icon

Otvorenie podnikateľského účtu a transakčná daň

18. feb 2025

Ahojte baby.

Áno som tu nová, kvôli tomu aby som sa viac dozvedela, pretože o tomto som nikde nič nenašla.

Chcela som sa opýtať, manžel dostáva za faktúry, ktoré každý mesiac riadne odovzdáva vyplácaný mzdu na ruku so všetkým čo treba, či PPD VPD.

Odvody platí šekom na pošte, chcem sa teda opýtať ako to je v tomto prípade s otvorením podnikateľského účtu.

Ďakujem

patka06
18. feb 2025

Nevieme čo manžel robí, ale ak prijíma úhradu faktúr v hotovosti, nemal by mať náhodou e-kasu?

autor
18. feb 2025

@katarinaba on nemá žiadny vzťah zamestnanca a zamestnávateľa je živnostník.

martul
18. feb 2025

Bože, ty to stále nechápeš? Ja nehovorím o platbách v hotovosti. Ale pracuje pre jedného zamestnávateľa, ktorému pošla raz za mesiac faktúru. To je proste závislá činnosť a nie podnikanie. Zato hrozia pokuty.

martul
18. feb 2025

Teoreticky je živnostník, prakticky nie, lebo ide k jednému jedinému zamestnávateľovi, robí len pre neho, nedajbože ešte aj v jeho priestoroch, s jeho zariadením.....ale asi nemá význam ti to vysvetľovať, ty si furt ideš svoje.

autor
18. feb 2025

@martul Jaj takže keď robí na rôznych miestach a vystaví faktúru na tú istú osobu z rôznych strán sveta tak je to problém

katarinaba
18. feb 2025

Este raz a polopate - ak SCZO vykonava pracu, ktora ma znaky zavislej prace (toto si vygoogli) tak porusuje zakon. Je jedno, ze je zivnostnik, ide o znaky vykonavanej cinnosti. Pokial mu pracu prideluje jeho odberatel, tak je to zavisla praca. Pokial to vykonava na jeho strojoch, v jeho priestoroch, s jeho naradim, je to zavisla praca.

autor
18. feb 2025

@katarinaba kto tu píše o takejto práci prosím Vás? A mne nemusíte po lopate, som z vášho fachu len som doma už 7 rokov pri deťoch len som sa pýtala ja neviem no či je to trestné či čo

volterra
18. feb 2025

sama píšeš v 2. odstavci tvojho úvodného príspevku, že dostáva " MZDU na ruku". Už to je podozrivé. Mzdu dostávajú zamestnanci.

sisska96
18. feb 2025

Tak viem že podnikatelský učet bude povinný. Ale však napíšte do finančnej správy, alebo zavolajte a informujte sa tam, alebo na živnostenskom úrade

katarinaba
18. feb 2025

Co sa rozculujes, prosim ta. Nevieme co robi, ale podla tvojho popisu sa to tak javi. Pouzivas vyrazi patriace k zamestnaniu. Tu sme ta slusne upozornili, snazili sa ti vysvetlit aby si o tom vedela. Mnou spomenute veci su len zrnkom ostatnych znakov. Dostala si upozornenie, radu - ako s tym nalozis je tvoja vec. Miesto toho, aby si bola vdacna zenam za rady, tu prskas. A to, ze si doma s detmi ta nijako neospravedlnuje, uz od skoly viem rozdiel medzi mzdou, cenou za sluzby, pohladavkou.

autor
18. feb 2025

@volterra áno zle som napísala dostáva normálne vyplatenú faktúru

lenicka298
18. feb 2025

Dievčatá sa Vám snažia povedať, že keď živnostník fakturuje len jednému a rovnakému odberateľovi každý mesiac, mal by byť zamestnany a nie pracovať na živnosť, pretože takto "okrada" štát o odvody. Teraz sa to začína viac kontrolovat, keďže to využíva veľmi veľa živnostníkov.
Čo sa týka podnikateľského účtu a transakcnej dani, tak nikto riadne nevie čo a ako. Ja jednej strane je povinnosť zriadiť si takýto účet, a na druhej keď účet nepotrebuje, nemusí si ho zriadiť. Včera som počúvala školenie, kde školiteľ potvrdil, že v tomto prípade (ako mate vy) účet potrebný nie je. Deň pred tým školiteľka potvrdila, že účet potrebný je. Tak si vyberte 🤷‍♀️

sisska96
18. feb 2025

@lenicka298 Aj ja som tak robila dakedy. :D Proste to bolo poskytnutie služby objednávate-poskytovateľ. Samozrejme akože "zamestnávateľovi" to bolo len dobré, lebo si ušetrí. No nikdy viac

autor
18. feb 2025

@lenicka298 ďakujem pekne. Vidím že sa vyznáte len prečo by okradli štát keď ten živnostník platí dane každy mesiac a nie v malej výške

autor
18. feb 2025

@sisska96 čo ušetrí prosím vás

netti87
18. feb 2025

Zivnostnik ma mat otvoreny zivnostensky ucet alebo mat e-kasu, aby financna sprava alebo danovy urad vedela kontrolovat pohyb podnikatela, som tiez zivnostnicka.

