Plánujeme hypotéku a aj dieťa
Ahojte, chcel by som sa s Vami poradiť respektíve si vypočuť ako to je u Vás s finančným fungovaním doma.
Ja ako manžel zarábam v čistom 1100€. Manželka cca 800-900.
Plánujeme hypotéku na byt toto leto a zároveň aj dieťa.
A teraz k téme, ako splácate hypo+nájom+ výdavky s dieťaťom v prípade ze manželka už má príjem iba cca 400€?
Mame finančnú rezervu 8000€, no manzelka s nou nechce hýbať vôbec.
Rozdeľujete si to nejak? Nie nie som žiaden žgrľoš rodine dám všetko len aby to bolo aj trochu fér 🙏
Ak máme splátku hypo 350 nájom 220 + výdavky ako si to rozdeliť alebo ako to mate vy??
Vďaka za každú konštruktívnu aj negatívnu odpoveď, krásny deň 🙏
@martin5556 že trošku fér 😂😂😂😂😂 jasné keď je žena na rodicaku nemôže byť nič fér ...ešte jej budeš musieť aj ty dávať zo svojej výplaty a tento príjem aky máš tak na rodicaku tvoja žena nemôže byť tým pádom 3 roky veď len strava vás bude stáť 600 eur plus nevieš či bude kojit čiže umelé mlieko plienky ďalších 300 eur a keď ešte budete chcieť ísť na výlet dovolenku ..ani nehovorím no nevystaci vám to ..a výbavu chcete z čoho kúpiť ?
@belllinka hej a potom čo má zena z toho života ? Že si nemôže ani svoje dieťa vychovať a ísť hneď do práce drieť ??
@martin5556 kriste pane koľko máš rokov 19 ? Tento komentár top ja keby som bola tvoja žena tak ťa nakopem asi do riti ...to vážne ti ma ešte z rodicaku dávať ??? Akože dúfam že si to nemyslel vážne ...vieš koľko všetko stojí pre dieťa ??? A tiež si bude chcieť ísť do restiky na wellness na kaderníčku detské centra myslíš že tých biednych pár eur čo jej ostane to jej má akože stačiť ????
@martin5556 ešte dostaneš aj danovy bonus plus prídavky čiže ona bude mať nejakých 500 eur a ty 140 takže dúfam že aj ten daňový bonus jej dáš aby mohla VAŠE SPOLOČNE dieťa riadne obliecť a nakŕmiť aby sa nemusela hanbit a hovoriť kamoškam ze môj muž je zgrloš ...
Ahoj, nechcem rypat, myslim, ze zienky tu uz povedali vsetko, skor mozem uz len pridat moj pohlad na vec. Som mama 2 deti, s muzom mame rovnake vzdelanie, rovnaka skola, rovnako po skole nasliapnuta kariera, ale CHCELI sme rodinu, nie JA som chcela..(ja som bola skor ta co vahala kedy...mali sme ich po 11 rokoch spolu),MY sme chceli ... a nakolko maternicu mam JA...musela som to dieta vynosit a porodit ja... ja som svoju karieru musela nechat, ja som musela obehat vsetky vysetrenie a ja som skoro zomrela pri porode aby sa NASE prve dieta narodilo, ja som mala poporodnu depresiu a ja som si to dieta vypiplala...toto bohuzial nemoze urobit ziadny chlap....a teraz.... JA som polozila vsetko, prekopala cely svoj zivot od zakladu a moj muz by mi mal povedat, ze on sa o NAS nepostara...lebo JA mam rodicak a mam mu este prispievat... tak v tom okamihu by bol koniec.... v zivote neni vsetko o peniazoch....ludiaaaa !!!!! A kym zeny budu mat maternicu... vzdy tahaju za kratsi koniec...
