Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
Ak nehnuteľný majetok sa v dražbe nevydrazí ani na 3x, ostáva Vám

No budem sa ja hádať,nie...v zákone je jasne uvedené:
Pokiaľ počas 6rokov úpadca zdedí ci výhra obnos väčšej hodnoty,tak je povinný ohlásiť to svojmu správcovi .. a ponúknuť mu časť na uspokojenie veriteľov,to preto je zákon postavený na nevymahatelnosti,nie na zrušení dlhov...,mimochodom ukončením konkurzu činnosť správcu nekončí,,prosím prečítať poučenie v rozhodnutí,,nie je len pre veriteľov,ale aj pre nás,upadcov..každý pol rok je správca povinný do 15 dni v mesiaci odovzdať niečo ako spravu,že nič nemáte,po dobu 6rokov!!!!!! 😉 a viete preco to je takto? Ochrana veriteľa,realna nadej ze na Vás bude môcť podať "žalobu" za nepoctivý zámer, takže, presviedčať ma o niečom,čo mám odzite,precitane, aj termíny ktoré sú nezákonne trojnasobne,ako by mali byt ma netreba,čas ukáže,kto sa zase do sraciek dostane, pretože zrazu ujo správca zistí ake sú jeho povinnosti a pôjde po vás ako pes,a vy,nesplniac si svoju zákonnú povinnosť budete znovu platiť dlhy,ktoré sa stanú žiaľ zákonné znova vymáhateľne..toľko k veci 🙂 mňa uz nedostane nik,mne stačí byť dispondent a mať kartu na svoje meno,nie vlastný ucet, auto taktiež mám vždy na koho napísať, dedičstvo odmietnuť,ja nepotrebujem mať všetko,pretože TERAZ sa udialo viac,ako som si vymodlila, TOTO JE MOJE VSETKO,CELA VYPLATA A MOCT SPAT <3

@bebemaly no teda...tak teraz naozaj neviem...
z jednej strany info a z druhej strany úplne iná....
inak ako píšeš, patrím aj ja medzi "šťastných" a teda viem všetko napísať na svojich budúcich dedičov 🙂 a aspoň nebude po mojom "utratení" problém s riešením dedičstva 😀
ale mám po kom dediť....a náhoda je blbec....
viacero správcov podalo rozdielne vyjadrenia...ale tak celkovo je v praxi tohto zákona veľa nejasností....
je pravda - že logika nepustí, ale viem zo života, že § je práve preto tak pokrútený, aby sa dal rozkrútiť každému inak 😀
@kicilanka stačí prečítať fakt len poučenie resp.vyjadrenie-pdf.lajstro k tvojmu konkurzu .všetko uvedené..je to aj v novelizácii,je to aj v skrátenej verzii brozure od cpp..proste to viem,s troma osobami blízkymi som "robila" všetko od vyplnenia žiadosti až po "koniec" .jedna priateľka má dlhy,ale ako jediný dedič žijúci svojich prachatych rodičov vo vysokom veku si konkurz "dovoliť" nemôže,pretože v živote by sa toho dedičstva už z úcty k rodičom nemohla vzdať...čo mu sme sa naštudovali,dokým sme totok zistili..ale že už do očí tak bijuca veta,ktorá je uvedená v rozhodnutí niekomu nestačí. Ako vravím,príde na psa mráz..a ja neverím nikomu a už nedovolím aby mi niekto spánok vzal!!!!každý je si strojcom vlastného šťastia,ja pravdu mať nepotrebujem 🙂 ❤
vo vyhlásení sa píše:
u k l a d á správcovi do 60 dní od vyhlásenia konkurzu a následne vždy v lehote 15 dní od uplynutia ďalších šiestich kalendárnych mesiacov predložiť súdu podrobnú správu o priebehu konkurzu, najmä o zisťovaní majetku a vykonaných úkonoch smerujúcich k speňaženiu majetku patriaceho do konkurznej podstaty dlžníka,
PREKLAD - ak konkurz prebieha dlhšie ako 60 dní, je správca povinný predkladať každých 15 dní čo robí.....
Ďalej sa uvádza:
Podľa § 166f ods. 1 až 6 ZKR, veriteľ, ktorý bol dotknutý oddlžením, má právo domáhať sa zrušenia oddlženia návrhom na zrušenie oddlženia podaným voči dlžníkovi alebo jeho dedičom do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára na súde, ktorý rozhodol o oddlžení, ak preukáže, že dlžník nemal pri oddlžení
poctivý zámer.
PREKLAD - dôležitý údaj - 6 rokov do kedy môžu veritelia namietať nepoctivý zámer PRI ODDLŽENÍ... je tam vymenované čo sa považuje za nepoctivý zámer...
