Podarilo sa vám vybaviť hypotéku?

zuzik1701
26. nov 2018

Ahojte
Podarilo sa vám vybaviť hypotéku? Podľa mňa je to problém, nie každý ju dostane.
Cez koho je lepšie riešiť? Cez finanč.poradcu alebo priamo v banke.

titla
26. nov 2018

Vybaviť hypo nie je žiaden problém. Len treba zladiť realitu s očakávaniami - pri min. mzde nedostaneš hypo na 200 000 eur. Nám finančný poradca nechýbal, ale poznám ľudí, čo si tieto služby pochvaľovali.
V prvom rade sme s mužom navštívili niekoľko bánk, len na taký nezávislý pokec. Povedali sme aká máme príjmy, výdavky a záväzky a v banke nám podľa toho vypočítali max. výšku hypo a úroky - vypracovali nám nezáväznú ponuku. Porovnali sme podmienky v rôznych bankách a rozhodli sa pre konkrétnu banku. A potom, keď sme už mali aj vybratý konkrétny byt, tak nám hypo schválili po dvoch stretnutiach v banke.
Pre nás bola pri vybavovaní hypo dôležitá hlavne výška úrokov. Brali sme si hypo len na takú sumu, aby sme ju potom v budúcnosti vedeli splácať z jedného platu a rodičovského príspevku.

janulka2811
26. nov 2018

Bez financ.poradcu hlavne !!! - ZBYTOCNOST !!!

Najprv si rozmysli co chces ci byt ci dom a do akej sumy si schopna splacat hypoteku,to je najdolezitejsie aku sumu mozes pouzit.
Nepocitaj s tym,ze ti daju 100% hypo na byt ci dom.
Pocitaj zo sumou 80% zbytok bud mas nasetrene alebo si zoberies dofinancovanie.
Popozeraj si ponuky a zajdi aj do 6bank a uvidis co ti ponuknu a hlavne kolko a hlavne ci je to realne aj s tvojim platom atd.
Ja som hypo mala vybavenu do tyzdna sama a bez problemov,bola som v 3bankach z toho u dvoch predschvalne 😉 a to nezarabam miliony.

janka349
26. nov 2018

Noe je problem vybavit hypo, zalezi od finančných moznosti, v prvom rade do banky, kolko ti z platu dokazu dat vysku hypo a podla toho si hladat nehnutelnost....ja som nerobila bola som bez prijmu, ratal sa len muzov plat takze ani vyska hypo nebola vysoka a podla toho sme hladali domy, a nasli sme aj sme museli dofinacovaf spotrebakom, ale uz su to tri roky co mame svoju chalupku. Aeste podotykam, ze aj napriek tomu, ze mame aj dieta(uz 7r.), schvalili nam hypo.

kathhii
26. nov 2018

Ahoj,
ak je jeden z vás konatelom vo firme, tak v sporiteľni Vám vedia navýšiť prijem na základe hosp. výsledku firmy.
My sme to tak teraz riešili, lebo som menila prácu tak moj prijem nebrali v inej banke do úvahy a len manželov by nám nestačil...

gubcikova
26. nov 2018

S finančným poradcom.na slovensku je 32 bánk a neviem si predstaviť obehat.

juliet86
26. nov 2018

dobre je zacat v bankach kde mate ucty/kreditky/uvery a pytat sa aj na fixaciu rpmn a poplatky...

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
titla
27. nov 2018

@ruzicka603 My sme brali hypo minulý rok v decembri. Schválili nám ju do týždňa po tom čo sme podpísali žiadosť a predložili všetky potrebné zmluvy a dokumenty. Ďalej sa ten proces môže líšiť, každá banka má troška inak nastavené podmienky (banka ti všetko podrobne vysvetlí), ale opíšem ti, ako to prebiehalo u nás.
Po podpise kupno-predajnej zmluvy a zmlúv pre vklad vlastníckeho a záložného práva, sme dali rovno platobný príkaz aby bola naša hotovosť vložená na účet predávajúcich. Potom ako im prišli peniaze na účet podali predávajúci na kataster návrh na vklad záložného práva v prospech banky. Potvrdenie o vklade odniesli rovno do banky a tá do 3 dní uvolnila peniaze (našu hypo) a poslala ich priamo na účet predávajúcim. Tí potom išli znova na kataster (podľa zmluvy tak museli urobiť do troch dní) a podali návrh na vklad vlastníckeho práva. A potom ostáva už len čakať. Kataster má 30 dní na to aby túto zmenu vlastníka zrealizoval, ale stáva sa, že to trvá viac. My sme mali zmluvu postavenú tak, že nám byt odovzdali pôvodní majitelia až potom keď sa zrealizovala zmena v katastri (a trvalo to skoro dva mesiace, dali si na čas), ale sú prípady keď si pôvodní majitelia dajú aj lehotu, že odovzdajú nehnuteľnosť až po uplynutí napr. 3 mesiacov alebo môžu aj hneď po pripísaní celej sumy na svoj účet.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
titla
28. nov 2018

