icon

Pocit, že žijem na pokraji chudoby

7. apr 2021

Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.

Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.

Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...

1andrea111
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa lenže na Sk nie je nájomné bývanie resp prenájmy sú v porovnaní s platom veľmi drahé v pomere ako to je v zahraničí. Preto ľudia volia hypotéky.

hopsadobrandejsa
8. apr 2021

@1andrea111

Samozrejme, ale velakrat je to preto lebo ludia vidia moznost rychlo zbohatnut.

V sucasnosti najom nema vyznam. Slaba ponuka tlaci ceny nahor. Za komunistov bolo aspon dobre to, ze sa masivne stavali sidliska a bytov bolo dostatok.

Po 89. sa na to stat z vysoka....... Kto si nezabezpecil byvanie, mohol ist pod most.

Sucasny stav je vysledkom dlhodobej ignoracie najomneho byvania. Prioritu malo rozkradanie verejnych financii.

Sucasna generacia ma kvoli tomuto problemy. Bud sa neumerne zadlzit alebo ostat u rodicov a samozrejme stat sa cuduje, ze sa rodi malo deti. Neviem z coho ich maju ti ludia zivit ked ledva vedia sebe zabezpecit aky taky zivotny standard.

Smutna realita.

mooonika1975
8. apr 2021

@nafka0483 to si myslim, že teda nie je ani sezona pomarančov, ani paprik ani cesnaku ani cibule, dokonca ani zemiakov, dúfam, že to máš všetko zavarené

hopsadobrandejsa
8. apr 2021

@1andrea111 Ani v zahranici to neni med lizat.

Kamoska Nemka sa vratila spat do Berlina. Plat 1200, najom za byt 600 eur. To mas hned 50% prijmu. Keby nemala trinkgeld v praci tak by si to mohla dovolit len tazko a takych pripadov je v zapadnom svete neurekom.

sense
8. apr 2021

@1andrea111 nie vždy je to tak...v zahraničí prenájmy väčšinu spravujú spoločnosti nie od sukromnikov ako napr na svk, sú aj takí ale je ich málo.... a nemáš šancu dostať byť ak by bol prenájom viac ako 1/3 tvojho platu... Čiže pri plate 800e by ti byť za 500-600e nikto neprenajal... Pretože je jasne ze by ti neostalo na nič iné...aj preto býva veľa ľudí vo wg

Av zahraničí to tiež nie je také ako si veľa ľudí myslí.... A veľa ľudí tu hypotéku ani nedostane lebo tie podmienky na získanie hypo sú omnoho prísnejšie ako na svk...

number19
8. apr 2021

@1andrea111 V zahranici musis preukazat pravidelny prijem (za iste obdobie, min 6 mesiacov) ze si schopna zaplatiti najom, inac nemas sancu najst si nejaky slusny podnajom. A vacsinou sa prenajimaju byty cez realitky...takze vlastnici bytov prenajimaju svoje nehnutelnosti cez realitky, nie na priamo...

ofzuza
8. apr 2021

@number19 tento postup mi pride ale uplne ok a mohli by zaviest aj tu. Mozno by sa znizil pocet ludi, co nie su schopni platit.

number19
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa Samozrejme, ze to nie je med lizat zit v zahranici.
Musis presidlit (vzdialit sa od pribuznych, ciastocne zanechat korene).
Musis sa presadit (dokazat ze si lepsi ako domaci, za tychto okolnosti si najst adekvatny job a potom, hlavne v dnesne dobe, si ho udrzat).
Musis akceptovat fakt, ze vzdy budes cudzinec (akokolvek dlho v cudzine zijes a sa asimilujes vzdy zostanes slovakom...vo svojej dusi a aj pre domacich v zahranici). Atd....

