icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

marusia12
14. nov 2017

Po 15 rokoch nastupujem do práce a pri podpise zmluvy sa čudujem, koľko kdejakých papierov treba podpisovať. Občan sa stal rukojemníkom, doslova otrokom. Jednak komplet prehliadka pre prípadný budúci súdny spor, jednak rôzne BOZP a neviem čo... ale najviac ma prekvapil papier, kde som mala súhlasiť, že nemám žiadne zrážky a ak som nejaké zatajila, tak sa vystavujem.... a kopec paragrafov. To už sme kde? Odkiaľ má občan pri nástupe vedieť, či má alebo nemá... ak ešte nemá a zajtra už bude mať? Čo ich vôbec do toho, či občan má... aj tak majú povinnosť to sťahovať, ak niečo príde. Cítim sa ako občan zneužívaná týmto systémom a veru nie je také jednoduché sa z neho dostať.

ivica3
14. nov 2017

@marusia12
Máte uplnu pravdu.Ja mám tiež negativne skusenosti s učtovničkou,lebo ked mi musela robit zrážky na exekuciu velmi ju to zatažovalo.Hĺadela na mňa a aj sa tak správala ako na nejaky odpad.

marusia12
14. nov 2017

@ivica3 presne 😀 Keď niekde poviem, že som prešla oddĺžením, tak na mňa pozerajú ako na vraha. Každý má tú možnosť a nejak nerozumiem, prečo mám byť teraz JA vyvrhelom spoločnosti.

bebemaly
14. nov 2017

Dievčatá, ja som oddlžená..som dostala najkrajší darček na svete k piatkovým narodeninám, v pondelok si už idem len po originály papierov pre moje kolegyne, nech to poposielame mojím exe..
Po 15 rokoch začnem konečne žiť..Neverím..

marusia12
14. nov 2017

@bebemaly GRATULUJEM... a teraz začína kolotoč.

maminenka12
14. nov 2017

Tak, podaný navrh na vyhlasenie konkurzu som mala 19.7 , konkurz bol podaný 4.8 , a teraz mi správkyňa oznamila ,že najneskôr do konca mesiaca konkurz ukončí. Všetko to trvalo tak neskutočne dlho,ale ked si predstavím ,že mám čistý štít :D stále tomu nemôžem uveriť. Už nikdy sa nechcem tak zamotať,, ešte v apríli by mi ani nenapadlo že na konci roka budem bez dlhov,,,strašne sa teším stalo to za ten čas stresov 🙂 🙂 🙂

unitedmt
14. nov 2017

Dens som bol u spravcu ja. Správca úplne super všetko mi vysvetlil čo som ešte chcel. Pýtal som sa ho na probléom ktorý sme tu riešili ohľadom toho či sa môže nadobudnúť nejaký majetok, dediť po skončení konkurzu. Povedal mi že žiadna 60 dnova letota ani 6 rokov tam nie su do konkurzu spadá iba to čo vlastníte do dňa kedy ste zverejne ý v obchodnom vestníku. Čiže už aj po dobu tých 60 dní ak niečo nadubudnete tak Vám nikto nič nemôže.
Od správcu som siel rusit ucty v bankach.
Tatra banka podnikatelsky a osobny bez problemov. ČSOB osobny ucet zrusenie bez problemov. VUB si zrusila ucet sa. A perlicka s Prima banky vraj musi so mnou prist spravca musi sa overit podpis a az potom to mozu zrusit.

bebemaly
14. nov 2017

@marusia12 mne nie zlato,na všetko mám exe,na súd napíšem o zastavenie všetkého čo by sa pokusali,exekutorom tiez,bankám tiež,účet som
iba dispondent,nie majiteľ,,s ničím iným starosti mať nebudem,som účtovníčka,nebojím sa už ničoho 😉

bebemaly
14. nov 2017

@unitedmt
To nie je pravda,po dobu 6tich rokoch si povinný nahlásiť správcovi a ponúknuť veriteľovi polovicu zdedenych,vyhratých a inak nadobudnutých prostriedkov...zmeň správcu a naštudujte si zákon...

