Môžem zaťažiť jednu nehnuteľnosť s dvoma hypotékami?

simsalla
13. júl 2021

Dobry den, mame taku situaciu, ze s partnerom si chceme kupit spolocne byt s malou zahradou. Danu nehnutelnost mame aj vyhliadnutu, a uz sme aj boli za majitelmi. Oni chcu ten byt predat za 100 tisic EUR + zaloha na rezervaciu 10 tisic EUR, takze dokopy kupna cena 110 tisic EUR. Byt chceme kupit na hypoteku, ale kedze by sme potrebovali zaplatit majitelom rezervacku, by nam neostali ziadne peniaze ako vlastny zdroj na hypoteku.
Teoreticky ale rozmyslali sme nad tym, ze partner ma uz jeden mensi byt kupovany na hypoteku (momentalne prenajaty) - on este banke dlzi nejakych 54 tisic eur, ale jeho byt podla znalca ma aktualne hodnotu 115 tisic EUR. Podla Vas mohli by sme zatazit tu nehnutelnost s dalsou/novou hypotekou, aby sme si mohli kupit ten dalsi, proste by sme to davali ako nasa vlastna 20% zaloha, a zvysnych 80% by bolo zatazene na ten druhy byt co ideme kupovat? Neviem ci takato vec je vobec mozna 🙂 Urcite pojdem aj do banky sa opytat, len som chcela najprv preverit, ci to niekto uz riesil takto. Dakujem moc! 🙂

liljana
13. júl 2021

Podla mna na to potrebujete suhlas banky, ktora ma na byt zalozne pravo. Mozno by vam dovolila navysit si staru hypo u nich.

anonym0001
13. júl 2021

@simsalla ano, mozete, ak celkova vyska oboch HU nepresiahne hodnotu bytu, ktorym rucite. Banka bude ale potrebovat bud novy znalecky posudok k tomuto bytu, alebo niektorym bankam stacia len aktualne fotky bytu poslat mailom. Treba sa opytat v banke.

hviera81
13. júl 2021

áno, da sa to, ale iba u tej istej banky, ako je prva hypo.
btw, tych 10tis, zaloha sa pocita ako hodnota, a aj ako cast kupnej ceny, ktoru ste zaplatili z vl.zdrojov

zuzanaete
13. júl 2021

Na jednu nehnutelnost mozes mat viacej hypotek.

simsalla
autor
13. júl 2021

@hviera81 mali sme aj v plane odtial zobrat hypo, lebo aj ja, aj partner sme tam uz dlhe roky klientami, a myslim ze ti nam vedia dat najlepsiu ponuku . A to s tou 10tis je dobre vediet, dakujem za infosku 🙂 Taktiez vsetkym diky za odpovede, tymto uz kludne dojdem do banky, a asi nas neposlu kade tade lahsie 🙂

hviera81
13. júl 2021

@simsalla tak v banke su aj na to aby ti to objasnili 🙂 neposlu ta kade lahsie 🙂

sasa1310
17. júl 2021

@zuzanaete ale len v rámci jednej banky.