Platby za záväzky po smrti do dedičského konania
Zomrel mi otec, s mamou bol rozvedený a žil sám. Ako to teraz bude s platbami za byt správcovi, platnou za elektrinu, platbou za mobilného operátora a podobne? Mám im nahlásiť že otec umrel a do dedičského počkať alebo to platiť alebo aký je postup?
my sme platili ďálej, pretože otec nebol už majiteľ domu ale my súrodenci. problém nastal keď prišiel preplatok - pomerne veľký a my sme k nemu nevedeli dostať. vtedy sme museli spraviť prepis na jedného elektr. , plyn...
@anonym_autor platiť aj elektrinu a plyn treba, mal otec iných dedičov alebo budeš dediť sama? Ak nemáte dobré vzťahy v rodine a sú ešte iní dediči, tak na dedičskom konaní uvedieš čo všetko si zaplatila za čas medzi smrťou otca a týmto konaním. Všetko sa vyrieši. A úprimnú sústrasť.
@anonym_autor platiť aj elektrinu a plyn treba, mal otec iných dedičov alebo budeš dediť sama? Ak nemáte dobré vzťahy v rodine a sú ešte iní dediči, tak na dedičskom konaní uvedieš čo všetko si zaplatila za čas medzi smrťou otca a týmto konaním. Všetko sa vyrieši. A úprimnú sústrasť.
@dorizzz Ďakujem, mala by som byť jediný dedič, ale samozrejme čierne na bielom to bude až po dedičskom konaní. Ale teda budem platiť ten byt a elektrinu nech nie je problém, mobil mal paušál že platil koľko prevolal tak tam treba asi zaplatiť len poslednú faktúru čo prevolal.
@anonym_autor byt som platila aj ostatne poplatky. Čo sa paušálu týka šla som s úmrtným listom do predajne operátora a zrušili to k nasledujúcemu mesiacu.
@dorizzz Ďakujem, mala by som byť jediný dedič, ale samozrejme čierne na bielom to bude až po dedičskom konaní. Ale teda budem platiť ten byt a elektrinu nech nie je problém, mobil mal paušál že platil koľko prevolal tak tam treba asi zaplatiť len poslednú faktúru čo prevolal.
@anonym_autor áno určite tak, vykomunikuj si to u operátora a zaplatíš čo bolo prevolané a nezaplatené v poslednej faktúre.
Telefon odhlasit, na elektrarne, ku spravcovi a na SPP ist s umrtnym listom. Mozes docasne zastavit dodavky el. a plynu, ale neviem, ci to chces. Kazdopadne je lepsie to dat na minimalne sumy. Plus to iste u spravcu. My sme platili dohromady cca. 140 eur. A vsetky vydavky si mozes uplatnit v dedicskom, ale ked budes jediny dedic, tak nie je voci komu to zapoocitat.

@anonym_autor byt určite platiť, ak tam nik nebýva požiadaj správcu o udržiavací poplatok, ostatné veci vykomunikovať telefonicky, mailom ( paušál a podobne).