nafka0483
8. apr 2021

@mooonika1975 Zavarene? Zemiaky, cesnak, cibula ti vydrzi normalne v pivnici alebo ked das do spajze, co tam chces zavarat? Pomarance praveze maju sezonu v zime, lebo u nas sa nepestuju, ale tam kde ano maju leto. Papriku mam zavarenu na leco spolu s paradajkami. Akoby som 5 rocnemu dietatu vysvetlovala.
Predtym ludia ako prezili ked jedli sezonne veci a odkladali si na zimu? Strava moze byt pestra aj v zimnej sezone a urcite telu nic nechyba ak nekupis predrazene paradajka zo spanielska. Dokonca ani ten pomaranc aj ked je v sezone nebude chybat, uplne postacia regionalne sezonne potraviny.

hopsadobrandejsa
8. apr 2021

@number19

No ja ked som sa minuly rok stahoval tak tu si ta ozaj preklepnu. To veru neni ako na SK, ze prenajat byt hala bala.

Musel som zlozit 2 mesacnu zalohu za byt + prvy mesiac najom, uzavriet poistenie na domacnost ( bez toho ti nikto byt / dom neprenajme ak nie si poisteny ).

Overovali si ma u byvaleho zamestnavatela aky som bol najomnik ( sefovci mi prenajimali studio ) ci som nahodou nebol problemovy. Overovali si ma u zamestnavatela ci ma nemaju v plane vyhodit a ci si ma planuju dlhodobo nechat a zamestnankyna z realitky bolo 2x u nas v restauracii aby ma videla na vlastne oci co som za cloveka.

Pozrel som si jej fotku aj meno na ich stranke takze som hned vedel o koho ide ked dosla 😀

V kazdom pripade ako vravis, v zahranici dostanes tu sancu ale velakrat budes naozaj len zahranicny aj co sa tyka platu. Aj preto zvazujem, ze casom sa zrejme vratim domov. Z casu nacas mam pocit, ze co sa tyka presadenia sa v praci, mam nad sebou ako sa tomu zvykne hovorit "presklenny strop".

littlebubble
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa euro to asi nebude 🤷

hopsadobrandejsa
8. apr 2021

@littlebubble akoze pocul som uz pripady, ze ludia tam nechali za den 60-80 eur tak neviem noo.

Akoze vstupne je naozaj drahe.....o tom po tom.

littlebubble
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa Tak zober si vstupne, jedlo, cestu a mas 😂.Ja som tam bola v ramci taborov ako dieta.Inak ako pracujuca este nie.

bluka2
8. apr 2021

@number19 nie je to vzdy tak. Ja som si teraz prenajala byt v Nemecku (taky ako tu vyššie niekto tvrdil, že neexistuje... T.j. super stav, nový, kvalitné zariadenie, záloha pol mesačného nájmu, žiadne poistenie domácnosti som nezakladala) a ešte som ani pracovnú zmluvu nemala podpísanú, príjem za posledný rok 0... A nie cez realitku, ale cez budúcich kolegov, na internete si medzi sebou ponúkajú byty

mooonika1975
8. apr 2021

@nafka0483 to si musim kupit niekde pivnicu , aby mi vydržali zemiaky, cibuľa, kapusta, cvikla, kel, tekvica , cesnak celú zimu ,a mala som to kde skladovať 😉

bluka2
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa ako môže mať niekto v Berlíne plat 1200€? Veď to je pod minimálnu mzdu...to je tak tretina bežneho platu

nafka0483
8. apr 2021

@mooonika1975 Nemusis, nasi polnohospodari to maju uskladnene, v obchode nekupujes zemiaky, kapustu a pod., ktoru vypestovali pred tyzdnom, ale uskladnenu z leta/jesene ked sa zbierala.
Takze kupovat zemiaky, cibulu, cesnak, kapustu, cviklu, mkrvu... je teraz ok.
Kupovat paradajky, melon, cerstvy hrasok, uhorky - to je pravdepodobne vsetko dovoz, kedze u nas to teraz nevypestujes a od leta/jesene to neuksladnis, lebo nevydrzi.

littlebubble
8. apr 2021

Tie ktoré si myslíte aké je to v zahraničí super ak neovladáte ich jazyk len anglický a ste len nejaký nájomník a pracovník v sklade tak vám napíšem realitu o Holandsku.Niekto kto je na vyššej pozícií sa má samozrejme lepšie.