@barbora19911 a čo má muž z toho života, že si nemôže ani svoje dieťa užiť, ale musí drieť na celú rodinu, aby mohla byť žena 3 roky doma a ešte ísť aj na wellnes 😀🙄 Sa uvedom, je to aj jeho dieťa. Alebo sa môžu potom vymeniť, muž na materskú a žena môže živiť rodinu, či to už by sa ti asi nepáčilo, že? 😀
@martin5556 Aby to bolo fér?! Je fér, že žena ide s dieťaťom na materskú a má za to pár šupov, žiaden oddych, "pracovná doba" 24/7, non stop, muž si chodí do práce na 8 hodín a má fraj, môže si po práci oddýchnuť (veď bol v robote, kým žena si "váľa šunky" doma) a nosí domov peniaze, tak hádam si zaslúži za to jej rešpekt a vďaku... Vieš čo? Po pol roku môžeš vymeniť ženu na materskej, ona pôjde do práce a ty budeš doma s dieťaťom. Každý deň budeš čakať ženu s teplou večerou a spokojným obriadeným dieťaťom a ona si po príchode z práce vyloží nohy, nechá od teba priniesť kávu a povie ti, koľko jej máš dať z tvojho "príjmu" na splátku hypotéky a na ostatné výdavky.
@martin5556 To si dieťa šťasteny, 100 000 je krásny dar, ja som z chudobných pomerov, nemáme majetky, mne nik nedá nikdy ani 10 000 eur. V tomto prípade by som išla za právnikom a nech je 3/4 tvoje a 1/4 manželkina, kedže dáš polku dar od matky a hypotéku máte ako manželia spolu. A nežiadala by som platiť od manželky hypotéku počas materskej, nie je z čoho, najlepšie by bolo, keby napríklad jej rodičák je na potreby pre dieťa a drogériu napríklad. A z tvojho príjmu poplatíte výdavky všetky a vyčleníte peniaze na stravu a iné veci a budete s tým hospodáriť spoločne.
@martin5556 ahoj, finančne to podľa mňa nemáte vôbec až tak zlé. Veľa ľudí si tu na fóre asi neuvedomuje ten rozdiel medzi tým zobrať si hypo 170k a 70k... Ja len zo svojej skúsenosti môžem povedať, že by som neodkladala ani bábätko. Môže sa vám zadariť hneď ale aj nemusí, môže to trvať aj mesiace či roky (prajem vám, aby to bolo u vás hneď)... v každom prípade ako ti už tu bolo poradené je dobré si sledovať vaše financie. My napríklad máme s mužom takú aplikáciu, kde si zapisujeme naše výdavky, každý jeden aj ten najmenší. Máme potom jasný prehľad o tom, kam idú naše financie a na čom vieme ušetriť... a vec ako oddelené financie (hlavne keď by ste už mali dieťa) je za hranicou môjho chápania aj keď viacero párov takto funguje. No je určite nutné sa presne dohodnúť na fungovaní takejto rozdelenej peňaženky ešte pred dieťaťom. Sledovať výdavky a podľa toho to nastaviť napríklad tak, aby každému z vás na konci mesiaca zostala približne rovnaká suma na osobné "radosti".
@qetka aha, rozumiem, takže som zabrdol do osieho hniezda, tak stým už nič nespravím ale k tomu som sa už vyjadril 🙏😂
Ďakujem za vyjadrenie a za váš čas, no trosku sa mi to už pletie, myslel som ze je iba tehotenský príspevok, (ktorý sa poberá počas tehotenstva) a rodičovský príspevok na ktorý sa prechádza po pôrode.
