Pocit, že žijem na pokraji chudoby
Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.
Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.
Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...
@annamalaga ja sa jej ani necudujem lebo citat niektore komentáre to je na depresiu.
@teleskop u teba žiaľ to, ze nemas hypoteku a kupuješ v sekáči este neznamena, ze mas vysoké IQ. Asi nie si az taka spokojna so svojim zivotom, inak by si nepísala tak zlostný príspevok.
@elizabet173 ja by som chcela mať takú kamosku ako si ty. V každej jednej diskusii čo sledujem, dávaš dobre rady. Môžem sa spýtať dúfam , že sa neurazíš koľko máš rokov? Vypadáš ako veľmi skúsená životom ostrieľaná osoba. Ináč môj najväčší problém , že sa bojím , že budem malo zarábať ak vôbec je to, že mám DMO diagnózu.😔 čo ma veľmi brzdí a o hypo ani nesnívam.
Viaceré sa urážate co sa týka tej hypotéky, ale ide hlavne o to, či si postavím obrovský dom za 300 000 a nezvládam to splácať, alebo si postavím menší dom za polovicu. Treba si znovu vypočítať akú hypotéku zvládnem a na čo reálne mam. a dopredu počítať s tým, že príjem sa môže znížiť. Ak si človek nedokáže mesačne odložiť nič, s hypo to bude mať veľmi ťažké.
@nikyball a treba dodať , že takýto ľudia sú už dnes bez šance dostať hypotéku.
@vevesh
@littlebubble čo sa týka VS, nič v zlom, ale ani ja by som neuznala slovenský titul, lebo to je fakt podobné ako urobiť strednú. Úplne iná úroveň. Rozdiel 1000 a 1. Študovala som to isté na Slovensku a Rakúsku. Na slovenskej výške -UK som koncila tretí ročník, mala som predmet v rakúsku s druhakmi a prvý deň ma zaskočila ta úroveň, lebo mi stačila hodina s nimi, aby som vedela, že som zabila práve tri roky času a neviem v porovnaní nič. Po tomto zistení som sa drtila každú druhú celú noc (teda spala som každú druhú noc), aby som sa vypracovala na tamtu bežnú priemernú úroveň z fakt nuly. Alebo z 0,1. Všetci na tých výškach o tomto rozdiely vedia. To iba na Slovensku sa prezentuje Univerzita Komenského ako nejaká dobrá škola, ale po pravde vo svetovom merítku je to čisté nič, ako u nás študovať na univerzite v Sládkovičove sociálnu prácu
@annamalaga práveže nie sú. Tie peniaze ,ktoré by mali mať našetrené riešia drahými spotrebakmi. Potom auta na lízing ,nejaká pôžička,pausal a čudujú sa ,nevychádzajú. pre mňa nepochopiteľné. Vedia koľko zarábajú a vedia, koľko ich tieto veci budú stáť.kazdy si musí vedieť vypočítať aké má náklady na život.
Poznám ľudí, ktorí brali nadčasy a odmeny ako samozrejmosť. Neprišli síce o prácu ale odmeny znížené, nadčasy zakázané , lebo korona a reálne maju problém prežiť.
@bluka2 no neviem, ja mám VŠ na SR a som a bola som spokojná s vedomosťami , ale je to škola založená v 50 rokoch minulého storočia . Vedomosti z nej a prax mi umožňujú sa dobre uživiť a teda ako VŠ som bola na stáži v Iowa a nemala som teda pocit že zaostávame vedomosťami. Myslím že na Slovensku je kopec špičkových odborníkov ktorí tu vyštudovali na našich alebo českých školách , sú medzinárodne uznávaní . A aj rozumiem ako to myslíš , zrejme asi na tie školy čo vznikali v 90 rokoch ako huby po daždi
@nikyball nie všetci sú takto uvažujúci...áno je dosť ľudí čo idú po maximálny strop svojich možností a potom je viac ako jasné,že majú problémy s financiami...neraz mi hovoril môj finančný poradca,že ani nevie takým ľuďom dohovoriť,že nepozerajú do budúcna...no ale ja verím,že väčšina z nás uvažuje trocha triezvejšie a radšej si to päťkrát prepočíta.Napríklad my s manželom, tiež sme mali možnosť zobrať hypo až 130tisíc...no my sme radšej vzali "len" 57tisíc a spotrebák na dofinancovanie čiže vyjadrenie nejakej osoby ,že ona má IQ lebo nemá dlhy ani v podobe hypotéky mi fakt príde trocha cez...nemyslím si,že všetci čo máme hypo tak živoríme ale jasné sú aj výnimky ako sme spomenuli...
@21oktober možno záleží od odboru. Ja som študovala chémiu a v laboratóriu to bol proste rozdiel. Na Slovensku -ak sme robili experimenty lebo niekedy sa len počítali príklady napriek názvu predmetu - sme robili v dvojiciach všetci to isté, v rakúsku robil každý sám niečo iné. Takže na Slovensku nebolo treba sa nič robiť, stačilo pozrieť ako to robia ostatní vedľa. S nejakými pokrokovými prístrojmi - nič. V Rakúsku pred tým ako sme mohli začať, sme mali najprv preskúšanie, že či vieme, čo robíme, ako to funguje, bezpečnosť, do akého odpadu čo a ak sme nevedeli, smola a mohli sme ísť domov a šanca o týždeň. Ja som nad tým dlho rozmýšľala, prečo je to tak a aj keď máme pár uznávaných odborníkov (ináč tí všetci strávili čas v zahraničí), ten systém, čo som zažila, bol proste zlý. Prvý ročník - mi stačili vedomosti zo strednej školy na A bez učenia
@bluka2 To úplne chápem, ale študuje sa veterina, medicína niekde inde inak? Chápem ak sa jedná o také bežné univerzity, ale môj muž neštudoval ľahkú školu.Veď na tie školy chodia študovať ľudia zo zahraničia.On má veterinu, ale nie lekárstvo.
