icon

Otázky a diskusia o štátnej pomoci s hypotékami

markzzy
10. dec 2023

Ahojte, mam otazky k tej pomoci s hypotekami, co vyhlasil stat.

Povedzme, ze mame parik z Kosic ktoremu napr. v 10/2024 konci fixacia uveru. Plati nejakych 434€ splatku uveru. Dojde k navyseniu uroku z 1% niekam do urovne 5% a zaraba v hrubom do tych 2086€. Spoludlznik pride v 2023 o pracu. Napriklad zena, ktora ktora kratko nato zisti, ze je tehotna, takze je aktualne nezamestnana, hoci ma narok na davky v nezamestnanosti, tehotenske, materske z titulu ochrannej lehoty.

Podmienky, na tu pomoc sa teda este nepoznaju (za rok 2024), hoci nejaka byt asi ma podla tych info z tlacoviek sa specifikovat bude ku koncu roku 2024.

Teoreticky, ak by podmienky ostali identicke, a hlavny dlznik sa rozhodne refinancovat za lepsim urokom inam (ak by to vobec slo) , tak o celu tu pomoc s hypotekami pride? Cize tkz. trestanie cloveka za snahu to vyriesit, pretoze sa realne pripravi o tuto schemu pomoci.

Druha cast otazky je ako by ste situaciu riesili?

Dakujem za rady a postrehy.

lenocka8894
10. dec 2023

@markzzy tiez riesim tuto temu ale bolo mi povedane ze je to zatial len navrh, ktory ma prejst este citanim takze pribudnu nejake pozmenovacie navrhy a do vtedy je to zbytocne riesit. V januari by sa uz mali davat ziadosti ktore budu schvalovane takze asi bude treba pockat do vtedy

martinka13
10. dec 2023

Teším sa, ako budem prispievať cudzím na hypotéku 😞

melanta
10. dec 2023

Ale na to ste predsa pripravení. Ako takéto situácie riešiť. Veď keď ste brali hypotéku, tak ste predsa počítali s tým, že jeden môže prísť o príjem, strata zamestnania, dlhodobá PN, príde tehotenstvo a dieťa, zvýšenie úrokov bolo jasné že k tomu príde v budúcnosti. Takže na toto musíte byť pripravení a mať plán. A nie teraz riešiť že my všetci vám z našich daní pomôžeme. Dokonca vám z daní pomôžu aj ľudia, ktorí nemajú vlastné bývanie, pretože na hypotéku nikdy nemali. Prečo by vám takýto ľudia mali prispievať na vaše bývanie keď nemajú ani na vlastné. Ja veľmi dúfam, že toto nakoniec nebude.

vreckovka2
10. dec 2023

@melanta a este co taki ludia uplne bez domova?

alenamihal
10. dec 2023

@martinka13 moja rec brrrrr..ide ma j*bnut...a to nie len hypo ale este viac budeme platit za smeracke nezmysly brrrrr

lenkasarka
10. dec 2023

A je to tu. Nakoniec aj tí čo nebudú mat nárok spravia všetko pre to aby im vznikol. A nás ostatných nech trafí šľak😖

mamutka
10. dec 2023

Keď sme kedysi brali hypo, boli šialene úroky, dnes ľudia plaču, že im zvýšia z jedného percenta a ostatni sa im na to majú vyskladať? Každý predsa musí pri hypotéke počítať s tým, že jeden príjem vypadne s pribudne do rodiny ďalší hladný krk a treba to utiahnuť z jedného platu, vrátane hypotéky. Cele je to drzá somarina.

laurita285
10. dec 2023

Je to ultra smiešne, najmä keď to bude platiť zoširoka na všetkých ktorým stúpnu úroky z 1 na 4%... čiže kľudne sa môžeme skladať aj na hypotéky ľudom, ktorý majú vily za milión eur 😀

markzzy
autor
10. dec 2023

Nemôžem než súhlasiť s @martinka13 , @alenamihal , @melanta , @lenkasarka a tak ďalej, že tá štátna pomoc s hypotékami je totálna s****a, ale poviem to asi tak jak to je... zvolil sa tu SMER-SMER2-a podržtaška SMERU. Vychoval sa národ poberateľov dávok. Za mňa je to rovnaké rozdávanie peňazí ako vlak "zadarmo", 13. dôchodok, príspevok na hento a tamto a ďalšie sociálne nezmysly. Niekto sa tu zvolil, niečo tu zaviedol, a obyčajný človek hoci by to nepotreboval, s tím môže kalkulovať alebo sa tváriť jak hlupák a nechať sa mimo zvýšených daní, poplatkov a tak ďalej nechať oberať ešte o niečo viac na svoj úkor len aby sa to rozdalo ďalším. Nežijeme a nebudeme žiť v dokonalej spoločnosti (na tú sa môžu hrať ľudia za vodou), to sú len ružové okuliare alebo falošné nádeje. Zmena začína a končí pri volebnej urne... takže si tu môžeme melancholicky poplakávať v komentároch. Aktivizovať sa trebalo skôr a inde. Som rád, že vás tu diskusia tak chytila, ale po vojne každý generál. 😅 😅 😅

iv007
10. dec 2023

Zas len davaju cas a priestor pre spekulantov, ktori budu chciet "padnut" do toho sita pomoci. Dufam, ze si danovaci posvietia aj na prenajimatelov bytov nacierno, ktori nic neodvadzaju.

michal711
11. dec 2023

@markzzy ja sa na tom iba smejem pretože ja som chcel hypotéku vyplatiť cca 90 000€ ale keďže štát nám ide pomáhať tak mi ani nenapadne ju vyplatiť. A moje zainvestovane peniažky mi pri esu ďalšie peniažky .

tommyshelby
22. jan 2024

@melanta super, na keru piču z mojeho platu ide na dochodcov? Na keru piču na nezamestnanych!? Naco platim dane? Co z toho ja mam? 🤷‍♂️ Drblí narod

lenkasarka
22. jan 2024

@tommyshelby dobrý pocit asi nie 😖

valeria_h
22. jan 2024

Toto ma strašne štve, keď na to nemajú nech neberú hypo, prečo by z mojich daní mala byť platená niekoho hypotéka. Hnus 🤮 To už rovno môžeme platiť nájmy, nie? Veď aj nájmy išli hore.

lenkasarka
22. jan 2024

@valeria_h nespravíme s tým nič. Tak ako sa skladáme na kočíkovne tak príspevok, hentaky, skladali sme sa na pandemicky ocr, poskladáme sa aj na hypotéky. Tu si môžme len pomrnčať. Nič iné nám neostáva😖