icon

Podelenie financovania domácnosti

5. máj 2023

Zaujima ma vas nazor. Situacia. Rok chodim s priatelom. Obaja mame po 30tke. Rozhodli sme sa, ze pojdeme spolu byvat. Este na zaciatku sme sa bavili o financiach. On zaraba cez 3000€. Ja mam tak v cistom 850-900€. Ja som mu povedala, ze ked muz zaraba viditelne viac, zeby mal do domacnosti prispievat tu vacsiu cast. On mi povedal, ze to berie ako jasnu vec. Doteraz som prebyvala u neho na jeho dome, plus u rodicov. Dom chce predat a povedal, ze za tie financie si postavime svoj vytuzeny domcek a plus vezmeme hypo. Zaujima ma nazor, ako to mate vy podelene. Chcem s nim tuto temu znova otvorit a bola by som vdacna za radu, co mu mam navrhnut. Budem platit stravu, telefony, internet, vylety a on hypo alebo? Viete, ja som doteraz nikdy s nikym nebyvala a mam z toho dost stres :( dakujem

Strana
z2
majlo1234
5. máj 2023

Autorka, v partnerstve(manzelstve) su financie spolocne. Ak sa vo vasom terajsom vztahu neprejavuju nejake problemy na zaklade rozdielnych platov(tj. Nie je ti to vycitane, nekontroluje ta, kolko minas…) tak v manzelstve budete proste platit vydavky spolocne. Najlepsim modelom je spojit vsetky vase prijmy, zaplatit vydavky a zvysok rozdelit medzi obich partnerov. Takto maju rovnaky standard po cele trvanie manzelstva, aj v momentoch, ked ma jeden, alebo druhy obmedzeny prijem.

My to tak nemame😀kedze muz podnika a ma velke vydavky vo firme, a tiez ma deti z predosleho manzelstva, financie mame rozdelene.

petamich
5. máj 2023

@lelelienka nie nie su 🙂 my sme manzelia a mame financie oddelene (mali sme aj pred manzelstvom a mame aj teraz) a myslim si, ze mame uplne v poriadku fungujuci vztah

lelelienka
5. máj 2023

@petamich ved jasne, najdu sa aj taki, len neviem si to vobec predstavit ako vyzera take delenie v praxi a najma na co je to dobre 😉 A hlavne si to neviem predstavit pri detoch, ked jednoducho 99% muzov proste tu zenu na materskej “zivi”

kika2079
5. máj 2023

Mozno by ste mohli otvorit spolocny ucet kazdy prispeje vhodnu dohodnutu sumu a z toho budete platit vydavky . Ostqtne kazdemu ostane na hoby.... sqty kozmetiku a tak

petamich
5. máj 2023

@lelelienka ja si zasa naopak neviem predstavit mat financie spolocne 🙂 a je to uplne v poriadku, nam to vyhovuje takto inym inak

my si na spolocny ucet posielame vydavky na domacnost a co si kazdy robi so zvyskom vyplaty je v zasade jeho vec, vacsie vydavky delime 50/50 napr. dovolenky, jasne, ze si nepocitame ucty v restauracii a kto co zjedol a kto aky nakup kupil ale teda princip je takyto, rodicovska je uplne ina situacia, samozrejme, ze tam na dobu urcitu viac taha manzel ale kedze u nas z pohladu prijmu je jedno kto pracuje a kto je doma, pokojne moze ist na rodicovsku on a budem tahat ja 🤷‍♀️ pre mna ide o pocit nezavislosti, kontroly nad vlastnym prijmom a ze sa nemusim nikomu v ziadnej miere zodpovedat na co minam, ake drahe veci si kupujem a pod. - moj prijem, moja vec (tych dovodov je tam samozrejme viac ale takto v skratke to mame my a takto nam to vyhovuje a niekto si moze pokojne tukat po cele a nevidiet v tom zmysel 😁)

denden77
5. máj 2023

my zijeme v mojom, chlap mi dava polku za "najomne" (bytovy fond), telku, net, elektrinu, plyn.. stravu plati ten, kto ide do obchodu.. telefon si samozrejme plati kazdy sam a uver platim ja, kedze na LV som ja 🤷‍♀️😊

cafelatte
5. máj 2023

No my to máme tak ze moj manžel platí všetko od energií, telefónov po hypotéku a ja zarábam viac. Peniaze ktoré neminiem sa šetria na výlety, dovolenky, dary, atd. Obaja mame prístup na všetky naše účty. Nech všetko financuje on a tvoje výplaty sestrite, príde babo a budeš mat problém.

kitycat
5. máj 2023

Mate diametralne odlisne platy... nech plati on vacsinu...to co si vymenovala je tak cely tvoj plat

hankab
5. máj 2023

My to mame podobne ako vy, priatel zaraba okolo 3000 a ja 1100. Mame spolocnu hypo cca 1000€ plus energie a ostatne vydaje okolo 200-300€. Posielam mu 400€ na ucet, zvysok plati on. Dohodli sme si to vopred a obom nam to takto vyhovuje. Velke nakupy cez vikend plati on, ja financujem mensie pocas tyzdna, ked treba nieco dokupit.

andreakotesova
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
5. máj 2023

@lelelienka my sme si rozdelili ucty na 2 po tom ako muzova kolegyna po manzelovej smrti cakala pol roka na peniaze z dedickseho. Clovek nikdy nevie co sa stane a nemusi ta napadnut hned vybrat alebo previest peniaze a ucet sa zablokuje. Clovek je v soku a zrazu aj bez penazi. Tak mame kazdy svoj ucet . Podelene platby a dispozicne prava a vieme aj PIN aj hesla.

ls56
5. máj 2023

A co takto dat si spolocny ucet a cvakat vsetko spolu? Ved v manzelstve je vsetko spolocne,vratane financii.

Strana
z2