icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

bejo111
23. sep 2017

@paulina111 a v ktorom meste si to riešila?

marusia12
23. sep 2017

@mawka tak osobne som názoru, že ak to pošleš oficiálne, tak máš doklad a už je na nich, či porušia zákon. Viac by som s nimi neriešila.

wapman
23. sep 2017

@mawka tak popros správcu aby im tam zavolal a vysvetlil im. Hádam vie čo robí veď sa tým živý. A mzdárky nech študujú zákon. Aj mne chceli strhnúť a napokon som predsa dostal celú výplatu.

marusia12
23. sep 2017

@wapman
Opakujem.... poslať oficiálne doporučene a viac neriešiť. Oni sa vystavujú trestnému stíhaniu, ak budú v zrážkach pokračovať. V tom zmysle ten list treba napísať.... samozrejme ak nie ste v práci, kde musíte ohnúť charakter a vlastný chrbát. Tam treba držať hubu a krok 😀

paulina111
autor
23. sep 2017

@bejo111 presov

10081987
25. sep 2017

@mawka prečo nepoprosíš tvoju správkyňu ,aby to urobila za teba? Keď to ona bude riešiť oficiálnou cestou , pošle im uznesenie, máš to bez problémov, bez nervov. CPP s tým už nemá nič, ty už komunikuješ iba s ňou.

tinkasp
25. sep 2017

Ahojte,mozete mi poradit co robit? Som oddlzena,dnes ma nakontaktoval jeden veritel a vyhrazal sa mi do telefonu. Ak nezacnem splacat dlh,tak to dopadne pre niekoho velmi zle a podobnym smerom sa uberal ten rozhovor. Mam realny strach

lindd11
25. sep 2017

@tinkasp no podľa toho aký veriteľ...keď to bola súkromná osoba,,,tak neviem či to oddlženie platí aj preňho...

tinkasp
25. sep 2017

Ano,plati,uvadzala som ho v zozname veritelov.

lindd11
25. sep 2017

@tinkasp tak možno tu bude niekto , kto ti podá adekvátnejšie a kompetentnejšie info... mňa len to tak napadlo....tak veľa šťastia

tinkasp
25. sep 2017

@lindd11 ďakujem

marusia12
25. sep 2017

@lindd11 Oddĺženie platí aj pre takého, ktorého neuviedla do zoznamu... platí to pre všetky dlhy.

marusia12
25. sep 2017

Mám v mobile takú appku, automatické nahrávanie hovorov.... ešte z čias, keď som robila novinárku.... je to na nezaplatenie vec.... Utajené čísla zo zásady nedvíham a ten zvyšok sa automaticky nahráva. Ak sa ti niekto vyhráža, vždy mu môžeš na konci tel povedať, že si si to nahrávala, prípadne ho pošli rovno kamsi. Hlavu hore.... žiaden strach.... ak si oddĺžená, už ti nemôže nič.

marusia12
25. sep 2017

@tinkasp Hlavu hore.... žiaden strach.... ak si oddĺžená, už ti nemôže nič.

tinkasp
25. sep 2017

@marusia12 uz som si tu appku stiahla aj ja,bojim sa aby nejako neublizil dceram alebo mne

marusia12
25. sep 2017

@tinkasp všetko si nahrávaj a silne pochybujem, že by toto niekto riskoval. To je také bu bu bu od nejakého primitíva.

lindd11
25. sep 2017

@tinkasp môžem sa ťa ešte opýtať ? to oddlženie, ktoré sa tu spomína, platí to aj pre ľudí, ktorí sú zamestnaní?

tinkasp
25. sep 2017

@lindd11 ano

lindd11
25. sep 2017

@tinkasp dík

draik
25. sep 2017

@marusia12
Mýlite sa v tvrdení, že oddlženie sa vzťahuje na všetky dlhy. Ale nevzťahuje, a už vôbec nie vtedy, ak ide o originálny dlh voči fyzickej osobe, ktorý nebol uvedený v zozname veriteľov.

marusia12
25. sep 2017

@draik Ak dlh vznikol ešte pred oddĺžením, tak sa prípadne do oddĺženia počíta... ak by ste napr. po pol roku podávali žalobu. Aspoň tak to chápem ja a tak mi to bolo aj vysvetlené v CPP.

mawka
25. sep 2017

@10081987
@marusia
@wapman
a vsetci ostatni..
dnes mi cpp odpovedalo takto:
Dovtedy, kým nie sú zastavené voči Vám exekúcie, zamestnávateľ je povinný vykonávať zrážky zo mzdy, na ktorý dal príkaz príslušný exekútor. Z toho dôvodu, bolo by vhodné zaslať exekútorovi žiadosť o zastavenie exekúcie spolu s prefotenou kópiou uznesenia o vyhlásení konkurzu. Zároveň môžete poslať takúto žiadosť s prefotenou kópiou uznesenia o vyhlásení konkurzu aj an príslušný súd, na ktorom sa vedú Vaše exekúcie.

