icon

Poradíte ohľadom príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti?

fanta
25. jan 2013

Ahojte, potrebovala by som radu ohľadom potvrdenia o príjmoch, ktorý mi dnes prišiel od zamestnávateľa. Nerozumiem kolonke č. 1 - Úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov.
Minulý rok som prechádzala z rodičovskej dovolenky na materskú (február až september) a bola som v tom, že tá kolonka č. 1 znamená celkovú čiastku mojej materskej za minulý rok. Ale mi to nesedí, mám tam iba okolo 700 EUR a materská za minulý rok bola cca 4000 EUR. Teraz neviem, či sa mzdárka pomýlila, a mám sa jej ozvať, alebo som to iba ja zle pochopila. Aby mi to nenarobila ďalšiu neplechu pri daňovom priznaní. Iný príjem som za minulý rok nemala. Ďakujem.

hadassah
25. jan 2013

materská predsa nie je príjem zo závislej činnosti. je to tvoja hrubá mzda za rok 2012.

januliku
25. jan 2013

Tych 700e to je tvoj prijem za rok 2012, ktory si mala este v zamestnani (mohlo to byt aj preplatenie dovolenky). Potvrdenie o materskej ti daju na socialke a o rodicovskej na upsvar. Materska sa za prijem nepovazuje.

novafanta
25. jan 2013

minuly rok som nepracovala, nemala som ziadny iny prijem, ani dovolenku mi nepreplacali, nic, ziadne peniaze z prace, nechapem to potom, asi zavolam mzdarke

angua27
25. jan 2013

@novafanta, ak na potvrdení z práce máš uvedený príjme, tak Ti niečo vyplatiť museli, pokiaľ nie, požaduj vysvetlenie. do kolónky 1 sa totižto píšu príjmy zo zamestnania, nie materská, nie RP, iba príjmy zo závislej činnosti (zamestnanie, brigády). v prípade, že Ti boli strhnuté preddavky, ktoré vidíš v kolónke 5, odporúčam podať daňové priznanie, táto suma sa Ti vráti. ak nebolo strhnuté nič, tak daňové podávať nemusíš, ak si nemala iné príjmy (prenájom, brigáda,...). viac odpovedí nájdeš tu: https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/danove-priznanie-a-veci-okolo-neho/