icon

Otvorenie podnikateľského účtu a transakčná daň

18. feb 2025

Ahojte baby.

Áno som tu nová, kvôli tomu aby som sa viac dozvedela, pretože o tomto som nikde nič nenašla.

Chcela som sa opýtať, manžel dostáva za faktúry, ktoré každý mesiac riadne odovzdáva vyplácaný mzdu na ruku so všetkým čo treba, či PPD VPD.

Odvody platí šekom na pošte, chcem sa teda opýtať ako to je v tomto prípade s otvorením podnikateľského účtu.

Ďakujem

Strana
z4
s1s4
18. feb 2025

zdravotne sa daju zaplatit cez aplikaciu (aspon teda vszp to tak ma, o ostatnych poistovnach nemam info) a socialne sa platia cez ucet na iny ucet

martul
18. feb 2025

A čo potrebuješ vedieť, či vôbec máte povinnosť ho mať, alebo čo?

martul
18. feb 2025

@s1s4 určite? Na to si ako došla? Aj SP vieš platiť šekom na pošte, alebo osobne na pobočke.

autor
18. feb 2025

Ako sme sa doteraz dozvedeli, tak áno je povinný, len v tomto prípade nechápem kvôli čomu, keď vôbec ten bankový účet na účely poistného či vyplácania mzdy doteraz nepotreboval.

autor
18. feb 2025

@martul áno v podstate toto nás zaujíma

nevesta100
18. feb 2025

Zdravotné a sociálne odvody sú od tejto dane oslobodené

martul
18. feb 2025

No veď už si si odpovedala.

autor
18. feb 2025

@martul ďakujem, áno rozumieme, aj pani vyššie píše že sú tieto platby oslobodené manžel ma paušálne výdavky žiadne iné platby ohľadom zivnosti nemá z účtu tak ak vás neotravujem tak je to v podstate aj tak povinné že to musí byť prepojené s finančnou správou, nemôže to byť v hotovosti?

martul
18. feb 2025

Môže naďalej prijímať v hotovosti, ale proste zriadenie účtu je povinné. A SP a ZP prečo platí v hotovosti, veď to je pohodlnejšie kliknúť za sekundu ako každý mesiac vypisovať šek a chodiť na poštu?

autor
18. feb 2025

@martul áno samozrejme, ale manžel je tak naučený, odloží potvrdenia a má to založené.
Takže otvorí si účet a nič mu tam nebude chodiť nič nebude odtiaľ platiť tento princíp nechápem.
Ďakujem za odpovede a čas

s1s4
18. feb 2025

@martul aha takto...pochopila som z "otazky" ze autorka chce vediet ci je mozne platit aj cez ucet (nakolko to aj usetri cas)
urcite sa to da, len som to zle pochopila

patka06
18. feb 2025

Predpokladám, že tvoj manžel je ďalší, ktorý pracuje na živnosť, ako náhradu TPP a to je nelegálne
Prečítaj si:
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...

autor
18. feb 2025

@patka06 nie nie, robí normálne na živnosť má všetko priznané, len ako píšem vyššie je naučený na hotovosť, nemá ani bankový účet ostatné platby platíme z môjho účtu. Jedine odvody si platí šekom nech to máme nachystané k DP.

mk1111111111
18. feb 2025

@patka06 tomu ona nerozumie.

autor
18. feb 2025

@mk1111111111 čomu nerozumiem prosím Vás?

mk1111111111
18. feb 2025

O com Ti patka06 pise

mk1111111111
18. feb 2025

Otvorte ucet v tatra banke, dava zivnostnikom vedenie zadarmo, nic neprerobite a povinnost si splnite
Aj transakcne poplatky v prvom roku za vas zaplatia, ak by sa manzel rozhodol pre platby uctom, ktore transakcnej dani podliehaju

zuzanaete
18. feb 2025

@patka06 naraza na to, ci ma manzel roznych zakaznikov a rozne pre nich vykonava cinnost. Alebo ci robi pre jedneho zakaznika pravidelnu cinnost, cize kazdy mesiac odrobi a dostane rovnaku dohodnutu platbu.

autor
18. feb 2025

@zuzanaete nie, manžel robí pod jednou s.r.o. ktorej vystavuje raz mesačne faktúru. Každý mesiac má iný počet hodín nejde o to, aj keď chápem musíte hľadať všade problém, nie, len som sa opýtala

kaja01
18. feb 2025

Tak sa jedná o to, že ak nebude mať vedený podnikateľský účet, tak so všetkých účtov ktoré má na svoje meno bude banka povinná zrážať transakčnú daň aj keď sú to účty ktoré nepoužíva na podnikanie.

martul
18. feb 2025

je to problém, ale to pochopíte až keď dostane mastnú pokutu.

katarinaba
18. feb 2025

Za prve - nehlada sa vsade problem. To co popisujete vsak splna znaky zavislej prace a ak to niekto robi na zivnost, porusuje zakon. Islo o to ta o tom informovat, i ked neznalost zakona neospravedlnuje a aj tak to hodis za hlavu.