autor
18. feb 2025

@katarinaba ja som kľudná len sa pýtam

katarinaba
18. feb 2025

Zivnostnik, s pausalnymi vydavkami nebude platit preddavky na dan, este k tomu mesacne. S takymi vysokymi prijmami by uz davno mal zalozenu sro.
Ako setri? Tak si zober, nech fakturuje 2000 EUR mesacne. Plati minimalne odvody, co by u zamestnavatela platil zo mzdy 850 EUR. Cize na odvodoch setri SZCO aj zamestnavatel. SZCO si moze uplatnit 60% pausalne vydavky + zaplatne odvody, co znizuje jeho zaklad dane, plati 15% dan. Zamestnanec si nic okrem odvodov uplatnit nemoze, ma teda vyssi zaklad dane a plati 19% dan.

sisska96
18. feb 2025

Však ten "zamestnávateľ "posiela iba peniaze za faktúru - mne napríklad prevodom. Nemusí za "zamestnanca" platiť odvody, dane, žiadne stravné lístky nemusí zabezpečiť, ani platená dovolenka neni, ani odstupné, ani výpovedná lehota - možno max mesiac. Keď ochorie nizky PN. To keď som takto robila pre firmu, po roku som prišla na to že to dlhodobo bude veľmi nevyhovujúce. Pár rokov som vydržala, bola som mladá potrebovala som prax, a potom som odišla, nech na mňa nikto nezarába

katarinaba
18. feb 2025

@netti87 nie, nikto ta nechce kontrolovat. Stat chce dostat do statneho rozpoctu viac penazi. A aj ked mas e-kasu, musis mat aj podnikatelsky ucet od 1.4.2025 aj ked na nom nebudes vykonavat ziadne transakcie. A davaj si pozor na transakcie, ktore suvisia s tvojim podnikanim, aj ked si uplatnujes pausalne vydavky. Ak ich totiz uhradis z osobneho uctu, tak si za transakcnu dan zodpovedna komplet ty.

sisska96
18. feb 2025

@katarinaba to je ešte lepšia verzia. No ale keď firma chce ušetriť a posiela málo peniazi, takto je ešte horšie. Ja som keď takto robila u držgršky, tak niektoré mesiace som nemala ani minimalnu mzdu. Povedala som jej a ešte bola urazená , však 700 eur nestačí? No nieee preboha živého

autor
18. feb 2025

@katarinaba ďakujem toto bola odpoveď na moju otázku ale bolo treba niečo viac

katarinaba
18. feb 2025

@sisska96 tak o praktikach pomlcime. Jasne, pri zivnostnikovi ziadna ochrana neexistuje.

autor
18. feb 2025

Možno by viac pomohlo keby som vám napísala že je živnostník so slovenskou živnosťou pracuje na Slovensku cca 2 mesiace v Nemecku preplatene cesty ubytovne ja neviem či to zohráva nejakú úlohu v Tom čo som sa pýtala

katarinaba
18. feb 2025

Co nieco viac? Vsetko, co ti bolo napisane, bolo myslene v dobrom.
Inak k transakcnej dani - skus si precitat tu - je to priamo financna sprava, su tam otazky aj odpovede. Lebo aj tu vidis niektore, no nie prave najspravnejsie odpovede.
https://www.financnasprava.sk/sk/aktualne-dan-c...

lenicka298
18. feb 2025

@sisska96 no takto pracuje veľmi veľa ľudí. Z 30 daňových čo urobím, tak 25 ma jedného odberateľa.

netti87
18. feb 2025

@katarinaba Dakujem za odpoved

draik
18. feb 2025

V prvom rade si ujasnite, či vôbec môže prijímať platby v hotovosti, ak nemá ekasu a spol. Nehovoriac o limite, za štandardných okolností, pre platby v hotovosti (dôležitý je sumár).
Poslednou poznámkou o preplácaní ubytovania a cestovného ste to úplne zabili. Ak to tak má aj na faktúre, tak jednoznačne ide o už spomínaný schwarz systém a pri prvej kontrole mu to úrady spočítajú.

gov
Odpoveď bola odstránená
zic
18. feb 2025

@gov tu nikto nerozporuje transakcnu dan, skor ze ako casto vysvitne v diskusii tak problem byva omnoho hlbsi ako povodna otazka naznacuje...