icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

marusia12
2. nov 2017

@kicilanka k tomu bytu sa ti neviem vyjadriť, to ti povedia v CPP, ak narazíš na odborníkov a nie na toho šmejda mladého. A to máš na hypo? Ja som sa sama riešila s dvomi igelitkami, nemala som skutočne nič.

maminenka12
2. nov 2017

@marusia12 ja by som chcela len upresniť,,konkurz nemusí trvať 60 dní,,, je na správcovi kedy ho uzavrie,, moj konkurz je otvorený od 4,augusta a stále trva,, a to nemam ziadny majetok,, spravkyna povedala ze ho uzavrie ,ale kedy? to netusím :D aj v CPP mi povedali že to zaleží len a len od správcu

kicilanka
2. nov 2017

@marusia12 družstevný byt je družstevný a nie je na žiadne hypo...to je úplne iná parketa ako byt v OV....

kicilanka
2. nov 2017

@maminenka12
OMG takže už len potom naháňať a naháňať ho?? zaujímavá info toto..........

marusia12
2. nov 2017

@maminenka12 to je teda nejaká divná správkyňa, lebo aj v zákone sa jasne píšu tieto termíny. Čo hovoria v CPP od dnes už ide jedným uchom dnu a druhým von. Konkurz ti môže trvať dlhšie v prípade, že tam máš nejaký majetok, ktorý idete riešiť predajom, alebo nejaké súdne spory na ktoré sa čaká ako skončia. Pri nemajetnosti sa konkurz končí do 60 dní zo zákona.

marusia12
2. nov 2017

@kicilanka naši pred rokmi kupili do OV,takze s týmto som sa nestretla. Ale v CPP ti "kvalifikovane" poradia. Prípadne by soms i pozrela v rádiu slobodný vysielač, kedy majú reáliu o bývaní... volá sa nejak tak: bývaš, bývam, bývame.... tak nejak... a tam treba zavolať a spýtať sa. Oni sú tam na toto odborníci, venujú sa družstvám dlhé roky, je to taký 70 ročný pán. Prípadne ti na neho zistím tel a zavolaj ho priamo ak chceš.

saintlaurent
2. nov 2017

@marusia12 tak ťa tu niekto pekne nazval Maruška😉, takže Maruška, prekáža ten súdny spor ukončeniu konkurzu, alebo nie?!

marusia12
2. nov 2017

@saintlaurent môj nie, môj necháva bežať. Pýtala som sa, či ho nejde rušiť a že nie, že to sa bude ešte ťahať dva roky tak to nechá tak.

janka456janka
3. nov 2017

ahojte mam na Vas jednu otazocku. ako som uz pisala davnejsie mam teraz exekuciu a exekutor mi zablokoval ucet a kedze som mala na nom malu sumu uvet skoncil v minuse -300€. a chcem sa spytat teraz ked mi pride nan vyplata nejak 590€ to automaticky stiahne tych 300€ alebo ako to funguje. Dakujem za odpoved

nifido
3. nov 2017

@janka456janka ano stiahne to co je v minuse cize poslat na iny ucet vyplatu

kicilanka
3. nov 2017

@janka456janka áno - alko ti píše
@nifido
výplatu poslať na iný účet a tamto si dosplácať postupne

marusia12
3. nov 2017

@mawka vdakaaaa, prikladám to sem aj pre ostatné
Po bankrote preventívne poslať na súd, nie je to podmienka, ale aj mne to včera moja správkyňa odporúčila....

ADRESA:

Okresný súd
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V Bratislave, 3.11.2019

Vec: Žiadosť o zastavenie exekúcií z dôvodu oddlženia

Rozhodnutím Okresného súdu v Bratisalve 1, dňa 10.10.2017, číslo konania:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,som bola ako dlžník (povinná) podľa § 166e Zákona č. 7/2005 Z. z. o Konkurze a reštruktualizácii v platnom znení (ďalej len „Zákon č. 7 Z. z. „) oddlžená a bol vyhlásený konkurz, dôkaz: Uznesenie z Okresného súdu v Bratislave 1 číslo ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
Podľa § 166e Zákona č. 7/2005 Z. z. o Konkurze a reštruktualizácii rozhodne súd v uznesení o vyhlásení konkurzu alebo v uznesení o určení splátkového kalendára tak, že dlžníka zbavuje všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§ 166a) v rozsahu v akom nebudú uspokojené v konkurze alebo splátkovým kalendárom. V uznesení súd uvedie znenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú, o ktoré dlhy ide.
Podľa § 166, ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. Oddlžením sa pohľadávky, ktoré nemôžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§166a), bez ohľadu na to, či boli alebo neboli prihlásené, stávajú voči dlžníkovi nevymáhateľné v rozsahu, v ktorom ho súd zbavil dlhov.
Podľa §167f ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. Na majetok podliehajúci konkurzu nemožno počas konkurzu začať ani viesť exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie.
Podľa §167f ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. Ak bol vyhlásený konkurz, ide o dôvod, aby sa bez zbytočného odkladu rozhodlo o zastavení konania, v ktorom sa vymáha pohľadávka, ktorá môže byť uspokojená iba v konkurze alebo sa považuje za nevymáhateľnú.

