som napísala našu skúsenosť 😀 všeobecnú má

kaja30
Autor odpoveď zmazal
motylik1987
23. apr 2019

Dobry den,prešla som si tu vela stran dozadu,aj zaciatok diskusie som skusala niekolko desiatok stran a nenasla som odpoved,tak snad mi budete vediet poradit.Moje dlhy vznikli pred manželstvom,som nemajetná a jediny ,,prijem" je rodičovsky proispevok.Terajši manzel pracuje,hypoteku bral ako slobodny,byt je na neho.Ale počas manzelstva mu jeho rodicia darovali staršie auto.Ak budem mat pripraveny ich vypis z banky ze to islo od nich,a aj napr darovaciu listinu vylucne na manzela,ostane mu auto?

kicilanka
23. apr 2019

@11mirka22
@nellydick
Prišla mi odpoveď z FS ohľadom podávania DP v lehote 3 mesiacov v prípade vyhlásenia konkurzu na FO...okrem iného som sa všade dočítala len toľko že FO podnikateľ - ak je na neho vyhlásený konkurz robí mimoriadnu účtovnú uzávierku..logicky teda ak FO vedie Pausálne výdaje alebo vedie daňovú evidenciu vlastne nemusí robiť vôbec nič...jedine pri JU a PU je ptrebné podať mimoriadnu závierku...ale to nie je DP....a teraz odpoveď z DÚ:

Dobrý deň,

zdaňovacím obdobím fyzickej osoby je kalendárny rok. Jedinou výnimkou z tohto pravidla je, ak je zdaňovacie obdobie kratšie z dôvodu úmrtia daňovníka.
§ 4 ods. 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov: U daňovníka s príjmami z podnikania (§ 6) sa základ dane zisťuje vždy za kalendárny rok, a to aj vtedy, ak bol na daňovníka vyhlásený konkurz alebo mu bol povolený splátkový kalendár.

Daňové priznanie za rok 2018 sa podáva v predĺženej lehote do 30.09.2018 a daňové priznanie za rok 2019 v lehote do 31.03.2020 (ak sa nepredĺži lehota na podanie daňového priznania).

V prípade akýchkoľvek nejasností nás môžete kontaktovať odpoveďou na tento mail.
Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutých daňovým subjektom v jeho žiadosti.

S pozdravom
JUDr. ............................
Centrum podpory pre dane
Finančné riaditeľstvo SR

11mirka22
23. apr 2019

@kicilanka nerozumiem tomu že " daňové priznanie za rok 2018 sa podáva v predĺženej lehote do 30.9.2018", nie je tam chyba?

11mirka22
23. apr 2019

@kicilanka mimo toho teda rozumiem tak, že fo nepodnikatel v konkurze nemá povinnosť podávať DP skôr ako do 31.3. a môže požiadať aj o odklad. Teda nie je možné aby sme dostali pokutu.

kicilanka
23. apr 2019

@11mirka22 do 30.9. lebo som písala že sme žiadali o termín do 30.9 kvoli príjmom zo zahraničia...ty si spomínala, že si si dala termín niekedy v máji - tak si už predlžiť nemôžete a musíte podať v tomto Vami uvedenom termíne...teraz pozerám - áno pán sa preklepol v roku - malo byť do 30.9.2019 🙂