Postup pri kúpe nehnuteľnosti na hypotéku
Ahojte, chcela by som začat riešiť kúpu nehnuteľnosti (bytu) v cene cca 150-tisic, 40k mam v cashi. 110tisic by som chcela žiadať hypo. Podla online hypo kalkulačky by mi mala taká výška hypo vyjsť a teraz moja otázka. Viete mi podrobne rozpísať aký je postup pri kúpe? Najprv si vyberiem byt, podpisem rezervaciu a potom idem žiadať do banky? Ďakujem
Najskôr do banky, aby ti urobili informatívny prepočet (či tvoj príjem - výdavky sú v pohode na načerpanie takého HÚ). Potom na obhliadku, zaplatiť rezervacnu zálohu. Predávajúci (poväčšine) dá vyhotoviť znalecky posudok s ktorým pôjdeš do banky (spolu aj s ešte neoverenou kupno-predajnou zmluvou). Banka ti spracuje ofiko žiadost na schválenie, pošlú na centrálu, počkáš cca 1-2 týždne, schvália ti hypo a následne už ti budú hovoriť kroky ktoré máš urobiť v akom poradí (overenie podpisov, zápis záložných práv, vinkulácia atď.)
@olga_hurajova predávajúci nedáva vyhotoviť znalecký posudok, ale ten si vyhotovuje kupujúci, nakoľko kupujúci potrebuje znalecký. Predávajúci akurát umožní znalcovi prístup do nehnuteľnosti
@olga_hurajova predávajúci nedáva vyhotoviť znalecký posudok, ale ten si vyhotovuje kupujúci, nakoľko kupujúci potrebuje znalecký. Predávajúci akurát umožní znalcovi prístup do nehnuteľnosti
@sasa1310 ale no, kupovali sme už cez 10 nehnuteľnosti a vždy to bol predávajúci ktorý dal vyhotoviť ZP. Bud ho už mal alebo ešte ho len dával robiť. Zaplatíš za nehnuteľnosti 100-200k€, tak prečo by si mala ešte znalcovi platiť 150-400€?
@sasa1310 ale no, kupovali sme už cez 10 nehnuteľnosti a vždy to bol predávajúci ktorý dal vyhotoviť ZP. Bud ho už mal alebo ešte ho len dával robiť. Zaplatíš za nehnuteľnosti 100-200k€, tak prečo by si mala ešte znalcovi platiť 150-400€?
@olga_hurajova ale no, aj ja som predávala a kupovala xy nehnuteľností a vždy si znalecký posudok riešil kupujúci. Aj teraz predávam byt a znalecký si platil a riešil náš kupujúci. My sme ho len pustili do bytu, nech si porobí. A prečo by mal platiť? Lebo on potrebuje úver, nie predávajúci
@olga_hurajova ale veď to ani nedáva logiku aby znalecky robil predávajúci, veď on ho nepotrebuje, takže naozaj neviem prečo ste dobrovoľne a zbytočne dávali robiť 10 posudkov
@olga_hurajova presne tak aj u nás dal predávajúci vyhotoviť ZP
Najskôr do banky, aby ti urobili informatívny prepočet (či tvoj príjem - výdavky sú v pohode na načerpanie takého HÚ). Potom na obhliadku, zaplatiť rezervacnu zálohu. Predávajúci (poväčšine) dá vyhotoviť znalecky posudok s ktorým pôjdeš do banky (spolu aj s ešte neoverenou kupno-predajnou zmluvou). Banka ti spracuje ofiko žiadost na schválenie, pošlú na centrálu, počkáš cca 1-2 týždne, schvália ti hypo a následne už ti budú hovoriť kroky ktoré máš urobiť v akom poradí (overenie podpisov, zápis záložných práv, vinkulácia atď.)
@olga_hurajova ďakujem pekne za odpoveď👍👍👍
Najdes nehnuteljost
@olga_hurajova pretoze ty ten znalecky potrebujes, nie ten kto predava.
V podstate tak ako si napísala všetko aj v tom poradí, len hlavne na začiatku si musíš byt istá, že úver v dostatočnej hodnote naozaj dostaneš. A čo sa týka toho znaleckého posudku, toho vybavujes a platíš ty, tebe na neho dá kontakt tvoja banka, v ktorej budeš brať hypotéku
@tanapeta
@olga_hurajova
Este sa spytam, myslite že by som si mala nájsť finančáka?
Za mňa radšej bez neho
Niekto ti povie, ze mas si najst financnika niekto nie
@olga_hurajova keď sme kupovali nehnuteľnosť, tak sme si znalecký riešili sami, tak isto všetci v okolí. Prečo by som ja mala platiť ako predávajúci zo svojho znalecký?
Keď sme kupovali byt, išli sme najskôr do banky tam sme si dali nezavaznu žiadosť aby sme vedeli koľko sú nám ochotní v banke poskytnut. Išli sme na obhliadku bytu, ktorí sa nám páčil, podpísali rezerváciu zmluvu, zaplatili poplatok a vybavili znalecký. S papiermi išli do banky a poslali hypo na schválenie. Po schválení sme podpísali zmluvy na byt a na hypo a bolo vybavene. A áno nezabudni na poistenie bytu. Financaka sme nepotrebovali, lebo sme sa orientovali v tomto smere a úrok som si vybavila lepší ako keby mi to riešil financak
Ak ti schvália, pýtaj si hypo aj 90% z ceny nehnuteľnosti. Mesačna splatka vyššia o možno 40€ ale cash ti ostane aj 20k a tie zainvestuj inde alebo ušetri.
Je škoda míňať svoje peniaze keď ich môžeš získať. Mať 20k len tak by sa mi hodilo do zariadenia nejakej novostavby.
Ahoj, my akurát riešime kúpu a pomáha nám aj finančná poradkyňa, hoc mám aj ja nejaké skúsenosti, ale takto mám väčšiu istotu, že obchod prebehne dobre. Je to na človeku, či chce alebo nechce. My sme si dali dopredu predschváliť úver v banke a potom sme začali hľadať byt (podmienka banky: do roka načerpať úver, inak pokuta cca 600€). Keď sme byt našli, podpísala sa rezervačná zmluva (ak sa vyžaduje), medzičasom sme dotiahli veci v banke. Dali sme si spraviť znalecký posudok, ktorý sme zaplatili znalcovi. Potom bol predložený banke, ta nám schválila nehnuteľnosť a po rezervačke sa podpísala kúpna zmluva, záložné zmluvy, ktoré sú aj pre banku aj pre kataster nehnuteľností. Uhradila sa časť z kúpnej ceny v hotovosti a podal sa návrh na vklad do katastra nehnuteľností. Banka po všetkých dokladoch spustí finančné prostriedky predávajúcemu a ty začneš platiť úver. (ale konkrétny postup závisí aj od konkrétnej banky a dohody s predávajúcim).
Za mňa si určite nájdi hypotekárneho. Ja by som bez neho nešiel pokiaľ by som nemal špeciálnu ponuku od banky ktorú by mi on nedokázal vybaviť (napr úrok ako pre zamestnanca banky.