@ruzicka603 Ono tie vybavovačky s bankou, to bolo rýchle - teda aspoň v našom prípade. Odkedy sme boli na prvej obhliadke bytu, ktorý sme nakoniec kúpili, tak do mesiaca bolo všetko vybavené - myslím s bankou a predávajúcimi. Peniaze uvoľnené a návrhy na kataster podané. Jediné čo sa ťahalo, tak zápis do katastra. Ale to vieš urýchliť, ak si priplatíš, tak by mali tvoju žiadosť vybaviť do 15 dní myslím (ak to nestihnú, tak si podáš žiadosť a peniaze Ti musia vrátiť späť). Čiže dá sa to aj rýchlo, ale my sme nemali dôvod sa ponáhľať 🙂

janka2501
28. nov 2018

moj muz vcera podpisal zmluvu v Tatra banke, bral 72000 eur. Cele to trvalo skoro 2 mesiace. no financie uvolnia dnes, aspon tak mu vcera povedali.

duun
28. nov 2018

Je to v podstate jedno, či s alebo bez. Ak je finančný poradca dobrý, pomôže ti, vybehá za teba. Na druhej strane, ak je pochybný a jeho firma má zmluvy o provízii iba s niektorou bankou, potom bude kašľať na to, či je to výhodné pre vás, ale navrhne vám ako akože najvýhodnejšiu zmluvu s tou "jeho" bankou.

janjochmann
28. nov 2018

@zuzik1701 keďže som finančný poradca tak to možno bude znieť zaujato, ale odporúčam hypotéku riešiť s poradcom, tu sú dôvody prečo :

1. za jeho služby neplatíš a hypotéku dostaneš s rovnakými podmienkami ako bez neho
2. ušetríš veľa času - nemusíš behať po bankách
3. dobrý poradca ti detailne vysvetlí podmienky bánk a porovná ponuky tak, že do úvahy vezme všetky poplatky a podmienky (nestačí iba vedieť úrokovú sadzbu a RPMN)
4. môžeš ušetriť veľa peňazí výberom najvhodnejšiej banky a napríklad aj na poistení nehnuteľnosti a poistení úveru
5. dobrý poradca ti vie sprostredkovať úver z ktorejkoľvek banky
6. servis a dlhodobá starostlivosť o klientov - sprostredkovaním sa jeho práca nekončí, ak potrebuješ niečo riešiť s bankou, pomôže a vysvetlí a rovnako to vie dobrý poradca pomôcť s ostatnými finančnými produktami
7. vysvetlí ti celý proces, priebežne ťa informuje a zo skúseností vie , kde sa oplatí riešiť konkrétne typy hypoték a situácii (refinancovanie, výstavba, príjem z podnikania,...)

Samozrejme platí že musíš nafrafiť na odborníka a nie predavača teplej vody (rozumej predavača investičných poistiek)

h_petra
28. nov 2018

My sme vybavili úplne v pohode. Finančného poradcu sme nechceli, na stretnutie s ním nás ukecal realiťák, cez ktorého kupujeme byt, ale nič nové nám nepovedal, ostali sme pri tej banke, ktorú sme mali vybratú aj pred tým.

mogaa
1. dec 2018

V prvom rade si treba uvedomiť že finančný poradca vám ponúkne len banku z ktorej dostane províziu za sprostredkovanie. Každá spoločnosť podobného typu spolupracuje s niekoľkými bankami, ale sú banky čo so sprostredkovateľmi nespolupracujú.....Treba si pobehať viac bánk a zistiť konkrétne podmienky a z nich si vybrať najvýhodnejšiu. Ďalšia veľká výhoda, zamestnanec banky vám vysvetlí čo konkrétne potrebujete vedieť, pri podpise zmluvy vám vysvetlí body ktorým zo zmluvy nerozumiete. Finančného sprostredkovateľa môže robiť ktokoľvek aj človek čo o podmienkach banky nemá ani tušenia. Sama som robila v banke, ak prišiel človek už na podpis aj so sprostredkovateľom- klient o polovice vecí ani netušil alebo mu boli povedané nesprávne informácie.

mimiqa
1. dec 2018

S fin.poradcom. Vsetko riesila za mna sikulka jedna. Behat po bankach ha ani nahodou...rozhoduje samo vek ..plat....a nehnutelnost...ci kupit..ci postavit...ona robi pre viac bank a pozistovala za mna vsetko..bo som.kupovala rozostavanu stavbu...tak nie kazda banka by mi vyhovovala

aadenka
1. dec 2018

@ruzicka603 banku zaujima prijem, ci mas zmluvu na dobu neurcitu a zalezi od bankara, ci to tam uvedie, ze ides byt matkou.... ide o to, ze su matky, co hned pracuju, takze to by nemal byt problem 😉

aadenka
1. dec 2018

My sme to mali za par dni, s fin. poradcom, nebol problem, prijmy boli skvele 😊

bevina
1. dec 2018

zalezi kolko mas casu na behanie po bankach, my sme to riesilii cez poradcu - odporucil nam ho realitak bytu co sme chceli kupit, raz sme boli u poradcu ze co a ako a raz sme boli v banke, inak sme vsetko vyriesili cez par mailov resp. telefonátov. a ja som bola uz vtedy tehotna, ale poradca to neriesil a v banke ma videli prvy krat az pri podpise schvalenej zmluvy, takze ziadny problem 🙂