Žiadam preto súd o zastavenie exekučných konaní, ktoré prebiehajú voči mojej osobe a to pod: IČO ,,,,,,,,,,,,,,,,,, alebo rodným číslom ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.

Za vybavenie ďakujem.

draik
3. nov 2017

@janka456janka
Závisí od toho, či tých 590 eur je celá mzda alebo mzda po exekučnej zrážke. Ak po exekučnej zrážke, tak danú čiastku nemožno znovu postihnúť exekúciou. Sú s tým však spojené formality a preto je najlepšie neposielať si mzdu na zablokovaný účet.

luna303
3. nov 2017

@draik
@kikatka1 Ďakujem za odpovede. Áno jej dlhy prevyšujú určite hodnotu jej podielu. Všetko mi je jasné, ale ako sa rozhodne a či vôbec ťažko povedať. Ako bolo písané splátkový kalendár teda, lebo dlhy sú väčšie ako jej majetok. Do konkurzu bude mať strach ísť, že príde o dom, teda jeho polovicu. Hodnotu jej podielu by musel zrejme určiť znalec, no ona v žiadnom prípade nechce riskovať predaj domu, nemá kam ísť. jej sestra ktorá vlastní druhú polovicu taktiež o dom nechce prísť kvôli sestriným dlhom...

kicilanka
3. nov 2017
sticker
bebemaly
3. nov 2017

Ľudkovia, už som to sem písala, kto v BA bol podaný návrh na súd 5.10.2017, aj infomovaný CPP telefonicky, a stále nie je vo vestníku ani v registri úpadcov MVSR? sledujem to, a už sú tam ľudia, ktorý boli podaný 12.10 na súd a už o nich bolo rozhodnuté..pri mojom šťastí som im tam niekde zapadla...dakujem za info.

ivka0412
3. nov 2017

@bebemaly Ja som volala s cpp a že 11.10 podávali na súd. Ja jak debil kukám na vestník a nič. Tak som dnes zavolala do cpp a oni mi povedali, že vraj minuli piatok bolo podané na súd. Človek už nevie čo je pravda. Vám už volali, že ste oddlzena z CPP alebo?

ivka0412
3. nov 2017

@bebemaly Ja som okres Prešov.

draik
3. nov 2017

@luna303
Ako som uviedol, vôbec nemusí prísť o podiel na dome, vôbec nemôže byť predaný celá nehnuteľnosť, prípadne polovicu môže odkúpiť sestra. Možností je viacero.

maiodee
3. nov 2017

@marusia12 Ahoj,vies nieco blizsie o novele,ktoru si spominala,ze sa o nej hovori?Co by sa v nej malo sprisnit?Dakujem.

bebemaly
3. nov 2017

@ivka0412 oni mi volali sami deň po podaní.. žiaľ,pre mňa je skôr relevantnej šialená skúsenost niekoho z ba.. ďakujem

bebemaly
3. nov 2017

Relevantnejsia

marusia12
3. nov 2017

@maiodee bližšie netuším ale hovorí sa o nej na školeniach správcov, je v tom celkovo hokej. Aj tu v diskusii vidíme, že každý správca na to ide inak a vykladá zákon inak.

marusia12
3. nov 2017

@ivka0412 to máš to isté ako ja... tiež som tam X krát volala a X krát mi povedali iný dátum podania.

janka22982
3. nov 2017

@marusia12 ja som nikomu nic neposielala a uz v pondelok mi prislo od niektoeych exekutorov ukoncenie exekucie.

vevulka1985
4. nov 2017

Je tu niekto kto ma ukonceny bankrot u spravcu Ladislav Barat.

marusia12
4. nov 2017

Do 31.03.2017 bolo oprávnenie zastaviť exekučné konanie v kompetencií súdu, po tomto dátume táto prešla do rúk súdneho exekútora, pričom však treba opäť dať do pozornosti skutočnosť, že relevantné nie je to, kedy sa bude o zastavení rozhodovať, ale kedy začalo exekučné konanie. Inak povedané, hoci by bol na majetok povinného vyhlásený konkurz po novele exekučného poriadku, ak exekúcia začala pred touto novelou, potom bude o zastavení exekúcie rozhodovať súd.

Aby sme to zjednodušili a sprehľadnili, pozrime sa, aké môžu nastať v praxi situácie.

Prvou, hoci málo pravdepodobnou je možnosť, že povinný vyhlásil konkurz podľa právnej úpravy ZoKR pred 28.02.2017 a teda aj pred novelou exekučného poriadku. V takom prípade, po začatí konkurzného konania prišlo ex lege k odkladu exekúcie a po začatí konkurzu k zastaveniu exekúcie. O tieto zastavenia nemusel povinný žiadať, iba v prípade, ak by exekútor neprestal vykonávať exekúciu, mohol sa povinný domáhať jej zastavenia súdnou cestou.