unitedmt
14. nov 2017

@bebemaly v zakone je napisane pocas konkurzu! A ten trva ak nemas ziaden majetok cca 60 dni. Mne spravca povedal ze uz aj pocas tych 60 dni to nepodlieha konkurzu. A ta doba 6 rokov je iba na odvolanie veritelov pre pripadny nepoctivy zamer. Toto mi potvrdili uz viaceri pravnici.

mawka
14. nov 2017

@bebemaly gratulujem 🙂

monikapetrzalka
14. nov 2017

@bebemaly ahojik mohla by som sa opytat, kedy Vam prislo z CPP, ze Vas budu zastupovat? Aby som vedela casove, ako to postupuje. Dakujem

emer1
15. nov 2017

@monikapetrzalka U mňa to bolo presne 28 dní od podania žiadosti v CPP

kicilanka
15. nov 2017

@monikapetrzalka zo zákona je to 30 dní odo dňa keď máš podané všetky (kompletné) dokumenty na CPP.....

kicilanka
15. nov 2017

@bebemaly
už len logicky vychádza, že toto nie je pravda....

Dňom oddlženia SI BEZ dlhu!!! tak aké dlhy chceš platiť z budúceho dedičstva???

6 ročná lehota plynie len pre tvojich veriteľov, ak by chceli NAPADNÚŤ tvoj nepoctivý zámer oddĺženia...nič iné za tých 6 rokov ti nikto nemôže....

Ak by si niečo zdedila v procese konkurzného konania - tam by si mala ponúknuť polovicu...lebo síce prebiehaš oddlžením, ale ešte nie si oddlžená...

No a po skončení konkurzného konania už nemáš ŽIADNEHO správcu....jeho máš len dňom ustanovenia súdom až do vyhlásenia konkurzu a za to mu ide tých 500€...za túto jeho činnosť čo vykoná za tých 60 (zákonných) dní...a kedže na to chudobný človek nemá, tak mu štát požičia prostredníctvom svojho orgánu ktorým je CPP.....

a blahoželám 🙂 som tiež toho názoru, že sa ten čas čo sme museli všetko prežívať sme už také otrlé, že nejaké už len pro forma problémy po vyhlásení konkurzu nás nepoložia...a my účtovníčky sme samostatná jednotka 😀 😀 😀

kicilanka
15. nov 2017

@marusia12
čaja - nenadávaj na účtovníčky, ale na tento štát a alibizmus....

štát neustále zavádza nové a nové papiere, ktoré musí človek podpísať počas trvania pracovného pomeru...neviete si ani predstaviť, čo obsahuje každý personálny spis (zo zákona) a koľko tlačív ide k mesačným mzdám (tabuľka, vyčíslenia, rozpočty....)

zmenia 1 slovíčko v zákone a ak ty ho nedoplníš ako zamestnávateľ do papierov, už máš pokuty ako hrom...nevieš si predstaviť tie kontroly zo sociálnej, zdravotiek, daňového, zdravotnej služby.......

a áno - zamestnávateľ je sankcionovaný za to, že TY neuvedieš do papierov že máš zrážky (exekúcie)...preto každý sa kryje tým (zbavuje zodpovednosti a prípadnej sankcie) že ti dá podpísať papier....

a áno - účtovníčky neznášajú ľudí s exekúciami (som účtovníčka a mám exe), lebo množstvo papierov s každou stiahnutou zrážku je nonsens.....účtovníčka (podobne ako ty) musí všetko urobiť čo exe požaduje, inak drbe pokuty (ešte ani lehota neuplynie poriadne na odpoveď), ale ak zamestnávateľ (účtovníčka) požaduje písomne (!!!) a doporučene (!!!) informácie k tvojej exekúcii, že čo koľko ti ešte má stiahnúť, tak sa NEDOČKÁ od exekútora odpovede.....

takže účtovníčky sú len osoby, ktoré sedia za PC, robia len s číslami a číslami a nad hlavami im stále visí nejaký damoklov meč v podobe nehoráznych pokút....viem o čom hovorím..........

monikapetrzalka
15. nov 2017

@kicilanka @emer1 30 dni je nato, ze ked odovzdam papiere, tak mi maju odpisat, ze ma budu zastupovat, to sa uz stalo, to som si iz prevzala v oktobri..patram po obdobi medzi tym, kedy som si prevzala dop.list z CPP, ze ma budu zastupovat a medzi tym, kedy to oni potom podaju na sud, tam zrejme neni stanovena doba, a chcem vediet, kolko je to v BA...

