icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

nellydick
29. apr 2019

@vedis Keďže váš dlh nezanikol, môže si ho daňový úrad započítať do vášho preplatku.
Ak bolo penále vyrubene rozhodnutím DU, čo predpokladám že ano, tak voči tomuto rozhodnutiu treba postupovať ako som uviedla vyššie. Samozrejme ak vám ešte plynú lehoty na opravné prostriedky.Ak lehoty uplynuli, rozhodnutie DU už nezmeníte.

11mirka22
30. apr 2019

@kicilanka @nellydick ahoj, tak prišlo oznámenie z Du, v že "oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie DP k dani z príjmov fyzickej osoby za zdaňovacie obdobie 2018.... V zmysle zákona č 595/2003 §49 ods.3 c)....... považuje za bezpredmetné. Takže partner zle pochopil, nie že daňové priznanie mal podať 15 dní pred termínom, ale oznámenie o predĺžení lehoty. Tak som to pochopila z toho odseku zákona. Platí to aj ak nemá živnosť a všetky príjmy sú len zo zamestnania? Vo štvrtok budem volať na daňový úrad.

19lilly75
1. máj 2019

Dobrý vecer, zvazujem tiez osobny bankrot..no mam byt na hypoteku, tu som sa docitala ze hypoteka sa nevzťahuje do toho.. Viete mi prosim poradit ako sa dohodnut s bankou aby do konkurzu nevstupovala pripadne ako postupovať ?.. Myslite ze je sanca aby mi ten byt zostal?.. Dakujem za odpoved

gembler1234
1. máj 2019

@nellydick ok a co tam mam napisat ze som zobral aby som skusal stavkovat?

lubaka
2. máj 2019

@11mirka22 dlhšie som tu nebola a neviem teda či to už nebolo v predošlých príspevkoch napísané, zbežne som si to prešla a nenašla.....daňovník v konkurze neoznamuje odklad DP do lehoty na podanie DP, ale musí DU požiadať o odklad najneskôr 15dni pred zákonnou lehotou na podanie

11mirka22
2. máj 2019

@lubaka áno, presne takéto vyjadrenie nám prišlo z DU, prosím ťa, nevieš či to platí, aj keď nemá živnosť, čiže je len zamestnanec? Neviem sa dovolať na DU. A v tom papieri je označený DIČ, nemajú DIČ iba živnostníci a podnikatelia? Som z toho jeleň.

lubaka
2. máj 2019

@11mirka22 podľa mňa to platí pre všetkých aj nepodnikatelov. DIČ majú podnikatelia resp. prenajímatelia nehnuteľnosti...nebol v minulosti registrovaný ako SZČO alebo prenajímateľ?

11mirka22
2. máj 2019

@lubaka V minulosti bol szčo. Tak asi to DIČ už bude mať navždy. No čo už, budeme čakať na pokutu.

lubaka
2. máj 2019

@19lilly75 závisí od toho či hypotéku splácate, najlepšie je v banke sa informovať ako bude postupovat v prípade, ze vstupite do konkurzu. Banka zvyčajne do konkurzu nevstupuje a k výkonu zabezpečovacieho práva v prípade nesplácania mozu pristupit hocikedy bez ohladu na konkurz. Ale moze nastat aj pripad, ze aj zatazeny majetok podlieha konkurzu a to vtedy ak zostatok z hypoteky je uz nizky a hodnota nehnutelnosti, ktorou je hypoteka zabezpečená je vysoká a teda sa predpokladá, ze aj ostatní veritelia by z toho získali.

stankakovac86
2. máj 2019

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Bola som oddlzena. Teraz mam písať všetkým rucitelom exekútorom vymahacim spoločnostiam o zastavenie exekúcii? A vie mi niekto poradiť kde nájdem vzor na zastavenie exekúcii? Ďakujem veľmi pekne

miamia04
2. máj 2019

Chcem sa spýtať, ti co majú ukončený a zrušeny konkurz z dôvodu , že konkurzna podstata nepokryje náklady konkurzu
Musí byť v oznámení správcu presne uvedené v zmysle akeho paragrafu sa konkurz končí (167v ods1) a že sa zverejnenim tohto oznámenia konkurz podľa toho paragrafu zrušuje?
Alebo stačí ak tam správca napísa LEN , že sa konkurz zrušuje lebo konk.podstata nepokryje náklady konkurzu?
Ďakujem za odpoveď

19lilly75
2. máj 2019

@lubaka dakujem... Ano splacam... Poctivo... Zostatok hypo je 75tis este a trhova hodnota mozno 100...ale v pripade drazby pochybujem ze by sa to na sumu 100 tis vysplhalo... Ci?.. Skusim oslovit banku a zistit jej postoj...

lubaka
2. máj 2019

@19lilly75 tak z toho by ostatní veritelia nedostali nič takže ich to zaujímať nemusí a banka by tiež len stratila ak sa to splaca

kaja30
3. máj 2019

Ahojte. Mam taku otazku. Mužovi tiež prebieha OB . Má dlh aj na zdravotke kde mal dohodnuty splatkovy kalendar. Vymahali sa tam aj 8-10 ročné dlhy.Moja otazka znie. Ak by pokračoval ďalej v splácaní tejto zdravotky ((ktorú už platit vkastne nemusí keďže už je exe zastavená pre osobny bankrot - nemôže sa stať že by to niekto napadol? Že vlastne zdravotku spláca ďalej a iné dlhy už nie?

