Pomoc s ročným zúčtovaním
Zdravim, pracujem v jednej firme a robili RZ, no vela krat sa pomylili v tychto administr. tak si davam pozor. Je to dobre? Mam tam nedoplatok ako jedina z kolegov. Nechapem preco. Ja sa tymto vobec nerozumiem. Budem rada keby mi niekto povie ci to je správne. Dakujem.

Mala si viac zamestnani? Menila si PP v ramci mesiaca? Tam moze byt, ze ti v jednom mesiaci uplatnili NCZD v oboch zamestnaniach. Preto ten nedoplatok.
@katarinaba 2 zamestnania za rok 2024 a chvilu na urade
S najvacsou pravdepodobnostou je to tak ako som napisala, 2x uplatnena NCZD v jednom mesiaci.
@katarinaba rozumiem a to je teda problem, preto tam je nedoplatok? Takze je to poriadku teda
na NCZD mas narok v jednom mesiaci len u jedneho zamestnavatela. Toto sa casto stava ak v jednom mesiaci pride k ukonceniu PP u jedneho zamestnavatela a zacati PP u dalsieho. U toho stareho ti to uplatnili, v novom si vyhlasenie podpisala, ale neuviedla si, ze NCZD si uplatnujes az od nasledujuceho mesiaca. V podstate tvoja chyba (neznalost zakona neospravedlnuje a kazdy zamestnanec by mal vediet nejake tiez zaklady pracovnej a danovej agendy).
Osobne si myslim, ze je to v poriadku. Ale tiez to nemozem povedat na 100%, kedze nepoznam konkretne cisla a udaje.
Ako som napisala, opytaj sa svojej mzdarky, ta to vie presne.
Toto je zuctovanie dane. Socialna poistovna rocne zuctovanie nerobi. Zdravotka robi, ale pokial si mala pokryty cely rok zamestnaniami a uradom prace, tak by mal byt vysledok nula.

Pozri, matematicky je to v poriadku. Ale to, ci vsetky cisla su v poriadku ti nikto okrem tvojej mzdarky nepovie. Ide totiz o sumar celeho roku 2024, treba sledovat mesacne mzdy. Jedine, co ti mozem povedat, ze ti z nejakeho dovodu zrazili pocas roka menej na preddavkoch ako vysla konecna dan. Ale dovod - to mozem len hadat.
Treba zajst za mzdarkou a pytat sa tam, kde nastal problem.
A este jedna vec - neporovnavaj sa s kolegovcami. Ani s nikym inym v oblasti dani. Tvoje dane su vysostne tvoje, to co plati u teba, nemusi platit u druheho. A naopak.