Podelenie financovania domácnosti
Zaujima ma vas nazor. Situacia. Rok chodim s priatelom. Obaja mame po 30tke. Rozhodli sme sa, ze pojdeme spolu byvat. Este na zaciatku sme sa bavili o financiach. On zaraba cez 3000€. Ja mam tak v cistom 850-900€. Ja som mu povedala, ze ked muz zaraba viditelne viac, zeby mal do domacnosti prispievat tu vacsiu cast. On mi povedal, ze to berie ako jasnu vec. Doteraz som prebyvala u neho na jeho dome, plus u rodicov. Dom chce predat a povedal, ze za tie financie si postavime svoj vytuzeny domcek a plus vezmeme hypo. Zaujima ma nazor, ako to mate vy podelene. Chcem s nim tuto temu znova otvorit a bola by som vdacna za radu, co mu mam navrhnut. Budem platit stravu, telefony, internet, vylety a on hypo alebo? Viete, ja som doteraz nikdy s nikym nebyvala a mam z toho dost stres :( dakujem
@lelelienka nie nie su 🙂 my sme manzelia a mame financie oddelene (mali sme aj pred manzelstvom a mame aj teraz) a myslim si, ze mame uplne v poriadku fungujuci vztah
@petamich ved jasne, najdu sa aj taki, len neviem si to vobec predstavit ako vyzera take delenie v praxi a najma na co je to dobre 😉 A hlavne si to neviem predstavit pri detoch, ked jednoducho 99% muzov proste tu zenu na materskej “zivi”
Mozno by ste mohli otvorit spolocny ucet kazdy prispeje vhodnu dohodnutu sumu a z toho budete platit vydavky . Ostqtne kazdemu ostane na hoby.... sqty kozmetiku a tak
@lelelienka ja si zasa naopak neviem predstavit mat financie spolocne 🙂 a je to uplne v poriadku, nam to vyhovuje takto inym inak
my si na spolocny ucet posielame vydavky na domacnost a co si kazdy robi so zvyskom vyplaty je v zasade jeho vec, vacsie vydavky delime 50/50 napr. dovolenky, jasne, ze si nepocitame ucty v restauracii a kto co zjedol a kto aky nakup kupil ale teda princip je takyto, rodicovska je uplne ina situacia, samozrejme, ze tam na dobu urcitu viac taha manzel ale kedze u nas z pohladu prijmu je jedno kto pracuje a kto je doma, pokojne moze ist na rodicovsku on a budem tahat ja 🤷♀️ pre mna ide o pocit nezavislosti, kontroly nad vlastnym prijmom a ze sa nemusim nikomu v ziadnej miere zodpovedat na co minam, ake drahe veci si kupujem a pod. - moj prijem, moja vec (tych dovodov je tam samozrejme viac ale takto v skratke to mame my a takto nam to vyhovuje a niekto si moze pokojne tukat po cele a nevidiet v tom zmysel 😁)
my zijeme v mojom, chlap mi dava polku za "najomne" (bytovy fond), telku, net, elektrinu, plyn.. stravu plati ten, kto ide do obchodu.. telefon si samozrejme plati kazdy sam a uver platim ja, kedze na LV som ja 🤷♀️😊
No my to máme tak ze moj manžel platí všetko od energií, telefónov po hypotéku a ja zarábam viac. Peniaze ktoré neminiem sa šetria na výlety, dovolenky, dary, atd. Obaja mame prístup na všetky naše účty. Nech všetko financuje on a tvoje výplaty sestrite, príde babo a budeš mat problém.
Mate diametralne odlisne platy... nech plati on vacsinu...to co si vymenovala je tak cely tvoj plat
My to mame podobne ako vy, priatel zaraba okolo 3000 a ja 1100. Mame spolocnu hypo cca 1000€ plus energie a ostatne vydaje okolo 200-300€. Posielam mu 400€ na ucet, zvysok plati on. Dohodli sme si to vopred a obom nam to takto vyhovuje. Velke nakupy cez vikend plati on, ja financujem mensie pocas tyzdna, ked treba nieco dokupit.
@lelelienka my sme si rozdelili ucty na 2 po tom ako muzova kolegyna po manzelovej smrti cakala pol roka na peniaze z dedickseho. Clovek nikdy nevie co sa stane a nemusi ta napadnut hned vybrat alebo previest peniaze a ucet sa zablokuje. Clovek je v soku a zrazu aj bez penazi. Tak mame kazdy svoj ucet . Podelene platby a dispozicne prava a vieme aj PIN aj hesla.
A co takto dat si spolocny ucet a cvakat vsetko spolu? Ved v manzelstve je vsetko spolocne,vratane financii.

Autorka, v partnerstve(manzelstve) su financie spolocne. Ak sa vo vasom terajsom vztahu neprejavuju nejake problemy na zaklade rozdielnych platov(tj. Nie je ti to vycitane, nekontroluje ta, kolko minas…) tak v manzelstve budete proste platit vydavky spolocne. Najlepsim modelom je spojit vsetky vase prijmy, zaplatit vydavky a zvysok rozdelit medzi obich partnerov. Takto maju rovnaky standard po cele trvanie manzelstva, aj v momentoch, ked ma jeden, alebo druhy obmedzeny prijem.
My to tak nemame😀kedze muz podnika a ma velke vydavky vo firme, a tiez ma deti z predosleho manzelstva, financie mame rozdelene.