Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@marusia12 ja by som chcela len upresniť,,konkurz nemusí trvať 60 dní,,, je na správcovi kedy ho uzavrie,, moj konkurz je otvorený od 4,augusta a stále trva,, a to nemam ziadny majetok,, spravkyna povedala ze ho uzavrie ,ale kedy? to netusím :D aj v CPP mi povedali že to zaleží len a len od správcu
@maminenka12
OMG takže už len potom naháňať a naháňať ho?? zaujímavá info toto..........
@maminenka12 to je teda nejaká divná správkyňa, lebo aj v zákone sa jasne píšu tieto termíny. Čo hovoria v CPP od dnes už ide jedným uchom dnu a druhým von. Konkurz ti môže trvať dlhšie v prípade, že tam máš nejaký majetok, ktorý idete riešiť predajom, alebo nejaké súdne spory na ktoré sa čaká ako skončia. Pri nemajetnosti sa konkurz končí do 60 dní zo zákona.
@kicilanka naši pred rokmi kupili do OV,takze s týmto som sa nestretla. Ale v CPP ti "kvalifikovane" poradia. Prípadne by soms i pozrela v rádiu slobodný vysielač, kedy majú reáliu o bývaní... volá sa nejak tak: bývaš, bývam, bývame.... tak nejak... a tam treba zavolať a spýtať sa. Oni sú tam na toto odborníci, venujú sa družstvám dlhé roky, je to taký 70 ročný pán. Prípadne ti na neho zistím tel a zavolaj ho priamo ak chceš.
@marusia12 tak ťa tu niekto pekne nazval Maruška😉, takže Maruška, prekáža ten súdny spor ukončeniu konkurzu, alebo nie?!
@saintlaurent môj nie, môj necháva bežať. Pýtala som sa, či ho nejde rušiť a že nie, že to sa bude ešte ťahať dva roky tak to nechá tak.
ahojte mam na Vas jednu otazocku. ako som uz pisala davnejsie mam teraz exekuciu a exekutor mi zablokoval ucet a kedze som mala na nom malu sumu uvet skoncil v minuse -300€. a chcem sa spytat teraz ked mi pride nan vyplata nejak 590€ to automaticky stiahne tych 300€ alebo ako to funguje. Dakujem za odpoved
@janka456janka ano stiahne to co je v minuse cize poslat na iny ucet vyplatu
@janka456janka áno - alko ti píše
@nifido
výplatu poslať na iný účet a tamto si dosplácať postupne
@mawka vdakaaaa, prikladám to sem aj pre ostatné
Po bankrote preventívne poslať na súd, nie je to podmienka, ale aj mne to včera moja správkyňa odporúčila....
ADRESA:
Okresný súd
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
V Bratislave, 3.11.2019
Vec: Žiadosť o zastavenie exekúcií z dôvodu oddlženia
Rozhodnutím Okresného súdu v Bratisalve 1, dňa 10.10.2017, číslo konania:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,som bola ako dlžník (povinná) podľa § 166e Zákona č. 7/2005 Z. z. o Konkurze a reštruktualizácii v platnom znení (ďalej len „Zákon č. 7 Z. z. „) oddlžená a bol vyhlásený konkurz, dôkaz: Uznesenie z Okresného súdu v Bratislave 1 číslo ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
Podľa § 166e Zákona č. 7/2005 Z. z. o Konkurze a reštruktualizácii rozhodne súd v uznesení o vyhlásení konkurzu alebo v uznesení o určení splátkového kalendára tak, že dlžníka zbavuje všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§ 166a) v rozsahu v akom nebudú uspokojené v konkurze alebo splátkovým kalendárom. V uznesení súd uvedie znenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú, o ktoré dlhy ide.
Podľa § 166, ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. Oddlžením sa pohľadávky, ktoré nemôžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§166a), bez ohľadu na to, či boli alebo neboli prihlásené, stávajú voči dlžníkovi nevymáhateľné v rozsahu, v ktorom ho súd zbavil dlhov.
Podľa §167f ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. Na majetok podliehajúci konkurzu nemožno počas konkurzu začať ani viesť exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie.
