Platby na sociálne po ročnom zúčtovaní pre živnostníkov
Manzel je zivnostnik, vseobecnu platil mesacne cca 110€ a socialne cca 240€. Dnes prisiel nedoplatok k vseobecnej o 1050€, ze plati iba preddavok a ked je v vseobecnej ten rocne zuctovanie vtedy to vypocitaju ze kolko je to na rok. Aj v socialke je to tak, ze bude mat nedoplatok na rok 2024? Aj tam je ten preddavok len? Alebo bude musiet platit len viac od jula ale nedoplatok nebude mat? Dakujem
@krisztina004 nie, v SP nebude mať nedoplatok, podľa príjmu mu zvýšia odvod. Pri ZP k v budúcnosti nechce mať nedoplatok, tak nech platí viac. Nemusí platiť iba minimum.
@krisztina004 nie, v SP nebude mať nedoplatok, podľa príjmu mu zvýšia odvod. Pri ZP k v budúcnosti nechce mať nedoplatok, tak nech platí viac. Nemusí platiť iba minimum.
@melanta dakujem.
@krisztina004 nezavisi to od prijmu? od zisku?
@balerina2025 ale ano, ale ja som myslela ze budu mu len zvisit cenu platenia ale nie ze dostane aj nedoplatok
@melanta dakujem.
@krisztina004 nedoplatok dostal preto, že ZP sa platí ako % z príjmu. On platil len preddavky. Príjem mal vyšší ako dávka z preddavkov a preto to musí doplatiť. Účtovníčka mu vie priebežne povedať, ako zvýšiť platby, prípadne aj sám si to vie vypočítať. Toto je ale jedna zo základných informácií, ktoré by mal človek vedieť, ak ide podnikať. Kľudne nech takéto otázky smeruje na svoju účtocníčku.
@krisztina004 nedoplatok dostal preto, že ZP sa platí ako % z príjmu. On platil len preddavky. Príjem mal vyšší ako dávka z preddavkov a preto to musí doplatiť. Účtovníčka mu vie priebežne povedať, ako zvýšiť platby, prípadne aj sám si to vie vypočítať. Toto je ale jedna zo základných informácií, ktoré by mal človek vedieť, ak ide podnikať. Kľudne nech takéto otázky smeruje na svoju účtocníčku.
@melanta dakujem za informaciu. Tak bude mat nedoplatok aj v socialke?
@melanta dakujem za informaciu. Tak bude mat nedoplatok aj v socialke?
@krisztina004 nie, veď už som to písala. ZP platí preddavky a ak mal príjem vyšší, vznikne mu nedoplatok. SP platí vypočítané odvody a ak mal príjem vyšší, vypočítajú mu o to vyššie odvody na ďalšie obdobie.

@krisztina004 nezavisi to od prijmu? od zisku?