Poradíte ohľadom práceneschopnosti?
zaujima ma,aky je rozdiel medzi 6dnovou PN a 10dnovou a ako sa odzrkadli na vyplate?vsetci hovoria,ze 10dni je lepsie ostat koli financiam,nuz ale cim dlhsie som doma,tym o viacej penazi z vyplaty prichadzam,nie?vedeli by ste mi niekto poradit?
@dena1973 toto vsetko viem,ale nechapem,preco niekto tvrdi,ze sa oplati byt na PN 10 dni.
@sunshineka Tak asi preto, čo som ti písala....ak majú zamestnávateľom odsúhlasené, že sa im platí viac %, nielen toľko ako je to uvedené v zákone, tak vtedy sa to oplatí....zrejme.... 😉
Oplati sa ti to kvoli tomu,ze v 5dnoch je len 55% nahrada mzdy, v 10 dnoch uz mas aj vikendy dva takze mas o styri dni zaplatene viac...t.j.ak ta ma lekar z pn vypisat do prace v piatok, je lepsie, ak ti napise,ze si praceschopna az od pondelka ;)
Pn sa plati za kalendarne dni, nie za pracovne, takze mas preplatene aj vikendy, preto sa to moze vyplatit
@dzejn80 potom by mi to vychadzalo 13dni
@sunshineka No to som nepisala, ze sa PN pocita na kalendarne dni....Myslela som, ze ak si vedela tie predchadzajuce veci, co som ti pisala, ze aj toto "vies".….
@dena1973 tym sa potom nieco meni?uz ma z toho ide porazit.
@sunshineka Denna davka sa nemeni.....akurat sa nasobi (dostanes zaplatene) nie poctom prac. dni, ale kalendarnych dni...
@dena1973 uz som nasla kalkulacku na vypocet,ci je presna neviem.ta suma je zalostna.marec prezijeme asi na slanej vode ☹
@sunshineka No ak sa ti plati nem. poistenie iba s tej HM aku si mi napisala, tak to nie je nic moc.... ☹ ....
@sunshineka pocita sa to tak: VZ za rozhodujuce obdobie deleno pocet odpracovanych kal. dni za rozhodujuce obdobie = 100% z toho 55 % = nemocenske na 1 kal. den x pocet kal. dni PN.
Za rozhodujuce obdobie sa berie obdobie: ak pracujes u posledneho zameztnavatela od 1.1.2014 resp.skor, tak za RO sa bude brat cely rok 2014....
No ano, jedine co je k dobru su vikendy a to, ze sa to pocita z HM, nie ponizenej o odvody a dan. Teda velmi zjednodusene pre hruby vypocet sa da povedat, ze je to polovica hrubej mzdy za mesiac.

@sunshineka No, všetko sa odvíja od príjmu, ktorý máš u zamestnávateľa....Podľa zákona prvých 10 dní PN platí zamestnávateľ ako náhradu príjmu. Zo zákona je to za prvé 3 dni 25% z HM a od 4. do 10. dňa 55 % z HM. No, výška PN "môže" byť aj vyššia ako je uvedené v zákone, ale to musí byť odsúhlasené zamestnávateľom....(napr. kolektívna zmluva...). Od 11. dňa sa platí nemocenské 55% z vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí nemocenské poistenie. To už vypláca SP....