icon

Pomoc s ročným zúčtovaním

7. apr 2025

Zdravim, pracujem v jednej firme a robili RZ, no vela krat sa pomylili v tychto administr. tak si davam pozor. Je to dobre? Mam tam nedoplatok ako jedina z kolegov. Nechapem preco. Ja sa tymto vobec nerozumiem. Budem rada keby mi niekto povie ci to je správne. Dakujem.

Pomoc s ročným zúčtovaním
katarinaba
7. apr 2025

Pozri, matematicky je to v poriadku. Ale to, ci vsetky cisla su v poriadku ti nikto okrem tvojej mzdarky nepovie. Ide totiz o sumar celeho roku 2024, treba sledovat mesacne mzdy. Jedine, co ti mozem povedat, ze ti z nejakeho dovodu zrazili pocas roka menej na preddavkoch ako vysla konecna dan. Ale dovod - to mozem len hadat.
Treba zajst za mzdarkou a pytat sa tam, kde nastal problem.
A este jedna vec - neporovnavaj sa s kolegovcami. Ani s nikym inym v oblasti dani. Tvoje dane su vysostne tvoje, to co plati u teba, nemusi platit u druheho. A naopak.

katarinaba
7. apr 2025

Mala si viac zamestnani? Menila si PP v ramci mesiaca? Tam moze byt, ze ti v jednom mesiaci uplatnili NCZD v oboch zamestnaniach. Preto ten nedoplatok.

autor
7. apr 2025

@katarinaba 2 zamestnania za rok 2024 a chvilu na urade

katarinaba
7. apr 2025

S najvacsou pravdepodobnostou je to tak ako som napisala, 2x uplatnena NCZD v jednom mesiaci.

autor
7. apr 2025

@katarinaba rozumiem a to je teda problem, preto tam je nedoplatok? Takze je to poriadku teda

katarinaba
7. apr 2025

na NCZD mas narok v jednom mesiaci len u jedneho zamestnavatela. Toto sa casto stava ak v jednom mesiaci pride k ukonceniu PP u jedneho zamestnavatela a zacati PP u dalsieho. U toho stareho ti to uplatnili, v novom si vyhlasenie podpisala, ale neuviedla si, ze NCZD si uplatnujes az od nasledujuceho mesiaca. V podstate tvoja chyba (neznalost zakona neospravedlnuje a kazdy zamestnanec by mal vediet nejake tiez zaklady pracovnej a danovej agendy).
Osobne si myslim, ze je to v poriadku. Ale tiez to nemozem povedat na 100%, kedze nepoznam konkretne cisla a udaje.
Ako som napisala, opytaj sa svojej mzdarky, ta to vie presne.

autor
Autor odpoveď zmazal
katarinaba
7. apr 2025

Toto je zuctovanie dane. Socialna poistovna rocne zuctovanie nerobi. Zdravotka robi, ale pokial si mala pokryty cely rok zamestnaniami a uradom prace, tak by mal byt vysledok nula.