icon

Poradíte ohľadom práceneschopnosti?

sunshineka
12. feb 2015

zaujima ma,aky je rozdiel medzi 6dnovou PN a 10dnovou a ako sa odzrkadli na vyplate?vsetci hovoria,ze 10dni je lepsie ostat koli financiam,nuz ale cim dlhsie som doma,tym o viacej penazi z vyplaty prichadzam,nie?vedeli by ste mi niekto poradit?

dena1973
12. feb 2015

@sunshineka No, všetko sa odvíja od príjmu, ktorý máš u zamestnávateľa....Podľa zákona prvých 10 dní PN platí zamestnávateľ ako náhradu príjmu. Zo zákona je to za prvé 3 dni 25% z HM a od 4. do 10. dňa 55 % z HM. No, výška PN "môže" byť aj vyššia ako je uvedené v zákone, ale to musí byť odsúhlasené zamestnávateľom....(napr. kolektívna zmluva...). Od 11. dňa sa platí nemocenské 55% z vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí nemocenské poistenie. To už vypláca SP....

sunshineka
autor
12. feb 2015

@dena1973 toto vsetko viem,ale nechapem,preco niekto tvrdi,ze sa oplati byt na PN 10 dni.

dena1973
12. feb 2015

@sunshineka Tak asi preto, čo som ti písala....ak majú zamestnávateľom odsúhlasené, že sa im platí viac %, nielen toľko ako je to uvedené v zákone, tak vtedy sa to oplatí....zrejme.... 😉

sue
12. feb 2015

Oplati sa ti to kvoli tomu,ze v 5dnoch je len 55% nahrada mzdy, v 10 dnoch uz mas aj vikendy dva takze mas o styri dni zaplatene viac...t.j.ak ta ma lekar z pn vypisat do prace v piatok, je lepsie, ak ti napise,ze si praceschopna az od pondelka ;)

dzejn80
12. feb 2015

Pn sa plati za kalendarne dni, nie za pracovne, takze mas preplatene aj vikendy, preto sa to moze vyplatit

dena1973
12. feb 2015

@sue Nahrada prijmu od zamestnavatela sa plati iba vtedy 55% od zaciatku, ak to zamestnavatel schvali. Inac podla zakona je to prve 3 kal.dni 25% a od 4. dna do 10 kal.dna 55%....

sunshineka
autor
12. feb 2015

@dzejn80 potom by mi to vychadzalo 13dni

dena1973
12. feb 2015

@sunshineka No to som nepisala, ze sa PN pocita na kalendarne dni....Myslela som, ze ak si vedela tie predchadzajuce veci, co som ti pisala, ze aj toto "vies".….

sunshineka
autor
12. feb 2015

@dena1973 tym sa potom nieco meni?uz ma z toho ide porazit.

dena1973
12. feb 2015

@sunshineka Denna davka sa nemeni.....akurat sa nasobi (dostanes zaplatene) nie poctom prac. dni, ale kalendarnych dni...

sunshineka
autor
12. feb 2015

@dena1973 uz som nasla kalkulacku na vypocet,ci je presna neviem.ta suma je zalostna.marec prezijeme asi na slanej vode ☹

dena1973
12. feb 2015

@sunshineka No ak sa ti plati nem. poistenie iba s tej HM aku si mi napisala, tak to nie je nic moc.... ☹ ....

dena1973
12. feb 2015

@sunshineka pocita sa to tak: VZ za rozhodujuce obdobie deleno pocet odpracovanych kal. dni za rozhodujuce obdobie = 100% z toho 55 % = nemocenske na 1 kal. den x pocet kal. dni PN.
Za rozhodujuce obdobie sa berie obdobie: ak pracujes u posledneho zameztnavatela od 1.1.2014 resp.skor, tak za RO sa bude brat cely rok 2014....

dzejn80
13. feb 2015

No ano, jedine co je k dobru su vikendy a to, ze sa to pocita z HM, nie ponizenej o odvody a dan. Teda velmi zjednodusene pre hruby vypocet sa da povedat, ze je to polovica hrubej mzdy za mesiac.