kicilanka
3. máj 2019

@kaja30 po OB nemusí splácať už nič....ak spláca - je to prejav jeho vôle a už to nemá nič spoločné s uprednostňovaním veriteľa...nemá to vplyv na nepoctivý zámer (ak si mala toto na mysli)
Zdravotku však všetci odporúčame splatiť...nikdy nevieme ako sa ktorá v budúcnosti k nám postaví ak budeme niečo potrebovať riešiť a budem v tom momente ich rukojemníkmi...
...v diskusii sa opakovane potvrdilo že po OB všetky zdravotky poskytujú opäť plnú starostlivosť....
...je však otázne, že až budeme v preddôchodkovom (dôchodkovom) veku, ako sa k týmto dlhom (nevýmahateľným) zdravotka postaví....môže sa stať že budeme ich rukojemníkmi v niektorých prípadoch...a je ľahšie si to splácať dobrovolne v aktívnom veku ako v starobe...

kaja30
4. máj 2019

@kicilanka ano to som myslela - uprednostňovanie veriteľa. Vieme že nemusí splácať nič,ale tak mal tam dohodu o splátkach a poctivo si to splácal... Lebo muž je vo vestníku od 5.2. a ešte do minulého mesiaca im posielal splátku podľa dohody,len teraz nás tak napadlo či to niekto z iných veriteľov nemôže napadnúť ... Zdravotka mu už funguje znova bezplatne, teda už za vyšetrenia neplatí ako neplatič. Tak ďakujem, môže pokračovať v splátkach 🙂
A ešte 1 otázka ak by si vedela odpovedať : keďže sme manželia, niektoré dlhy by teraz mohli exekútori žiadať aby som splácala ja ako jeho manželka že? Čítam že väčšinou ak ide manžel do OB tak ide aj manželka aby to neprešlo na ňu. Lenže ja nepracujem nakoľko sa starám o nášho ZŤP syna a poberám teda opatrovateľský. Myslíš že mi môže exekútor na to siahnuť ak si nedám OB? Lebo ak na to siahať nemôže tak nechcem ísť zbytočne do OB. Syn o 2 roky dovŕši 18r. no opatrovateľský budem poberať aj potom. Ďakujem za odpoveď

kaja30
4. máj 2019

@kicilanka práve som pozerala OV a ma tam že - 1.5. zrušený konkurz, nedostatok majetku

kicilanka
4. máj 2019

@kaja30 na opatrovateľský by ti siahať nemali pokiaľ viem...nie je v takej výške, aby si dosiahla životné (alebo sociálne) minimum....

kaja30
5. máj 2019

@kicilanka keď ho zvyšovali minulý rok tak dostávam teraz 520€ to je spolu už aj s príspevkom na benzín a hygienu a tento rok by mal ísť hore o ďalších cca 60€ čiže budem mať cca 580€

lubaka
5. máj 2019

@kaja30 na dávky sa nesiaha

kaja30
5. máj 2019

@lubaka čiže tým pádom nemusím ísť do OB aj ja

kicilanka
5. máj 2019

@kaja30 kdesi som čítala vyjadrenie jedného advokáta v tom smere - ak si dáte peniaze posielať na úcet v banke tak banka dostane exe príkaz a Vám bude z toho sťahovať....ak si dáte posielať poštou - exekútor dá príkaz v tomto prípade na UPSVaR a ten Vám nebude nič sťahovať....

kaja30
6. máj 2019

@kicilanka dávam si ich posielať na synov účet (syn dovŕši v decembri 17r) - môže aj z toho strhávať?

kicilanka
6. máj 2019

@kaja30 exekútor nemôže siahnuť na detský účet...len na ten, kde si ty písaná ako majiteľka účtu...ak by si bola napr. na mužovom účte disponentkou, ani na ten nemôže siahnuť...

kaja30
6. máj 2019

@kicilanka áno to viem že nemôže siahnuť preto mi to tam chodí a syn je majiteľom účtu 🙂 Ďakujem

karolc
Autor odpoveď zmazal
mia2019
9. máj 2019

Ahojte ma niekto skúsenosť mam exekúciu na štvrtinu nehnuteľnosti a pozemkoch po matke ... To mi predaju?

karolc
10. máj 2019

@nellydick
Podal som si žiadosť o bankrot na pracovisku CPP. Exekúcia (ktorá trvá viac ako 180 dní) mi možno skončí skôr, ako mi príde rozhodnutie zo súdu. Mám však ďaľšie exekúcie, ktoré však nemajú trvanie 180 dni. Prestanem spĺňať nárok na bankrot? Alebo sa budú brať do úvahy aj "mladšie" exekúcie? Vie mi niekto poradiť?

nellydick
10. máj 2019

@karolc nie exekúcia musí trvať dlhšie ako 180 dní, ale vaša platobná neschopnosť, čiže to že neviete svoje dlhy splácať minimálne 180 dní po ich splatnosti.
Ak máte viac exekúcii a dlhov a nesplácate z nich aspoň jeden, spĺňate podmienky na OB.

nellydick
10. máj 2019

@mia2019 ak ste vlastníkom majetku, čiže napríklad nehnuteľnosti a pôjdete do bankrotu formou konkurzu, váš majetok bude predávať správca