PLATI TOTO:
Druhou možnosťou je, že po novele ZoKR sa povinný oddlžil konkurzom. V takom prípade treba rozlišovať, kedy exekúcia začala. Ak prišlo k jej začiatku pred 31.03.2017, potom musí o zastavení exekúcie rozhodnúť súd. Podnet môže dať buď povinný, ale postačí aj to, ak o vyhlásenom konkurze informuje exekútora, ktorý je povinný v prípade, ak nadobudne vedomosť o možnom dôvode zastavenia exekúcie navrhnúť súdu zastavenie exekúcie. Ak prišlo k začiatku exekúcie až po 01.04.2017, potom o zastavení exekúcie rozhoduje sám exekútor a nie je potrebné rozhodnutie súdu.

Treťou možnosťou je, že sa povinný oddlžil splátkovým kalendárom. Tu je situácia trošku komplikovanejšia, nakoľko tento spôsob má v zásade dva stupne – (i) poskytnutie ochrany pred veriteľmi a (ii) určenie splátkového kalendáru. Z dikcie ustanovenia §168b ZoKR vyplýva, že poskytnutím ochrany pred veriteľmi sa exekúcia odkladá, pričom toto sa deje ex lege – priamo zo zákona a nie je treba o tento odklad žiadať. Následne príde k určeniu splátkového kalendára a tu treba opäť rozlišovať, kedy sa exekúcia začala. Postup bude rovnaký ako v predchádzajúcom bode, teda ak exekúcia začala pred 31.03.2017, potom o jej zastavení bude rozhodovať súd a to na podnet povinného alebo exekútora. Pri exekúciách začatých po 01.04.2017 sa rozhodnutie súdu nevyžaduje a rozhodne sám exekútor.

kicilanka
4. nov 2017

@marusia12 a hovorím to všeobecne pre všetkých "šťastných" čo už majú "PO TOM"

poviem ti tak:
JA až budem mať Oddlženie za sebou a budem uverejnená, tak S RADOSŤOU všetkým exekútorom čo vedú proti mne exekúcie SAMA pošlem oznámenie aj s kopiami, že majú zastaviť konania 🙂
Nebudem sa ja UŽ po všetkom predsa vytáčať a rozčuľovať a znechucovať a dupkať nožičkami, že EXEK má vedieť...bude mi to fuk, či vie, alebo nie...
Až by nevedel, dozvie sa z môjho listu čo mu pošlem...a veľmi rada na to investujem aj keby posledné prachy čo budem mať v peňaženke na poštovné...
LEN nech som UŽ na NULE!!!! po dlhých rokoch to bude najšťastnejší deň môjho života a nebudem si to kaziť nejakými pocitmi, že či má to urobiť sám, alebo až mu oznámim ja 🙂

Treba sa potom už len tešiť z maličkostí, ako že môžem mať svoj vlastný účet, že môžem pracovať bez toho, aby som musela nejakej účtovníčke vysvetľovať prečo mám toľko exekúcií a nikto na mňa nepozeral ako na najhoršieho vyvrheľa...lebo na vraha sa v našom štáte pozerá zhovievajšie ako na človeka čo má exekúcie...

...ja som sa k nim dostala podpísaním jedného papiera s podvodníkom....jeden po@ratý papier s mojim podpisom mi otočil život hore nohami na dlhé roky....

sticker
marusia12
4. nov 2017

@kicilanka 😀 ty mu môžeš písať čo chceš, prečítaj si vyššie a drž sa zákona. V niektorých prípadoch jednoducho budeš musieť žiadať súd o zastavenie exe, takže až tak nohy hore mať nebudeš. Add. 2 to platí práve pre tých, čo im chodí normálne výplata a jednoducho ti zrážky bez zastavenia exekúcie súdom neukončia.

kicilanka
4. nov 2017

@marusia12 no takže takto: podľa starej platne exekúčnej litery musíš ty požiadať exekútora o zastavenie exekúcie z dôvodu nemajetnosti...ale je to oveľa zložitejší proces ako toto oddlženie............. a nehovoriac o tom, že sa to len zastaví a veriteľ môže opakovane do 10 rokov podať nový návrh na exekúciu na tú istú sumu....
takže jedine oddlženie je istota....
takže späť: požiadam exekútora o zastavenie z dôvodu oddlženia a exekútor to postupuje na súd....ak sa bavíme o starom exekúčnom konaní....nie je možné to podať samostatne priamo na súd na zastavenie exekúcie....

takže jedna vec - zákon a oddĺžení , druhá vec exekúcia podľa starého zákona a exekúcia podľa nového zákona...sú to 3 rozdielne zákony a postupy....treba hľadať prienik medzi nimi......

ja som to len tak zhrnula predtým pre tie baby, čo sa tak "samona@ierali" že oni nebudú nikomu nič písať... 🙂 ja či by som mala aj podľa nového zákna exekúciu, tak si dám námahu a každému (exekútorovi, mzdárke, vymáhačom.........) poslala list s kopiou z vestníka a potom by som až ignorovala všetky ich konania 😀