Za druhe - povinnost mat transakcny ucet ma kazda jedna SZCO. Aj ked na tom ucte nebudu ziadne pohyby, resp. tam budu len poplatky za vedenie (lebo vsak vieme, ze oslobodenie od poplatkov banka nedava navzdy), tak ho proste musi mat. A nie, tento ucet nie je prepojeny s financnou spravou.

Za tretie - je sice pekne, ze si muz uplatnuje pausalne vydaje, ale moze mat vydavky suvisiace s jeho cinnostou - napr. take najomne, kde je zmluva na jeho ICO - tak je zo zakona povinny na uhradu pouzivat tento transakcny ucet, aj ked v konecnom dosledku si ho skutocne neuplatni.

Za stvrte - treba davat velky pozor na to, odkial uhradza SZCO vydavky suvisiace s jeho cinnostou. Lebo ak napr. spomenute najomne uhradi zo sukromneho uctu, tak sa stava osobou, ktora je povinna dan zrazit, vykazat a odviest do statneho rozpoctu!!!

Za piate - prevody medzi sukromnym a podnikatelskym uctom danovnika nepodliehaju transakcnej dani.

nevesta100
18. feb 2025

Ak som teda spravne pochopila, manzel je SZCO (samostatne zarobkovo cinna osoba), dostava odmenu ako dodavatel od s.r.o. (odberatela), sam si za seba plati odvody do socialnej a zdravotnej poistovne sekom. otazka znela, ci aj keby nemal ziadny pohyb na ucte, ci ma povinnost si zriadit podnikatelstky ucet. Tuto povinnost ma kazda SZCO (s istymi vynimkami - je to uvedene na webe Financnej spravy na koho sa to nevztahuje - v metodickych usmerneniach), aj sro, takze aj tvoj manzel. Ziadny pohyb na ucte nemusi mat. Pokial by predsa mal nejake prevody - dane a odvody do socialnej a zdravotnej poistovne nepodliehaju transakcnej dane - tak len z tych ostatnych prevodov plati transakcna dan; za platby platobnou kartou (napr. kupi nieco hoci online, zaplati kartou, nie prevodom,tak z toho sa neplati).

Odporucam skor Fio banku na tento pripad - dlhodobo maju zadarmo ucty. Tatra banka zrejme ma len na iste obdobie a za dalsich podmienok. Len upozornujem, ze Fio banka nema dobry servis, tazko sa s nimi kontaktuje. Ale pokial by to prenho ajtak bola len formalita,stacila by mu Fio banka.

A do buducna - je fakt na zvazenie nastavit si trvaly prikaz na odvody - predsa pri platbe sekom sa plati aj poplatok na poste. A ked tu riesime transakcnu dan so sadzbou 0.4%, co je napr. pri 400€ 1,60€, tolko zaplati aj za ten sekovy poukaz na poste mesacne za kazdu platbu.

autor
18. feb 2025

@katarinaba aká závislá činnost?

autor
18. feb 2025

@nevesta100 ďakujem pekne za odpoveď, nejde v podstate o poplatky banke len o zaužívané zvyky, áno skúsime to takto, ďakujem za príjemnú odpoveď.

autor
18. feb 2025

@kaja01 manžel nemá žiadny účet na svoje meno.

katarinaba
18. feb 2025

zavisla cinnost ma svoje znaky - daj si do googlu, nema vyznam to tu vypisovat, aj tak s tym nic neurobite.

autor
18. feb 2025

@martul prečo pokutu? Za čo pokutu? Veď do 5000 eur je povolené vyplácanie faktúr v hotovosti. To že manzel zaplatí odvody šekom tak ho majú trestať?

nevesta100
18. feb 2025

Narazali na to, ak by niekto manzela obvinil z obidenia systemu a nasledne by mu mohli ulozit pokutu pri dokazani viny.

autor
18. feb 2025

@nevesta100 ale on nič neporušuje, nechápem

Strana
z4