Podľa §167f ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. Ak bol vyhlásený konkurz, ide o dôvod, aby sa bez zbytočného odkladu rozhodlo o zastavení konania, v ktorom sa vymáha pohľadávka, ktorá môže byť uspokojená iba v konkurze alebo sa považuje za nevymáhateľnú.
Žiadam preto súd o zastavenie exekučných konaní, ktoré prebiehajú voči mojej osobe a to pod: IČO ,,,,,,,,,,,,,,,,,, alebo rodným číslom ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
Za vybavenie ďakujem.
@janka456janka
Závisí od toho, či tých 590 eur je celá mzda alebo mzda po exekučnej zrážke. Ak po exekučnej zrážke, tak danú čiastku nemožno znovu postihnúť exekúciou. Sú s tým však spojené formality a preto je najlepšie neposielať si mzdu na zablokovaný účet.
@draik
@kikatka1 Ďakujem za odpovede. Áno jej dlhy prevyšujú určite hodnotu jej podielu. Všetko mi je jasné, ale ako sa rozhodne a či vôbec ťažko povedať. Ako bolo písané splátkový kalendár teda, lebo dlhy sú väčšie ako jej majetok. Do konkurzu bude mať strach ísť, že príde o dom, teda jeho polovicu. Hodnotu jej podielu by musel zrejme určiť znalec, no ona v žiadnom prípade nechce riskovať predaj domu, nemá kam ísť. jej sestra ktorá vlastní druhú polovicu taktiež o dom nechce prísť kvôli sestriným dlhom...

Ľudkovia, už som to sem písala, kto v BA bol podaný návrh na súd 5.10.2017, aj infomovaný CPP telefonicky, a stále nie je vo vestníku ani v registri úpadcov MVSR? sledujem to, a už sú tam ľudia, ktorý boli podaný 12.10 na súd a už o nich bolo rozhodnuté..pri mojom šťastí som im tam niekde zapadla...dakujem za info.
Relevantnejsia
@marusia12 ja som nikomu nic neposielala a uz v pondelok mi prislo od niektoeych exekutorov ukoncenie exekucie.
Je tu niekto kto ma ukonceny bankrot u spravcu Ladislav Barat.
Do 31.03.2017 bolo oprávnenie zastaviť exekučné konanie v kompetencií súdu, po tomto dátume táto prešla do rúk súdneho exekútora, pričom však treba opäť dať do pozornosti skutočnosť, že relevantné nie je to, kedy sa bude o zastavení rozhodovať, ale kedy začalo exekučné konanie. Inak povedané, hoci by bol na majetok povinného vyhlásený konkurz po novele exekučného poriadku, ak exekúcia začala pred touto novelou, potom bude o zastavení exekúcie rozhodovať súd.
Aby sme to zjednodušili a sprehľadnili, pozrime sa, aké môžu nastať v praxi situácie.
Prvou, hoci málo pravdepodobnou je možnosť, že povinný vyhlásil konkurz podľa právnej úpravy ZoKR pred 28.02.2017 a teda aj pred novelou exekučného poriadku. V takom prípade, po začatí konkurzného konania prišlo ex lege k odkladu exekúcie a po začatí konkurzu k zastaveniu exekúcie. O tieto zastavenia nemusel povinný žiadať, iba v prípade, ak by exekútor neprestal vykonávať exekúciu, mohol sa povinný domáhať jej zastavenia súdnou cestou.
PLATI TOTO:
Druhou možnosťou je, že po novele ZoKR sa povinný oddlžil konkurzom. V takom prípade treba rozlišovať, kedy exekúcia začala. Ak prišlo k jej začiatku pred 31.03.2017, potom musí o zastavení exekúcie rozhodnúť súd. Podnet môže dať buď povinný, ale postačí aj to, ak o vyhlásenom konkurze informuje exekútora, ktorý je povinný v prípade, ak nadobudne vedomosť o možnom dôvode zastavenia exekúcie navrhnúť súdu zastavenie exekúcie. Ak prišlo k začiatku exekúcie až po 01.04.2017, potom o zastavení exekúcie rozhoduje sám exekútor a nie je potrebné rozhodnutie súdu.