kicilanka
15. nov 2017

@monikapetrzalka
jááj tak na toto nie je ustanovená zákonná lehota, ale momentálne v rámci celého SK lehota trvá od 3 do 6 mesiacov cca.......

sticker
marusia12
15. nov 2017

@kicilanka pozri, ak je niekto účtovníčka, tak znáša všetko, čo toto zamestnanie obnáša, že? Ja si tiež ako novinárka nevyberám, ktorú tému idem alebo nejdem robiť. Či mi učto dá niečo podpísať je jej vec a následne použitie toho papiera tiež... pretože ja v čase podpisu toho papiera nemusím mať vedomosť o tom, či mám alebo nemám zrážky.... že? Rovnako tak sa musí účtovníčka zariadiť podľa zákona, či jej ten papier o vyhlásení dám alebo nie... lebo jej povinnosť je dodržiavať zákon. Taktiež platí, že ak som po oddĺžení, mali by byť všetky exekúcie zastavené, čo sa však reálne nedeje. Niektoré spadajú pod staré znenie zákona, kedy sa zastavili automaticky vyhlásením vo Vestníku a niektoré bohužiaľ treba dať zastaviť na príslušnom súde. Takže ak dnes podpíšem vyhlásenie, že nemám zrážky ale mám ešte stále nezastavenú exekúciu, ale som aj oddĺžená, kto je v práve? 😀 Takže asi takýto majú účtovníčky vo svojich papieroch hokej... nehovoriac o tom, že v poslednom zamestnaní sa prevalilo, že účtovníčka došle exekúcie zamestnancov hádzala do akejsi krabice a ani ich neuplatňovala... a čo s ňou? No prepustili ju ale žiaden právny postih 😀 A teraz... ja som síce dala vyhlásenie, že mám zrážky, ale ona ich neodviedla... lebo našli miesto v krabici 😀 Parada, že? Toto je žiaľ realita tohto štátu. Rovnako tak povinnosť komunikovať medzi účtovníčkou a exe je ich starosť, nie moja. Tam sú predsa tiež stanovené lehoty a aj účtovníčka musí postupovať podľa nich a rovnako tak môže zasielať rôzne námietky na postup exekútora.... koľko si ich teda reálne na porušenie zákonov poslala ty????? Predpokladám, že ani jeden.... že? Veď načo... 😀 Takže sa aj ty podieľaš na marazme tohto národa, lebo s tým nič nerobíš?

marusia12
15. nov 2017

@kicilanka Prosím ťa, nedávaj sem bludy. Aká lehota od 3 do 6 mesiacov? To vôbec nie je pravda. V BA to napríklad ide rýchlo... ja som bola od podpísania dohody po vyhlásenie vo Vestníku v BA hotová za 48 dní, takže u mňa boli dodržané všetky lehoty... plus mínus 3 dni. Taktiež som nikde nevidela, že by boli takéto lehoty ako uvádzaš... tak tu prosím ťa nezavádzaj ľudí, ak to nemáš overené. Ani CPP v dnešnej dobe nebude riskovať porušenie lehôt, lebo to začala sledovať EU. Začali preto konania prerušovať, aby získali čas... napríklad.

@monikapetrzalka Všetky čo sme tým v BA prešli sme to mali cca do 50 dní od podpisu... a prešlo nás tu viacero. Samozrejme sme to urýchlili aj častou komunikáciou v CPP. Takže hlavu hore, už to musíš čoskoro mať. Prípadne zavolaj do CPP, nech ti povedia, kedy to podávali.. hoci mňa oklamali o 8 dní 😀

marusia12
15. nov 2017

@bebemaly noo, neviem kto si tu musí naštudovať zákon 😀 Ako tu písala vyššie @kicilanka, dediť nemôžeš len počas tých dvoch mesiacov, prípadne v čase bezprostredne pred podaním žiadosti... avšak sa neuvádza, čo je bezprostredne... mesiac? Rok? Dva? A toto je ďalšia z vecí, pre ktoré idu ten zákon meniť.... Nie je tam jasný časový úsek.

marusia12
15. nov 2017

@bebemaly a čo sa týka toho, že sa už nebojíš ničoho... no gratulujem. Ja mám práve ešte väčšiu obavu teraz, po oddĺžení, lebo to čo tu vyvádzajú exekútori aj napriek tomu, že som prešla bankrotom je nonsens. Niekomu stačí vyhlásenie vo Vestníku a zastaví, niekto aj napriek zákonu požaduje zastavenie súdom, niekto vôbec nekomunikuje a teda asi"pokusne" bude skúšať. Vcelku mám obavu si otvoriť konečne svoj účet, lebo čo ak.... za tie budúce stresy mi to nestojí.

