Platí sa daň pri predaji zdedeného domu?
Prosim viete mi poradit?
Zdedila som pred mesiacom dom po starej mame, ktora ho vlastnila cely zivot. Dom musim predat, budem z predaja platit dan?
Dakujem
@majo111222 nerad blbosti, ked nevies
@leni2121 ano, budes platit
Závisí od toľko, za koľko budeš predať
@belllinka mozem sa spytat preco? Manzel tiez dedil a predal a dan neplatil...rodicia boli vlastnikmi dlhe roky
@katkaseiner do.5r sa nesmie predat alebo ak.sa preda tak sa mu zdanit.prijem ;)
Ja som inu vec riesila s finančnou spravou oni vlastne ani nevedia si overit taky predaj pokial dotycneho niekto nenahlasi ;)
No musis si dat urobit odhad na dom a potom z rozdielu odhadu a predaja platit dan
@belllinka aky odhad? to je blbost
tu to mas jasne napisane
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...
@leni2121 Nie, neplatíš daň z predaja. Si dedič v priamom rade a babka vlastnila dom viac ako 5 rokov (píšeš, že viac ako 50). Prikladám link:
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...
Nemala by si platiť daň. Manžel zdedil byt po rodičoch, byt sme hneď predali a daň sme neplatili.
@majo111222 no moja zlata, chod do riti, pred rokmi som tak predavala byt a platila som dan
@majo111222 tak gratulujem, ze si ON, tak som asi platila a bola to blbost, hlboko sa ti ospravedlnujem.
@majo111222 no nezblazni sa, cely kon je plny bludov, nic mazat nebudem 😀 Ak chce autorka relevantnu odpoved, tak nech napise na financnu spravu a nie slepicam na modreho kona.
@leni2121 Nech si tu píše kto chce, čo chce, faktom je, že pri predaji domu, ktorý si zdedila v priamom rade (po mame, babke ... to je priamy rad) po poručiteľovi, ktorý tú nehnuteľnosť vlastnil viac, ako 5 rokov, tak je príjem z predaja oslobodený.
Je to priamo v zákone o dani z príjmov č. 595/2003 v § 9 ods. 1 písm. b)
§ 9 Príjmy oslobodené od dane
(1)
Od dane je oslobodený príjem
a)
.....
b)
z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku,
TAkže - príjem je v tvojom prípade oslobodený.