zltalienka
1. dec 2018

My sme šli cez finančného poradcu. Nemali sme na to energiu popri 3 deťoch a štvrtom na ceste. Zo začiatku len krútila hlavou nad počtom detí, ale našla riešenie aj pre nás. Ale bola fakt dobrá, hneď z hlavy vedela v ktorej banke ani netreba skúšať, kde pre nás nemajú vhodný "produkt", keďže sme chceli hypotéku na stavbu domu a chceli sme ju skôr ako budú "múry do výšky 1m".
Takže ak má niekto špecifické podmienky radšej cez poradcu, lebo v banke za prepážkou by mozno neuspel.

geokatka
1. dec 2018

@zuzik1701 no, ja mám takú skúsenosť - chceli sme refinancovať úver, ale... keďže sme sa dostali do fin. problémov, boli sme riziková skupina... pracovníčka v banke nám odporučila finančnú poradkyňu, ktorá bola kedysi riaditeľka pobočky banky... táto finančná poradkyňa nám povedala, že nám nechychádza refinancovať úver v žiadnej banke... potom sme prišli do banky otvoriť pre mňa legislatívny účet a popri tom, nám len tak náhodou pracovníčka hovorí, že pozriem sa vám na úver, či sa tam nedá niečo robiť... a my že ani nemusíte strácať čas, pred niekoľkými týždňami nám fin.poradkyňa povedala, že v žiadnej banke sa nám nedá úver refinancovať... a ona že ale aj tak sa pozrie... no a čuduj sa svete, v pohode sme úver zrefinancovali... takže si teraz vyber sama, čo je lepšie... to myslím nevie nikto, čo je lepšie...záleží na tom, na ako šikovného človeka narazíš...

johanna_b
1. dec 2018

ja som bola v dakom Hypocentre v BA kde mi vypocitali v ktorej banke mi to vyjde najlepsie. Kupovala som novostavbu a v hre boli len 3 banky.

dadus_ka
1. dec 2018

@zltalienka prosim Vas z akej banky nakoniec mate? A brali ste teraz niekedy co su uz tie nove zakony alebo este pred tym julom?

dadus_ka
1. dec 2018

My sme mali velky problem a to som nebola este na materskej, mame s muzom slusny prijem, chceli sme bezucelovu 120 000 s tym ze by sme este aj 200 000 dom zalozili takze by nemal byt problem. Ale napriklad v TB nam schvalili na 20r ale na 30r uz nie. Nechceli nam predlzit o tých 10 rokov pritom nemali dôvod... To by sme platili skoro 600e mesačne ale my sme chceli 400e mesacne kedze som sa pomaly chystala na matersku (co oni nevedeli) a v poštovej nam to tiez neschvalili kvoli kupnopredajnej zmluve medzi mojou mamou a jej sestrou (mamka odkupila rodicovsky dom, ten sme chceli založit) polovicu uhradila cez ucet a druhu splaca 5r. Po500e mesacne. Lenze dom je uz podla zmluvy prepisany na moju mamu, ona ke vlastnik. oni sa tak dohodli v ramci rodiny. No ale kvoli tomu nam neschvalili ze to vlastne este splaca. Pritom v TB toto vobec neriesili. Proste v kazdej banke si nieco nasli. Teraz som uz na materskej a so stavanim na nasom pozemku sa mozeme rozlucit. Hlavne ze poradca cely cas sluboval aky to nebude problem ked zakladame drahy dom a s nasim prijmom... Hovno akurat ma to vytocilo kolko penazi sme dali za znalca, zmluvy, urady, skoro tisic eur a polku tehotenstva som sa len stresovala, banky kym sa vyjadrili to aj 3 tyzdne trvalo. Zbytocne sme stratili cas a ja som uz aj na matersku nastúpila.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sivana09
1. dec 2018

S hypotekami mam veľa skúseností... Jednoznacne bez poradcu

rennqa
1. dec 2018

@gubcikova lenže finančný poradca ide len do bánk, kde má provízie

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gubcikova
1. dec 2018

@rennqa to nie je pravda

simca06022011
1. dec 2018

Netreba ísť do všetkých bánk, v prvom rade do svojej.... Podľa ich ponuky si zistiť aj na internete možnosti v iných bankách. Ja som poslala 3 emaily za pár minút a banky mi tie ponuky poslali... Finančný poradca skutočne pôjde iba tam kde má províziu riadnu ,( resp na tú banku vás postupne prehovorí ), nemusí to byť vždy zle, zase oni výberu výhodnú ponuku, ale nie nezištne 🙂 kntomubsi pridajú poistky atď.... To sa im oplatí obehnúť všetko aj kataster. A zase ja som aj tak s nimi aj do banky aj na kataster ísť musela.... Autorke: v prvom rade konkrétne tebe nik nepovie na mk kam ísť a čo riešiť, keďže veľmi veľa závisí od príjmu, uspor, výšky hypotéky, nehnuteľnosti a bonitu klienta, či bude dalsi ručiteľ atď....