Počíta sa vojenská služba do dôchodku?
Zdravím vás, prosím vás chcem sa spýtať či sa do predčasného dôchodku 40 odrobených rokov počíta vojenská služba a učňovská škola a či sa do odpracovaných dní rátajú aj výkendy.
@doriiis áno je to tak brane, ale v minulom roku ešte nebolo, že dôchodok po 40tich odrobenych rokoch, až tento rok ho zaviedli. Takze tam môžu byť pravidlá iné nie len to percento, ktoré stiahnu. Mňa zaujíma napríklad to,že keď idrobim 40r t.j. v 58rokoch môžem ísť do dôchodku? Alebo tie čo majú učilište, ako 56?. Alebo mi k tým 40r pridajú aj mesiace na MD?
@doriiis sú rozdiely pri klasickom starobnom a pri predčasnom.
@lilianka28 ma pravdu, nie všetko sa pri SD započítava.
@marian1967 treba napisat na SP alebo ujo google👌
@doriiis pravidla nie su rovnake, inak sa zapocitava pri klasickom predcastnom a inak pri odchode do predcas. po odpr. 40 rokov
@tetapetra ano mozes po 40r a nezapocitava sa Ti vsetko, ako pri klasickom predcasnom.
@tetapetra ....no veru bolo to.Este mamu urgovali zo soc.poistovne,nech si to poda do konca roka,lebo bude mať lepšie podmienky ako tento rok.
@lienka.7
@mk1111111111 ....ja píšem,že pri odchode do dôchodku pri odpr.40 rokoch sa podáva normálne žiadosť o predčasný dôchodok.A pravidlá platia ako pri predčasnom dôchodku.O klasickom starobnom dôchodku nepíšem nic
@lienka.7 ...moja mama mala 60 rokov keď si podala žiadosť....takže nie,nemusíš mať dôchodkový vek.O to presne pri predčasnom dôchodku ide predsa
@doriiis mohla ist max 2 roky pred dovrsenim dochodkoveho veku, nie hocikedy
@mk1111111111 ...to je možné.Neviem,ako jej vychádzal normálny dochodok
@lienka.7 .....moji rodičia sú spokojní.🤷Mama hovorila že stratí nejakých 40 € mesačne.Ale to vykrije zas 3 pilier.A tie dôchodky sa zvyšujú každý rok
@kvetka22 ano, samozrejme, a potom tu vyplakavat, ze ako mam z takej zobracenky vyzit, vsak?
Keď si vezmeš, ze ze doch.vek je nejakych 64, robíš teda od 18 rokov. To je 46 rokov prace. Pokial z toho robíš tých tvojich potrebnych 15 rokov, je to iba cca.33% co vôbec odrobis (zo 100%), cize 1/3 z toho. Aky mas potom ten dôchodok sa ta pýtam? Nula celá nula nič?Obrazne povedane samozrejme.. aha, zabudla som vsak stat postaraj sa, vsak? No nech sa paci, chod v tomto prípade hoci aj pod most, a jedz korienky z lesa...je mi to šum a fuk.
@kvetka22
Hovoríme o predčasnom dôchodku po štyridsiatych odpracovaných rokoch lebo je taká možnosť, takže asi tak.
@lienka.7 však treba si vybrať, buď si na dôchodku ešte niečo užiť alebo ísť ako 64 ročný človek rovno do ústavu, generácia dnešných 60-siatnikov je strhaná.
@lienka.7 nechápem ani ja, úplne hlúpy zákon, zdraví ľudia si zmyslia, že sa im nechce ráno do práce a využijú to. Oberá to o peniaze všetkých daňových poplatníkov, oberú o peniaze seba, bude nedostatok ľudí všade.
@doriiis áno, možno percentuálne strata je taká, ale ak by išla o 2-3 roky alebo 4, tak aj hodnota dôchodkového bodu by bola oveľa vyššia ako teraz, preto mnoho ľudí ide do klasického dôchodku až v januári, hoci dosiahnú napríklad dôchodkový vek v auguste. Proste príklad teraz má nejaká žena priznaný dôchodok 600, odrátajú jej 0,3 percenta za mesiac, ak ide o 3 roky skôr tak napríklad 10,8 percenta. (vyše 60 eur), dostane 540, ale ak by išla napríklad 2026 január vyrátaný dôchodok by bol za tie doteraz odpracované roky 660 plus by možno ešte 40 mala za tie 3 roky čo odrobí. A teda je rozdiel dôchodok 540 a 700. Veľa ľudí bude ešte ľutovať trocha svoju lenivosť, lebo zase ak sa človek o seba stará, dnes sa muž priemerne dožuje aj 75, žena 80 a teda za tie roky prídu o dosť peňazí.
Takže od roku 2004 sa nepočíta dôchodok aj keď som mala týždeň školu a týždeň prax?
@marsmykkok ....však ja sa nehadam.Hovorim,moji rodičia sú aj napriek tým odratanym sumam spokojní s dôchodkami.
@lienka.7 Prečo by 58 ročný človek nemohol ísť do predčasného dôchodku? Ja mám 56 rokov a s učňovkov a vojnou mám odpracovaných 40 rokov, nemusí spĺňať podmienku dôchodkový vek, hovoríme predsa o predčasnom dôchodku po odpracovaní 40 rokov..
@doriiis Teraz možno áno, len či do budúcna a ked uvidia koľko dostanú ich rovesníci čo pôjdu riadne. Ono je to aj davová psychoza trochu, ktorú mnoho ľudí bude do budúcna ľutovať. Hlavne kvôli tomu, že schválilo sa to tento rok, mnoho takýchto ľudí si povedalo, že ok, možno to raz využijem, ale napríklad od leta 2024 alebo od roku 2025. A možno by to odkladali aj do riadneho termínu, lebo by si povedali, že ešte polrok nejako zvládnu a podobne, poznám veľa riadnych, čo zmýšlali ešte kedysi predčasný rok-dva pred odchodom a nakoniec potiahli do riadného. Len ku koncu roka prišla info, že tento rok je to oveľa výhodnejšie ako napríklad budúci a nastala davová psychoza. Začali ľudia cítiť slučku že teraz alebo nikdy a bez rozmyslu išli do toho. Možno budú spokojní mesiac, dva, polroka, rok, 3 roky, ale je veľká šanca že to raz aj oľutujú. A sedieť doma, nič nerobiť, to je ešte horšie ako robiť aj v staršom veku, budú doma len chradnúť, hlavne ak aj možnosť pracovať popri tom dôchodku je značne obmedzená na 200 eur, teda možno nejaké 3 dni mesačne.
@kvetka22 nechaj ich tak ak si nevazia rady od cloveka co s tym pracuje .
@marsmykkok
Budú chradnúť? To nemyslíš vážne, chradnúť budú niekde vo fabrike za pásom. Poznám hromadu ľudí ktorý pracujú v takýchto firmách a nevedia sa dočkať dôchodku hoci aj predčasného.

@tetapetra ....keď niekto ide do dôchodku po 40 odp.rokoch je to brane ako predčasný dôchodok.Tam je rozdiel iba v tom,ako sa odratavaju tie percenta dole.Ale platia pre nich také isté pravidlá ako pre všetkých predčasných dochodcov