@zltamyska ďakujem za odpoveď a za váš čas vážim si to 🙏
@qetka skúsil som niečo poguuglit, takže ak dobre rozumiem, prvé začína tehotenské ktoré trvá v podstate až do pôrodu, ďalej si pred pôrodom žiada o materskú ktorá trvá 34 týždňov a až potom nastupuje spomínaná rodičovská, dúfam ze už tomu rozumiem, podmienky si myslím ze spĺňa, práca na tpp, posledných 270 dní nemocensky poistená bola takže nevidím problém, akurát ešte by som mal otázku, ak žena, na tpp, oznámi zamestnanvatelovi písomne s tehotenskou knižkou ze je tehotná tým dňom jej začína plynúť ta ochranna lehota ktorá je potrebná na platenie materského? Alebo sa môže zamestnávateľ nejak od toho odstúpiť? Vdaka
@martin5556 už som si všetko dohladal, vďaka 🙏
Fuha, mate to tazke. My mame splatku mesacne uz po zvyseni urokovej sadzby vlani ze 320E, nemame ziadne dalsie uvery, jedno dieta a dokopy v cistom mame mesacne 5500E, sme v hlavnom meste, takze taky bezny prijem tu. Da sa aj co to usporit, takze splacat by sme vedeli aj z nizsieho platu, ale: Teraz sme boli fixovat urok na 3 roky vo vyske 3.2% (v 2006 sme zacinali s 7.2% urokom), a v nasej banke nam povedali ze uroky budu este rast do konca roka mozno az na 6%. Trochu sledujem svetovy vyvoj ekonomiky, a napriklad v Amerike krachuju banky a tlacia sa peniaze, smeruje to vsetko jedine k este vyssej inflacii, ba suska sa az o hyperinflacii. Nechcem tym vyvolavat nijaku paniku, ale je na mieste si takyto krok poriadne premysliet. Napriklad nam sa stalo to, ze som 3 mesiace musela zostat PN, bez platu. Treba mat viac nasetrene, 8 tis je v dnesnej dobe velmi malo (ale chvalim ze sa snazite usetrit, niektori ludia ani euro nemaju odlozene a to je priam katastrofa). My sme ako mladi museli odlozit materstvo az kym sme sa trosku pozviechali z prvych vysokych splatok na hypo, kym neznizovali uroky, kym sme doprerabali byt, nasli si lepsie platenu pracu a konecne sa zmohli aj na nejake uspory. A len tak pre povzbudenie, nie kazda zena je totalne zavisla na muzovi. Ja som si pred materskou odkladala a cele 3 roky materskej som z toho zila a muz platil akurat hypo, poplatky a dovolenky. A to sme manzelmi uz roky. To len tu na MK panuje nazor ze zena ma len rodit deti a muz ju ma zivit. Co sa tyka hypo aj dietata, tak na vasom mieste by som nesla ani do jedneho teraz. Radsej by som dosetrila a to cim skor, kym neporastu uroky este viac, a myslim ze ceny nehnutelnosti este poklesnu, lebo uz teraz klesol riadne zaujem o ne za take ceny. A potom ked budete splacat, a uvidite aky je trend urokov, a ako sa vam dari financne vychadzat, aj s rezervou na vydavky na dieta, tak potom by som sa zacala pokusat o dieta. Prv nie.
@belllinka presne! mne by srdce nedovolilo nechat dret len muza a stresovat ho ci budeme vediet vyzit. Ja som si pred materskou setrila roky a potom som to minala ked som bola 3r doma. Bolo to 10 tisic Eur a veru vsetky som ich pominala. Muz mal dost co robit lebo sme nemali nejake velke platy vtedy, a vdaka tomu ze sme mali usetrene. A co uz mi vobec hlava neberie, ze zoberiem si uvery a potom som 3-6-9 r doma a len sa necham zivit muzom ktory chudak musi casto chodit robit na tyzdnovky do zahranicia aby ich uzivil. To by som nedokazala a nechcela taky (ne)rodinny zivot. Radsej by som pockala a dosetrila alebo by som dala deti do jasli ked ich uz musim mat hned, a sla pekne pracovat aby sme na to boli dvaja a nie len on sam. A potom by sme mohli aj cas travit spolu ako rodina. Ale tak ludia maju rozne priority.
@strelicia ak maju manzelia spolocny ucet, co je dost bezna situacia, ako si vie zena "nasetrit"? ze si bude zo spolocnych penazi vyberat a ukladat do ponozky?