Treťou možnosťou je, že sa povinný oddlžil splátkovým kalendárom. Tu je situácia trošku komplikovanejšia, nakoľko tento spôsob má v zásade dva stupne – (i) poskytnutie ochrany pred veriteľmi a (ii) určenie splátkového kalendáru. Z dikcie ustanovenia §168b ZoKR vyplýva, že poskytnutím ochrany pred veriteľmi sa exekúcia odkladá, pričom toto sa deje ex lege – priamo zo zákona a nie je treba o tento odklad žiadať. Následne príde k určeniu splátkového kalendára a tu treba opäť rozlišovať, kedy sa exekúcia začala. Postup bude rovnaký ako v predchádzajúcom bode, teda ak exekúcia začala pred 31.03.2017, potom o jej zastavení bude rozhodovať súd a to na podnet povinného alebo exekútora. Pri exekúciách začatých po 01.04.2017 sa rozhodnutie súdu nevyžaduje a rozhodne sám exekútor.
@marusia12 a hovorím to všeobecne pre všetkých "šťastných" čo už majú "PO TOM"
poviem ti tak:
JA až budem mať Oddlženie za sebou a budem uverejnená, tak S RADOSŤOU všetkým exekútorom čo vedú proti mne exekúcie SAMA pošlem oznámenie aj s kopiami, že majú zastaviť konania 🙂
Nebudem sa ja UŽ po všetkom predsa vytáčať a rozčuľovať a znechucovať a dupkať nožičkami, že EXEK má vedieť...bude mi to fuk, či vie, alebo nie...
Až by nevedel, dozvie sa z môjho listu čo mu pošlem...a veľmi rada na to investujem aj keby posledné prachy čo budem mať v peňaženke na poštovné...
LEN nech som UŽ na NULE!!!! po dlhých rokoch to bude najšťastnejší deň môjho života a nebudem si to kaziť nejakými pocitmi, že či má to urobiť sám, alebo až mu oznámim ja 🙂
Treba sa potom už len tešiť z maličkostí, ako že môžem mať svoj vlastný účet, že môžem pracovať bez toho, aby som musela nejakej účtovníčke vysvetľovať prečo mám toľko exekúcií a nikto na mňa nepozeral ako na najhoršieho vyvrheľa...lebo na vraha sa v našom štáte pozerá zhovievajšie ako na človeka čo má exekúcie...
...ja som sa k nim dostala podpísaním jedného papiera s podvodníkom....jeden po@ratý papier s mojim podpisom mi otočil život hore nohami na dlhé roky....

@kicilanka 😀 ty mu môžeš písať čo chceš, prečítaj si vyššie a drž sa zákona. V niektorých prípadoch jednoducho budeš musieť žiadať súd o zastavenie exe, takže až tak nohy hore mať nebudeš. Add. 2 to platí práve pre tých, čo im chodí normálne výplata a jednoducho ti zrážky bez zastavenia exekúcie súdom neukončia.
@marusia12 no takže takto: podľa starej platne exekúčnej litery musíš ty požiadať exekútora o zastavenie exekúcie z dôvodu nemajetnosti...ale je to oveľa zložitejší proces ako toto oddlženie............. a nehovoriac o tom, že sa to len zastaví a veriteľ môže opakovane do 10 rokov podať nový návrh na exekúciu na tú istú sumu....
takže jedine oddlženie je istota....
takže späť: požiadam exekútora o zastavenie z dôvodu oddlženia a exekútor to postupuje na súd....ak sa bavíme o starom exekúčnom konaní....nie je možné to podať samostatne priamo na súd na zastavenie exekúcie....
takže jedna vec - zákon a oddĺžení , druhá vec exekúcia podľa starého zákona a exekúcia podľa nového zákona...sú to 3 rozdielne zákony a postupy....treba hľadať prienik medzi nimi......
ja som to len tak zhrnula predtým pre tie baby, čo sa tak "samona@ierali" že oni nebudú nikomu nič písať... 🙂 ja či by som mala aj podľa nového zákna exekúciu, tak si dám námahu a každému (exekútorovi, mzdárke, vymáhačom.........) poslala list s kopiou z vestníka a potom by som až ignorovala všetky ich konania 😀

@kicilanka k tomu bytu sa ti neviem vyjadriť, to ti povedia v CPP, ak narazíš na odborníkov a nie na toho šmejda mladého. A to máš na hypo? Ja som sa sama riešila s dvomi igelitkami, nemala som skutočne nič.