Platí sa daň pri predaji zdedeného domu?
Prosim viete mi poradit?
Zdedila som pred mesiacom dom po starej mame, ktora ho vlastnila cely zivot. Dom musim predat, budem z predaja platit dan?
Dakujem
@sasa1310 nie..to ty si tu za najmudrejsiu!
@katty123456 preboha žena, už nepíš. Lebo čo komentár to blud. Veď absolútne nechápeš na akú daň sa autorka pýta
@katty123456 😂 vieš, ono nie je jedno ako si to nazveš
@sasa1310 ty si prečítaj zadanie!mňa nezaujíma tvoje hypoteticky! Tu riesime konkrétny príklad dedenia domu,kt porucitel vlastnil viac ako 5r!
V prípade zdanenia, resp. oslobodenia príjmov z predaja zdedenej nehnuteľnosti, je potrebné rozlišovať medzi predajom nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade alebo dedením v nepriamom rade (inými osobami).
O dedenie v priamom rade ide vtedy, ak poručiteľom je príbuzný v priamom rade, t. j. priamy predok alebo priamy potomok (napr. rodičia, deti, starí rodičia, vnuci).
Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov).
@janai1 prečo..ak to nazves v tomto konkr prípade daň z výherných automatov bude autorka platiť?ja si myslím že nie a ona sa presne na povinnosť platiť pýta..
@katty123456 áno a v tomto prípade sa pýta na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
@sasa1310 ona nebude platiť ale že vôbec nič v tomto konkr prípade!ale kľudne mi píš aj do polnoci..fakt ma to zaujima..ozaj nevieš či autorka bude čosi platiť?
@sasa1310 nie nebude platit
@katty123456 za 1. nikde som nepísala, že bude platiť a za 2. závisí od toho či jej rodič ešte žije, ak áno, tak zjavne platiť bude.
@sasa1310 aj vnučka je priamy dedic

@janai1 mne je jedno ako si to nazves,!aj keby existovala táto daň tak je autorka oslobodená!!!!božia s/prostota!!!