Pocit, že žijem na pokraji chudoby
Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.
Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.
Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...
@nafka0483 to tiez nie je celkom pravda- pretoze v hospodarskych krizach klesli ceny nehnutelnosti tak, ze ani nikto nechcel kupit a po prepocte bol dlh na viac ako 100rokov. Ono to chce vediet manevrovat aj pri hypotekach , aj s vlastnymi financiami. Hypoteky na 20r.+ su velmi rizikove, takisto 60r.+je ciste sialenstvo....a ludia to normalne uzatvaraju, lebo chcu mat vlastne😱😱😱nie vzdy je vlastne aj naozaj zmysuplne investovanie vlastnych penazi, ked su ine moznosti alebo clovek ma "volny styl zivota"...
@vevesh Ale zas je jasne, ze to nie je pre kazdeho. Na to treba mat aj nejaku rezervu pre pripad vypadku prijmu a pod. ale povedzem si pravdu kedy naposledy u nas klesli ceny nehnutelnosti? A o kolko klesli? Nepamatam si, ze by u nas bolo take, ze by nikto nechcel kupovat.
Okrem toho vzdy sa v spolocnosti najdu ludia, ktori maju volne prostriedky a ked je velmi zle a ceny klesaju a ludia su nuteni predavat, tak oni nakupuju. A tym sa trh zasa zacne vyrovnavat.
Nehovorim ze mat vlastne a hypoteku za kazdu cenu. Ale ak je niekto schopny platit dlhodoby najom v byte a vie rozumne hospodarit a moze setrit aj ked po troske, tak sa mu ta hypoteka oplati.
Isteze nie pripady, ze nemam vobec nic, mam neistu zmluvu, robim nacierno, som len na RP a podobne.
@teleskop No a kedy nám už milosť pani napíšeš kde vlastne bývaš? A hlavne ma zaujíma, že či zadarmo lebo platiť si podnájom a prísť o bývanie po ukončení zmluvy nie je teda nič moc a ani tlačiť sa u rodičov.
Ty tvrdíš, že sú ľudia ktorí si nemuseli brať hypo len chceli.
Ja zas tvrdím, že ak chcú mať dvaja ľudia rodinu tak nemajú niekedy na výber.Nie do každého podnájmu zoberú rodinu a nie každého rodičia vlastnia dvojgeneračný dom.
Ja osobne by som s rodičmi v dome bývať nechcela.Mali by sme tam jednu izbu a jeden z mojich rodičov neubytuje nikoho cudzieho a za cudzieho považuje aj manželov/manželky a riadi sa pravidlom môj dom/ moje pravidlá.Ja som dospelá žena takže tak chcem aj žiť a voľne sa pohybovať v domácnosti.
Svokrovci by nám vedeli poskytnúť tiež len jednu izbu v ktorej sme pár mesiacov žili kým sme nekúpili byt a nemali sme žiadne súkromie.Takže sme spolu boli ako spolubývajúci a ani jednu možnosť si neviem predstaviť ešte aj s dieťaťom.
My sme kedysi s rodičmi žili po podnájmoch kým si nevyriešili majetky z predošlého manželstva a kúpili vlastnú nehnuteľnosť bez hypo.Stále sme sa sťahovali a chceli nás aj vyhodiť na ulicu lebo majiteľ si našiel partnerku.Zmluva max na rok.
Ja som si tiež vyskúšala žiť v podnájme.Nič tam nebolo moje.Nič sa nesmelo meniť.Ako nemienim platiť za byt ktorý nikdy nebude môj a ešte sa tam cítiť jak pod kamerou.
Tak nám môžeš poradiť kde majú ísť bývať mladé rodiny ak by u rodičov nemali žiadne súkromie a rodičia ich tam ani nechcú a dali by im pocítiť, že nie sú vo svojom.Majú na výber len hypotéku alebo podnájom.
Na podnájme niekedy prerobíš pretože ťa môžu vyhodiť a zaplatíš omnoho viac a ešte k tomu o všetkom rozhoduje majiteľ a susedia sa na teba môžu sťažovať keď ti bude revať decko alebo sa im nebude páčiť, že máš psa tak to oznámia majiteľom a tí ti nepredĺžia zmluvu alebo ťa s deckom a so psom ani nezoberú.Vo vlastnom zabuchneš dvere a nikto ťa do roka nevyhodí.
Takto ťa vyhodia a odmietne ťa 10 ľudí.Kam pôjdeš ak ťa bude tlačiť čas? Pod most?
Píšeš také sprostosti.Vidno, že nemáš ani poňatia aké majú ľudia možnosti.Nemáš absolútne žiadny rozhľad a nevidíš ďalej než po svoj prah dverí.
Tiež nám pomohli svokrovci no nebudem písať, že je to samozrejmosť 🤦.Každý je v inej situácií.
Prišla si sa len pochváliť, ale nenapísala si nič čo by niekomu pomohlo.
Predstav si ani ja som neplánovala obrovskú svadbu, tiež nemáme auto na pôžičku, ale auto máme, tiež si nekupujem handry káždý deň, ale povyberám si aj nosené od kamarátiek a to nie som vôbec sociálny prípad.
Ajtak nechápem odkiaľ by som našetrila cez 80 000€ na malý byt bez hypo 😂😂😂😂🤦.Takže hej musela som si zobrať hypo keď som nechcela cudzím ľuďom platiť aj o 300€ viac a cítiť sa jak pod dozorom a tŕpnuť kedy nás vyšmaria a čo ak nenájdem do konca zmluvy ďalší byt.
@teleskop si ma pobavila s tou slovenskou luzou. Akurát rozmýšľam, či tou luzou nie si ty: všetko len najlacnejšie, second hand, low cost, byt asi nevlastniš, však bankám nedáš, auto asi nejakú šunku, lebo na pôžičku tiež nezoberieš...
ja mám hypo za pár rokov splatenú, na dôchodku nebudem musieť hľadať podnájmy a budem si žiť z príjmov z prenájmu druhých nehnuteľnosti, keďže nepotrebujem pred nikým machrovat, že banke nedám a ešte budú mat aj moje deti čo zdediť. Som rada, že som na našu nehnuteľnosť nešetrila, lebo cena vzrástla o takmer 100% za tých 14 rokov, takze by som stále možno nemala našetrené, jedine, žeby som nikde necestovala, nič nekupovala, chodila všade autobusom a voľný čas trávila v druhej robote a decká na ulici, nech sa nejak prebavia. No krásny život... pre mna teda nie, radšej preplatím hypotéku, ale mám strechu nad hlavou, ktorá mi patrí a deťom aj nám môžme dopriat normálny život.
Základom je brat si len toľko pôžičiek, koľko človek môže splatiť a mat hypo poistenú, za mna určite lepšie ako vyhadzovať peniaze von oknom za nájmy a v povedzme 50ke mat rovnaké nič ako v 20ke.
Ja som tak celý život. Normálne sa v tom vidím čo si opísala v prvom odseku príspevku. Ale v tom druhom mi nejde dokopy to hypotéka a nájom. Nemyslela si režijné náklady? Predpokladám že kto má hypotéku tak býva vo vlastnom s tam sa už platia len energie. Nájom sa platí v podnájme a prečo by niekto mal oboje naraz?
@anonym_autor ano ano velmi podobne som na to aj ja. Idem s tromi eurami do obchodu a musím všelijako kombinovať či kúpiť to alebo to. Vkuse bez peňazí, hnusný život toto.

@elizabet173
@vendulka80
@danieladeley Hlavne, že sa jej Nemci nevysmievaju 🙂