icon

Podávate daňové priznanie, ak pracujete a dlhodobo žijete v Anglicku?

vvbb
3. jún 2016

Prosim o radu ludi, ktori dlhodobo ziju a pracuju v UK ci je zakonom stanovene podat DP na Slovensku? Zaujima ma hlavne nazor ludi, ktori su oficialne zamestnani vo firme kde zamestnavatel plati odvody. Ake mate skusenosti?

mihula
4. jún 2016

@vvbb tento zakon sa nevstahuje len na ludí pracujicich v UK.Ja som tiež v zahraničí.Par rokov som danove davala na sk,ale tusim už nejakých 5 nedavam.Musela som to vybavit

oslo1
4. jún 2016

Som v UK od 2004. Ja na sk danovd priznanie nedavam, muz ano.

vvbb
autor
4. jún 2016

@oslo1 Ahoj, myslis ze podla zakona sme povinny alebo je to dobrovolne? Ja uz som sa pytala aj po danovych uradoch a ani tam mi nevedia povedat!!

vvbb
autor
4. jún 2016

@mihula a ako si si to vybavila aby si ho podla zakona nemusela podavat?

beatex
4. jún 2016

@vvbb najlepšie spravíš keď pôjdeš na daňový a spýtaš sa ich nato.. každopádne je to jedno lajstro ktoré musíš vyplniť a je to OK 🙂

oslo1
4. jún 2016

@vvbb neviem, ci je to povinne, ja som raz videla niekde reportaz s ministerkou, ktora to ma priamo na starosti a tam sa jej to pytali. Odpoved bola taka, ze asi ako tie pani na urade.
Ja nepodavam ziadne danove priznanie, od vsade som na sk odhlasena.
Manzelovi to robi jeho mamina, tiez ale toho uz ma plne zuby.

n0mi
4. jún 2016

To, či musíte podať daňové priznanie, ak ste mali aj príjem zo zahraničia, závisí aj od toho, či máte na Slovensku obmedzenú alebo neobmedzenú daňovú povinnosť. Neobmedzenú daňovú povinnosť má fyzická osoba, ktorá má na Slovensku trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach. Daňovníkovi s neobmedzenou daňovou povinnosťou sa hovorí aj rezident. Musí si v Slovenskej republike vysporiadať svoju daňovú povinnosť z celosvetových príjmov, bez ohľadu na to, či boli v zahraničí zdanené alebo nie. Daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou je ten, kto je občanom iného štátu s trvalým pobytom v tomto štáte a na Slovensku sa zdržiava obdobie nepresahujúce 183 dní. Táto osoba sa nazýva aj nerezident a zdaňuje iba príjem zo Slovenska.

n0mi
4. jún 2016

@vvbb zalezi kolko si tu. Ci mas doma trvaly pobyt bla bla. Vid vyssie.

sense
4. jún 2016

Nepodavam ale nemam ani trvale bydlisko na svk.... Pokial mas trvaly pobyt na slovesnku tak si povinna podat danove priznanie ak si v krajine kt ma uzavretu zmluvu so slivenskom o zamwdseni dvojitehobzdabnenia tak podavas nulove a dolozis bud cestne prehlasenie overene notarom ze sa zdrziavas mimo svk viac ako 183 dni a platis dane v inom state al. Prilozis vyuctovanie dani. Danej krajiny... Ono pokil t nejaky dohry sused neuda tak na to nepridu ci si danov priznanie podala al. Nie ak si ale povinnost mala a nepodala a pridu nanto tak je tam pokuta v akej presnej vyeke neviem...je ale mozne ze sa to menilo pred tromi rokmi dostal takto priatel 5tis e pokutu

vvbb
autor
4. jún 2016

@n0mi ahoj, dakujem za odpoved. Moj pripad je ten ze zijem 10 rokov UK a pracujem na trvaly prac. pomer a mam tu kupeny byt. Na Slovensko chodim na dovolenku max, 20 dni v roku. Stale som drzitelom obcianskeho preukazu. Do ktorej kategorie sa teda radim? Diky

vvbb
autor
4. jún 2016

@beatex ahoj, snazim sa to zistit tu na fore z nazorov ludi, ktori su v tej istej situacii ako ja teda ziju dlhodobo v UK a pracuju vo firme v trvalom prac. pomere lebo slovenske uradnicky ani jedna na danovom urade nevie co robi! Jedna povie tak a druha tak 😠

vvbb
autor
4. jún 2016

@sense ja som si neni teraz ista, ze ked DP teraz podam tak nezacnu do toho vrtat ze kde som bola minule roky??

sense
4. jún 2016

@vvbb tak to neviem...

sense
4. jún 2016

@vvbb pokial si drzitelom obcianskeho tak mas stale trvaly pobyt na slovensku....ak mas byt v UK tak sa odhlas z trvaleho pobytu odovzdaj obciansky a mas po problemoch

n0mi
4. jún 2016

@sense @vvbb sense ma pravdu na zadnej strane mas trvaly pobyt cize mas podavat danove. Treba sa odhlasit a problem solved.

oslo1
4. jún 2016

@vvbb to sme na tom uplne rovnako. Aj ja mam este slovensky obciansky preukaz.
Uvidime, ako dopadne referendum, aby sme este obcianstvo nemenili. Tiez tu mame dom, a tato krajina je ak nasa domovska. Na sk chodime velmi malo, tak raz do roka.

beatex
5. jún 2016

@vvbb na tak v tomto musím viac menej súhlasiť. Aj keď povedzme si pravdu..oni sú tí ktorí by mali takéto veci vedieť najlepšie. Ale často sa pri nich človek stretáva aj s nevedomosťou ale aj s neochotou, čo je teda dosť smutné 😖

jatva
5. jún 2016

toto som nedavno riesila - danova rezidencia v cr, trvaly pobyt svk a na urade mi bolo povedane, ze mam danove priznanie podat. Tzn. nulove. V podstate aby vedeli kolko zarabam 🙂 Zrusila som TP a uz nemusim.