icon

Potrebujem nové nájomné zmluvy k daňovému priznaniu?

25. feb 2025

Zdravim,možno by mi vedel niekto poradit. Po svadbe som sa vydala na západ a jednoizbak som prenajala som evidovaná aj na daňovom úrade. V priebehu roka sa mi tam vystriedali dvaja noví nájomníci, cena za byt sa nezmenila. Stačí mi k údajom k daňovému priznaniu pôvodná nájomná zmluva s tou sumou ktorá je stále aktuálna alebo každého nájomníka osobitne zmluvu fotiť keďže sa v priebehu minulého roka vystriedali? Ďakujem

iv007
25. feb 2025

Najomna zmluva sa nedava k danovemu priznaniu, staci zdanit prijem

wade
25. feb 2025

K danovemu ti netreba nic dokladat. Iba v pripade kontroly.

melanta
25. feb 2025

Zmluvu si predkladala pri registrácii na DÚ. Tú už máš, nových nájomníkov ani nové zmluvy už neoznamuješ. Iba podávaš DP a v prípade kontroly či požiadavky DÚ predložíš to, čo budú požadovať.

martul
25. feb 2025

Nič

autor
25. feb 2025

Ďakujem vám krásne ♥️

zic
27. feb 2025

@melanta neviem odkial sa berie ta informacia, ze sa predklada na DU zmluva pri registracii... Nic take nevyzaduju a ja osobne som take ani nedodaval. Ved mozem chciet prenajat a najomnika este nemat...

https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...

Zvysok suhlas...

moonlight1210
27. feb 2025

V pripade kontroly mozu chciet vidiet vsetky zmluvy, faktury, cokolvek, co sa tvojho prenajmu (dani) tyka. Je lepsie si ju teraz s najomnikom (kym mate na seba este daky "cerstvy" kontakt) dodatocne spisat a podpisat a zalozit. Je to taka evidencia uctovnych dokladov, na zaklade ktorych u teba dochadza k prijmu a vydavkom.
Aj ked nemas povinnost viest ucto, rob si aspon evidenciu, ze si zakladas vsetky doklady, co sa tvojich prenajmov tykaju (hoci to aj hadz vsetko vzdy do jednej krabice od topanok, ale lepsi by bol sanon).
Nech sa potom raz pri kontrole DU nerozhodne pouzit opravne prostriedky a daju ti nieco doplatit, lebo im nevies nejake dokumenty predlozit.

Takych malych platitelov dane ako ty sice nezvyknu kontrolovat, ale nastves niekoho, nahlasi ta, aby ti robil zle a mas kontrolu.