icon

Pôjdu ceny nehnuteľností ešte nižšie?

8. feb 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto sa vyzná viac do aktuálnych cien nehnutelností - respektíve by ma zaujímalo, či je ešte možné, že ceny pôjdu dole, alebo mám čakať, že to pôjde len a len vyššie. Keďže uvažujem nad kúpou nehnutelnosti (cez hypo), a neviem či sa oplatí čakať a šetriť, alebo ísť do toho hneď, kým to “nebude ešte horšie”

Strana
z2
sasa1310
8. feb 2025

Sledujem to niekoľko rokov. Ceny nepôjdu dole určite. Jediné čo pôjdu dole trošku budú úroky na hypotékach

stanulienkat
8. feb 2025

Bude len horsie.

sasa1310
8. feb 2025

A hlavne vysoko budí stúpať ceny prenájmov

autor
8. feb 2025

@sasa1310 myslíš, že aj v rámci malých dedín na okrajoch Slovenska?

bosorkabb
8. feb 2025

Pôjde to už len hore. Jedine úroky trochu dole. Ale dobré časy už boli.

zafir01
8. feb 2025

Ak by som mala niečo kupovať ,kupovala by som to v prvej polovici tohto roka .ceny nehnuteľností " padli " nadol ako len môžu , nižšie už určite nepôjdu .určite nie v čase ,keď klesajú úroky na hypo .

gribka1
8. feb 2025

Nemyslíte si, že ak by stavali nájomné byty s cenami to niečo urobí?

tilly
8. feb 2025

Mali by začať klesať úroky na jar, takže dolu to určite nepôjde.
Možno v niektorých oblasť slovenska, odkiaľ budú ľudia odchádzať kvôli práci, ale krajské a okresné mestá dole nepôjdu.

tilly
8. feb 2025

@gribka1 v rámci našej mentality, že chceme všetko vlastniť, si nemyslím. Okrem toho nájomné byty nepokryju celý trh

sasa1310
8. feb 2025

Sledujem hlavne mesto a okolie. Posledný polrok stúpli vcelku dosť. A postupne idú hore a hlavne predávajú sa.

gribka1
8. feb 2025

@tilly No to nevieme, ak sa budú nájomné stavať ako štandard, čo by bolo samozrejme ok, tak ľudia, ktorí si kupujú investičný byť na prenájom, tak to sa im už neoplatí tak ako keď nájomné byty nie sú. Samozrejme sa bavím o veľkých mestách. Neviem ako to bude, ale som zvedavá či to niečo urobí.

bu_bu_bubak
8. feb 2025

S poklesom sa nepocita. Ano, urokove sadzby sa budu gradualne znizovat ak bude inflacia pod kontrolou, ale ak vezmes do uvahy len samotne zvysenie DPH tak len tie 3% ti na nehnutelnosti urobia o 4000 eur viac len tak.

Co sledujem nehnutelnosti u mna v regione tak ceny sa velmi nemenia. Poniektori maju inzeraty aktivne aj 2-3 roky pretoze nechcu znizit cenu.

Tilly ma pravdu v tom, ze vystavba najomnych bytov s cenami nepohne. Kedze na SK je preferovane OV, najomne byty mozu akurat stlacit ceny najmov dole, ale na nehnutelnosti na predaj to dopad nebude mat.

U nas pod Tatrami chcu v dedinach za stare domy 250-280k a to este musis prerabat. S kupou bytu je to este ako tak, ale domy uz naozaj len pre tych solventnejsich.

martinka13
8. feb 2025

Ceny nehnuteľností pôjdu len nahor. Iba pri extrémnych výkyvoch dočasne mierne poklesnú. Je také pravidlo. Najlepšia voľba kúpiť nehnuteľnosť bola pre XY rokmi. A druhá najlepšia voľba je dnes.

matusformanek
8. feb 2025

ceny určite nepôjdu dole. rozmyslajme...urokove sadzby ECB idu dole, dole pôjdu teda aj uroky na hypotekach, to je uplne nad slnko jasne. Co sa stane? hypoteky budu pristupnejšie a ceny bytov a domov, najma v niektorych lokalitach, pojdu zas hore. Nečakal by som. Ak potrebujete byvanie, neodporuča sa čakať, nikdy. Ak to chcete na prenajom či špekulaciu, tak si treba davat velky ale ze velky pozor a starostlivo zvažovať

maryetta
8. feb 2025

Cena dole? Max tam kde je to "nepredajne".

sasa1310
8. feb 2025

@bu_bu_bubak dph sa ti zvýšila len na novostavbách od developera

gov
Odpoveď bola odstránená
bosorkabb
8. feb 2025

@gribka1 nie. Aj tie štátne nájomné byty nebudú mať lacný nájom. Bude len trochu nižší ako komerčný nájom.

gribka1
8. feb 2025

@bosorkabb No a ked si radsej vyberu statne ako súkromne, tak ten na sukromny nebude tolko zaujemcov ako teraz. To len špekulujem samozrejme.