BTW... kto viete, ako je to zo založím účtu v zahraničí? Napr. Rakúsko? Ako sa vzťahujú exekúcie na účty v zahraničí?

marusia12
15. nov 2017

@unitedmt Máš pravdu... tvoj správca evidentne vie čo robí a dal ti správne informácie. Ja mám od môjho také isté, plus som práve dnes žiadala cez 211 výklad niektorých vecí priamo od MV SR... takže uvidíme.

Rovnako tak mi správca povedal, že ešte aj počas konkurzu, teda tých 60dní sa nájde kopec "chytrákov", čo nevádajú ďalej sťahovať z výplaty a dokonca sa našli aj správcovia, čo sami stiahli výplatu, lebo je to vraj "majetok" a treba ho dať do konkurzu. Výklad zákona je divný, každý si to po svojom... preto tá dlhoočakávaná zmena priletí asi skôr, ako čakáme. Každopádne všetci, čo prešli týmto prvým znením zákona to majú viac menej v suchu a aj tých 6 rokov pre nich nejak moc neznamená, lebo opäť znenie zákona je nejasné a dokazovanie nepoctivého zámeru by bolo viac ako vtipné.

marusia12
15. nov 2017

Takže účet v zahraničí som si naštudovala.,....ale máte niekto reálnu skúsenosť????

unitedmt
15. nov 2017

@marusia12 Ahoj ano on mi to vysvetlil tak ze keby to tak nebolo tak aj pocas konkurzu by mi musel tym padom siahnut na plat ale to si uz nemoze dovolit a sam mi povedal ze vela spravcov ma v tom bordel. A mne povedal ze nakolko som nemajetny tak to pekne uzavrie do 60 dni mne to vychadza na nejakeho 22.12. Takze pekny Vianocny darcek. Ale vravil mi ze tam ma jedneho upadcu u ktoreho sa zistilo ze nepriznal cca 40 pozemkov a teraz sa mu to natahuje od marca takze tu mame realne nepoctivy zamer. A co sa tyka exekutorov tak u mna uz zrusili vsetci okrem troch prvy dvaja ked som vcera volal tak nebol problem len cakaju na sud na pozastavenie exekucie ale tretia exekutorka z BA ta sa tvarila teda prekvapene ze jej vobec volam a ze kedy som bol uvedeny v OV.

wapman
15. nov 2017

@marusia12 mne včera tiež došiel list zo súdu že mám požiadať späťvzatie odkladu exekúcie aby mohol exekútor zastaviť exekúciu. Ani sa nepamätám že som sa odvolal, no nevadí zašlem im uznesenie a uvediem že som v konkurze ako mi to správca odporučil.

marusia12
15. nov 2017

@unitedmt ja som mesiac po vyhlásení vo Vestníku a neukončil mi exe ešte nikto 😀 Nepoctivý zámer skúma súd, nie? Resp. takto to platí pri nás, nie? Čiže musí byť podaný Návrh na súd.... či?

marusia12
15. nov 2017

@wapman ja som posielala na súd žiadosť o zastavenie všetkých exekúcií.... a teda nech zastavia tie, ktoré pod to spadajú a zvyšok nech si exe zastavia sami. Zatiaľ nemám odpoveď a dokonca nemám list ani od jedného exekútora a to je už mesiac vo Vestníku....

unitedmt
15. nov 2017

@marusia12 Myslim ze sa dohodli zo spravcom nech to spenazi aby bol pokoj. Takze aj kvoli tomu sa to natahuje.

marusia12
15. nov 2017

@unitedmt no áno, ale čo v prípade, ak o to nemá nikto záujem? Hlavne na Orave má veľa ľudí X pozemkov, zväčša je to pár metrov kade tade... takže evidentne bude veselo.