Žijete v nejakej búdke alebo na ubytovni v hoteli.Kto má aké šťastie.Ak šťastie nemáte tak žijete niekde kde kľudne môže urvať blesk.Ste viacerí spolu a niekedy musíte použiť litre dezinfekcie.Niekedy vám celý deň nepustia vodu alebo vám 3 sekundy tečie studená a 3 sekundy vriaca.Osprchovať sa je ako matematická rovnica.
Môžete zabudnúť na svoj voľný čas.Do práce ľudia chodia po polnoci a keď z nej prídu majú tak 4 hodiny do spánku.Majú jeden deň voľna.
Sú unavení a šikanovaní normou.Niekedy vás ubytujú aj niekoľko km od obchodu a nemáte si ani ako nakúpiť a nikoho to nezaujíma.

Plat majú asi tak (po odpočítanej položke nájmu) 2000€.Niekde záleží od veku a mladší zamestnanci nezarobia ani 1000€.

Potraviny sú tam neskutočne drahé.

Takže ak tam nikoho nepoznáte a nemáte čo ponúknuť tak ani tam vás nikto nečaká.Nehovoriac o tom, že ak neovládate poľský jazyk a anglický tak môžete zabudnúť na vyššiu pozíciu v menej kvalifikovanej práci a ak ste slováci tak vás vyššie poliaci ani nepustia.

ofzuza
8. apr 2021

@littlebubble nie kazdy musi robit na najnizsich poziciach. Co poznam ludi, co sli prec, nikto nerobi blue collar pozicie a maju sa tam skvele. Keby mozem, idem hned zajtra aj ja.

bluka2
8. apr 2021

@littlebubble toto čo popisujes je istý odrb cez nejakú agentúru, bohužiaľ, vykorisťovanie ľudí, ale nie je to jediný model

littlebubble
8. apr 2021

@ofzuza No veď píšem, že ak niekto nemá čo ponúknuť lebo jeho vzdelanie je nedostačujúce a ide si tam len zarobiť tak nemôže čakať nič úžasné.Môj muž má vysokoškolské vzdelanie a bolo by mu to tiež nič platné v zahraničí.

elizita
8. apr 2021

Nechce sa mi verit, ze pri dvoch slusnych prijimoch plus davkach na deti sa neda slusne vyzit len zit z vyplaty do vyplaty. Keby sme to nedavali, tak by som sla do prace ak to nie je nevyhnutne byt pri detoch.. alebo ste si nastavili vyssi zivotny standard ako ste si schopni financovat..

littlebubble
8. apr 2021

@bluka2 Normálna práca mala podmienku.Mať zmluvu o bývaní a zároveň bývanie bez práce nehrozilo.A aj výššia pozícia požadovala vlastné auto a bývanie bez agentúry.

bluka2
8. apr 2021

@littlebubble keby napíšeš 50 ľuďom cez Airbnb, niekto by sa s tebou dohodol a dal ti zmluvu. To len ako prvý nápad

ofzuza
8. apr 2021

@littlebubble preco by mu to bolo nic platne?

littlebubble
8. apr 2021

@ofzuza Pretože už zabudol rozprávať po anglicky a ak by chcel robiť pre krajinu v ich zložkách tak by mu ani tá angličtina nestačila a musel by ich veľmi zaujať aby uprednostnili cudzinca a nie svojho človeka.
Ani u nás sa človek nedostane len tak do zložiek kde sa vyžaduje jeho vzdelanie pretože to chce robiť strašne veľa ľudí a väčšinou sa ide po známosti.

littlebubble
8. apr 2021

@bluka2 Ja ani neviem čo to je 🤷.Ja som spokojná doma.

ofzuza
8. apr 2021

@littlebubble co su zlozky?

littlebubble
8. apr 2021

@ofzuza Polícia napríklad atď...

ofzuza
8. apr 2021

@littlebubble aha. No to je pochopitelne. Tiez nie vsetky tituly uznavaju.