@littlebubble to môžem iba hadat, keďže som medicínu ani veterinu naštudovala, ale keďže je taký rozdiel v zdravotníctve, verím, že je rozdiel aj vo vzdelávaní. Veď tam musia učiť ti doktori, čo vo veľa prípadoch nenechajú rodiť ženu inak než na chrbte a všetky tie veci, čo sú v zahraničí väčšinou nemysliteľné
@littlebubble veterinu vôbec, ale vôbec netuším
@teleskop Blahozelam k výške IQ. Ešte skus popracovať na výške EQ a na videní sveta aj ináč ako vlastnou optikou a už potom budeš ozaj dokonalá 😀
@nafka0483 20%nasetrene v mojom veku😂😂asi ťažko my s mužom sme chodili od svojich 20r po podnajmoch asi 3 roky to sme už mali dcéru pomedzi to tak asi ťažko by sme v takom veku nasetrili a po ďalšie vyšlo nás to skoro toľko ako platiť nájom do luftu... A áno nieje to ako nájom ale je to nehorázna suma za vlastný byt
@danieladeley tak my žijeme z jedného platu a môjho rodičaku a zvládame to
@littlebubble neštuduje , ja si dokonca myslím že naši lekári sú dobrí a aj na Slovensku sa robia špičkové operácie, len nemajú možnosti uplatniť všetko čo vedia. Taká Mudr.Horn je špička , alebo Gorchal má prvenstvo v svetovej súťaži vo vyhľadávaní vrodených vád u plodov.
Systém zdravotníctva je u nás lepší ako v zahraničí , len .. tie peniaze , to je problém , poddimenzovanie.
Ja som študovala dve fakulty naraz na jednej VŠ , jednou sa živím a druhá bola niečo čo ma zaujímalo , vyslovene bavilo - agronómia a teda nemôžem povedať že by sme boli v tom období na chvoste. To že sme sa nechali rozkradnúť naše poľnohospodárstvo a EU nás zbavilo potravinovej samostatnosti je druhá vec.
@michalka4193 gratulujem
@bluka2 My sme tu všeobecne 30 rokov inde so všetkým.Jak tak čítam o tom pôrode tak úplné súhlasím aj keď som ešte nerodila tak mi táto poloha príde neprirodzená.Asi na tom vzdelávaní niečo bude.
@littlebubble no možno pôrodníctvo nešlape tak ako by malo ale taká pediatria a starostlivosť o deti je podľa mňa lepšia ako na západe , aspoň čo viem od kamarátiek čo tam žijú .
@21oktober Zdravotníctvo porovnať neviem v zahraničí, ale svojej bývalej pediatričke by som ruky bozkávala.Najlepšia pediatrička a lekárka v mojom živote.Ja som o zahraničí len počula aká je starostlivosť napríklad o tehotné mamičky a aj keď to tu nemáme dokonalé tak som vďačná, že máme aspoň takú zdravotnú starostlivosť akú máme.
@littlebubble tak mne napríklad spolužiačka žije v Taliansku v severnej časti , má tri deti a povedala mi že tam v podstate neexistujú poradne , deti sa nevážia , nikto nesleduje ako sa vyvíjajú a volajú sa iba na očkovanie. K lekárovi nejdeš na vyšetrenie keď si akútne chorí ale musíš sa objednať a to aj dva týždne po chorobe to ako sme kde ? Dieťa sa tam kojí do pol roka a potom prvé jedlo ktoré sa dieťatu dá do ruky je slaný praclík a už môže podľa nich všetko . Detské jedlo ako napríklad HIP tam tamer nezoženieš, lebo oni to neriešia a ani takmer nekupujú . Podmienky starostlivosti o deti som zisťovala lebo brat má chorú dcérku - postihnutú a mali sme ísť spolu k moru , tak keby niečo sa stalo tak potom zas jedine pohotovosť a tá zas vraj funguje skvelo . Jednoducho iný systém .
@21oktober 6 mesačnému dieťaťu praclík :D a chorý človek môže aj skolabovať a musí čakať na termín.Veľmi zaujímavé.Veď to môže byť niečo vážne.
Ako ja osobne tiež neplánujem v budúcnosti dojčiť dlhšie ako 10 mesiacov lebo mne osobne príde zvláštne vidieť veľké dieťa na prsníku a videla som doma aký cirkus bol pri odstavení (samozrejme nikoho nesúdim a vôbec mi nevadí vidieť dojčiť mamičku aj staršie dieťa len ja dojčenie naozaj nepovažujem za vhodný spôsob upokojenia starších detí kedže mi to doma prišlo už jak závislosť v 3 rokoch).Čo som tým chcela povedať je to, že nemám v pláne kŕmiť dieťa hneď segedínom 😂.Príde mi to veľmi skoro spôsobiť taký šok žalúdku, nehovoriac o tom, že pečivo nie je práve najvhodnejšie jedlo ani pre dospelého.
Nie som lekár, ale vidím čo pečivo spôsobuje mne.

@annamalaga videla to, vzdala to 🙂