bosorkabb
8. feb 2025

@gribka1 len tie štátne budú pribúdať pomaly, budú mať svoj poradovnik a určite % z nich bude určené určitým cieľovým skupinám. Ako ztp osobám, osobám ktoré boli v detskom domove a podobne.
To nebude fungovať že teraz potrebujem a môžem sa nasťahovať.

janababana
8. feb 2025

Sledovala som ceny nehnutelnosti a prognozy dlhsie a vzdy to bol hop alebo trop, ci sa naplnia. Vseobecne - ak urokove sadzby na hypo zacnu klesat, ceny bytov zacnu stupat. Cize musis vychytat spravny moment.

gribka1
8. feb 2025

@bosorkabb No dnes nie, ale v budúcnosti možno. Určite ceny nehnuteľnosti dole nepôjdu, to netvrdím. Ale, čo sa týka napríklad budúcnosti panelákov, tak to neviem. Čo bude, ak začnú byť na hrane životnosti a teraz sa do nich investujú ťažké peniaze, tam by som bola v budúcnosti opatrnejšia. Jasné, že tu nejde o krátkodobý horizont. Tiež len špekulujem.

bosorkabb
8. feb 2025

@gribka1 lenže to nebudú stavať do nekonečna. S cenami nehnuteľností to nemá nič spoločné.
Treba si kupovať novšiu nehnuteľnosť, na výber je toho dosť.
Na Slovensku je prioritné niečo vlastniť. Môžeš špekulovať koľko chceš, tie ceny dole nepôjdu tak radikálne. Môj byt sa zhodnotil 2 násobne. Chata ešte viac.

margotka17
8. feb 2025

Ja žijem na východe v dedine. Lenže nie je dedina ako dedina aj na vychode. U nás každých 20 minút chodia busy cez dedinu na oba smery PO, MI, VT, HE. K tomu chodí ešte vlak, ľudia majú možnosti prepravy do práce, skoly. Sú dediny, kde je 4-6 x denne ide bus. Ceny sú u nás už vyššie. Mám známeho, ktorý chcel predať dom v Snine, no musel ísť pod cenu s poschodovým domom z 80- tich rokov. Ak máš možnosť a financie, kúp si domček čím skôr.

oblecenie99
8. feb 2025

Sledujem to pár rokov, a myslím si, že nie. Ak ti môžem dať reálny creepy príklad, my sme kupovali a predávali v 2023 v lete, to bol ten blbý rok, kedy úroky išli od januára hore, čiže tam vtedy mieeeeerne klesli ceny, no ale si si to zlizla na úrokoch. Inými slovami, tá cena napriek prudkému navýšeniu úrokov z večera do rána neklesla tak, aby sa vôbec dalo hovoriť o nejakom vykompenzovani, že si na tom viac menej rovnako. Na našu dvojku sme platili mesačne cca 150 hypo, o pár dní odovzdaný ten istý byt, novým majiteľom s mesačnou platbou len na hypo 600. Východné Slovensko. My sme ešte náš nový urok zafixovali včas, ale už to nebol ten predchádzajúci pod jedno percento. No a nás nový byt v KE stal vtedy myslím 179 000, už znížená pôvodná cena, lebo nestihli predať do konca predchádzajúceho roka. Po roku a pol, cize teraz by sme ho vedeli posunúť aj za 220 000, za toľko išiel susedný, a ten navyše neprerobeny.. a úroky stále nič moc.

A to už nepíšem o našom bývalom dvojizbovom, ktorý sme predávali. Predal sa za raz takú vysokú cenu, než sme kúpili (vyšvihlo sa to takto za 5 rokov).

adaluc338
9. feb 2025

Skor rataj stym ze nepojdu dolu, maximalne si myslim ze budu na rovnakej urovni. Ale to je pozitivna prognoza. V Nasom okresnom mieste sa zasa hraju s cenami aj realitny maklery. Takze tak, maximalne ak by si si vybral naozaj taku nepredajnu nehnutelnost a pockal kym znizia ceny. Ale z mojej vlastnej skusenosti.....takuto nehnutelnost si kupia realitaci alebo im blizky developeri. Jedine preco mozno cakat je na vyvoj uverov.

tilly
9. feb 2025

@adaluc338 prosím ťa, ako sa ti makléri hrajú s cenami? Toto by ma zaujímalo.

bea100
9. feb 2025

@margotka17 Dobrý deň, môžem vedieť o ktorú dedinu ide? Sme z Prešova obzeráme sa po domoch na dedine s dobrou infraštruktúrou. Tým, že sme obaja z mesta a boli sme dlho preč, tak vôbec nemáme prehľad. Ďakujem

margotka17
9. feb 2025

@bea100 napíš mi do mailu ak mozes

katty123456
9. feb 2025

Pôjdu hore o desiatky percent..všade to píšu...

Strana
z2