Pohľadávkam sa v plnom rozsahu, v ktorom ešte neboli uspokojené, obnovuje pôvodná
vymáhateľnosť aj splatnosť.
PREKLAD: ak sa preukáže nepoctivý zámer v čase pred a počas prebiehania konania o oddĺžení
Podľa § 166g ods.1 - 6 ZKR, dlžník MÁ POCTIVÝ ZÁMER, ak z jeho správania PO PODANÍ návrhu možno usudzovať,
že vynaložil úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich možností a schopností,
najmä ak
poskytoval správcovi a veriteľom potrebnú súčinnosť,
vynaložil snahu získať zamestnanie,
zamestnal sa alebo si zabezpečil iný zdroj príjmov,
v prípade nie nepatrného dedenia, daru alebo výhry zo stávky alebo hry ponúkol aspoň polovicu takéhoto zdroja dobrovoľne veriteľom na uspokojenie nevymáhateľného dlhu, prípadne vynaložil snahu o zaradenie sa do spoločnosti alebo sa do spoločnosti opätovne zaradil.
odst . (5) Poctivý zámer dlžníka súd skúma IBA v konaní o návrhu na ZRUŠENIE oddlženia pre nepoctivý zámer. V konkurznom KONANÍ ani v konaní o určení splátkového kalendára súd poctivý zámer dlžníka neskúma.
PREKLAD: z uvedeného vychádza, že z dedičstva a výhry je povinný plniť len počas prebiehania konkurzu, resp. len ak namietne veriteľ v lehote 6 rokov nepoctivý zámer....skúma sa nepoctivý zámer opäť od počiatku, teda PRED vyhlásením a počas priebehu konania o konkurze
§ 167b
Nakladanie s konkurznou podstatou
(1) Oprávnenie dlžníka nakladať s majetkom podliehajúcim konkurzu, ako aj konať vo veciach týkajúcich sa tohto majetku vyhlásením konkurzu prechádza na SPRÁVCU; správca koná v mene a na účet dlžníka.
PREKLAD: správca má dosah na majetok (aj dedičstvo) počas prebiehania konkurzného konania
Konkurzná podstata
(1) Konkurzu podlieha majetok, ktorý patril dlžníkovi KU DŇU vyhlásenia konkurzu. Konkurzu podlieha tiež výťažok získaný správou a speňažením takéhoto majetku.
(2) Konkurzu podlieha aj majetok, ktorý nadobudol dlžník po vyhlásení konkurzu v dôsledku splnenia povinností správcom po vyhlásení konkurzu v prípadoch podľa § 45a.
§167v odst. 4)
Zrušením konkurzu ZANIKA FUNKCIA správcu a zástupcu veriteľov. Zanikajú tiež účinky podľa § 167b ods. 1, § 167c ods. 2 a 3 a § 167d. Platnosť a účinnosť úkonov vykonávaných počas konkurzu tým nie je dotknutá. Ak má správca majetok alebo dokumentáciu patriacu dlžníkovi, po zrušení konkurzu ich bez zbytočného odkladu vráti dlžníkovi, prípadne niektorému z dedičov dlžníka.
§ 44
Nakladanie s majetkom úpadcu
(5) Dar alebo dedičstvo môže úpadca POČAS konkurzu odmietnuť len so súhlasom správcu; inak je odmietnutie daru alebo dedičstva voči jeho veriteľom neúčinné.
§ 166e
Rozhodnutie o oddlžení
(1) O oddlžení rozhodne súd v uznesení o vyhlásení konkurzu tak, že dlžníka ZBAVUJE všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze ...
(2) Oddlžením sa pohľadávky, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§ 166a), bez ohľadu na to, či boli alebo neboli prihlásené, stávajú voči dlžníkovi nevymáhateľné v rozsahu, v ktorom ho súd zbavil dlhov.
ZHRNUTIE:
**dedičstvo a dary spadajú do konkurzu len počas jeho priebehu
**500€ je poplatok pre správcu Vašej konkurznej podstaty
**vyhlásením zastavenia konkurzu z dôvodu nemajetnosti sa všetko stáva opäť Vaším majetkom a môžete s ním nakladať podľa Vášho uváženia, aj keby ste následne dedili, už nemáte správcu, už nie ste povinný nikomu nič dať.....
Stále sa bavíme v intenciách KONKURZ oddĺžením (ľudovo bankrot) a jeho následné zrušenie pre nemajetnosť....
Takže zhrnutie NIE z rôznych jedna babka povedala a podobne, ale priamo zo Zákona o konkurze ......

