Poradenstvo pri získavaní energetického certifikátu pre dom
Dobrý deň, viete mi poradiť konkrétnu firmu ktorá robí energetické certifikáty a koľko cca stojí pre rodinný dom ?pripadne firma co zabezpečuje všetko potrebné k získaniu dotácie.
so svokrom sme riešili vyzvu 4.
oveľa lepsie podmienky. ako prve vyzvy
ziadne natahovacky, akuratne to padlo na zimnu cast roka, co nie vzdy vies stavebne prace riesit.
zmluvu podpisovali v lete 2023, v maji sme vydokladovali vsetky eura, v októbri/novembri dosli peniaze
@vorkola ono je uplne jedno, kde je ten dom, kde chces uplatnit vyzvu "obnov dom"
6 vyzva sa da registrovat do 15.1.2025
https://obnovdom.sk/
podmienky si musis pozriet, kazda vyzva ma ine podmienky
@gabriellka nie
nepredstavuj si to, ze ty das podla certifikatu do obnovy domu 50000 e, opravis co si zmyslis, oni Ti nepreplatia 19000e,
19000 eur bola maximalna suma, kriru preplatili. ty mas energeticky certifikat, kde mas popisane ake opatrenia musis urobit. zateplit, vymenit strechu, vymenit okna, odizolovat dom..... proste opatrenia.
zateplis za 10000e, realne podla ich vzorca 1m2 rovna sa nejaka suma E, detto vymenis okna das blikajuce s jednorozcom, co stoja 3x viac, nedostanes plnu sumu, takto sa to narata..... maximalne dostanes to, co je vo vyzve.
nie je problem to splnit.
cele sa to odvija od opatreni, ktore mas napisane v certifikate, aby si sa dostala na pozadovane percenta
@gabriellka Preplacaju 75% podla nich urcenych maximalnych nakladov. Je potrebne sa pozriet a prestudovat podmienky. Pri kazdej vyzve to je napisane, no staci prestudovat aktulne otvorenu vyzvu, aby ta to nemylilo. Ja co som pozerala tak zbezne, tak najmenej davaju za vymenu otvorov. Teda ked menis dvere ci okna, stat ti preplati iba velmi malu cast.
No pocitam, ze projektanti s tym uz maju nejake skusenosti a budu ti vediet povedat. Ja som realne investovala dvojnasobok toho, co mi preplatili.
Zalezi od toho kolko das za pracu, material si vies nakupit aj sama co najlacnejsi. Len ci sa ti to oplati, to sa musis sama rozhodnut. Nam nakupila firma bez DPH s mnozstevnou zlavou. Avsak podmienky si dali. Tak som sadla a preratala, ci sa mi oplati riesit to sama alebo pristupim na podmienky a ponuku aku mi dala firma.
Nemala som vela penazi na investiciu, preto som to chcela poriesit co najskor a co najlacnejsie. No stravila som vela casu nad tym a zdrziavali ma strasne papierovacky povinne.
No som rada, ze uz to mam za sebou. Realne vidim zlepsenie, kotol taha ovela menej a dufam, ze to uvidim aj buduci rok na vyuctovani.
Prajem vsetkym vela stastia pri rieseni.

Ahoj, neviem ci ti odpoviem na tvoju otazku, ale napisem ti moju skusenost. Projekt Obnov dom som zacala riesit od maja 2022. V septembri vyhlasili podmienky. Ja som konkretne sla po zatepleni obvodovych murov, nevykurovaneho podkrovia a vymenu niektorych okennych otvorov. Kedze sa s tym este len zacinalo, nikto nevedel nic k tomu povedat. Na mestskom urade ma dali na stavebne konanie. Postup vsak bol takyto:
1. Zohnat projektanta, ktory mi vsetko zakreslil a dohodli sme sa, ze zateplit chcem vatou obvodove steny a na podlahu podkrovia dat pochodzny polystyren.
2. Projektant komunikoval s pani, ktora mi vystavila Projektove energeticke hodnotenie pred obnovou (stalo to cca 350 eur spolu, teda projektant a PEH).
3. Vsetky papiere dat na stavebny urad. Kedze som sla na stavebne konanie, boli potrebne dalsie dokumenty (staticky a protipoziarny).
4. Po schvaleni stavby stavebnym uradom som mohla zhanat ludi, ktory zrealizuju obnovu. Vsetko by urobila jedna firma, no bolo by to omnoho drahsie ako ked sme to robili postupne.
5. Kontaktovala som pani, ktora mi vystavila energeticky certifikat po obnove a dala aj dalsie podklady, ktore som poslala Agenture Zivotneho prostredia.
6. Po obnove som znova kontaktovala stavebny urad, aby prisli skolaudovat a vydali kolaudacne rozhodnutie.
Medzitym som sa stihla prihlasit do Vyzvy 3, kde som hned na zaciatku posielala Certifikat pred obnovou a dokumenty k stavebnemu konaniu. V decembri mi prisli az zmluvy z Ministerstva, ktore som podpisane poslala naspat. Od ministerstva podpisane mi prisli az niekedy v aprili 2024. V septembri 2024 som poziadala o vyplatenie, kde som dolozila vsetky dokumenty po obnove. Minuly tyzden mi prisli peniaze a papier ako vyratali sumu, ktoru mi poslali na ucet. Vobec to nebolo 19 000 eur. Vsetok material a prace som samozrejme musela zaplatit pocas prerabky. Nikto by necakal za peniazmi az doteraz. Len pokial som dostala schvalenie stavebneho konania som mala v papieroch cca 1 000 eur. A to som este nebola ani prihlasena v ziadnom projekte.
Takze odporucam prestudovat si projekt. Ktore z opatreni chces realizovat. Potom pohladat podla toho ludi v okoli, ktory by vedeli urobit projekt a certifikaty k tomu. Nie kazde opatrenie potrebuje rovnake papiere podlozit. Videla som na internete spolocnosti, ktore ponukali vybavenie vsetkeho pre obnovitelne zdroje, napriklad.
Pripravit sa na to, ze peniaze od statu nepridu tak skoro. Len na zmluvy som cakala 8 mesiacov. Teraz kedze je prihlasovanie otvorene, netusim podla coho sa budu rozhodovat s kym podpisu zmluvu a s kym nie. Asi budu cakat kym sa uzavrie prihlasovanie a az potom si zoradia vsetky ziadosti a budu vyhodnocovat.
Prajem ti vela trpezlivosti a uspechov 🙂 Mne to zobralo viac ako dva roky, kym sa to podarilo. No tesim sa, ze uz mam peniaze a aj setrit na kureni mozem uz tuto zimu.