@martin5556 a načo ti to je všetko vedieť aby si mal prehľad o jej financiách ? Veď ona najlepšie vie čo sa týka týchto veci a ako si ich vybaviť ... 🙂 By ma zaujímalo čo by povedala ona keby vedela že si založil takúto diskusiu 🙂
@strelicia vieš kto tu hovorí o stresovaní a vedieť či budete mať z čoho žiť ...veď aj žena môže mať firmu podnik/podnikanie a pritom byť doma 🙂 a keď robí muž tak aby si ešte prilepšili k tomu...
@belllinka ...ale veď nikto tu nehovorí od rána do večera že bude chodiť do roboty ...materská je veľmi zla platená práca ktorá sa vykonáva 24hdenne a nemá právo na to aby si žena oddýchla a zobrala voľno ako v praci ....takže wellness alebo masáž je od muža povinná a každá žena si ju zaslúži ...a čo sa týka výmena rolí muž na MD veď predsa je nejaký gentleman ?? Či to dneska už všetko vymizlo že žena drie ako chlap ..veď predsa sme nežné ženské pohlavia tak prepáč ale nieje na mieste aby žena bola mužom ...samozrejme pokiaľ to situácia dovolí...toľko k tomu 🙂
@strelicia vďaka za odpoveď, no myslím ze ste si neprešli celú diskusiu 🙂
@barbora19911 Počuvajte sem, už k predošlim komentarom som sa k Vám radšej nevyjadril lebo nerád by som niekoho urazil, ale to ako ste vy preafektovana je až nezdravé, ľutujem Vášho muža, ak nejakého mate.
Ale teda aby som zodpovedal, ABY JA SOM MAL PREHLAD O JEJ FINANCIACH?
Snáď sú to naše spoločné financie a snáď mám právo vedieť, ci vôbec sme schopní fungovať s príspevkami od štátu!
Vy ste vlastne kto? Co je Vás vôbec do toho, začo ma súdite? Ži a nechaj žiť, nikto nie je zvedavý na Vaše výlevy, píšete tu litanie no nič k veci.
A predstavte si, nie nevie o týchto veciach absolútne ze nič, všetko všetko riešim okolo toho ja a zisťujem ja, žiaľ každý sme nejaký.
A aby vás hrialo pri srdiečku, každe jedno slovo v tejto diskusii si prečítala somnou a čuduj sa svete stale ma miluje a podporuje ma 🫶 Krásny deň!
@martin5556 aj vy sa držte, rodinka! A na túto komédiu radšej rýchlo zabudnite, riaďte sa s manželkou svojim rozumom, zapojte srdce a bude to všetko, ako ma byt.
A fér je to ,že zarábas 1100 eur ? Ešte pridaj každú sobotu brigádu hneď to bude 1500 eur
Nerada komentujem ale musím.. Nechápem ako ti niekto môže napísať aby ste do toho nešli 🤣 my sme s mužom brali hypo 100tis na dom.. A zarábam 650 v čistom a muž tak 1200.. A vy máte ešte aj hotovosť dosť vysoko nasetrenu..pokial máš istú prácu každý rok ti plat pôjde hore tých pár rokov co bude manželka doma zvládnete.. Mne je tká smiešne z toho ja nechápem koľko ľudia zarábate.. Alebo koľko má podľa vás zarábať človek aby si mohol dovoliť byť a dieťa.. Keby s a mam riadiť radmai niektorých nemám ani dom ani dieťa a iba šetrím do 45tky a bývam u rodičov.. 🤣🤦
@lucka1492 mne sa zdá pre zdravého chlapa 1100 eur veľmi málo . Zrejme im to nestačí keď sa tu prišiel poradiť
Ja som po škole zarábala hneď 1000 eur a to bolo už dávnejšie. Takže kto chce a nemá ešte deti alebo starých rodičov ,ktorých treba opatrovať tak stačí trochu zamakať a 1500-2000 mesacne ma a hneď sa lepšie žije
@kristinapetronela aj za mňa ako chlap zarába malo. Ja by som si s takým dieťa nerobila. Ale to som ja.