Keď sudca povie pri konaní o tvoj nepoctivý zámer,že je zákon fialový,a hovorí sa tam niečo iné,tak to tam bude..ty sa môžeš postaviť na hlavu.. 😂 nehadam sa,človeče pomôž si,aj Boh ti pomôže..btw.jedba baba povedala sú dvaja renomovaný právnici...a na nete sa k tomu vyjadrujú aj ostatný.. každého vec nech sa zariadi podľa seba 😉
@kicilanka ano mas pravdu je to tak ako pises aj spravca mi to tak vysvetlil ide aj o to ze nie vzdy konkurz trva 60 teda ak rozpredava nejaky majetok tak sa to moze predlzit a vtedy sa posiela sprava na sud. Mne tiez spravca jasne povedal po ukonceni konkurzu sa uz neuvidime! A ze uz nikto nic nemoze uba v pripade ze som nieco zatajil v konkurze.
@bebemaly veď ja sa s tebou nehádam, nebolo to adresované tebe...
ja som tu dala informácie priamo zo zákona, a ako som povedala, § je práve preto pokrútený tak, aby sa dal rozkrútiť rôznym spôsobom 😀
zrazíš chodca...
máš dobrého právnika? tak rozsudok bude, že chodec vstúpil nečakane do cesty a mimo prechodu...
máš zlého právnika? rozsudok bude, že si na vine, lebo si sa nevenovala dostatočne vedeniu vozidla......
mám dosť pracovných aj osobných skúseností z problematiky práva občianskeho a pracovného...takže všetko bude v prípade takéhoto počinu len o tom rozkrútení paragrafov....
kto má "riziko" že bude dediť počas tých 6 rokov odo dňa ukončenia konkurzu - je lepšie ak si to porieši teraz a bude mať istotu...
...vydedenie z dôvodu dlhov, exekúcií je jeden zo základných zákonných nenapadnuteľných práv....
...zrušenie vydedenia za života je tiež právo ktoré sa dá kedykoľvek vykonať...
@kicilanka ja som podávala v máji prebrala som rozhodnutie začiatkom júna. Podávali to v Cpp koncom septembra a 17.10. mi volali že som oddlzena od 10.10. ale uznesenie som dostala z Cpp 6.11. išla som na súd aby mi potvrdili právoplatnosť ale tam vraj ešte právoplatné nieje že až možno budúci týždeň. nechápem že za mesiac nevedeli spravovaplatnit uznesenie.
Pre informáciu s cakacou dobou. Dnes je 16 deň od podania na súd. Volala som s CPP a stále nie som v počítači. Či že mám zavolať na druhý týždeň. Joj to sú nervy. To čakanie. Ach jaj.

@ivka0412 ale tak zas čakáš na dobré a nie na zlé, tak to sa čaká ľahšie 🙂
do 1.4.2017 pre mnohých z nás nebola šanca spĺňať podmienky na bankrot oddlžením (ani na splátky), tak hlavne že máme tú možnosť...máme novú šancu na pokojnejší život....
a dúfam, že nesprísnia ten zákon tak, že ďalší sa k tomu nebudú opäť vedieť dostať....
@kicilanka Áno čakám na dobré spravy. Ale jedna nebankovka nedá mi dýchať. Či je ráno či je večer. Mám staršie auto tak ze to bude ešte trvať pokiaľ sa to celé ukončí. Ja som vďačná, že je taká možnosť. Začať žiť od znova. Písala som aj kvôli to mu ze sa tu rozoberali čakacie doby.
@bebemaly Ahoj, prosim Ta kde presne v zakone je toto napisane? Ja som si ho teraz citala a nevidela som to tam, mozno som prehliadla, vies sem dat link ? Dakujem 🙂
@bebemaly aha uz vidim 🙂
@zuzanka7117 daš prosím ten § v ktorom si to našla?
@ivka0412 super že si dala info 🙂
nebankovky a rôzne firmy čo poodkupovali pohľadávky - to je des ....
niekde som ale zachytila dávnejšie v správach, že ti nemôže nikto telefonovať ohľadom nesplatených záväzkov....ale neviem ani aký zákon to upravuje, ani aký §....
možno niekto vie zo skupiny 🙂
@kicilanka nemyslela som ze som nasla znenie, len ze som nasla ten dodatok v uzneseni. Ale presne ten text som tam nenasla
@zuzanka7117 prosím vieš dať foto znenia o ktorom hovoríš?
je to dôležitá informácia a dosť vážny problém, ak máme rodinu niekde mimo po ktorej môžeme dediť...
....blízku rodinu som si ošetrila - vydedenie u notára pred začatím konkurzu...
...horšie je to s riešením ostatných.....
@kicilanka pridem domov a pridam 🙂