takze kocurkovo, lebo som volala aj so spravkynou a ona mi tvrdila, ze zastavene su automaticky, ze nemusim nikomu nic posielat a ze teda ona sa ozve k nam na mzdove a aj zasle list. tak som silno zvedava. lebo mi volali z mzdoveho, ze im dosla exekucka, tak som im hovorila dost dorazne, ze mi ju nemaju stahovat a maju akceptovat uznesenie a zrovna zostala mzdarka cela vyhukana, ked som jej povedala, ze ak mi stiahne zrazku, kona protipravne. no a na to mi prisiel henten mail. tak ja som uz z toho blba nacisto....

no pre istotu idem zajtra na sud poslat ziadost s prilohou uznesenia (aj ked nechapem preco, ved to musia vidiet v systeme) a exekutorom to poslem mozno aj mailom aj postou. lebo uz neverim.

lebo co tu citam, u inych to slo hladko, ihned sa im prestalo stahovat z platu a teraz cpp mi napise toto? ochhh

mawka
25. sep 2017

@marusia12
@draik ma pravdu, dlh fyzickej osoby nepodnikatela ak neuvedies v zozname veritelov sa neoddlzuje.
naopak, ked neuvedies veritela spolocnost, tak sa toho dlhu oddlzenie tyka. v tomto mas zase pravdu ty.

@tinkasp ja mam presne z toho obavy tiez. cakam na vyhrazky a pod. a vies co? ak k tomu pride, budem to riesit cez policiu.

marusia12
25. sep 2017

@mawka tak som to teraz preverila na právnickej fakulte a teda, malý bankrot je aj voči fyzickým osobám, ak dlh vznikol pred vyhlásením bankrotu. Teda do tohto dátumu všetky dlhy...

Ak mi v pondelok Fero požičia stovku, ja v stredu vyhlásim bankrot tak nemá nárok na vrátenie sumy a bankrot sa týka aj tohto dlhu.

mawka
25. sep 2017

@marusia12 ja ti neviem, sak kazdy ma vzdy ine info, ina interpretacia zakona a hlavne ine postupy a vyjadrenia spravcov, ja som uz z toho celeho zmagorena.

chapes, som oddlzena pomaly dva tyzdne, spravkyna povie, ze nemusim nikomu nic posielat (exekutori), exekutori si veselo posielaju zrazky ako keby sa nechumelilo, ked nechcem zrazky, pravnik z cpp mi napise, ze mam zaslat na sud extra ziadost o zastavenie exekucii a kym ich sud nezastavi, tak mi mozu zrazat dalej.... WTF??? uz musim byt neslusna a hnusna...

marusia12
25. sep 2017

@mawka preverovala som to teraz na právnickej fakulte u profáka a vysvetlil mi to takto, aj v CPP mi to tak vysvetlili s tými dlhmi fyzických osôb. V zákone je jasne napísané, že ide o komplet bankrot a nie sú tam žiadne podmienky, koho sa to netýka... takže komplet.

Ja som ti odporúčila....doporučene zaslať zamestnávateľovi s tým, že spadáš do bankrotu a týka sa ťa ten zákon a oni ako zamestnávatelia sa musia týmto zákonom riadiť.... a viac neriešim. Ak mi stiahnu, podávam podnet, prípadne trestné. Fakt tu tento štát je jeden veľký bordel. Len sa netreba báť.

Ja som v práci oznámila, že čakám na bankrot a takto im to potom doporučene oznámim. Nie je už mojou povinnosťou ďalej sledovať, prečo mi zrážajú a pokiaľ viem, v zákone nie je uvedené, že máš ty podávať na súd zastavenie exekúcií. Na toto slúži samotné rozhodnutie o bankrote. Bohvie kto ti to v CPP povedal, majú tam kopec nováčikov a asi sami nevedia, kde je sever.

mawka
25. sep 2017

@marusia12 pravnik, viem kto, hovorila som s nim aj osobne, aj sme boli celu dobu v tel. kontakte. ale rozumies, co sa tu snazim povedat. ze ak plati to, co mi napisali z cpp, tak potom ja mozem zaslat nieco na mzdove a ak nebudu zastavene tie exekucie sudom, tak ano, v tom pripade moze zamestnavatel zrazat.

na druhej strane ti vsade hovoria, ze zverejnenim v OV sa zastavuju vsetky exekucie, atd.

ci?

marusia12
25. sep 2017

@mawka áno, tak je to uvedené v zákone o bankrote a tým sa ty máš riadiť.
Nie je tam uvedené, že po vyhlásení bankrotu máš ešte žiadať súd o zastavenie exe, lebo tie sa AUTOMATICKY zastavujú rozhodnutím o bankrote. Toto fakt počujem prvý krát.

marusia12
25. sep 2017

@mawka http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-7

Tu máš celé znenie zákona a nič také, že máš žiadať súd o zastavenie exe sa tam nepíše. Nech si to ten tvoj "právnik" naštuduje. Babráci za toto berú prachy a potom ich tu Harabín strká do vrecka 😀

mawka
25. sep 2017

@marusia12 ved prave, ja dnes po precitani mailu som chytila take nervy, ze uz to vo mne silno kypelo. lebo zakon v tejto casti som si vylozila presne tak, ze ked sud vyda rozhodnutie o oddlzeni, teda uznesenie a som zverejnena v OV, tym momentom sa zastavuju exekucie