@kristinapetronela 😂😂😂😂😂😂😂😂 vysvetlíš mi prosím otázku či je fér ze zarábam 1100€? Podľa mňa si sa opýtala niečo načo nemáš ani kapacitu odpovedať. Absolútne netuším kde si prišla nato, že nám to nevychádza, ale ty vieš mozno lepšie ako ja 😉
Opäť ďalšia, ktorá si prečítala tri vety zo sto stranoveho príspevku 😉
Baví ma tvoja logika, mam 1100€, trosku zamakaj a máš 2000, raz toľko, ty kde žiješ? Lebo ja na východe, kde je takýto prijem vyšší priemer.
@lucka1492 nechaj tak, týchto opustených feministiek je tu neúrekom, ktorých názor je iba aby žena rodila chodila si ku kozmeticke a na wellnes a chlap nech aj zdochne lebo je zivitel rodiny 🤣🤣🤣🤣
@aurora33 tak ty si už úplný strop, že s takým by som dieťa nerobila 😂😂😂😂😂😂 končím túto debatu, pozdravujem a zároveň ľutujem manželov dovi 😂🙏
@kristinapetronela Kde si vyčítala, že im to nestačí? To, že sa prišiel poradiť svedčí skôr o tom, že sa nechcú bezhlavo vrhať do vážnych rozhodnutí, ktorými hypo aj dieťa určite sú, ale prečítajú si skúsenosti ľudí, ktorí už podobné situácie riešilli a niečo si z toho vezmú. Ako sa hovorí, múdry sa učí na cudzích chybách. Ale v ich prípade sa skôr presvedčili, že to chyba nebude.
@aurora33 Budem sa opakovat , ale - zaregistrovali ste v prispevkoch, ze priniesol 100000 eur do manzelstva na byt(su JEHO, od mamy) plus navyse spolocnych 8000 eur?
Druha vec, ja by som zas neurobil dieta zene co tvrdi takuto vec o cloveku(nemala by som s nim decko, lebo malo zaraba a pritom Svk priemer dosahuje), ktoreho nepozna a podla tych slov, to môze vyzniet, ze ked spoznas niekoho, co bude mat o napr. 500 eur viac, tak môzes opustit manzela(stale ma niekto viac). Nevies, ci sa nebude snazit rozbehnut popri praci nieco, ci si nedoraba kurzy, ale teraz dali prednost materstvu a bytu.

@martin5556 ako ti uz vyssie pisala angela86, ak mamzelka pracuje a splna podmienky,
tak pred rodicakom ma este narok na matersku.. Ta sa vyplaca 34 tyzdnov, 6 tyzdnov pred terminom porodu (vtedy zena konci v praci a ziada si matersku) a je vo vyske 75% DVZ, co robi cca cistu sumu, ktoru zarobi v praci. Az po tych 34 tyzdnoch vyplacania ziada o rodicak, to ke tych 400 Eur. Cize do cca 7 mesiacov doetata nebudete mat ani stratu prijmu, ten pride az ked prejde z materskej na rodicak. Plus este pred porodm tehotenske.
A teda za mna je idealne davat peniaze na spolocny ucet a platit vsetko odtial. Potom presne viete, co si mozte dovolit.
Este ti vysvetlim, ze zeny sa tu do teba pustii preto, ze kazdy chviu sem nejaka pise, ze si financie pred dietatom neujasnili a teraz place, ze mamzel chce vsetko platit na polovicu a ona cely rodicak minie (aj svoje uspory) a nema si ani za co kupit topanky, ani veci pre deti, lebo idu “ferovo” pol na pol. Pomaly kazdy den sa tu takato tema objavi.